mike10.jpg

 

23/4/2023, του αγίου Γεωργίου. Οι κτηνοτρόφοι ξεκινούν για τα θερινά ορεινά λιβάδια, και σε μερικές μέρες πρέπει και να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν το καλοκαίρι με το κούρεμα. Η δρ Αικατερίνη Καμηλάκη αναφέρει σε σημερινή ανάρτηση στο Facebook: «Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιώργηδες και στις Γεωργίες, καθώς και αποτελεσματική δραστηριότητα στον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Αττικής “Άγιος Γεώργιος”. Ο Απρίλιος ήταν ο μήνας μετακίνησης των ποιμενικών από τα χειμαδιά προς τα βουνά. Οι δύο άγιοι-ορόσημα των ποιμενικών μετακινήσεων, ο άγιος Γεώργιος, ο Σκορποφαμελιάρης, ο Καβαλάρης Άγιος των Βουνών, και ο αη-Δημήτρης, που συγκεντρώνει  τις οικογένειες στα χειμαδιά. Στη φωτογραφία από τον αγιασμό των κοπαδιών στην Ασή Γωνιά Χανίων».

Την Παρασκευή το απόγευμα 21/4/2023 στη Στιμάγκα του δήμου Βέλου-Βόχας γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ) που οδηγούσε 72χρονος ανετράπη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Νεμέας (sikionia.gr, 24/4/2023).

Αρνηθείτε το μηχανικό κρέας από τα απόβλητα των βιομηχανιών, μετατρεπόμενα σε πρωτεϊνούχα σκευάσματα. Αρνηθείτε τις βιομηχανικά παραγόμενες βιταμίνες. Δεν ελέγχονται. Αρνηθείτε το πακεταρισμένο βιομηχανικά «πλήρες γεύμα». Όχι στην πλαστικοποιημένη μεταποίηση της διατροφής. Ο άνθρωπος δεν έχει διαφορά στον τρόπο διατροφής στην πλανητική βιοποικιλότητα για συντήρηση και ανάπτυξη. Ας αρνηθούμε τα ανθυγιεινά ιδιότυπα, ιδιαίτερα «λιπάσματα», που παράγονται βιομηχανικά, γιατί θέλουμε να ζούμε φυσικά. Σήμερα η εξάπλωση της βιομηχανοποίησης στη διατροφή μας οφείλει να μας κάνει ακόμα πιο υπεύθυνους! Το πάθος για την υγιεινότερη διατροφή και η αγάπη μας για τα ζώα ας μη γίνουν Δούρειοι Ίπποι για εξάρτηση του φαγητού μας από βιομηχανίες. Ζούμε στην και από τη φύση («Ο Μίτος της Αριάδνης», Κ. Διάκος, Facebook, 24/4/2023).

Τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης παρουσίασαν το ΤΑΙΠΕΔ και το ΥΠΕΝ σε κοινή εκδήλωση στις 26/4/2023 στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Αμυρά. Προβλέπει αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων με 194 εκατ. €, που θα αντλήσει από την Ε.Ε. - NextGenerationEU, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην προστασία της βιοποικιλότητας και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. «Θα φυτέψουμε 20 εκατ. δέντρα σε 200 περιοχές, άλλες ήταν καμένες, άλλες εγκαταλελειμμένες, από τον Νοέμβριο 2023 και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025. Όλα τα δέντρα προέρχονται από γηγενείς ποικιλίες από τα δημόσια δασικά φυτώρια της χώρας, ενώ κάθε φυτώριο θα ελέγχεται γενετικά ώστε να ενισχύσουμε με τα πιο ανθεκτικά δέντρα τον δασικό μας πλούτο» (Γ. Αμυράς, dasarxeio.gr, 27/4/2023, σ.σ. σε κάθε παρέμβαση στο περιβάλλον πρέπει να συμμετέχουν από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση οι εξ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος, οι αγρότες πολίτες. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της υπεραξίας με την οποία περιβάλαμε τους επιστήμονες και τους τεχνοκράτες, οι οποίοι από σύμβουλοι και υπηρέτες κατάντησαν «αφεντικά» στις κοινωνίες  μας).

Ο πληθυσμός του πλανήτη μας αυξάνεται, φθάνοντας τα 10 δισ. Πριν από το τέλος του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. O πληθυσμός όμως της Ευρώπης θα μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες. Το 1950 αποτελούσε το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 9,5% σήμερα, ενώ θα είναι το 7,3% το 2050. Και η Ελλάδα θα μειώσει τον πληθυσμό της κατά 1,3 εκατ. (-12% σε σχέση με σήμερα, «Δημογραφικά Νέα», τεύχος 45, Εργαστήριο Δημογραφικών & Κοινωνικών Αναλύσεων, Παν. Θεσσαλίας, καθ. Β. Κοτζαμάνης. Ο πληθυσμός της Ελλάδας μέχρι το 2050 θα συνεχίσει να μειώνεται και οι νέοι έως 19 ετών όσο και ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας θα συρρικνωθούν, με αποτέλεσμα οι 20-64 ετών (6,03 εκατ. το 2022) να γίνουν λιγότεροι από 4,5 εκατ. το 2050 (ΑΜΠΕ, atlantea.news, 23/4/2023, σ.σ. ποιος θα δουλεύει στην ελληνική κοινωνία; Τι λένε οι βουλευτές μας;).

«Σε λέω» ή «σου λέω»; Οι Θεσσαλονικείς λένε το σωστό. Οι Θεσσαλονικείς δέχονται bullying, συχνά από τους Αθηναίους, άδικα όμως. Ο καθ. Γ. Μπαμπινιώτης αναφέρει ότι το σωστό είναι το ρήμα + αιτιατική (λέγει σε), που προήλθε από το ρήμα + δοτική, που υπήρχε στα Αρχαία (λέγει σοι) και που επικράτησε σήμερα να είναι το ρήμα + γενική (λέγει σου). Το «σε λέω» δεν είναι καθόλου λάθος, είναι σωστό. «Στη γλώσσα ό,τι λέγεται είναι καλοδεχούμενο, και οι δύο χρήσεις είναι σωστές, απλώς σας εξηγώ ότι στην ιστορία της γλώσσας η αιτιατική ήταν η πρώτη που αντικατέστησε τη δοτική, άρα ήταν η παλαιότερη χρήση. Στα ρήματα επικράτησε, βέβαια, να χρησιμοποιούμε τη γενική» (καθ. Γ. Μπαμπινιώτης, 21/4/2023).

Σημαντική είναι η αύξηση των καταθέσεων που καταγράφεται τον μήνα Μάρτιο 2023, παρά τη σχετική ταραχή που επικράτησε σε τραπεζικό επίπεδο διεθνώς. Ειδικότερα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατέγραψαν ισχυρή άνοδο. Μειωμένες ήταν οι καταθέσεις μίας ημέρας των νοικοκυριών, σημαντική αύξηση υπήρξε στις προθεσμιακές, που ευνόητα είχαν χάσει την αίγλη τους (μηδαμινές αποδόσεις) στο πρόσφατο παρελθόν. Την ίδια ώρα, πτωτική πορεία ακολούθησε η ζήτηση δανείων τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά στο α’ τρίμηνο του 2023, με τα κριτήρια χορηγήσεων από τις τράπεζες να παραμένουν αμετάβλητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (r.epixeiro-newsletter.com, 2/5/2023).

Στην Ελλάδα το 2021 δηλώθηκαν 16.064.663 αιγοπρόβατα, ενώ στην Ε.Ε. το νούμερο που δίνει η Eurostat είναι 10.826.000 αιγοπρόβατα. Βάσει ποιων στοιχείων γίνεται η κατανομή αποζημιώσεων, βοσκοτόπου και ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους; Διότι 6.000.000 αιγοπρόβατα δημιουργούν μεγάλη διαφορά στις επιδοτήσεις (Θ. Μόσχος, ΣΕΚ, agro24.gr, 2/5/2023, σ.σ. τελικά, ποιο είναι το πραγματικό νούμερο αιγών και προβάτων στην Ελλάδα;).

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) αναγνωρίστηκε από το ΥΠΑΑΤ, διότι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης αντιπροσώπευε διά των μελών της το 17,36% της συνολικής παραγωγής (μ.ο. τριετίας) και το 32,27% της μεταποίησης (μ.ο. τριετίας) στον τομέα του αίγειου - πρόβειου κρέατος. Ωστόσο απορρίφθηκε η αναγνώριση της ΕΔΟΤΟΚΚ για τους τομείς του βόειου και του χοίρειου κρέατος, ενώ για το κρέας πτηνών υπάρχει άλλη δομή (agro24.gr, 13/4/2023, σ.σ. ενώ οι αστοί και η χημική «βιομηχανία» επιτίθενται με vegan και «καλλιεργημένο» κρέας, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δείχνουν ανίκανοι να συμφωνήσουν σε κοινούς στόχους για την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων. Ανίκανοι; Και ταυτόχρονα, έχει ανασταλεί η άρση αναγνώρισης της ΕΔΟΚ και λειτουργεί κανονικά μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της!).

Με την προβολή της ταινίας «Οι ροδακινιές του Αλκαράς» γιορτάζει η Θεσσαλονίκη την Ημέρα της Ευρώπης 9 Μαΐου 2023 στις 19:00 στο Λιμάνι. Στις 9 Μαΐου έγινε η ιστορική Διακήρυξη Σουμάν, που διατύπωσε την ιδέα της πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανής να κάνει αδιανόητο τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. H ταινία, που πήρε τη Χρυσή Άρκτο στο 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου, αναφέρεται στη ζωή μιας οικογένειας Καταλανών ροδακινοπαραγωγών, που αλλάζει όταν ο ιδιοκτήτης της γης τους πεθαίνει και οι κληρονόμοι του αποφασίζουν να εγκαταστήσουν εκεί. Φωτοβολταϊκά πάνελ. Θα έχει ελληνικούς υπότιτλους. 2313 317353.

Σάββατο 6/5/2023, Fashion City Outlet, Λάρισα, Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για: «Αγροτική επιχειρηματικότητα», Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Κοινωνική επιχειρηματικότητα», Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Πράσινη επιχειρηματικότητα», Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου, και «Δημιουργία εισοδήματος μέσω χόμπι», Δημήτρης Μιχαηλίδης, Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου.

Τις δυνάμεις της για τη δημιουργία ενός συνεργατικού cloud για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο θα συμβάλλει στη διαφύλαξη των θησαυρών του πολιτισμού μέσω ψηφιακής υποδομής, ενώνει η Ευρώπη. Μέχρι στιγμής έχει ψηφιοποιηθεί μόνο το 30%-50% των πολιτιστικών συλλογών στην Ευρώπη. Τα ποσοστά είναι ακόμα χαμηλότερα για τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μεγάλων δομών και τοπίων πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν τη βάση για εις βάθος επιστημονική έρευνα. Το cloud θα διευκολύνει την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες και αίρει τα εμπόδια για τα μικρότερα και απομακρυσμένα ιδρύματα μέσω του «Ορίζων Ευρώπη» με προϋπολογισμό 2,28 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 στο θέμα «Πολιτισμός, δημιουργικότητα και πολυδεκτική κοινωνία» (Μ. Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, timesnews.gr, 23/6/2022).

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνδρας 72 ετών, ο οποίος καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε στο Μουζάκι της Ζακύνθου. Προσπαθούσε να καθαρίσει το χαντάκι δίπλα στον δρόμο (news247.gr, 1/7/2022, σ.σ. πολλά τα δυστυχήματα στους αγρότες. Εδώ έχουμε άντρα 72 ετών. Άλλοι, αστοί από 52 χρονών, παίρνουν καλή σύνταξη από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους χωρίς κινδύνους. Οι αγρότες παίρνουν πολύ μικρή σύνταξη (400 €;), και για να επιβιώσουν, συνεχίζουν να εργάζονται στα χωράφια).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn