agr22523.jpg

 

Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουνίου 2023, οργανώνεται υβριδικό συνέδριο στο Λιδωρίκι Δωρίδας με θέμα: «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος».

Υβριδικό εννοείται το συνέδριο που έχει τόσο φυσική παρουσία εισηγητών και συμμετεχόντων στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Δωρίδας στο Λιδωρίκι, όσο και δυνατότητα σύνδεσης το Σάββατο 10/6/2023, 12.00-20.00 (στο https://us02web.zoom.us/j/86992836792?pwd=NEh6eFVzd2puRVh6TGl5Y1BuM1NFUT09) και την Κυριακή, 11/6/2023, 10.30-14.00 (στην πλατφόρμα zoom στο https://us02web.zoom.us/j/86816529416?pwd=TWFpdTY5ZEs4Vk1sZkgzTlliaTF3QT09). Ταυτόχρονα, όποιος θέλει να ακούει, να βλέπει και να θέτει ερωτήματα στο συνέδριο μπορεί να συνδεθεί μέσω facebook στο προφίλ «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής – Άγιος Γεώργιος».

Το υβριδικό συνέδριο «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος», στις 10 και 11 Ιουνίου 2023, εκφράζει το διεθνές ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας (22 Μαΐου), για την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (1 Ιουνίου), για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), για την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Ερημοποίησης και Ξηρασίας (17 Ιουνίου), για την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας (18 Ιουνίου), ακόμα και για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών (1 Ιουλίου).

Οι κτηνοτρόφοι δεν ξεχνούν ότι, όταν τα τσελιγκάτα διαχειρίζονταν επιτυχώς τα βουνά της Ελλάδας, το περιβάλλον της υπαίθρου στην Ελλάδα ήταν αειφόρο και δεν καιγόταν. Οι σύγχρονες «αποστειρωμένες» επιστημονικές προσεγγίσεις, με τους γραφειοκράτες δημοσίους υπαλλήλους, δημιούργησαν τα σημερινά περιβαλλοντικά αδιέξοδα, και εξώθησαν την κτηνοτροφία στην καταστροφή.

Η πρωτοβουλία της οργάνωσης του υβριδικού συνεδρίου «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος», στις 10 και 11 Ιουνίου 2023, γεννήθηκε στη συζήτηση της καθοδηγητικής επιτροπής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής (Τετάρτη 11/1/2023), προετοιμάστηκε στην προσυνεδριακή ημερίδα της Τετάρτης 1/3/2023 και οριστικοποιήθηκε στη συζήτηση της Τετάρτης, 17/5/2023.

Οργανωτές του υβριδικού συνεδρίου είναι: 1) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου (Αργυρώ Λαγγουράνη, 6948403759), 2) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δωρίδας (Νίκος Ασημακόπουλος, 6944156447) και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής (Γιάννης Κοντογιάννης, 699293199).

Την Τετάρτη 17/5/2023, συστήθηκε η οργανωτική επιτροπή, αποτελούμενη από την πρόεδρο Αργυρώ Λαγγουράνη (κτηνοτρόφο), την αντιπρόεδρο Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, 6932094231), τη γραμματέα Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου (Πρόβειο Κορδαλή, 6946145218), το μέλος Νίκο Ασημακόπουλο (κτηνοτρόφο) και το μέλος Δημήτρη Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, AgroBus).

Στη συζήτηση στις 17/5/2023, ξεκαθαρίστηκε ότι «περιβάλλον είναι τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το τεχνολογικό, το οικονομικό, το πολιτικό και γενικότερα ό,τι μας περιβάλλει ολιστικά, αειφόρο, σε ισόρροπη σχέση».

Το υβριδικό συνέδριο «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος» έχει ως κύριο στόχο την εστίαση στη συγκέντρωση και ζύμωση στοιχείων που τεκμηριώνουν τη συμβολή της κτηνοτροφίας στην αειφορία του περιβάλλοντος –μια πραγματικότητα που οι κτηνοτρόφοι ζουν καθημερινά– και αξίζει να συνθέσουν προωθητικό-ενημερωτικό υλικό για όλους.

Φιλοδοξία των οργανωτών είναι να συγκεντρωθεί υλικό που θα μπορούσε να υποστηρίξει την εκστρατεία ενημέρωσης μαθητών σχολείων, γυμνασίων, λυκείων, φοιτητών αλλά και όλων των συμπολιτών μας, προετοιμάζοντας το «Όραμα 2040» και το νέο «Αγροτικό Σύμφωνο Υπαίθρου 2040» για μια νέα κατάσταση στην οποία θα υπάρχει σεβασμός στη συμβολή της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον μας, στη συνολική υγεία και στην εθνική οικονομία. Εμμέσως, θα μπορούσε να συμβάλει στην αναγνώριση του ρόλου των κτηνοτρόφων ως φροντιστών του περιβάλλοντος καθώς και του πολυλειτουργικού τους ρόλου.

Εξαιρετικό παράδειγμα, το οποίο αξιοποίησε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής στα σχολεία στα οποία έκανε ενημέρωση, είναι η έκδοση της ΕΔΟΚ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος) στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Signed by nature – Αειφόρος Αιγοτροφία και Προβατοτροφία», όπου με ευχάριστα κατανοητά σκίτσα διασαφηνίζεται ο όρος «αειφορία», επισημαίνεται η μακροχρόνια σχέση ανθρώπου-κτηνοτροφίας, επεξηγούνται οι όροι της εκτατικής εκτροφής (σεβασμός στα ζώα, σεβασμός στο περιβάλλον, σεβασμός στον άνθρωπο), προσδιορίζονται τα πρόβατα και τα κατσίκια ως «κηπουροί της φύσης», υπογραμμίζονται η σημαντικότητα της βιοποικιλότητας, η βόσκηση ως πυροπροφύλαξη και ο ρόλος των κτηνοτρόφων ως «φρουρών» της υπαίθρου.

Με πολύ ενδιαφέρον ακούστηκαν στη συζήτηση της Τετάρτης δημοσιεύσεις που παρουσιάζουν αποτελέσματα: (1) από την αναγεννητική γεωργία, η οποία χρησιμοποιεί τη βόσκηση ως εργαλείο αναγέννησης των εδαφών, (2) από την αποκατάσταση της ισορροπίας σε εθνικό δρυμό της Αμερικής με την επαναφορά σαρκοβόρων, (3) από το ξαναζωντάνεμα της ξυλείας βαρελιών ωρίμανσης κρασιών με τη σύγχρονη εκτροφή προβάτων, (4) από τη βόσκηση προβάτων σε οργανωμένους ελαιώνες, (5) από τη βελτίωση φωτοβολταϊκών με συστηματική βόσκηση της περιοχής τους, (6) από τη βελτίωση της ψυχικής ισορροπίας ανθρώπων με τον εναγκαλισμό προβάτων σε οργανωμένα αγροκτήματα, (7) από τον εμπλουτισμό του μικροβιώματος της τροφής λόγω λειτουργίας στάβλων, (8) από την ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού σε συνοικούντες με εκτροφές προβάτων, αλλά και την ενίσχυση στο ανοσοποιητικό γειτόνων, μέχρι 300 μέτρα από τον σταβλισμό παραγωγικών ζώων, (9) από την ανάθεση εργολαβιών για τη βόσκηση σε χώρους που χρήζουν πυροπροστασίας, (10) από την αύξηση της συνολικής προσόδου με τη συστηματική βόσκηση των δασών και πολλές άλλες.

Η πρόσκληση για εισηγήσεις διάρκειας 15-20 λεπτών είναι ανοικτή, με μόνη προϋπόθεση την αυστηρή προσήλωση στη συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος και την έγγραφη εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι την Τετάρτη 25 Μαΐου 2023.

Ενθουσίασε η πρόθεση να χρησιμοποιηθούν στο συνέδριο μόνο τοπικά προϊόντα (κρύο τσάι του βουνού παραγόμενο επιτόπου, φρέσκο γάλα και αριάνι αντί για άλλα αναψυκτικά με άγνωστες συνταγές κ.λπ.) και βέβαια η αυτοοργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών (όπως είναι οι Σύλλογοι) με εθελοντική προσφορά και με μη εκχρηματισμένη αξιοποίηση πόρων.

Η Αργυρώ Λαγγουράνη και η Μάγδα Κοντογιάννη προσκαλούν όλες και όλους, τόσο για εισηγήσεις όσο και για συμμετοχή στο υβριδικό συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος», το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουνίου 2023, στο Λιδωρίκι Δωρίδας.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn