agr14_9_I_900x600.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε στις 2/9/2022 ημερίδα του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου στο Αργυροπούλι Τυρνάβου με θέμα «Επισιτιστική ασφάλεια, κτηνοτροφία: παρόν και μέλλον, Αγροτικό Σύμφωνο 2040». Μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για ένα Νέο Αγροτικό Σύμφωνο 2040 στην Ύπαιθρο.

Στη γεμάτη αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών, όπου μετακινήθηκε η ημερίδα λόγω της νεροποντής, αναγνωρίσαμε πολλούς προβληματισμένους κτηνοτρόφους, μεταξύ των οποίων: Α. Τσίτσιας (αντιπρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου), Δ. Δήμου (Αύρα Τρικάλων), Γ. Χερουβείμ (Αίγινα Αττικής), Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι Αττικής), Ε.Ε. Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός Σερρών), Ε. Σερέτη (Πέλλα), Μ. Τέλιου (Βερδικούσα Ελασσόνας), Ν. Λιόλιος (Αταλάντη), Ά. Γαϊτάνης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου), Γ. Διδάγγελος (ΣΕΚ) και πολλοί άλλοι.

Παραβρέθηκαν οι: κα Ο. Τελιορίδου (βουλευτής, π. υφυπουργός ΑΑΤ), Α. Μπίλης (αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας), Χρήστος Αθανασιάδης (Θεσσαλική Γη, ΑγροΈκφραση & ΠΑΚ Θεσσαλίας), Χ. Παπαδημητρίου (αντιδήμαρχος Ελασσόνας), Σ. Τσικριτσής (Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου), Σωκράτης Αλειφτήρας (ΕΟΑΣΝΛ) και εκπρόσωποι φορέων.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν: ο κ. Αργύρης Μπαϊραχτάρης (πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου) και ο κ. Ζήσης Παρλίτσης (πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου).

Στο τραπέζι των εισηγητών βρέθηκαν οι: κα Έ. Τσιφόρου (ΓΑΙΑ Επιχειρείν), επ. καθ. Α. Φώσκολος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ομ. καθ. Β. Λάγκα (Δίκτυο Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων), καθ. Δ. Γούσιος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), καθ. Δ. Κουρέτας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Δρ Α. Ράγκος (ΕΛΓΟ «Δήμητρα»), ο γράφων («ΑγροΝέα», «AgroBus», STENT TV) και η συντονίστρια Δρ Δέσποινα Καρατοσίδη (ΕΛΓΟ «Δήμητρα»).

Χαιρετισμό απηύθυναν μετά τις εισηγήσεις οι: κ. Παναγιώτης Πεβερέτος (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας), κ. Δημήτριος Μόσχος (Σύλλογος Κτηνοτρόφων Καστοριάς), κ. Μαρούδας Ρίζος (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας), κα Ελπίδα Σιδηροπούλου (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων), κ. Γιάννης Χερουβείμ (κτηνοτρόφος), κ. Δήμος Δήμου (κτηνοτρόφος) και κ. Λευτέρης Παστού (κτηνοτρόφος, Κύπρος).

Ο κ. Μπαϊραχτάρης ευχαρίστησε τον υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά, που έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, τον βουλευτή κ. Β. Κόκκαλη (ΣΥΡΙΖΑ) και τη βουλευτή κα Λ. Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛ.), που έστειλαν γραπτό χαιρετισμό, καθώς και τους χορηγούς της ημερίδας. Η κα Κοντογιάννη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής κάλυψε την άμεση αναμετάδοση στο Facebook live και ο γράφων φρόντισε την πρόσκληση και την αφίσα.

Η ημερίδα ήταν πάρα πολύ καλή ιδέα για να τροφοδοτήσει τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους με στοιχεία από υπεύθυνους ερευνητές και με επιστημονικές γνώσεις, ώστε οι κτηνοτρόφοι να διαμορφώσουν άποψη και να μπορούν να εκφράσουν τεκμηριωμένη γνώμη για ένα νέο Αγροτικό Σύμφωνο με ορίζοντα το 2040.

Η κα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος από το Μενίδι, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος») ήρθε οργανωμένη στην ημερίδα και με δικά της τηλεοπτικά μέσα κατάφερε να προβάλει ταυτόχρονα την ημερίδα στο Facebook στο προφίλ «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος», δηλαδή στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/526221942642193, όπου μπορούν και σήμερα να το δουν και να το ακούσουν όλοι.

Οι εμφανιζόμενες λύσεις σε διάφορα ποικιλώνυμα φόρουμ μοιάζει να είναι κοντόφθαλμες, επιδοματικές, με ορίζοντα τις εκλογές για την κατάκτηση της εξουσίας και μερικούς αγροτοσυνδικαλιστές, αντί να προωθούν τα θέματα της κτηνοτροφίας στα κόμματα, να αρκούνται να μεταφέρουν τις προτάσεις των κομμάτων μεταξύ των κτηνοτρόφων.

Εξαιρετική η προσπάθεια του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου για ένα Νέο Αγροτικό Σύμφωνο Υπαίθρου 2040 και την προσπάθεια να ακουστούν επιστημονικά προτάσεις για το μέλλον της κτηνοτροφίας, της τοπικής ανάπτυξης και των κτηνοτρόφων.

Από όσα ακούστηκαν προλάβαμε να συγκρατήσουμε:

1. Η ελληνική πρόταση για το Στρατηγικό Σχέδιο για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 έχει πάει και έρθει τρεις φορές και δεν έχουμε ακόμα την τελική του μορφή. Πιθανόν να εγκριθεί τον Σεπ. 2022.

2. Η υπερβολικά «τεχνοκρατική» μορφή και η πολυπλοκότητα του Σχεδίου αποξενώνει τους πραγματικούς αγρότες.

3. Η ελληνική πρόταση φαίνεται ότι δεν είναι αποτέλεσμα ζύμωσης και σύνθεσης «από τα κάτω», αλλά ότι είναι κυρίως αποτέλεσμα «Συμβούλων» του ΥπΑΑΤ.

4. Ο καθ. Α. Φώσκολος ανέφερε ότι το 75% των αγελαδοτρόφων έκλεισαν τις επιχειρήσεις.

5. Ένα κομμάτι καταναλωτών σιγά σιγά αλλάζει προς μια πιο βιώσιμη κατανάλωση και οι κτηνοτρόφοι είναι συστρατευμένοι μαζί τους.

6. Η ποιμενική κτηνοτροφία (βόσκηση) είναι κατά 10-15% φθηνότερη στο κόστος της ζωοτροφής (;), αλλά προσθέτει κόστη εργασίας κ.λπ., ενώ παρατηρήθηκε μικρότερη γαλακτοπαραγωγή, χαμηλότερη ποιότητα και μεγάλη διακύμανση στην παραγωγή.

7. Η Ελλάδα με βόσκηση έτρεφε 1.000.000 βοοειδή το 1960 και σήμερα ταλαιπωρείται και δεν μπορεί να θρέψει κερδοφόρα μόνο 130.000 βοοειδή! Το 1960 στην Ελλάδα διατηρούνταν 1.000.000 ιπποειδή, ενώ σήμερα μόνο 20.000! 500.000 μαύρα γουρούνια τρέφονταν το 1960 στα δάση και με περισσεύματα τροφών, ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 3.500 μαύρα γουρούνια. Το 1960 14.000.000 αιγοπρόβατα βοηθούσαν στη φροντίδα του περιβάλλοντος, ενώ σήμερα ανεπιβεβαίωτος αριθμός αιγοπροβάτων έχουν μετατραπεί σε σταβλισμένες «μηχανές» παραγωγής γάλακτος σχεδόν χωρίς καθόλου βόσκηση.

8. Όλα αυτά τα ζώα εκτρέφονταν αποκλειστικά και μόνο από την ελληνική ύπαιθρο χωρίς να επιβαρύνουν την κτηνοτροφική εκμετάλλευση με εισροές εισαγόμενης σόγιας, καλαμποκιού από το εμπόριο, φαρμακευτικής αγωγής και εισαγόμενο γενετικό υλικό.

9. Σήμερα παράγουμε μόλις το 8% των αναγκών σε βόειο κρέας και μόλις το 23% σε χοιρινό.

10. Η μετακίνηση, όπως και στους ανθρώπους, είναι βασικό συστατικό υγείας και η ποιμενική κτηνοτροφία βοηθά στην υγεία τόσο των ζώων όσο και των κτηνοτρόφων. Τα ζώα που είναι προσαρμοσμένα και έχουν την ικανότητα να μετακινούνται στην Ελλάδα (76% πάνω από 600 μ.) είναι τα αυτόχθονα και αυτά πρέπει να επιλέγονται στην Ελλάδα.

11. Στην Ελλάδα σφάζονται τα παραγωγικά ζώα. Σε όλη την Ελλάδα όλο το 2021 σφάχθηκαν 250.000 πρόβατα, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σφάχθηκαν ήδη 285.000… Όλο το 2021 είχαν σφαχθεί 20.000 βοοειδή, ενώ το Α’ εξάμηνο 2021 σφάχθηκαν 25.500!

12. Μέχρι και το 95% των κτηνοτροφικών μονάδων σε περιοχές Natura στην Ολλανδία θα κλείσουν σε μια προσπάθεια να μειωθεί η νιτρορρύπανση.

13. Το κύριο πρόβλημα που συμβάλλει στην κλιματική κρίση προέρχεται από την κοπριά (78% Ν2Ο) και όχι από τον μηρυκασμό (10% CH4).

14. Το άζωτο που αποβάλλεται έχει σχέση με τη σωστότερη διατροφή των ζώων. Ένα ζώο απορροφά το 25-28% του αζώτου που τρώει – όση επιπλέον τροφή φάει, αποβάλλει το άζωτο με την κοπριά και ρυπαίνει το περιβάλλον.

15. Τα σιτηρέσια τα καθορίζει μόνο ο ζωοτέχνης. Στο έργο www.cowficiency.org ερευνώνται μαθηματικά μοντέλα για την αύξηση της απόδοσης του αζώτου σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες.

16. Η συστηματική εντατική εκτροφή γαλακτοφόρων αγελάδων μειώνει τη νιτρορύπανση κατά περίπου 19%.

17. Στα ευεργετικά της βόσκησης από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους είναι η μείωση της οργανικής ύλης στην ύπαιθρο και η μείωση της γρήγορης εξάπλωσης των πυρκαγιών.

18. 8,5 €/κιλό ένα τυρί, 18 €/κιλό το επώνυμο πιστοποιημένο τυρί από αιγοπρόβατα που βόσκουν οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, αρκεί να μπορούν να το αποδείξουν. Οι καταναλωτές (όχι όλοι) έχουν διάθεση να πληρώσουν την πιστοποιημένη διαφοροποίηση.

19. Η ποιμενική κτηνοτροφία με αυτόχθονες φυλές είναι σημαντική διότι είναι η ζώσα πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία μας βοήθησε να είμαστε βιώσιμοι μέχρι σήμερα.

20. Πρέπει να προβληθούν οργανωμένα οι νέες δυνατότητες απασχόλησης στην ύπαιθρο. Ίσως τα αγροτικά επιμελητήρια, ίσως τα Σπίτια του Αγρότη, ίσως τα κέντρα αγροτικής επιχειρηματικότητας, ίσως η συστηματική προβολή της ελκυστικότητας της ζωής στην ύπαιθρο από τους δήμους που έχουν χώρο άσκησης αγροτικών επαγγελμάτων.

21. Δεν υπάρχει διαφορά ούτε στην παραγωγικότητα των ελληνικών ψυχανθών που προτείνονται να υποκαταστήσουν την εμπορικά προβαλλόμενη, εισαγόμενη σόγια, ούτε στην ποιότητα του γάλακτος από έρευνες στον ΕΛΓΟ και το ΑΠΘ. Δημιουργείται οικονομική ωφέλεια 10% ταΐζοντας κτηνοτροφικά ψυχανθή χωρίς καθόλου σόγια!

22. Ίσως η μόνη ισχυρή δράση θα ήταν να μην παραδώσουμε γάλα στις μεταποιητικές βιομηχανίες για μία ή δύο εβδομάδες ή περισσότερο αν απαιτείται. Εμείς θα ζήσουμε. Όσοι είναι απέναντί μας θα έχουν πολύ σοβαρότερο πρόβλημα. Αλλά απαιτείται κοινή οργάνωση και τήρηση των συμφωνημένων από όλους τους κτηνοτρόφους.

23. Όλοι οι κτηνοτρόφοι στην Κύπρο είναι σε συνεταιρισμούς και οι αγροτικοί σύλλογοι έχουν κοινό ταμείο, το οποίο έχει σήμερα περί τα 70 εκατ. ευρώ για να οργανώνει και να στηρίζει τις δράσεις των κτηνοτρόφων. Όλοι μαζί.

24. Οι αγρότισσες είναι η ψυχή των αγροτικών κοινωνιών. Με γυναίκες που δεν είναι αγρότισσες και δεν συμμετέχουν στην τοπική αγροτική κοινωνία και τις τοπικές πολιτιστικές δραστηριότητες δεν υπάρχει μέλλον. Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας είναι στις 15 Οκτ. 2022, και στις 12.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλους τόσο στο Μενίδι Αττικής (Πλήθ. Γεμιστού 14, 136 78 Αχαρναί), όσο και στο διαδίκτυο σε live Facebook.

25. Η φράση-κλειδί είναι οργάνωση και συνεργασία όλων σε κοινά συμφωνημένους στόχους από όλους και συνεργατικούς φορείς υλοποίησης. Οι στόχοι πρέπει να έχουν ορίζοντα το 2040 με τις αγροτικές κοινωνίες σε συμβιωτική σχέση με τις αστικούς χώρους.

26. Tο 2016 το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπολόγισε ότι το 27% του ελληνικού ΑΕΠ οφείλεται σε συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα. Αυτό και πολλά άλλα πρέπει να τα επικοινωνήσουν οι κτηνοτρόφοι οργανωμένα σε όλους τους συμπολίτες μας και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Η εξαιρετική προσπάθεια του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καλή πρακτική και «φάρος» στους μικρούς παραγωγούς της Ελλάδος (90% περίπου, ίσως και περισσότερο). Αφού κατάφεραν να συνεννοηθούν και να δημιουργήσουν συνεργατισμό, πλέον μπορούν να ασχοληθούν σοβαρά με την επίκαιρη επιστημονική ενημέρωση και την επιλογή τεχνικών και μεθόδων για την ευημερία των μελών του.

«Ζυμωτήρι» συνεννόησης και βάση νέων δραστηριοτήτων είναι οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (κτηνοτροφικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί, ανθρωπιστικές οργανώσεις, εθελοντισμός κ.λπ.) οι οποίες αυξάνουν το τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο με τις εκδηλώσεις τους. Το τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο είναι η ανάπτυξη του αλληλοσεβασμού και της εμπιστοσύνης μεταξύ των κατοίκων ενός τόπου. Και αυτό το έχουμε απόλυτη ανάγκη σήμερα στην Ελλάδα.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn