xhmika24.jpg

 

Γνωρίζατε ότι ο λύκος: ποτέ δεν τρώει ένα πτώμα, ζει μόνο με έναν σύντροφο, δεν ζευγαρώνει με τη μητέρα ή την αδερφή του, ένα μονογαμικό ζώο είναι για μια ζωή και δεν απατά, αν ο σύντροφος πεθάνει μένει μόνος, ξέρει καλά τα μικρά του, είναι το μόνο ζώο που βοηθάει τους γονείς του αφού φτάσουν σε βαθιά γεράματα και τους φέρνει παιχνίδι (φαγητό). Όταν σκοτώνεις τον λύκο, σε κοιτάει στα μάτια μέχρι να τον αφήσει η ψυχή του. 25% πιο έξυπνος από τον πιο έξυπνο σκύλο. Το μόνο ζώο που δεν μπορεί να εκπαιδευτεί! Ενδιαφέροντα όλα αυτά που έγραψε η κα Ασημίνα (Facebook, 9/5/2023).

Νέο ΠΟΠ προϊόν θα γίνει το αρνί και το κατσίκι Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού. Αυτό γνωστοποιήθηκε σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο παρουσίασης για τη συμμετοχή στο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Μικροί θησαυροί της Ευρώπης», όπου εντάσσονται άλλα προϊόντα με υπογραφή και ονομασία προέλευσης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (Δ. Καπούνης, meatplace.gr, 3/5/2023, σ.σ. δηλαδή υπάρχει καταγεγραμμένο και προσδιορισμένο αρνάκι και κατσικάκι εκεί… και απομένει να γίνει ΠΟΠ;).

Με προβλήματα υγείας, ανθεκτικότητα των μικροβίων και περιβαλλοντική βλάβη συνδέεται η αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών χημικών ουσιών κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19. Οι τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου (QACs) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο σπίτι, στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στην εργασία, παρά τη διαθεσιμότητα ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων. Μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ των QACs και του άσθματος, της δερματίτιδας και των φλεγμονών. Επίσης, μελέτες σε ζώα εγείρουν ανησυχίες για πιθανές συνδέσεις με στειρότητα και γενετικές ανωμαλίες! Συνιστάται ο τακτικός καθαρισμός με σαπούνι και νερό και η απολύμανση μόνο όταν χρειάζεται (Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν, Environmental Science & Technology, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 9/5/2023).

Τοξικές χημικές ουσίες από κοινά καταναλωτικά προϊόντα εκλύονται σε σπίτια και χώρους εργασίας. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αποκαλύπτει την έκταση στην οποία χρησιμοποιούνται τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις σε καθημερινά προϊόντα όλων των τύπων. Μόνο στην Καλιφόρνια εκλύθηκαν το 2020 σε σπίτια και εργασιακούς χώρους περισσότεροι από 5.000 τόνοι τοξικών χημικών ουσιών από καταναλωτικά προϊόντα. Οι χημικές ουσίες αυτές βρίσκονται σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εκτίθενται σε πολλαπλές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή βλάβες στην αναπαραγωγή. Προϊόντα όπως σαμπουάν, κρέμες σώματος, βερνίκια νυχιών, αφαιρετικά βερνικιών, καθαριστικά γενικής χρήσης, απορρυπαντικά πλυντηρίου και ναφθαλίνη περιέχουν τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), που διαφεύγουν ως αέρια, συσσωρεύονται στον αέρα εσωτερικών χώρων και προκαλούν ποικίλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου (Ινστιτούτο Silent Spring, Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, Environmental Science & Technology, ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 4/5/2023).

Νέα απόφαση του ΣτΕ βγάζει οριστικά εκτός δασικών χαρτών 7 εκατ. στρέμματα, κυρίως στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. «Η φρυγανώδης βλάστηση, όπως αυτή οριοθετείται εννοιολογικά από την επιστήμη, δεν αποτελεί δασική βλάστηση αλλά χορτολιβαδική και δεν συγκροτεί δασικό οικοσύστημα, ακόμα κι αν έχει ξυλώδη κορμό, αφού ο κορμός αυτός δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα προσέδιδαν στο φυτό τον χαρακτήρα θάμνου ή δέντρου», αναφέρει η απόφαση του Ε’ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣτΕ (απόφαση ΣτΕ Ε’ 725/2023, ecopress.gr, 5/5/2023, σ.σ. το περίεργο είναι ότι, άσχετα με το παραπάνω, με τον κανονισμό της ΕΕ το 2017 αποδόθηκαν 9 εκατ. στρέμματα ως βοσκήσιμες γαίες, που, από όσα μαθαίνω, μόνο τα 3 εκατ. στρέμματα δηλώθηκαν στα ΟΣΔΕ, και άφησαν «ορφανά» 6 εκατ. στρέμματα για να μπορούν να κάνουν «παιχνίδια» οι «αετονύχηδες»).

Η σημασία της βιοποικιλότητας ακόμα και στη διαδικασία παραγωγής των βαρελιών: Το πάρκο της βαρελοποιίας Sylvain στο Saint Emilion ήταν ένα πρότυπο πάρκο με κατάλληλες συνθήκες ξήρανσης και αποθήκευσης της δρυός αλλά «νεκρό». Το σημερινό eco πάρκο της Sylvain έχει μετατραπεί σε έναν βιότοπο με φυτικές καλλιέργειες, μελίσσια σε κοντινή απόσταση και πρόβατα που ζουν εντός του. Η μικροβιακή δραστηριότητα έχει πλήρως αποκατασταθεί, και αυτό ενεργοποιεί μια πιο πολύπλοκη ωρίμανση για τη δρυ, που αφήνεται για διάστημα 2-3 ετών για να υποστεί τις αντίστοιχες αντιδράσεις! Περισσότερες πληροφορίες για τη Sylvain στο KD wine consulting (Κ. Δρόσου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., oinologia.gr, 11/5/2023, σ.σ. κάποιος να πληροφορήσει τους αμπελουργούς της Αττικής ότι ο σωστός αμπελώνας της Αττικής πρέπει να συμβιώνει με την κτηνοτροφία, αλλιώς το παραγόμενο κρασί είναι «νεκρό»).

Τα περισσότερα ατυχήματα της εβδομάδας σημειώνονται ημέρα Δευτέρα, με 17,1% του συνόλου των εβδομαδιαίων ατυχημάτων, ενώ η αμέσως επόμενη επικίνδυνη ημέρα είναι η Τρίτη (16,8%) και τα πιο λίγα την Κυριακή με 7% και το Σάββατο με 11,3%. Οι μήνες με τα περισσότερα ατυχήματα ήταν το 2022 ο Μάιος και ο Νοέμβριος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το πιο επικίνδυνο τρίωρο ήταν 12:00-15:00. Με το 24,8% των ατυχημάτων ημέρας. Και αμέσως μετά το τρίωρο 15:00-18:00 με 20% και το τρίωρο 09:00-12:00 με 19,6% (Hellas Direct, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 15/5/2023).

Η Απόφαση 820/142891, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3129/Β/11.5.2023, χορηγεί επιλεκτικά (χαριστικά;) ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα των οινοποιήσιμων σταφυλιών Περιφέρειας Αττικής, έτους 2022. Όπως αναγράφει: «Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα απόφαση ορίζονται μεταξύ άλλων οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για παραγωγή οίνου στην Περιφέρεια Αττικής οι οποίοι έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού σε ωρίμανση ανά ποικιλία» (ΚΕΟΣΟΕ, 15/5/2023, σ.σ. πρόλαβαν 6 ημέρες πριν από τις εκλογές να δώσουν μόνο στους αμπελουργούς της Αττικής αποζημιώσεις με αιτιολογία τάχα τον πόλεμο στην Ουκρανίας, που έπληξε (!) μόνο τους αμπελουργούς της Αττικής. Οι διαλυτικές ενέργειες εναντίον του αγροτικού κόσμου σε πλήρη ανάπτυξη).

Και την ημέρα που έκλεινε η Βουλή, στο ερανιστικό νομοσχέδιο (ένα νομοσχέδιο σαν έρανος, Ν. 5043/11-4-2023) πρόλαβαν και ψήφισαν τροποποίηση που ωθεί σε διάλυση τον κτηνοτροφικό κόσμο, διαιρώντας τους σε εκτροφείς αλόγων, πτηνών, αγελάδων, προβάτων κ.λπ. και ικανοποιώντας επιμέρους αιτήματα, ακόμα και λανθασμένα, μόνο και μόνο για να καταστρέψουν τους υπάρχοντες κτηνοτρόφους. Το ΥΠΑΑΤ ανέγραψε: «Επιλύεται οριστικά κατόπιν στοχευμένων ενεργειών του υφυπουργού το πρόβλημα αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων της χώρας και πλέον θα εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης» (ΥΠΑΑΤ, 12/4/2023, σ.σ. είχε προηγηθεί η εξαίρεση για τα άλογα και τώρα για τις κότες. Όλοι οι άλλοι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από χρηματοδοτήσεις – ντροπή).

Υπογράφηκαν οι «νέες» προγραμματικές συμβάσεις για την εκπόνηση των μελετών-σχεδίων βόσκησης σε πέντε (5) περιφέρειες μετά την 164/2023 Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Δυτ. Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης). Η Περιφέρεια Αττικής δήλωσε αδυναμία. Η σύμβαση προβλέπει περίοδο ωρίμανσης, δημοπράτηση, διαδικασίες προκήρυξης/κατακύρωσης, ανάθεση, υπογραφή σύμβασης, (κάποτε) εκπόνηση των μελετών και παράδοση μέχρι τα τέλη του 2024. Μετά παραλαβή, πρόσκληση κτηνοτρόφων και μόνο ο Θεός ξέρει πότε θα βοσκήσουν εκεί.

«Στην Ελλάδα οι λαϊκές αγορές αποτελούν ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας που καλούμαστε όλοι ως καταναλωτές να αντιμετωπίσουμε, σε μια σειρά βασικών προϊόντων, εξαιτίας κυρίως του διεθνούς ράλι ανόδου στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Καλώ όμως και όλους τους πολίτες να επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι ότι εδώ μπορείς να βρεις προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας σε τιμές χαμηλές και, σε κάθε περίπτωση, άκρως ανταγωνιστικές, αφού εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού από πάγκο σε πάγκο αυτές συνεχώς συμπιέζονται, και από αυτό ο κάθε καταναλωτής μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει» (Ά. Γεωργιάδης, υπουργός, Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών, agrogretanews.gr, 2/7/2022, σ.σ. εάν λειτουργούσαν οι λαϊκές αγορές μόνο με τρόφιμα και εάν λειτουργούσαν και οι αγορές αγροτών, τότε ίσως θα είχαμε πραγματική ποιότητα και πραγματική μείωση τιμών).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn