italy.jpg

 

Η σωστή ενυδάτωση βοηθά την πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τις κενώσεις. Κατά μέσο όρο, μια πτώση 5% στα υγρά του σώματος μπορεί να προκαλέσει μια πτώση 25-30% σε ενέργεια, ενώ μια πτώση 15% στα υγρά σώματος μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο. Το νερό είναι το αποτελεσματικότερο μέσο αποτοξίνωσης που διαθέτει ο οργανισμός μας. Διαλύει τις τοξίνες και έτσι συμβάλλει στην αποφυγή ασθενειών. Το νερό χρησιμοποιείται σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού: στη μεταφορά οξυγόνου, στη λειτουργία του εγκεφάλου, κατά την αναπαραγωγή των κυττάρων, στο φιλτράρισμα των νεφρών και του συκωτιού, κατά τη λειτουργία των οργάνων, στον μεταβολισμό του λίπους στο συκώτι, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας μέσω της αναπνοής, για την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, για τη διατήρηση μιας νεανικής επιδερμίδας και σε πολλά άλλα. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να καταναλώνετε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα (ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 24/3/2023).

Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Ε.Ε., διότι υπερέβη συστηματικά την ημερήσια οριακή τιμή για τα σωματίδια PM10 στη Θεσσαλονίκη και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα το 2005-2012, στη διάρκεια του 2014 και το 2017-2019. Τα έτη 2015 και 2016 τα στοιχεία είναι αδύνατον να επαληθευτούν. Η υπόθεση C‑70/21, με αντικείμενο προσφυγή δυνάμει του άρθρου 258 ΣΛΕΕ λόγω παραβάσεως, ασκήθηκε στις 3/2/2021. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθ. Κων/ντίνα Σαμαρά (Χημείας, ΑΠΘ) τονίζει ότι ήταν κάτι αναμενόμενο, γιατί όντως υπήρχαν οι υπερβάσεις των ορίων που έχει θέσει η οδηγία 2008/50/ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα για την Ευρώπη (greenagenda.gr, 27/3/2023).

«NA». Το «Νon Αlcohol» είναι η νέα τάση του κρασιού στις ΗΠΑ, όπως φάνηκε στην εμπορική έκθεση Vinexpo America, Drinks America (Νέα Υόρκη, 8-9/3/2023). Είναι μια νέα τάση που δημιουργήθηκε πριν από 3 χρόνια. Δεν υπάρχει κάποιος ρυθμιστικός περιορισμός για τα μη αλκοολούχα. «Τα NA κρασιά σας επιτρέπουν να παραμένετε υπό έλεγχο και να αποφύγετε τις επιπτώσεις του αλκοόλ ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής». Το 90% των πελατών των ΝΑ είναι καταναλωτές αλκοόλ, αλλά πάνω απ’ όλα είναι καταναλωτές «μεγάλων» κρασιών. Ανησυχώντας για τη φυσική τους κατάσταση και την ικανότητά τους να εργαστούν, προτιμούν ένα ποιοτικό μη αλκοολούχο κρασί από ένα συνηθισμένο κρασί για τις μέρες που δεν καταναλώνουν «μεγάλα» κρασιά. Τα no-alcohol κρασιά θα προσθέσουν στην κατανάλωση κρασιού και δεν θα την αντικαταστήσουν (ΚΕΟΣΟΕ, 30/3/2023).

«Στο βοδινό κρέας η επάρκεια δεν ξεπερνάει το 20%. Στο χοιρινό κρέας καλύπτουμε σε επάρκεια μόλις το 25%. Στο αίγειο και πρόβειο κρέας καλύπτουμε γύρω στο 80% (ήταν 100% το 2019). Στο κοτόπουλο η επάρκεια έπεσε στο 85%» (Π. Πεβερέτος, ΣΕΚ, neakriti.gr, 31/3/2023, σ.σ. είναι βαθιά αντιδημοκρατική, ίσως φασιστική, άποψη να επιβάλλουν διοικητικές απαγορεύσεις στους παραγωγούς, ενώ οι πολίτες ικανοποιούν τις ανάγκες τους με εισαγόμενα. Στα κοτόπουλα έχουν μπλοκάρει οι άδειες των πτηνοτροφείων και φοβόμαστε ότι θα πέσει κι άλλο το ποσοστό της επάρκειας αν δεν ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες αυτές. Στους στάβλους αιγών και προβάτων το 80% είναι χωρίς τις άδειες νέου «απαράδεκτου» τύπου, καταδικάζοντας όλο τον κλάδο σε γραφειοκρατικό «στραγγαλισμό» της επάρκειας και της επισιτιστικής ασφάλειας).

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πολύ μικρή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Είναι κάτω από τα 2 τ.μ./κάτοικο και με πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβάλλει για τις πόλεις 8-10 τ.μ./κάτοικο, σωστά κατανεμημένο» (καθ. Θ. Ζάγκας, ΑΠΘ). «Σήμερα (στη Θεσ/νίκη) υπάρχει το φαινόμενο της αστικής νησίδας. Αν βγεις έξω από την πόλη, η διαφορά θερμοκρασίας είναι 4 βαθμοί χαμηλότερα, επειδή η πόλη έχει πολύ τσιμέντο, πολύ άσφαλτο και καθόλου πράσινο και χώμα» (καθ. Σ. Κούγκολος, ΑΠΘ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 31/3/2023, σ.σ. θα έπρεπε να υπάρχουν χωροταξικά και χώροι για ζώα, χρειάζονται για λόγους ενιαίας υγείας και ανοσίας).

Περισσότεροι από 500 ειδικοί στην τεχνολογία, μηχανικοί και ηθικολόγοι της τεχνητής νοημοσύνης υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν από τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI) να διακόψουν αμέσως κάθε εκπαίδευση σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ισχυρότερα από το GPT-4 της Open AI, που κυκλοφόρησε πρόσφατα για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι υπογράφοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak και ο Elon Musk, προειδοποιούν ότι αυτά τα προηγμένα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σοβαρότατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα» αν επιτραπεί η εξέλιξή τους χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις (Gizmodo, timesnews.gr, 29/3/2023).

Οι μέλισσες μαρτυρούν τον δείκτη υγείας για τους κατοίκους των πόλεων και θα μπορούσαν στο μέλλον να γίνουν μια αποτελεσματική μέθοδος παρακολούθησης των ανθρώπινων ασθενειών. Η έρευνα έγινε σε κυψέλες σε Ν. Υόρκη, Σίδνεϋ, Μελβούρνη, Βενετία και Τόκιο. Κάθε τοποθεσία έχει μια μοναδική γενετική υπογραφή (Ε. Χέναφ, Πανεπιστήμιο Ν. Υόρκης, Environmental Microbiome, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 30/3/2023).

Pastinnova - Καινοτομίες για αειφόρο μέλλον του μεσογειακού συστήματος βόσκησης (Innovations for sustainable future of Mediterranean pastoral systems) είναι ένα έργο του προγράμματος της Ε.Ε. Horizon 2020 με 12 χώρες, 20 εταίρους, με έναρξη 1/5/2022 και λήξη 30/4/2025. Στόχος του Pastinnova είναι η ενδυνάμωση, η κερδοφορία και η ελαστικότητα των μικρών ποιμενικών αγροκτημάτων με την ανάπτυξη Καινοτομιών, Επιχειρηματικών & Οργανωτικών Μοντέλων (IBM-Innovations, Business, Organizational Models). Πληρ.: Α. Ράγκος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Άρχισαν οι αναρτήσεις από τα θερινά ορεινά λιβάδια με εικόνες από τις εκεί πλήρως εναρμονισμένες με το περιβάλλον ανέσεις. Με τέτοιες εργασιακές συνθήκες, μόνοι οι κτηνοτρόφοι με τα ζωντανά τους ανάμεσα στον Θεό και στη φύση, παράγουν πραγματικό πλούτο για την εθνική οικονομία και την πραγματική τροφή (όχι αέρα κοπανιστό ή έστω κάποιες υπερτιμημένες υπηρεσίες) και τελικά πετυχαίνουν να επιβιώνουν με μέσο μηνιαίο εισόδημα 500 €, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στα διαμερίσματα κερδίζουν 1.100 €/μήνα και οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν κατά μέσο όρο 1.300 €/μήνα. Κατάφορη αδικία και συνεχίζουν να ψηφίζουν μη αγρότες για να αποφασίζουν πόσα θα τους φορολογήσουν για να ζουν οι υπάλληλοι καλά ή έστω καλύτερα. Μέγα κρίμα (Facebook, 2/4/2023).

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με έδρα τις Αχαρνές Αττικής ευχαριστεί από καρδιάς τους αυθεντικούς παραγωγούς πραγματικού πλούτου για τις συνεντεύξεις ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Η σειρά έγινε στη μνήμη των προγόνων μας «Γέννημα θρέμμα Μενιδιάτες Αττικής». Σήμερα η συνέντευξη έγινε με την κα Κατερίνα Κοντογιάννη, Αρβανίτισσα, συνταξιούχο κτηνοτρόφο, Μενίδι Αττικής, στο https://www.youtube.com/watch?v=JF4oD68l9FQ. Μπράβο στην κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932 094231, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Εξαιρετική προσπάθεια.

Η Ιταλία… «δεν μασάει»! Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που απαγόρευσε το αλεύρι εντόμων και τώρα απαγόρευσε και το κρέας εργαστηρίου για να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων. Στις ΗΠΑ έδωσαν την πρώτη άδεια για κοτόπουλο εργαστηρίου και η Ε.Ε. χρηματοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ την έρευνα. Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο 60.000 € για εταιρίες που θα επιχειρήσουν να παράγουν προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος στην Ιταλία. Η ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti και άλλα γεωργικά λόμπι έχουν συγκεντρώσει πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές τους τελευταίους μήνες, ζητώντας την προστασία των φυσικών τροφίμων (Cibium.gr, 30/3/2023, σ.σ. μήπως πρέπει να κάνουν κάτι και οι Έλληνες αγρότες;).

Εξαφάνισε τον καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙ ή ΙΙΙ από όλους (12) στους οποίους δοκιμάστηκε το φάρμακο Dostarlimab της GlaxoSmithKline, το οποίο είναι ενισχυτικό του ανοσοποιητικού, ανακοίνωσε το Memorial Sloan Kettering. O καρκίνος είχε εξαπλωθεί τοπικά ή/και στους παρακείμενους λεμφαδένες αλλά δεν υπήρχε σε μεταστάσεις. Το φάρμακο χορηγήθηκε κάθε 3 εβδομάδες επί έξι μήνες. «Το φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για όλους τους πάσχοντες από τη νόσο. Όλοι οι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη έφεραν στα καρκινικά κύτταρά τους ένα συγκεκριμένο γενετικό πρόβλημα: είχαν ανεπάρκεια του συστήματος επιδιόρθωσης των αταίριαστων βάσεων του DNA (mismatch repair-deficient – MMRDs)» (Dr. Luis Diaz, New England Journal of Medicine, Huffpost Greece, ecozen.gr, 9/6/2022).

Τα συστήματα οικονομικής διαχείρισης είναι τρία: (1) η δημόσια οικονομική, από το κράτος για όλους, (2) η κεδροσκοπική ιδιωτική οικονομική, με στόχο την επίτευξη οικονομικών κερδών για τους ιδιοκτήτες, και (3) η κοινωνική οικονομία, εντός της οποίας οι συνεταιρισμοί, που είναι δομές οικονομικής διαχείρισης με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των μελών τους. Υπάρχουν οι αστικοί συνεταιρισμοί (καταναλωτικοί, οικοδομικοί, προμηθευτικοί, πιστωτικοί κ.λπ.), οι αγροτικοί (παραγωγικοί), οι εργασιακοί (ΚΟΙΝΣΕΠ) και οι μικτοί.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn