agrotika_0305.jpg

 

«Και αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στις πολλές κινήσεις κι ομιλίες» (Κ. Καβάφης «Όσο μπορείς»).

Η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο ζωικής παραγωγής στην Ελλάδα και την τελευταία τετραετία γνώρισε σημαντική αύξηση σε όγκο παραγωγής γάλακτος και φέτας κατά 11%, στις τιμές παραγωγού κατά 33% έως 56%, αλλά και στις εξαγωγές. Η ελληνική φέτα ΠΟΠ συγκαταλέγεται στα βασικά εξαγώγιμα αγροδιατροφικά προϊόντα της χώρας μας και αποτελεί βασικό εμβληματικό προϊόν της πατρίδας μας που λατρεύουν οι επισκέπτες μας. Οι εξαγωγές φέτας ανήλθαν σε €605 εκατ. το 2022 έναντι €388 εκατ. το 2019 (Κ. Μητσοτάκης, πρωθυπουργός, money-tourism.gr, 10/4/2023).

16/4/2023, Χριστός ανέστη, για όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς και για τους κτηνοτρόφους ταυτόχρονα μια συνήθης κανονική ημέρα με υγιεινή φροντίδα και τάισμα των ζώων, άρμεγμα, φροντίδα των αποθηκών, συντήρηση εγκαταστάσεων, φαρμακευτική αγωγή των ζώων και βέβαια με επίβλεψη της βόσκησης στους εύφορους ανοιξιάτικους λουλουδιασμένους βοσκότοπους, όπως δείχνει η φωτογραφία που πήρα από τον Θόδωρο. Ο μέσος χρόνος ετήσιας εργασίας ενός αγρότη είναι 3.636 ώρες (από τις 8.760 ώρες συνεχούς διαθεσιμότητας ετησίως), ενώ ο αστός είναι στην εργασία του μέχρι 1.750 ώρες συνολικά – αν εργάζεται... (Eurostat). Με την προσδοκία της Ανάστασης, του σεβασμού και της αναγνώρισης της προσπάθειας των κτηνοτρόφων στη φροντίδα του κοινού μας περιβάλλοντος και της εξασφάλισης επισιτιστικής ασφάλειας.

Με σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα νοσηλεύεται μια 87χρονη γυναίκα έπειτα από επίθεση που δέχθηκε από κριάρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (15/4) στα Τρίκαλα. Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Τρικάλων και ακολούθως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, καθώς τα τραύματα που έφερε ήταν σοβαρά (trikalanews.gr, agrocretanews, 18/4/2023)

Η Αυστραλία δημιουργεί ένα συλλογικό κέντρο αποαλκοoλοποίησης για να διαφοροποιήσει την προσφορά των κρασιών της. Οι Αυστραλοί παραγωγοί θα μπορούν πλέον να παράγουν κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα ή χωρίς αλκοόλ στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αδελαϊδας, από 150 λίτρα. Κύρια ώθηση έδωσαν οι φορολογίες στις εισαγωγές κρασιών στην Κίνα. Μέχρι σήμερα, για να πειραματιστείς, θα έπρεπε να έχεις εξοπλισμό για πάνω από 10.000 λίτρα. Η παγκόσμια αγορά «non alcohol» (ΝΑ) –όλων των κατηγοριών– αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό άνω του 25% για μια αξία που εκτιμάται από το The IWSR σε περισσότερα από 10 δισ. € το 2022. Το αυστραλιανό κρασί είναι σήμερα το 5% της παγκόσμιας αγοράς NΑ, αλλά μόνο το 3% της αξίας. Υπογραμμίζεται η σημασία της ενίσχυσης της αισθητηριακής αντίληψης της γεύσης, της υφής και του αρώματος των κρασιών χωρίς ή με μειωμένο αλκοόλ (Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας, ΚΕΟΣΟΕ, 20/4/2023).

Πρόστιμο 30.000 € επειδή σκότωσε αδέσποτο σκύλo που του επιτέθηκε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το περασμένο καλοκαίρι. Ο δράστης λέει ότι ο σκύλος τού επιτέθηκε την ώρα που προσπάθησε να τον σταματήσει από το να φάει τις κότες του. Στην προσπάθειά του να αμυνθεί άρπαξε έναν λοστό και τον χτύπησε. Εκείνη τη στιγμή μάλιστα δεν ήταν μόνος του, είχε μαζί του και τα δύο ανήλικα παιδιά του. Οι φιλοζωικές οργανώσεις τονίζουν πως υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά, το οποίο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στον Λαγκαδά, που είναι περίπου 5.000 (agrocretanews.gr, 21/4/2023).

Έπειτα από πάνω από 250 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις ως ανοικτές συνεδριάσεις, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργανώνει συζήτηση στις 10 Μαΐου 2023, 21.30, στο https://us02web.zoom.us/j/88915464537, όπως κάθε Τετάρτη. Πληροφορίες: κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932 094231.

Η Ιαπωνία μπαίνει στην αγορά του καλλιεργημένου κρέατος. Ο F. Kishida, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει οικονομικά τις εταιρίες που ασχολούνται με την τεχνολογία τροφίμων, ώστε να προσφέρουν περισσότερα και πιο ασφαλή προϊόντα στην αγορά,  αναπτύσσοντας παράλληλα κανόνες επισήμανσης. Έτσι, θα έχουν ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, αλλά προσφέρει και λύσεις στα επισιτιστικά προβλήματα του πλανήτη. Η Σιγκαπούρη διαθέτει το πρώτο εστιατόριο με πιάτα από καλλιεργημένο κρέας εδώ και αρκετούς μήνες. Η A. Smith της Good Food Institute Europe ανέφερε ότι η εξέλιξη είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την Ιαπωνία, η οποία θα αποτελέσει ισχυρό υπέρμαχο του καλλιεργημένου κρέατος (cibum.gr, meatnews.gr, 13/4/2023).

Οι έφηβοι που διαβάζουν λογοτεχνία εκτός σχολείου και εκείνοι που στο σπίτι τους είναι εκτεθειμένοι σε πλήθος βιβλίων είναι μακροπρόθεσμα πιθανότερο να έχουν διευρυμένο λεξιλόγιο και ενισχυμένες τις δεξιότητες της ανάγνωσης, της γραφής και της κριτικής σκέψης. Το «πλήθος των βιβλίων στο σπίτι» αποτελεί τον ευρύτερα χρησιμοποιούμενο δείκτη για την αντικειμενική μέτρηση του πολιτισμικού κεφαλαίου στο νοικοκυριό. Η έκθεση σε βιβλία στο σπίτι συνδέεται θετικά με τη σχολική επίδοση και την υιοθέτηση υγιεινών προτύπων συμπεριφοράς από τους εφήβους (ΕΠΙΨΥ, 2022).

Με τροποποίηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε κάθε Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) συστήνεται Σώμα Φύλαξης Φύσης με συνολικά μέχρι 50 φύλακες. Το Σώμα Φύλαξης Φύσης έχει την ευθύνη εφαρμογής του Σχεδίου Φύλαξης, καθώς και την άσκηση των σχετικών με την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την περιοχή ευθύνης τους (άρθρο 182 Ν. 5037/2023). Στο Σώμα Φύλαξης Φύσης υπάγονται και οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ), καθώς και άλλες ειδικές μονάδες με ειδικά καταρτισμένους υπαλλήλους (dasarxeio.gr, 21/4/2023).

Η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 2,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, έναντι μόνο 1,2 βαθμού Κελσίου για όλο τον πλανήτη! Έκθεση υπογραμμίζει ανησυχητικές τάσεις, με το 2022 να είναι ακόμη μία χρονιά-ρεκόρ ως προς τη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου, τις ακραίες θερμοκρασίες, τις πυρκαγιές και την έλλειψη βροχοπτώσεων, γεγονότα που είχαν σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στις κοινότητες σε όλη την Ευρώπη. Προχωράμε προς το άγνωστο. Οι πιθανότητες να υπάρχουν περισσότερες ζεστές χρονιές αυξάνονται. Πιθανόν θα υπάρξουν μειωμένες σοδειές εξαιτίας του ξηρού χειμώνα και της άνοιξης (Κ. Μπουοντέμπο, C3S, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 20/4/2023).

Το αποτυχημένο παρόν των Γεωργικών Συμβουλών και το λαμπρό παρελθόν των Γεωργικών Εφαρμογών. Προφανώς και φταίει κάτι βαθύτερο από την ανικανότητα ή τα «καπρίτσια» του Α ή Β υπάλληλου ή πολιτικού προσώπου. «Διατηρώ σοβαρότατες επιφυλάξεις αν η όλη “φιλοσοφία” της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, συναντώντας το ελληνικό κράτος, είτε μεταβυζαντινό είτε επιτελικό, θα μπορούσε να δώσει ποτέ ένα αποτέλεσμα ισάξιο με εκείνο της Υπηρεσίας των Γεωργικών Εφαρμογών του Υπουργείου Γεωργίας» (Β. Ζαμπούνης, olivenews.gr, 14/4/2023, σ.σ. γνώρισα τις παλαιές Γεωργικές Εφαρμογές, τη λειτουργία των ΚΕΓΕ σε κάθε νομό της Ελλάδος και τον πολύ πετυχημένο προσανατολισμό τους στην τοπική ανάπτυξη).

Στην Ολλανδία η εκτροφή εντόμων (κατσαρίδες και σκουλήκια) έχει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και σημαντικές προοπτικές εξέλιξης ως εναλλακτική πηγή τροφής για τη ζωική παραγωγή. «Στην Ελλάδα είναι πρώιμο, στην Ολλανδία έχουν γίνει ολόκληρα εργοστάσια» (Περ. Σταυρακάρας, «Καθημερινή», Agrocretanews, 17/4/2023).

Της λεγόμενης γονικής άδειας μπορούν να κάνουν χρήση όλοι οι Έλληνες εκτός από τους αγρότες και βέβαια εκτός από τις αγρότισσες.

Στις 18 Μαΐου 2023 (Πέμπτη) με πρωτοβουλία του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» της ΚΕΔΕ θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στους κατά τόπους δήμους για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Όπως τόνισε από το βήμα της συνεδρίασης ο δήμαρχος Καλλιθέας και Β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Κάρναβος (επικεφαλής του Δικτύου), το Δίκτυο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πόλεων και των τοπικών κοινοτήτων του ελληνισμού, στη δικτύωση και στον συντονισμό δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, την προώθηση της λαογραφίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ποντίων και την καταγραφή των ποντιακών κοινοτήτων του εξωτερικού.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn