agr9.1_I_900x600.jpg

 

Σε γενικές γραμμές, η μείωση του αγροτικού πληθυσμού οφείλεται στη χαμηλή ελκυστικότητα του τομέα για μια σειρά από λόγους, όπως οι έντονες διακυμάνσεις στις αγορές και η υψηλή έκθεση στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τη Γ.Δ. Γεωργίας & Αγρ. Ανάπτυξης της Ευρ. Επιτροπής, η τάση αυτή μπορεί να μετριαστεί μέσω της στήριξης του εισοδήματος και πολιτικών ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών, καθώς και με μέτρα όπως η στήριξη των νέων αγροτών. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι ευκαιρίες που δημιουργούν η ψηφιοποίηση και τα νέα συστήματα παραγωγής μπορούν να προσελκύσουν μια νέα γενιά αγροτών (powergame.gr, 15/12/2022).

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών παραγωγού-καταναλωτή («ψαλίδα») με μέσο όρο +300%. Μήλα 0,3€ τιμή παραγωγού-1,4 λιανική, διαφορά +366%. Πορτοκάλια: 0,3€ τιμή παραγωγού-0,89€ στο σουπερμάρκετ, διαφορά +196,7%, Αχλάδια: 0,35€ τιμή παραγωγού - 1,66ε στη λιανική, διαφορά +374%. Πατάτες: 0,5€ τιμή παραγωγού-0,98€ στη λιανική, διαφορά +96%. Γάλα αγελαδινό: 0,6€ τιμή παραγωγού-1,36€ στη λιανική, διαφορά +126% (Παρατηρητήριο Τιμών Οκτ.-Νοέμ 2022, Eurostat, Α. Τσίπρας, 19/12/2022, σ.σ. αυτοί που πίνουν το «αίμα» του Έλληνα αγρότη, γεωργού ή κτηνοτρόφου, είναι οι νόμοι για τους μεσάζοντες, οι έμποροι, η ανίκανη για ελέγχους Δημόσια Διοίκηση, η μαύρη οικονομία, η διαχρονικά ανίκανη για εκτέλεση των εντολών της Βουλής Εκτελεστική Εξουσία – οι κυβερνήσεις από τις 11/2/2014 μέχρι σήμερα δεν εφάρμοσαν τον Νόμο 4235 για τις αγορές αγροτών).

Με απόφαση του Υπ.Οικ., του Αν. Υπ.Οικ. και του ΥπΑΑΤ χορηγείται προκαταβολή ύψους 4,2 εκατ.€ σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ), και προκαταβολή ύψους 9,2 εκατ.€ προς τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι υπέστησαν απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές Ιούλ.-Αύγ. 2021 σε πληγείσες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Β. Εύβοιας (ΦΕΚ Β’ 6606/21.12.2022). Το ποσό της προκαταβολής ανέρχεται σε 50,4€/ελαιόδεντρο και σε 33,6€/δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε 25,2€ και 16,8 € (ΥπΑΑΤ, 23/12/2022, σ.σ. τελικά τι οργάνωση είναι αυτή που δεν έχει εγγεγραμμένους όλους τους αγρότες; Τελικά αποζημιώνονται και μη αγρότες; Μπορεί ένας π.χ. εφοπλιστής που έχει κάποια παραγωγή να πάρει επιδοτήσεις de minimis;).

«Σύμφωνο ειρήνης με τη φύση» υπογράφηκε στην COP15 (Μόντρεαλ) από πάνω από 190 χώρες με στόχο να σταματήσει η καταστροφή της βιοποικιλότητας και των πόρων που παρέχει η φύση που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Και δεν ξεχνάμε ότι ο εξ επαγγέλματος φροντιστής του περιβάλλοντος είναι ο αγρότης. Το «Σύμφωνο ειρήνης με τη φύση» αποσκοπεί στην προστασία των χερσαίων εκτάσεων, των ωκεανών και των ειδών της φύσης από τη μόλυνση, την υποβάθμιση και την κλιματική κρίση. Και αυτό το πετύχαιναν χιλιάδες χρόνια τώρα οι αγρότες με τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας ή εκτροφής που έχουν ενσωματωμένους τους αγώνες της αειφορίας (βιωσιμότητας). Οι 190 χώρες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη που έχει κυρίως ως στόχο την προστασία του 30% του πλανήτη ως το 2030, τη μείωση κατά το ήμισυ του κινδύνου που συνδέεται με τα φυτοφάρμακα και στην αποδέσμευση 30 δισ.$ ετήσιας βοήθειας για τη διατήρηση της φύσης για τις αναπτυσσόμενες χώρες (Avaaz, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ecozen.gr, 19/12/2022).

Ο κόκκινος χοντρούλης διαφημιστικό σύμβολο εταιρίας αναψυκτικού Saint Nikola, έρχεται συνήθως στις 25 Δεκ., τα Χριστούγεννα. Ο δικός μου Αϊ Βασίλης, ο λιπόσαρκος, απλά ντυμένος Επίσκοπος Βασίλειος της Μικράς Ασίας φέρνει αλμυρή βασιλόπιττα με κάποιο δώρο την Πρωτοχρονιά. Χρόνια πολλά, σε ό,τι και αν πιστεύετε, είτε στην Coca Cola είτε στον Χριστιανισμό.

Το 2023 θα μπορούσε να μπει χωρίς… κρότο, με σεβασμό στο περιβάλλον και κυρίως με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μια κακή συνήθεια που βρίσκει έκφραση κυρίως τα τελευταία χρόνια είναι η εκδήλωση της χαράς μας σε διάφορες εκδηλώσεις και γλέντια με τη ρίψη κροτίδων και βεγγαλικών. Όμως, πέρα από την επικινδυνότητα της χρήσης για εμάς τους ίδιους, σκεφτείτε ότι όλα τα ζώα είναι κροτοφοβικά, όχι μόνο τα οικόσιτα. Ο τρόμος και ο φόβος που κυριεύει εκείνη τη στιγμή τα ζώα είναι έντονος και τα οδηγεί σε έντονο πανικό και μεγάλο στρες. Στην προσπάθειά τους να προστατευτούν πολλά τραυματίζονται ή χάνονται, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ακόμα και θανάτου από το σοκ του κρότου. Ας χρησιμοποιούνται βεγγαλικά χωρίς κρότο, μόνο με λάμψη, καθώς έτσι δεν επηρεάζεται πολύ το περιβάλλον, διότι τα ζώα δεν βλέπουν όπως οι άνθρωποι αλλά ακούνε καλύτερα από ανθρώπους (Δ. Μιχαηλίδης, Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, dasarxeio.gr, 31/12/2022).

Οι κήποι Alnwick στη βόρεια Αγγλία (ΗΒ)… σκοτώνουν (κυριολεκτικά). Στο κάστρο Alnwick δημιουργήθηκαν το 2005 κήποι που μοιάζουν φαινομενικά πανέμορφοι και γαλήνιοι, ωστόσο εκεί βρίσκεται ο διάσημος Poison Garden (δηλητηριώδης κήπος), που τα φυτά που «φιλοξενεί» μπορούν να... σκοτώσουν τους επισκέπτες. Κώνειο, δακτυλίτιδα, Ricinis communis (ριτσίνη χωρίς αντίδοτο), Strychnos nux-vomica (στρυχνίνη) είναι μερικά μόνο από τα «εχθρικά» φυτά που θα συναντήσει κάποιος εκεί. Ο κήπος δημιουργήθηκε για να επιμορφώνει τον κόσμο για τα ναρκωτικά (Clickatlife, texnologosgeoponos.gr, 30/4/2022).

Το Αγρίνιο φιλοξένησε την 37η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση του ΣΕΠ (29/4-1/5/2022). Η μεγαλύτερη πολιτιστική συνάντηση εφήβων ήταν τόπος συνάντησης 94 Κοινοτήτων Ανιχνευτών από όλη την Ελλάδα που παρουσίασαν την έρευνά τους, αντάλλαξαν ιδέες, έκαναν νέους φίλους και διεύρυναν τους ορίζοντές τους. Φέτος υπήρχε και ειδική κατηγορία «Πράσινη Έρευνα». Η Πολιτιστική Ενημέρωση περιελάμβανε: συναυλία μουσικών συγκροτημάτων, διαγωνισμό χορευτικών, διαγωνισμό ποίησης και λογοτεχνίας, διαγωνισμό φωτογραφίας, διαγωνισμό κόμικ, σκίτσου και γελοιογραφίας και φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους (C. Anastasiou, Facebook, 29/4/2022, σ.σ. ο Προσκοπισμός ως σύστημα κοινωνικής διαπαιδαγώγησης έχει την ύψιστη εφαρμογή του στους Ανιχνευτές 15-18 ετών).

Με μεγάλη ικανοποίηση η ΕΘΕΑΣ γνωστοποιεί στα μέλη της και στους συνεταιρισμένους παραγωγούς της χώρας πως ένα από τα πάγια και διαρκή αίτηματά της ικανοποιήθηκε, καθώς στα «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών ή/και εταιρικών μετασχηματισμών», που από σήμερα αποτελούν νόμο του κράτους, υπάρχουν όλες εκείνες οι πρόνοιες που δύνανται να ανακουφίσουν φορολογικά τους αγρότες και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας. Μειωμένη κατά 50% θα είναι η φορολόγηση συνεταιρισμένων ή με συμβολαιακή γεωργία αγροτών για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022. Παράλληλα, καθορίζεται το περιεχόμενο των συμβάσεων μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων μεταξύ παραγωγών και αγοραστών, δηλαδή της Συμβολαιακής Γεωργίας (Π. Σατολιάς, ΕΘΕΑΣ, 26/5/2022).

Πώς θα ήταν αν στην πόλη μας οι περισσότερες ταράτσες διέθεταν λεμονιές, καμέλιες, γαρδένιες, γρασίδι, φρούτα και λαχανικά και φυσικά ένα μεγάλο τραπέζι για food to share; Αν οι ακάλυπτοι θύμιζαν τα backyards άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τα μπαλκόνια συναγωνίζονταν για τις πιο καλαίσθητες γλάστρες ή τον πιο φουντωμένο βασιλικό; Τον τελευταίο καιρό, μετά την πανδημία, δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που επανεξετάζουμε το πόσο «φυσικό» είναι να περνάμε την κάθε μας μέρα μέσα στα πλαίσια μιας τσιμεντένιας πόλης και πόσο επηρεάζει τη ζωή μας ασυνείδητα η απουσία της ίδιας της φύσης. Αλλά και το ότι η τροφή και οι πρώτες ύλες για τα καθημερινά μας πιάτα προέρχεται από κάπου μακριά και ότι σπάνια γνωρίζουμε την ακριβή τους προέλευση. Μ. Αθηναίους (epixeiro.gr, 21/5/2022, σ.σ. και μέχρι να το κάνουμε, ας αφήσουμε τους υπάρχοντες κήπους και στάβλους να βοηθήσουν την αειφορία της γειτονιάς).

Με ένα πάρα πολύ ευχάριστο video γιόρτασε ο κτηνοτρόφος Γιάννης Χερουβείμ από την ορεινή Αίγινα την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος και το μοιράστηκε με όλους στο https://www.youtube.com/watch?v=e-AptJzTX80. Στις 11.00 μίλησε στο Radio Symban, και το ίδιο βράδυ Τετάρτη, 1/6/2022, στις 21.30, στην τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση το απόλαυσαν όλοι μέσω Facebook στον «Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος».

Τα μωρά που θήλασαν για τουλάχιστον έξι μήνες εμφανίζουν ελαφρώς υψηλότερες επιδόσεις στα διαδοχικά τεστ που κάνουν έως την ηλικία των 14 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που ποτέ δεν θήλασαν οι μητέρες τους όταν ήταν μωρά. Το γάλα του θηλασμού περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μικροθρεπτικές ουσίες, που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επίσης το μητρικό γάλα περιέχει microRNA, δηλαδή τμήματα του γενετικού κώδικα υπεύθυνα για τον προγραμματισμό του εγκεφάλου, προκειμένου να αναπτύσσεται και να λειτουργεί σωστά. Όσο πιο μακρόχρονος είναι ο θηλασμός τόσο μειώνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων και άλλων ασθενειών για το παιδί (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης-ΗΒ, PLoS One, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 30/5/2022).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn