ktin25.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε στις 18/1/2023 η δημόσια διαδικτυακή ανταλλαγή ευχών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής στην τακτική συζήτηση της Τετάρτης, στην πλατφόρμα Zoom, που χορήγησε το Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα και οργανώνει η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι Αττικής).

Η κα Κοντογιάννη χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου, κατέγραψε τις ευχές από τους (κατά αλφαβητική σειρά): κ. Νίκο Δημόπουλο (Καβάλα), κ. Ηλία Ευαγγελόπουλο (Αττική), κ. Γιώργο Καραμπάτο (Καλαμάτα), κ. Γιώργο Κιόσση (Τρίκαλα), κ. Μανώλη Κούλα (Δράμα), κα Ευγενία Κουμάκη (Αθήνα), κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ), κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου (Ν. Σκοπός Σερρών), κ. Αργύρη Μπαϊρακτάρη (Τύρναβος), κα Αναστασία Μποστανίτη (Ελατοχώρι Πιερίας), κ. Ζαφείρη Ναστούλη (Μέγαρα Αττικής), κα Σταυρούλα Παπαγεωργίου (Κιλκίς), κα Μαρία Πολύζου (Μαρκόπουλο Αττικής), κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (π. Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών), κ. Δημήτρη Ρουκά (Κατερίνη), κα Ειρήνη Σερέτη (Ξανθόγεια Εδέσσης) και κ. Δημήτρη Χασάπη (Modesto Brothers), με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη («ΑγροΝέα», «AgroBus»), ενώ την ανταλλαγή ευχών παρακολούθησαν περίπου 1.100 μέσω Facebook και έστειλαν ευχές πολλοί, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου και η Γραμματέας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κα Όλγα Σταυροπούλου (Αυστρία).

Τις ευχές τους είχαν απευθύνει και τα μέλη της Καθοδηγητικής Επιτροπής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής την προηγούμενη Τετάρτη 11/1/2023, μεταξύ των οποίων και οι: Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου, καθ. Δημήτριος Κουρέτας, Δρ Θωμάς Παπαχρήστου, καθ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και καθ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου.

Όλη η συζήτηση ανταλλαγής ευχών βρίσκεται στο Facebook, στο προφίλ «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-άγιος Γεώργιος» στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/620990806500124.

Προηγήθηκε συνέντευξη της κας Κοντογιάννη στην εκπομπή «AgroBus» στο stent.net.tv στις 17/1/2023 στις 13.00 και σε επανάληψη στις 21.00. Μάλιστα πρόθεση της κας Κοντογιάννη είναι, σε συνεργασία με το stent.net.gr, να αξιοποιηθεί το «AgroBus» για να παρουσιαστούν ή ακόμα και να αναλυθούν μερικές οπτικές της συμβολής της κτηνοτροφίας στην ισορροπία στο περιβάλλον. Τα κατσίκια και τα πρόβατα είναι από τα πρώτα αγροτικά ζώα που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο, περίπου 11.000 χρόνια πριν, και έχουν σημαντική θέση στον ελληνικό πολιτισμό και στην ελληνική ιστορία.

Της ανταλλαγής ευχών προηγήθηκε η σειρά διαλέξεων της Δρ Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, οι οποίες γίνονται κάθε Τρίτη στις 18.00-20.00 είτε με φυσική παρουσία στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9, Αθήνα), είτε διαδικτυακά. Στις 17/1/2023 η διάλεξη της κας Πολυμέρου-Καμηλάκη είχε θέμα την ισορροπία και η κα Κοντογιάννη, συνεπικουρούμενη από την κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ), ανέπτυξε το θέμα: Η φύση και η ζωή είναι κυκλικές λειτουργίες. Το φυσικό περιβάλλον είναι σταθερό και βιώσιμο (αειφόρο) όσο μεγαλύτερη βιοποικιλότητα έχει. Μάλιστα εξηγήθηκε ότι η χλωρίδα και η πανίδα είναι συμβιωτικές και απαραίτητες για την αειφορία του περιβάλλοντος.

Και μετά τις ευχές της Τετάρτης 18/1 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής εστιάζεται στο απαράδεκτο φαινόμενο της αυθαίρετης προσπάθειας επιβολής μαξιμαλιστικών προδιαγραφών στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, που δεν αρμόζουν στην ελληνική πραγματικότητα και στο ελληνικό περιβάλλον. Ο Νόμος 4056/12-3-2012 για την αδειοδότηση των στάβλων φαίνεται ότι είναι ανεδαφικός και αναποτελεσματικός, αφού έντεκα (11) ολόκληρα χρόνια μετά την έκδοσή του αφήνει το 80% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα χωρίς άδειες λειτουργίας και στην Αττική αφήνει χωρίς άδειες το 90% των κτηνοτρόφων. Χωρίς άδειες λειτουργίας οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πουλήσουν αγροτικά προϊόντα (γάλα, κρέας κ.λπ.), δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, δεν μπορούν να κάνουν οικοτεχνίες μεταποίησης. Ο «απαράδεκτος» Νόμος 4056 μοιάζει σαν αντιγραφή στοιχείων από «ντοκτορά» από κάποια πανεπιστήμια της Ευρώπης χωρίς επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Και βέβαια, η «Δυσλειτουργία της Δημόσια Διοίκησης» θα συζητηθεί την Κυριακή 29 Ιαν. 2023 στις 3 μ.μ. στην αίθουσα Foyer του Hyatt στα πλαίσια του Money Show.

Και μετά ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα συμμετάσχει στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Το κρέας και τα προϊόντα του», που θα γίνει 3, 4 & 5 Φεβ. 2023 στα πλαίσια της Zootechnia στη Θεσσαλονίκη, στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αίθουσα «Ολυμπιάς». Ειδικότερα, την Κυριακή 5 Φεβ. 2023 στις 16.00 εκπρόσωποι του Συλλόγου θα παρουσιάσουν την πρόταση για «Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας», θα μιλήσουν για τις εμπειρίες από την προώθηση των «Παραδοσιακών τροφών και της Οικοτεχνίας» και θα επισημάνουν ότι «Χωρίς σταθερές χρήσεις γης και άδειες» δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική επιχειρηματικότητα.

Έπειτα ο Σύλλογος προτίθεται να οργανώσει διαδικτυακή προσυνεδριακή μερίδα την Τετάρτη 1 Μαρ. 2023 18.00-22.00, στοχεύοντας στο ότι οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν επαρκέστερα για τις σωστές-πραγματικές διαστάσεις της προσφοράς της εκτατικής κτηνοτροφίας στην ευζωία, της προσφοράς στη συνολική υγεία, της προσφοράς της κτηνοτροφίας στη φροντίδα του περιβάλλοντος, της προσφοράς της κτηνοτροφίας σε μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, προσαρμοσμένες στην ελληνική οικονομία, της προσφοράς της κτηνοτροφίας στην αναγέννηση της φύσης, της προσφοράς της κτηνοτροφίας στον αγροτικό τρόπο ζωής και πολλά ακόμα.

Στην ανταλλαγή ευχών για το 2023 ακούστηκε ότι τα αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης το 2014 ήταν 1.218.000 και το 2022 μείναν δυστυχώς μόνο 797.000. Τα ορεινά λιβάδια υποβόσκονται, τα όρνια πεθαίνουν και οι λύκοι κατεβαίνουν στα χωριά να βρούνε να φάνε, ενώ τα δάση έχουν «λογγώσει», έγιναν αδιαπέραστα και απορρόφησαν τα επιφανειακά νερά. Ταυτόχρονα, συμβαίνει μια περίεργη «βιομηχανοποίηση-υπερσυγκέντρωση» εκτροφών παραγωγικών ζώων. Πλήρης ανισορροπία. Η κτηνοτροφία πεθαίνει και μαζί της και ο πλανήτης…

Με τη διαδικτυακή προσυνεδριακή ημερίδα την Τετάρτη 1 Μαρ. 2023 18.00-22.00 η κα Κοντογιάννη είπε ότι προσπαθούν να ενημερώσουν επαρκέστερα την κοινή γνώμη για τη σημαντική συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία και αειφορία του περιβάλλοντος του πλανήτη μας. Και τονίζεται πάντα ότι περιβάλλον είναι τόσο το φυσικό όσο και το κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, τεχνολογικό, οικονομικό κ.λπ.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn