agronea31.jpg

 

Η θαλασσολιμόζα με τον αριθμό δορυφορικό πομπό «234684» πήγε χωρίς στάση από Αλάσκα (13/10/2022) σε Αυστραλία σε 11 ημέρες, ανέφερε ο οργανισμός των Ρεκόρ Γκίνες. «Η θαλασσολιμόζα έχασε το μισό ή περισσότερο από το σωματικό της βάρος κατά τη διάρκεια συνεχούς πτήσης, ημέρα και νύχτα» (Birdlife Tasmania). Οι θαλασσολιμόζες δημιουργούν χώρο για πλούσια σε ενέργεια λίπη, απορροφώντας το 25% του ιστού που σχηματίζει το πεπτικό τους σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω μιας βιολογικής διαδικασίας γνωστής ως αυτοφαγίας (ΑΠΕ-ΜΠΕ, dasarxeio.gr, 7/1/2023, σ.σ. για ρεκόρ Γκίνες πάνε και οι 248 πολεμιστές του νόμου 751/1948 στη Θεσσαλονίκη που περιμένουν 75 χρόνια την πλήρη εφαρμογή του. Μόνο που οι πολεμιστές πέθαναν, περιμένοντας).

Οι άνθρωποι που περνούν αρκετό χρόνο στη φύση, κοντά σε δέντρα, νερά, ζώα και βουνά, έχουν μειωμένη ανάγκη να πάρουν φάρμακα για το άγχος, την υπέρταση, το άσθμα και άλλες παθήσεις. Η τακτική επαφή με τη φύση αποτελεί «φάρμακο» για την ψυχοσωματική υγεία. Αξιολογήθηκε πόσο συχνή, εύκολη ή κοντινή πρόσβαση είχαν σε απόσταση έως ένα χιλιόμετρο από το σπίτι τους σε φυσικούς χώρους. Όσοι απολάμβαναν τη φύση έως 4 φορές την εβδομάδα είχαν γενικά μειωμένη πιθανότητα κατά 33% να παίρνουν διαφόρων ειδών ψυχοφάρμακα (αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά), καθώς επίσης 36% μικρότερη πιθανότητα να παίρνουν φάρμακα κατά της υπέρτασης και 26% κατά του άσθματος (Occupational & Environmental Medicine, dasarxeio.gr, 17/1/2023).

Για κάθε δολάριο που έβγαλε ο μέσος άνθρωπος από το ξέσπασμα της πανδημίας έως το τέλος του 2021, ένας δισεκατομμυριούχος κέρδιζε 1.700.000$! Πολύ χρήμα… (Σταύρος Παϊσιάδης, 19/1/2023, σ.σ. η παγκοσμιοποίηση της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής είναι «ανθυγιεινή» για τους ανθρώπους και κερδοφόρος για πλούσιους).

Το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. (ΔΕΕ) αποφάνθηκε (19/1/2023) ότι οι χώρες της Ε.Ε. δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα προσωρινών εξαιρέσεων για τα απαγορευμένα τοξικά για τις μέλισσες νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, θέτοντας τέλος στις μισές από τις εξαιρέσεις. Η απόφαση βγήκε μετά την προσφυγή των: Pesticide Action Network, Nature & Progrès και ενός Βέλγου μελισσοκόμου και αφορά φυτοφάρμακα όπως Imidacloprid, Clothianidin και Thiamethoxam τα οποία ανήκουν στην κατηγορία φυτοφαρμάκων γνωστών ως νεονικοτινοειδών, που στοχεύουν τα έντομα. «Όσον αφορά τους σπόρους που έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοπροστατευτικά προϊόντα τα οποία περιέχουν ουσίες που απαγορεύονται ρητά, […] ο νομοθέτης (της Ε.Ε.) δεν είχε την πρόθεση να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να παρεκκλίνουν από μια τέτοια ρητή απαγόρευση» (euractiv.gr, dasarxeio.gr, 20/1/2023).

Η χρήση γονικής άδειας, ιδίως αν είναι γενναιόδωρη, παρέχει προστασία για την ψυχική υγεία των γονιών, κυρίως των μητέρων, ακόμα και σε βάθος χρόνου. «Το να γίνεται κανείς γονιός μπορεί να αποδειχθεί στρεσογόνο και για τους δύο. Δεν είναι μόνο οι τεράστιες ορμονικές και σωματικές αλλαγές που βιώνει η μητέρα, αλλά γενικότερα η μετάβαση στη γονεϊκή ιδιότητα προκαλεί στρες στο ζευγάρι. Αυτό εξηγεί ίσως γιατί οι ψυχικές διαταραχές μετά τον τοκετό είναι σχετικά συχνές, επηρεάζοντας το 10%-20% των μητέρων και έως το 10% των πατέρων» (Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης, The Lancet Public Health, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 4/1/2023, σ.σ. επεκτάθηκε η γονική άδεια από 6 σε 9 μήνες στην Ελλάδα για τις αστές μητέρες και τους μπαμπάδες, αλλά για τους αγρότες και τις αγρότισσες καμιά φροντίδα. Τους συμπεριφέρονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας).

Προσυνεδριακή Ημερίδα, Τετάρτη 1 Μαρ. 2023, 18.00-22.00, διαδικτυακά οργανώνει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής με θέμα: «Τη συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία, αειφορία του περιβάλλοντος» στο https://us02web.zoom.us/j/89689125178?pwd=Y3JKUUdIT0RtemJlZHg1a042ZFlwQT09

Στις 29/1/2023 στο Hyatt (Θέρμη Θεσ/νίκης) στα πλαίσια του Money Show τα «ΑγροΝέα» προκάλεσαν συζήτηση με θέμα: «Δυσλειτουργίες Δημόσιας Διοίκησης». Χαρακτηριστικά εντοπίστηκαν καθυστέρηση εννέα (9) χρόνια από τον νόμο 4235/2014 χωρίς αγορές αγροτών και χωρίς πλήρη οικοτεχνία (Αθηνά Μιχαηλίδου, 6946 145218), έντεκα (11) χρόνια από τον νόμο 4056/2012 χωρίς άδειες στους στάβλους (Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382) και εβδομήντα πέντε (75) χρόνια από τον νόμο 751/1948 χωρίς να έχουν δοθεί τα ορισθέντα οικόπεδα στους πολεμιστές του Ελληνικού κράτους (Ελισάβετ Μιχαηλίδου, 6974 635367 και Νίκος Μπαλτατζής, 6955 330500).

Το Τατόι εγκαταλείφθηκε λόγω πολιτικού κόμπλεξ, λες και αν κρατούσαμε το Τατόι και τα βασιλικά κτήματα και κτίσματα, θα έβγαινε η βασιλεία και θα έλεγε «Πίσω και σας έφαγα». Τέτοιους χώρους θα έπρεπε να τους έχουμε σαν κόρη οφθαλμού και να τους χαίρονται οι επισκέπτες. Είναι αμαρτία που έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να επιστρέψουν στη ζωή (Γ. Αμυράς, υφυπουργός ΥΠΕΝ, enikos.gr, dasarxeio.gr, 18/01/2023, σ.σ. μήπως και το ανηλεές «κυνήγι» των κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα η απομάκρυνσή τους από τους χώρους βόσκησης οφείλονται σε κάποιας μορφής επιστημονικό ή συντεχνιακό κόμπλεξ… Πάντως οι Αρβανίτες κτηνοτρόφοι και ανθοπαραγωγοί του Μενιδίου προσέτρεξαν εθελοντικά στον εξωραϊσμό του χώρου).

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Η αγκαλιά είναι ο ισχυρότερος τρόπος να εκφράσει κανείς αγάπη, φόβο, θαυμασμό, θλίψη, χαρά και ευτυχία και είναι ένας τρόπος για να συνδεθούμε στο βαθύτερο επίπεδο με έναν άλλο άνθρωπο και να δείξουμε ενσυναίσθηση και φροντίδα. «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να διατηρηθούμε και 12 για να εξελιχθούμε» (Virginia Satir, Οι αγκαλιές είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας, 21 Ιανουαρίου, ethnos.gr).

Το Ρότερνταμ (Ολλανδία) έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που διαθέτει πάρκο με φωτισμό που τροφοδοτείται από φυτά. Το Park of Tomorrow είναι ένας μικρός χώρος πρασίνου στην περιοχή Usselmonde στο Reyeroord, που έχει γίνει ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης. Tα φυτά παράγουν οργανική ύλη μέσω της φωτοσύνθεσης και μέρος της αποβάλλεται στο έδαφος μέσω των ριζών τους. Τα βακτήρια του εδάφους βοηθούν στη διάσπαση των οργανικών, που απελευθερώνουν ηλεκτρόνια. Τα ηλεκτρόνια μεταφέρονται μέσω ενός σύρματος σε όλα τα φώτα του πάρκου (porquenosemeocurrio.net, UbiPlanet, 9/8/2022).

Πάνω από 7.000 είδη και υποείδη φυτών φιλοξενεί η Ελλάδα. Εβδομήντα ερευνητές Βοτανικοί θα εργαστούν περίπου δεκαπέντε μήνες για να καταγράψουν την κατάσταση που βρίσκονται τα αυτόχθονα είδη της ελληνικής χλωρίδας. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι καταγράφονται μεταξύ άλλων και στην αλλαγή χρήσης, όπως, για παράδειγμα, η εγκατάλειψη της υπαίθρου στις ορεινές περιοχές. Αυτή έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη παραδοσιακών δραστηριοτήτων, όπως είναι η βόσκηση, που οδηγεί στην κακή αύξηση της κάλυψης από ξυλώδη είδη και σταδιακά τη δάσωση ανοικτών λιβαδικών οικοσυστημάτων, τα οποία κατά κανόνα και σε συνθήκες ορθολογικής βόσκησης διατηρούν υψηλότερη βιοποικιλότητα συγκριτικά με κλειστά, πυκνά δασικά οικοσυστήματα (ESG+ stories, Dasarxeio.gr, 4/1/2023).

Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα ως πρώτη ύλη, αξιοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές και νέες τεχνολογίες. Απολαύσαμε τρεις εξαιρετικές εισηγήσεις στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και διαδικτυακά την Τρίτη 24/1/2023 για τις παραδοσιακές αειφόρες τεχνικές, μεταξύ των εισηγητριών η Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, η κα Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου, η Δρ Φιόρη Ζαφειροπούλου, η κα Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου και πολλοί άλλοι. Συγχαρητήρια σε όλες (www.elismadeit.gr, 24/1/2023, σήμερα Τρίτη 31/1/2023 στις 18.00 στο https://us06web.zoom.us/j/86900235395?pwd=R3NzWHhFZUp1ZThJTVBSdG9DaDVlQT09 το θέμα είναι: «Διατροφική επάρκεια, βιοποικιλότητα»).

Με περισσότερες από 110 παρουσιάσεις προσκαλεί όλους το 7ο Συνέδριο Κρέατος και των προϊόντων του στις 3, 4 και 5 Φεβ. 2023 μέσα στη Zootechnia, Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο, στην αίθουσα Ολυμπιάς. Οι εισηγήσεις καλύπτουν όλη την αλυσίδα του κρέατος, από την εκτροφή των παραγωγικών ζώων, την παραγωγή ποιοτικού κρέατος μέχρι τη διακίνηση και τη διάθεση των προϊόντων κρέατος στον καταναλωτή. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα θέματα είναι και οι σταθερές χρήσεις γης, οι βοσκήσιμες περιοχές, η αδειοδότηση (κα Μάγδα Κοντογιάννη, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής), τα αγροτικά σχολεία μαθητείας (κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, «ΑγροΝέα», «AgroBus»), τα παραδοσιακά προϊόντα και η οικοτεχνία (Αθηνά Μιχαηλίδου, Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ), που εντοπίστηκαν ότι θα γίνουν την Κυριακή 5 Φεβ. 2023 στις 16.00 στο Βελλίδειο. Πληρ.: www.meatnews.gr/synedrio-kreatos/

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn