clima24.jpg

 

Ο Ιούνιος του 2023 ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο: +0,53 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, πέρα, κατά πολύ, από το ρεκόρ του Ιουνίου του 2019. Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ στη ΒΔ Ευρώπη, ενώ κάποιες περιοχές του Καναδά, των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας ήταν σαφώς πιο θερμές από το κανονικό. Αντιθέτως, οι θερμοκρασίες στη δυτική Αυστραλία, στις δυτικές ΗΠΑ και στη δυτική Ρωσία ήταν χαμηλότερες από το συνηθισμένο (Copernicus, Atlantea.news, 6/7/2023).

Οι τιμές βασικών ειδών διατροφής έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και δεν αναμένεται να πέσουν τους επόμενους μήνες. Η Ευρώπη διαθέτει σημαντικό αγροτικό τομέα και μάλιστα παράγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα απ’ όσα καταναλώνει. Χτυπήθηκε όμως από το κόστος καυσίμων και λιπασμάτων, κάτι που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Τα λιπάσματα αυξήθηκαν 151% λόγω των εμπάργκο στη Ρωσία. Οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής τροφίμων είναι 40%. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει οι αυξήσεις να είναι μέχρι τα τέλη του 2024 και βλέπει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού (Sofokleousin.gr, texnologosgeoponos.gr, 23/6/2022, σ.σ. πριν από έναν χρόνο υπήρχε δικαιολογία. Σήμερα, που τα καύσιμα επανήλθαν στα προ έτους επίπεδα, γιατί;).

Στις 13/7/2023 ξεκίνησε η πρώτη μιας σειράς δικών για υπεξαίρεση των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων της ΕΕ που αφορά την ψευδή δήλωση γαιών από Κρητικούς. Η Ελλάδα θα πληρώσει πολλά αν δεν συμμορφωθεί – που δεν δείχνει να θέλει να συμμορφωθεί. Μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων της Κρήτης δηλώνουν βοσκήσιμη γη χωρίς να την έχουν, κι έτσι «τσεπώνουν» μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ αρκετές χιλιάδες ευρώ σε κτηνοτροφικές επιδοτήσεις κάθε χρόνο. Η πρώτη δίκη γίνεται έπειτα από χρόνια ερευνών, παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων και εμπλοκή της οικονομικής αστυνομίας στις έρευνες ενός εγκλήματος που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή δημόσιων υπαλλήλων (Τ. Τέλλογλου, insidestory.gr, 6/7/2023).

«Οι αγρότες, η σεβασμιοτέρα κλάση μιας πολιτείας, ο σταθερότερος στύλος της πολιτικής ευτυχίας, ζει χειρότερα από τα ίδια τα ζώα» («Ελληνική Νομαρχία», 1806).

Το Δασαρχείο Χαλκίδας κατάσχεσε και κατέστρεψε 100 kg του αυστηρά προστατευμένου είδους τσάι Σιδερίτης, διότι είχε συλλεχθεί παράνομα από δασική έκταση στον Δήμο Ερέτριας. Το τσάι Σιδερίτης είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος, αφού είναι στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων Σπανίων & Απειλούμενων Φυτών Ελλάδας ως «κινδυνεύον» σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια της International Union for the Conservation of Nature (IUCN). Με τις διατάξεις του ΠΔ 67/1981, όπως διορθώθηκε (ΦΕΚ 43/Α/18-02-1981), τέθηκε σε καθεστώς απόλυτης προστασίας και απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η συλλογή, η μεταφύτευση, η εκρίζωση, η κοπή, η μεταφορά, η πώληση και η αγορά ή η εξαγωγή από τη χώρα (ΚΥΑ 125188/246/22-1-2013). Η συλλογή και κατοχή του Σιδερίτη αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται (Dasarxeio.gr, 6/7/2023).

Η κλιματική αλλαγή απειλεί να μετατραπεί σε ένα πραγματικά τρομακτικό μέλλον λιμού και δεινών. Οι ηγέτες του κόσμου αρκούνται σε λόγια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και σκέφτονται κοντόφθαλμα κατά τη συζήτηση του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση. «Το περιβάλλον μας φλέγεται. Λιώνει. Πλημμυρίζει. Εξαντλείται. Στερεύει. Πεθαίνει. Το δικαίωμα στη σίτιση απειλείται ολικά από την κλιματική αλλαγή. Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα καταστρέφουν τις σοδειές, τα κοπάδια, τα οικοσυστήματα» (Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ecozen.gr, 7/7/2023, σ.σ. και οι αστοί στην Ελλάδα ακόμη χρησιμοποιούν πλαστικά, πηγαίνουν διακοπές με αεροπλάνα, «κλέβουν» νερό για τους Αθηναίους 250 χλμ. μακριά (Μόρνος), δεν φυτεύουν δέντρα, διώχνουν τους στάβλους, καταστρέφουν το περιβάλλον, προκαλώντας ανισορροπία σε αυτό, θέλουν κλιματιστικά κ.λπ.

Από το 2020 έως το 2022 καταγράφηκε (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) το κλείσιμο 5.747 στάβλων προβάτων (από 56.761), το κλείσιμο 4.941 στάβλων αιγών (από 36.948), το κλείσιμο 1.332 στάβλων βοοειδών (από 10.865) και το κλείσιμο 1.123 στάβλων χοίρων (από 5.906). Δηλαδή 13.143 οικογενειακές εκμεταλλεύσεις κτηνοτρόφων εγκαταλείφθηκαν. Όσοι έχουν το κουράγιο, πολλαπλασιάζοντας με μέσο όρο προβάτων ανά κοπάδι τα 144, ΜΟ αιγών ανά κοπάδι το 92, ΜΟ βοοειδών ανά κοπάδι το 61 και ΜΟ χοίρων ανά κοπάδι το 155, θα βρουν πόσο μειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο και το παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας μέσα στα δύο μόνο τελευταία χρόνια. Με μέσο όρο του αγροτικού εισοδήματος κάθε αγρότη τα 400 €/μήνα, με συνεχή απασχόληση 365 μέρες τον χρόνο, χωρίς weekend, χωρίς άδειες, σε εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, με πολύ περισσότερες ώρες από 55 ώρες εργασίας/εβδομάδα, το σάλπισμα της εγκατάλειψης των αγροτικών επαγγελμάτων σάλπισαν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της χώρας (6/7/2023), οι οποίες υπόσχονται ειδική πρόνοια για τους δημόσιους υπαλλήλους με στόχο τον ΜΟ στα 1.500 €/μήνα για παρουσία (!) στον χώρο εργασίας 230 μέρες τον χρόνο, με weekend, με πολλών μορφών άδειες, σε κλιματιζόμενους χώρους, για 38 ώρες εργασίας/ εβδομάδα. Με δεδομένο τις απαράδεκτες μάλιστα μαξιμαλιστικές υποχρεώσεις για αδειοδότηση, μόνο όσοι κτηνοτρόφοι έχουν άμεσες υποχρεώσεις, δεσμεύσεις ή «δουλειές» θα μείνουν στην κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα, οι υπόλοιποι θα εγκαταλείψουν.

Υπήρξαν πολλές βροχές την άνοιξη του 2023, με αποτέλεσμα τα υπερβολικά πολλά χόρτα. Όσα κοπάδια μετακινούνται δεν θα προλάβουν να σώσουν τη βλάστηση από φωτιές. Πρέπει η υπεύθυνη πολιτεία να πληρώσει με εργολαβίες κοπάδια για να καθαρίσουν από την οργανική ύλη. Εάν δεν πληρώσουν τους κτηνοτρόφους να πάνε τα κοπάδια τους εκεί, θα καεί η ύπαιθρος, αν πιάσει φωτιά, θα κοστίσουν μια περιουσία τα εναέρια μέσα, θα ταλαιπωρηθούν οι πυροσβέστες, θα μειωθεί η εθνική περιουσία και θα κινδυνεύσουν άνθρωποι και ιδιωτικές περιουσίες. Πρέπει να διενεργηθούν εργολαβίες καθαρισμού δασών από κοπάδια, αλλά η δημόσια διοίκηση μάλλον είναι τουλάχιστον ανεπαρκής.

Στα Χανιά φτιάχνεται ένα τυρί που λέγεται «μαλάκα». Μπορεί να είναι παρεξηγήσιμο το όνομά του αλλά η γεύση του είναι μοναδική. Εξωτερικά μοιάζει με την ιταλική μοτσαρέλα, όμως στην πραγματικότητα είναι γραβιέρα που δεν έχει ωριμάσει, φτιαγμένη με αποκλειστικά αιγοπρόβειο γάλα (30/6/2023). Τη δεκαετία του 1970 ένας δημόσιος υπάλληλος φτάνει στα Χανιά ως υπεύθυνος αγορανομίας. Χωρίς να ξέρει τα τοπικά εδέσματα, τρώει τη μαλάκα, ενώ στο μυαλό του πιστεύει ότι τρώει φέτα, και στέλνει στα δικαστήρια 50 μπακάληδες για πώληση φέτας που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του υπουργείου. Αποτέλεσμα ήταν οι μπακάληδες να πληρώσουν το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε, ενώ ο δημόσιος υπάλληλος πέρασε καλά… δυστυχώς.

Οι ακούραστοι φροντιστές του περιβάλλοντος, οι αγρότες, τρέχουν στα δάση να προλάβουν. Πρέπει να πληρωθούν με το αζημίωτο όσοι μπορούν να αφαιρέσουν οργανική ύλη από τα δάση πριν πάρουμε φωτιά. Έχουν μείνει ελάχιστα κοπάδια, κανένας δεν αντέχει τη δύσκολη ζωή του βοσκού. Ή θα καούμε και θα καταστραφούμε όλοι ή θα πληρώσουμε. Οι επιλογές είναι δικές μας. Οι τελευταίες βροχές κατέστησαν την ύπαιθρο αδιάβατη (11/7/2023).

Και αφού υποβάθμισαν, κατακρεούργησαν, ξεπούλησαν και κατέστρεψαν συνειδητά τη φύση και τους φροντιστές της φύσης, τους αγρότες, η Ευρωβουλή ψήφισε επιτέλους υπέρ της αποκατάστασης της φύσης αλλά οριακά. Μένει να δούμε και ενέργειες υπέρ των αγροτών, οι οποίοι είναι οι εξ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος και ειδικότερα της φύσης. Η νέα τάση αποτυπώθηκε σε δύο ψηφοφορίες: μία με απόρριψη της αρνητικής για τη φύση πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (312 ψήφοι υπέρ, 324 κατά και 12 αποχές) και μία θετική (336 ψήφοι υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές), ιστορική για την αποκατάσταση της φύσης (τουλάχιστον το 20% της). Η υπόλοιπη φύση θα ξεπουλιέται για να κερδοσκοπούν οι κοινωνικοί αλήτες…

Νέες γονιδιωματικές τεχνικές (ΝΓΤ/NGTs) ή τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων είναι μέθοδοι για τη δημιουργία στοχευμένων μεταλλάξεων (μεταλλαξιογένεσης) στο γονιδίωμα των ζωντανών οργανισμών NGTs χωρίς την εισαγωγή ξένου γενετικού υλικού. Ένας γενετικά τροποποιημένος οργανισμός (ΓΤΟ/GMO) μπορεί να είναι ένα φυτό, ένα ζώο ή ένας μικροοργανισμός του οποίου η γενετική σύνθεση έχει τροποποιηθεί με τη χρήση της βιοτεχνολογίας, συνήθως με την εμφύτευση γονιδίων που κωδικοποιούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Στην ΕΕ δεν υπάρχει επί του παρόντος παραγωγή φυτών ή ζώων που χρησιμοποιούν NGTs, επειδή ρυθμίζονται από την αυστηρή νομοθεσία για τους ΓΜΟ. Οι μεγάλες κερδοσκοπικές εταιρίες, με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντά τους, δεν έχουν αφήσει μέχρι σήμερα να αναδειχθούν τυχόν βλαπτικές για τη ζωή των ανθρώπων συνέπειες από τρόφιμα που παράγονται από GMOs, ούτε βέβαια από τρόφιμα που προέρχονται από NGTs (eufic.org, 29/6/2023).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 699 8282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn