8_11_Ι_900x600.jpg

 

Το μέσο κόστος ταξιδιού ανά ταξιδιώτη το 2022 είναι 2.943$ για τους baby boomers. Αυτή τη στιγμή οι baby boomers αποτελούν το 28% των πωλήσεων για ταξίδια την άνοιξη 2022 έναντι 20% το 2021. Οι κρουαζιέρες συνεχίζουν επίσης να είναι δημοφιλείς για τους ηλικιωμένους ταξιδιώτες (squaremouth.com, TornosNews.gr, 24/3/2022).

Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και ο οποίος αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (ΥπΑΑΤ, Μέγαρο Μαξίμου, 28/3/2022, σ.σ. !!!).

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σιτηρών παγκοσμίως το 2020 ήταν η Ρωσία με 37,3tn-18,8%, οι ΗΠΑ με 26, 1tn-13,2%, ο Καναδάς με 25,1tn-13,1%, η Γαλλία με 13,8tn-10,0%, η Ουκρανία με 18,1tn-9,1%… η Γερμανία με 9,3tn-4,7%, (16/3/2022, σ.σ. η Ρωσία και η Ουκρανία επέβαλαν απαγόρευση εξαγωγών για να προστατέψουν τους κατοίκους τους. Κερδισμένοι οι ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία…).

Το βενζόλιο, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη καρκινογόνος χημική ουσία, που απαγορεύτηκε πριν 45 χρόνια, βρέθηκε σε εκατοντάδες δημοφιλή είδη προσωπικής φροντίδας στις ΗΠΑ. Η ουσία ανιχνεύτηκε κατά τη διάρκεια ανεξάρτητων δοκιμών, με αποτέλεσμα πολλές εταιρίες να ανακαλέσουν οικειοθελώς δεκάδες προϊόντα τους. Ανάμεσα σε αυτές οι Bayer, CVS, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, που ανακάλεσαν μάρκες ευρέως διανεμημένες, όπως οι Pantene, Brut, Sure, Herbal Essences, Old Spice, Secret, Tinactin, Lotrimin, Coppertone, Neutrogena και Aveeno (αντηλιακά, αποσμητικά, σαμπουάν, μαλακτικά, αντιιδρωτικά, αντιµυκητιακά, σπρέι σώματος και απολυμαντικά χεριών) (Εργαστήριο Valisure, Environmental Working Group, aftodioikisi.gr, 18/3/2022).

Παρακολούθησα την ημερίδα για την αποκατάσταση της Β. Εύβοιας με την ευκαιρία της Ημέρας της Δασοπονίας (21 Μαρ.) στο ΑΠΘ διαδικτυακά. Ο κ. Μπένος εξήγησε ότι ο θησαυρός του κράτους είναι τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού. Αν και δεν αναφέρθηκε ή σκόπιμα αποσιωπήθηκε, οι ισχυροί εκπρόσωποι αυτών είναι τα δάση, ο λαϊκός πολιτισμός και τα Αρχαία. Και τα μόνα που μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα είναι μόνο εκείνα που είναι ζωντανά, με την εμπλοκή των τοπικών κατοίκων σε αυτά. Δεν άκουσα να γίνεται αναφορά στην ανάγκη διατήρησης της ισορροπίας στο περιβάλλον, όπου φροντιστής του περιβάλλοντος είναι εξ επαγγέλματος ο αγρότης (δυστυχώς δεν άκουσα τίποτε, Κρίμα, 21/3/2022).

Για να αντιμετωπίσει την απειλή επισιτιστικής κρίσης, η Ε.Ε. απαιτεί από τα κράτη-μέλη να καταγράφουν και να παραδίδουν μηνιαίως δεδομένα για τα ιδιωτικά αποθέματα βασικών αγαθών, τροφίμων και ζωοτροφών. Η Ελλάδα ήδη κατέθεσε ν/σ του υπ. Οικονομικών. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελλάδα, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με τα στοιχεία αποθεμάτων σε: α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, β) λιπάσματα, γ) ζωοτροφές, δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρόμη, καλαμπόκι και εδώδιμο φαγόπυρο, ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ’) ηλίανθο και ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο (meatnews.gr, 23/3/2022).

Πίνοντας έστω και μία φορά την εβδομάδα καφέ σε ποτήρι μίας χρήσης εκτίθεστε σε έως και 90.000 πλαστικά σωματίδια ετησίως. Ένα μόνο κύπελλο απελευθέρωσε σχεδόν 1.500 σωματίδια μετά από 5 λεπτά με μικροπλαστικά να αποσπώνται από το πλαστικό τοίχωμα του κυπέλλου. Όσο περισσότερο όμως έμενε ένα φλιτζάνι, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των σωματιδίων που απελευθερώνονταν. Το καυτό υγρό και το κούνημα του πλαστικού ποτηριού απελευθερώνει περισσότερα μικροπλαστικά. Οι άνθρωποι μπορεί να προσλαμβάνουν ασυνείδητα 37.613-89.294 μικροπλαστικά ετησίως λόγω της χρήσης ενός πλαστικού ποτηριού κάθε 4-5 ημέρες. Τα μικροπλαστικά είναι κομμάτι πλαστικού μικρότερο από 5 mm ή πολύ μικρότερα, ορατά μόνο στο μικροσκόπιο, μικρότερα από 50 mm που μπαίνουν στα κύτταρα (Πανεπιστήμιο Sichuan, Hazardous Materials, Dailymail, ecozen.gr, 22/10/2022).

Πρέπει να αυξηθεί η διακίνηση προϊόντων μέσω των συνεργατικών σχημάτων και να ενισχυθεί το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική αγροτική οικονομία και να απαλλαγούν από το άγχος και την αβεβαιότητα οι Έλληνες αγρότες. Πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα ο κατακερματισμένος κλήρος, που μπορεί να ξεπεραστεί με τρεις τρόπους: α) συνεργατικά σχήματα, β) αναδασμοί και γ) τα κίνητρα που θα παράσχει το ΥΠΑΑΤ μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης για αγορά όμορων αγροτεμαχίων. Όπως σημείωσε ο υπουργός: 65% των παραγομένων αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη διακινείται μέσω συνεταιρισμών, ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 20%, και το 25% των αγροτών στην Ε.Ε. έχουν επαρκή αγροτ. εκπαίδευση, ενώ στην Ελλάδα μόνο 6% (Γ. Γεωργαντάς, υπουργός ΑΑΤ, Agrotica, ΝΕΑ, 25/10/2022).

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φιλοξενία ΜΟΥ» για τις μαθήτριες και τους μαθητές των Β’ και Γ’ τάξεων του δημοτικού σχολείου παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Α. Βασιλικό, την υφυπ. Παιδείας κ. Ζ. Μακρή και την υφυπ. Τουρισμού κ. Σ. Ζαχαράκη. Το πρόγραμμα «Φιλοξενία ΜΟΥ», που εντάσσεται στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων και στον θεματικό πυλώνα «Δημιουργώ & Καινοτομώ», είναι πλέον διαθέσιμο για να αξιοποιηθεί στη Β’ και Γ’ δημοτικού για 5 έως 7 διδακτικές εβδομάδες, για 2 ώρες ανά εβδομάδα (money-tourism.gr, 25/10/2022, σ.σ. μήπως και η κτηνοτροφία πρέπει να πάει σχολείο; αλλά με ποιο φορέα; ούτε Αγροτικά Επιμελητήρια δεν υπάρχουν).

Να αγοράσουν και οι αγρότες τα δάνειά τους όπως ο Α. Πάτσης (βουλευτής Γρεβενών), στο 7% της αξίας τους. Μήπως αγρότες, συνεταιρισμοί και λοιπές αγροτικές επιχειρήσεις να επιδιώξουν το ίδιο να κάνουν με τα δάνειά τους;… Ο Α. Πάτσης λέγεται ότι ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης ξένων εταιριών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκατ.€ για μόλις 4,3 εκατ.€, δηλαδή στο 1/15 της αξίας τους, με σκοπό να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς και έτσι να κερδοσκοπήσει (agrocretanews.gr, 25/10/2022, σ.σ. ο εκπρόσωπος του λαού εναντίον του λαού…).

Περισσότερα από 1.200 είδη-εισβολείς προκαλούν βλάβες δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Στην Ελλάδα έχουν εισβάλει 126 είδη, μεταξύ των οποίων: λαγοκέφαλος, λεοντόψαρο, μινκ, αείλανθος-βρωμοκαρυδιά, μύδι ζέβρα, μπλε καβούρι κ.ά. Έργο Invalis-Protecting European Biodiversity from Invasive Alien Species σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Λετονία. Μέχρι σήμερα από τα 126 τα 73 είδη θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας για την ελληνική βιοποικιλότητα, 43 είδη ως μέσης επικινδυνότητας και 4 χαμηλής (αλλά πάντως επικινδυνότητας). «Το ζητούμενο είναι η διαχείριση των ειδών αυτών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει από τη μείωση μέχρι την εξάλειψή τους» (Χ. Νικοκάβουρας, ΟΦΥΠΕΚΑ, dasarxeio.gr, 26/10/2022).

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από ανατροπή τρακτέρ στην Κατοχή Μεσολογγίου. Το τραγικό συμβάν έγινε το πρωί σε βαλτώδη έκταση στον κάμπο ανάμεσα στην Κατοχή και το Λεσίνι, όταν ο χειριστής του γεωργικού μηχανήματος έχασε τον έλεγχο και το τρακτέρ ανατράπηκε με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει και να τον τραυματιστεί θανάσιμα (ertnews.gr. agrocretanews.gr, 29/0/2022).

Συνεχίζει κάθε Τετάρτη, στις 20.30, τις πάνω από 200 διαδικτυακές συζητήσεις ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής με συντονίστρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι). Όλες οι συζητήσεις βρίσκονται ελεύθερες στο Facebook, στο προφίλ του «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος», σαν μια βιβλιοθήκη με ζωντανά θέματα. Η επόμενη συζήτηση είναι για την Τετάρτη 9 Νοεμ. 2022, στις 20.30, στο https://us02web.zoom.us/j/88913122315 με θέμα τη διατροφή των παραγωγικών ζώων.

Το Ultra Premium Extra Vergin Olive Olive-UPEVOO αποτελεί μια νέα κατηγορία ελαιολάδου, που καθιερώνει το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο στον κόσμο, με κύριο σημείο διαφοροποίησης στο UPEVOO την οξύτητα (<0,3), αριθμό υπεροξειδίων (<12) και για πρώτη φορά τις πολυφαινόλες (>250). Η Ιταλία, πιθανότατα θα παρουσιάσει τη νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου με εκκωφαντικό τρόπο κατά την επόμενη Σύνοδο του IOC (με πληροφορίες από: Teatro Naturale, Β. Ζαμπούνης, olivenews.gr, 25/10/2022).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn