gwgw1_6.jpg

 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), που δημιουργήθηκε (με υποστήριξη της τότε ΠΑΣΕΓΕΣ) μετά την πρωτοβουλία για την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και πρωτοστάτησε στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), φαίνεται ότι συνέβαλε στην προσπάθεια απαξίωσης της ΕΔΟΚ. Φαίνεται ότι οδήγησε σε διαλυτικές τάσεις της κτηνοτροφίας, με άμεση διαφοροποίηση του ενιαίου νόμου αδειοδοτήσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) και τώρα «να συμπεριληφθεί και η χοιροτροφία στην πρόσφατη τροποποίηση του υπουργείου για την τακτοποίηση των αδειών των πτηνοτροφικών μονάδων, αίτημα που ο υπουργός αναγνώρισε ως δίκαιο». Οι αγελαδοτρόφοι χαράσσουν ανεξάρτητη γραμμή. Τελικά, οι μόνοι που την «πληρώνουν» είναι οι αιγοτρόφοι και προβατοτρόφοι, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με έναν ιδιότυπο «ρατσισμό» από το ΥΠΑΑΤ, από τον υπ. ΑΑΤ και τον υφυπ. ΑΑΤ. Μπράβο στον ΣΕΚ αν στόχος του ήταν η διάλυση της ελληνικής κτηνοτροφίας (11/5/2023).

Οι κατσίκες που βόσκουν παράγουν γάλα καλύτερης θρεπτικής ποιότητας. Οι κατσίκες που τρέφονται με φρέσκο χόρτο παράγουν γάλα ελαφρώς πιο κίτρινο και πιο πλούσιο σε αρκετές βιταμίνες (Α, Ε, Β2 και Β6) και καροτενοειδή, που παρουσιάζουν διατροφικό ενδιαφέρον για τον καταναλωτή. Το γάλα από κατσίκες που κατανάλωναν φρέσκο χόρτο ήταν πιο πλούσιο σε α-τοκοφερόλη (+64%), πυριδοξάλη (+35%) και ολική βιταμίνη Β6 (+31%). Ο δείκτης b (που χαρακτηρίζει το κίτρινο χρώμα του γάλακτος) ήταν επίσης υψηλότερος (+12%) απ’ ό,τι στο γάλα των κατσικιών που κατανάλωναν κονσέρβες χορτονομής. Το γάλα από κατσίκες που τρέφονταν με φρέσκο χόρτο ήταν επίσης υψηλότερο σε πυριδοξαμίνη, λουτεΐνη και ολικά καροτενοειδή από το γάλα από κατσίκες που τρέφονταν με ενσίρωμα καλαμποκιού (+24%, +118% και +101% αντίστοιχα). Στο γάλα των κατσικιών που έτρωγαν φρέσκο χόρτο η βιταμίνη Β2 ήταν επίσης υψηλότερη απ’ ό,τι στο γάλα των κατσικιών που τρέφονταν με σανό ή ενσίρωμα καλαμποκιού ως χορτονομή (+10%) (Ινστιτούτο Inrae, Γαλλίας, Έργο Flèche, Ένωση Αγρινίου, www.e-ea.gr, 11/5/2023).

Η κατανάλωση μπρόκολου ή λάχανου μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών. «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εντείνει τις αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις στους ανθρώπους» (Ε. Σεγουρά, Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας & Ιατρικής Έρευνας [Inserm], Ινστιτούτο Κιουρί, eLife, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 16/5/2023).

Κάλεσε την οικογένειά του, είπε ότι εγκλωβίστηκε κάτω από το τρακτέρ και πέθανε. Τραγική κατάληξη είχε η ανατροπή ενός τρακτέρ το απόγευμα της Τρίτης 16/5/2023 σε λιόφυτο στην περιοχή των Βασιλειών Ηρακλείου, Κρήτη, για έναν 66χρονο Έλληνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 66χρονος πήγε στον χώρο προκειμένου να κάνει αγροτικές εργασίες, όμως το τρακτέρ αναποδογύρισε και τον εγκλώβισε. Κάλεσε για βοήθεια τους οικείους του, οι οποίοι έσπευσαν, ενώ με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Λίγες ώρες μετά, και συγκεκριμένα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο άτυχος 66χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο (Agrocretanews, 18/5/2023).

Στις βουλευτικές εκλογές με ταυτόχρονη επιλογή πρωθυπουργού (ο οποίος θα επιλέξει την κυβέρνηση που επιθυμεί) καταγράφηκε στα exit pole ότι οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες) ψήφισαν κατά 47,5% τη ΝΔ, κατά 13,4% το ΠΑΣΟΚ, κατά 13% τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά 8,3% την ΕΛΛ.ΛΥΣΗ και κατά 7,4 το ΚΚΕ (ot.gr, 22/5/2023). Κάποιος πονηρός θα μπορούσε να συσχετίσει το αποτέλεσμα με την αναποτελεσματικότητα του ΥΠΑΑΤ ή με τη χαριστική πράξη για τους αμπελώνες της Αττικής (!) ή με την καταστροφή της ενιαίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με τη χαριστική απόφαση για τα πτηνοτροφεία κ.λπ.).

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλους στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 στις 21.30 για το γάλα στο https://us02web.zoom.us/j/89330467011?pwd=Z053eWxLNVhwZkxYTmx6VjF1QXg5dz09. Με την ευκαιρία της γιορτής της Παγκόσμιας Ημέρας Γάλακτος, που θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Γεωργίας & Τροφίμων του ΟΗΕ, τονίζεται για άλλη μία φορά η υπέρτατη αξία του πολυτιμότατου αυτού φυσικού τροφίμου, που συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή υγεία του ανθρώπου κάθε ηλικίας. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πηγή βιταμίνης D και συμβάλλει ισχυρά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της κούρασης λόγω των βιταμινών Β2 και Β12 που περιέχει, αλλά και της σεροτονίνης, η οποία σχετίζεται άμεσα με την καλή μας διάθεση. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, έχει υλοποιήσει μικρό πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών σε σχολεία, ακόμα και σε ομάδες που θέλουν να γνωρίσουν την ελληνική διατροφή με φυσικές μη επεξεργασμένες τροφές ζωικής προέλευσης και ειδικά με πρώτη ύλη το γάλα.

Το πρωί της Παρασκευής στο κρεοπωλείο μια κυρία πολύ ταλαιπωρημένη πήρε τέσσερα σουβλάκια και δύο μπουτάκια κοτόπουλο. Μου έκανε εντύπωση που ο χασάπης, παρότι υπήρχαν πολλοί πελάτες στην αναμονή, της έπιασε κουβέντα για την κόρη της, αν βρήκε δουλειά, ακόμα και για ποια τάξη πηγαίνουν τα εγγόνια της. Ο υπάλληλός του κάπου έλειπε και η ταμίας γυναίκα του πήγε στην τουαλέτα. Σε κανένα δεκάλεπτο όλοι ήταν ξανά στη θέση τους και μόλις πήγε η κυρία να πληρώσει, η ταμίας πετάχτηκε σαν τρελή κι άρχισε να χειροκροτεί. «Κυρία Βάσω, είστε η εκατοστή πασχαλινή πελάτισσά μας, κι όπως κάθε χρόνο, το κατάστημα στον τυχερό προσφέρει δωρεάν ένα πλήρες γεύμα πέντε ατόμων». Της έβαλε στα χέρια τρεις σακούλες με όλα του Θεού τα καλά και δυο πασχαλινές λαμπάδες. Οι υπόλοιποι πελάτες, που μάλλον είχαν ζήσει κι άλλες παρόμοιες σκηνές, χειροκροτούσαν κι αυτοί, φωνάζοντας συγχαρητήρια. Η πελάτισσα σάστισε, δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια της, ψέλλισε ένα ευχαριστώ, να είστε καλά, τα πήρε κι έφυγε. «Πέντε άνθρωποι ζουν με την αγροτική σύνταξη του άντρα της», μου είπε κοκκινίζοντας ο χασάπης. Έσκυψα πάνω από τον πάγκο, τον αγκάλιασα και τον φίλησα. Ωραίοι άνθρωποι! Ποιος είπε πως είμαστε τελειωμένοι; Αντέχουμε σε πείσμα των εχθρών μας (Olga Manola, Δ. Ωρολογιάδου, Facebook, 25/5/2023, σ.σ. και αυτά δεν συμβαίνουν στα απρόσωπα κερδοσκοπικά super market που χειροκροτεί ο Άδωνις).

Θρήνος στον Κρούστα Λασιθίου για τον 16χρονο Γιάννη Χαβάκη, που σκοτώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι από φρέζα σε αγροτικό δυστύχημα, έπειτα από εγκλωβισμό του σε παλιά σκαφτική. Ο έφηβος είχε μεταβεί στο χωράφι για αγροτικές δουλειές με τον παππού του. Σε κάποια στιγμή ωστόσο ο παππούς απομακρύνθηκε από το σημείο για να πιει νερό και τότε το αγόρι πλησίασε τη φρέζα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί (diaforetiko.gr, 29/5/2023).

Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023, στις 10.00 και στις 12.00, το αγρόκτημα «Πρόβειο Κορδαλή» στην Αγία Ελεούσα Μεγάρων Αττικής ανοίγει και υποδέχεται επισκέπτες στη λεγόμενη Open Farm Day, σε συνεργασία με άλλες 600 φάρμες σε όλη την Ελλάδα. Στο αγρόκτημα Κορδαλή (Αθηνά Μιχαηλίδου, 694 6145218, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) οι επισκέπτες, αφού ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις, θα έχουν τη χαρά να συμμετάσχουν στην παραγωγή τυριού, κρέμας και ρυζογάλακτος, τιμώντας τόσο την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος όσο και την ανάγκη για παραγωγή τροφής από φυσικές πρώτες ύλες.

Με θέμα «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος» οργανώνεται υβριδικό συνέδριο στο Λιδωρίκι Φωκίδας το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουνίου 2023. Το συνέδριο θα είναι live στο Facebook και στη διαδικτυακή τηλεόραση STENT TV το Σάββατο 12.00-20.00 και την Κυριακή 10.30-14.00. Το συνέδριο συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου (κα Αργυρώ Λαγγουράνη, 694 8403759), ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δωρίδας (κ Νίκος Ασημακόπουλος, 6944156447) και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής (κα Μάγδα Κοντογιάννη, 693 2094231), με συντονιστή τον γράφοντα (699 8282382, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Φιλοδοξία των οργανωτών είναι να συγκεντρωθεί υλικό που θα μπορούσε να υποστηρίξει την εκστρατεία ενημέρωσης μαθητών σχολείων, γυμνασίων, λυκείων, φοιτητών, αλλά και όλων των συμπολιτών μας, προετοιμάζοντας το Όραμα 2040 και το νέο Αγροτικό Σύμφωνο Υπαίθρου 2040 για μια επίδειξη σεβασμού στη συμβολή της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον μας, στη συνολική υγεία και στην εθνική οικονομία. Εμμέσως θα μπορούσε να συμβάλει στην αναγνώριση του ρόλου των κτηνοτρόφων ως φροντιστών του περιβάλλοντος.

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, στις 21.30, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συζητά δημόσια για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού στο https://us02web.zoom.us/j/84472340037 και live στο Facebook. H Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών έχει οριστεί για το 2023 να εορταστεί την 1η Ιουλίου 2023.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 699 8282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn