goats.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23/8/2023 η τακτική διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο την ψηφιακή υποβοήθηση λήψης αποφάσεων διαχείρισης ενός κοπαδιού, με το νέο εργαλείο «happygoats.eu».

Στο σταθερό ραντεβού, με τη μορφή ανοιχτού Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, η Κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι) προσκαλεί όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Στη συζήτηση στις 23/8/2023 συμμετείχαν οι: Κα Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι), Κα Αθηνά Μιχαηλίδου (πρόβειο Κορδαλή), κ. Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα), κ. Γιάννης Σκούρτης (happygoats), Κα Σωτηρία Βουράκη (happygoats), κ. Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος, Αχαρνές), κ. Ντίνος Ψύχος (happygoats), Κα Ιωάννα Σαπουνάκη (Αρκαδία) και ο γράφων (συντονιστής), ενώ άλλοι 400 την παρακολούθησαν στο facebook. Η συζήτηση είναι διαθέσιμη στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/275164475233590.

Με ενθουσιασμό ακούσαμε ότι το happygoats.eu έχει διαμορφώσει ένα εύχρηστο εργαλείο για λήψη αποφάσεων για κτηνοτρόφους, το οποίο βασίζεται σε αποτελέσματα έργων και προγραμμάτων ερευνητικών ιδρυμάτων. Μπράβο τους! Εξαιρετική η ιδέα να αξιοποιούνται οι έρευνες που γίνονται με πάρα πολλά χρήματα των φορολογούμενων Ευρωπαίων πολιτών και ακόμα πιο καλός ο προσανατολισμός στην υποβοήθηση των κτηνοτρόφων.

Οι σύγχρονοι κτηνοτρόφοι σιγά σιγά αποξενώθηκαν από την πολιτιστική κληρονομιά, μέσα στην οποία ήταν ενσωματωμένοι οι κανόνες βιωσιμότητας (αειφορίας) και εφαρμόζονταν πατροπαράδοτα στο ειδικό ελληνικό περιβάλλον. Γίνεται σοβαρή προσπάθεια να διορθωθούν οι παγκοσμιοποιημένοι κανόνες που αντιμετώπιζαν τους συνεργάτες των κτηνοτρόφων ως μηχανές παραγωγής γάλακτος ή ως κρεοπαραγωγικά συστήματα, και όχι ως φροντιστές που συμμετέχουν στην αειφορία του περιβάλλοντος, με τα επιστημονικά στοιχεία που περιλαμβάνονται ως προκαθορισμένα στοιχεία στα πάνω από 500 πεδία των περιγραφών για κάθε κοπάδι.

Το happygoats.eu έχει καταγράψει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και πειραματίστηκε σε πάρα πολλά κοπάδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε 100 περίπου πειραματικά κοπάδια στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία. Όλη αυτή η εμπειρία είναι αφομοιωμένη από το happygoats.eu, το οποίο ξεκίνησε την προσφορά του σε κάθε ελληνικό κοπάδι, στους κτηνοτρόφους, στους συμβούλους μελετητές και σε συνεργατικές δομές τους τελευταίους οχτώ μήνες.

Το εργαλείο happygoats.eu αποτελεί μια πλατφόρμα που διατίθεται σε κάθε ενδιαφερόμενο για κάθε κοπάδι, με ενοικίαση σε ετήσια βάση, σε διαφορετικά μοντέλα αξιοποίησης των αλγορίθμων του, οι οποίοι έχουν αφομοιωμένη την εμπειρία του.

Με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας βιώσιμα, το Happy Goats προσφέρει ένα πλήρες σετ δυνατοτήτων για κτηνοτρόφους, κτηνιάτρους και συνεταιρισμούς για τη βελτιστοποίηση της κερδοφορίας των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η εφαρμογή αξιολογεί την παρούσα κατάσταση και παρέχει υποστήριξη αποφάσεων, κάνοντας προσομοίωση για μελλοντικά σενάρια διαχείρισης και τα αποτελέσματά τους στην κερδοφορία.

To Happy Goats υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων στις κτηνοτροφικές μονάδες με βάση ένα προϋπολογιστικό μοντέλο με το οποίο μπορεί να κάνει προσομοίωση σε διαφορετικά μελλοντικά σενάρια διαχείρισης και τα αποτελέσματά τους στην κερδοφορία του κοπαδιού. Αυτό δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν προγραμματίζει κάποιος είτε τη διαχείριση της εκτροφής για την ερχόμενη περίοδο είτε την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της παραγωγής.

Από όσα καταλάβαμε, το Happy Goats δεν απαιτεί καθημερινή ενασχόληση. Χρειάζεται ετήσια στοιχεία απολογιστικά, 1-2 ώρες συνολικά, για να δώσει πιθανές εναλλακτικές (σενάρια), οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση της κερδοφορίας ακόμα και με μείωση του κοπαδιού.

Το Happy Goats φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αιγοτροφίας και προβατοτροφίας. Συνδυάζοντας μια εύχρηστη web εφαρμογή υποστήριξης αποφάσεων (DSS) με ευέλικτα πακέτα συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και υποστήριξης, παρέχει κρίσιμες συμβουλές για την οικονομική βιωσιμότητα των εκτροφών. Το μοντέλο Happy Goats έχει στηριχτεί σε επιστημονικές έρευνες οι οποίες κατέδειξαν πως, για τον μέσο κτηνοτρόφο γιδιών και προβάτων, το να έχει λιγότερα ζώα μπορεί να κοστίζει λιγότερο, να είναι καλύτερο για τη γη, να μειώνει την εργασία και να βελτιώνει το κέρδος. Αυτό επιτυγχάνεται αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της υπερβολικής στήριξης των κτηνοτρόφων στις επιχορηγήσεις και εστιάζοντας στη διαφοροποίηση και βελτιστοποίηση της παραγωγής.

Το Happy Goats αποτελεί μια στενή συνεργασία ανάμεσα στην ομάδα του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ομάδας πληροφορικής της Integrated ITDC. Η ομάδα αυτή ανέπτυξε και υποστήριξε την αρχική ιδέα και την πρωτοτυποποίηση του μοντέλου έως σήμερα, με χρηματοδότηση από την ΕΕ (Smart AgriFood Accelerator). Οι δοκιμές επαλήθευσης σε πραγματικές εκτροφές πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό από πολλαπλούς φορείς και ολοκληρώθηκαν την περίοδο 2018-2019. Πολλές ευχαριστίες οφείλονται στις ομάδες ερευνητών και ειδικών που στήριξαν το Happy Goats.

Στο www.happygoats.eu, προσφέρεται η χρήση «Standard», με ετήσιο κόστος 108 €/εκτροφή, η οποία περιλαμβάνει: απλή πρόσβαση στην εφαρμογή υποστήριξης αποφάσεων (DSS), ανάλυση κερδοφορίας με κατηγοριοποίηση εσόδων-εξόδων, παράλληλα υποθετικά ετήσια σενάρια διαχείρισης με δυνατότητα σύγκρισης, διαχείριση βόσκησης, καταρτισμό ημερήσιου σιτηρεσίου, υποστήριξη αποφάσεων και συμβουλές σε απλή γλώσσα.

Η χρήση «Pro», με ετήσιο κόστος 384 €/εκτροφή, περιλαμβάνει το πλάνο «Standard» και, επιπλέον, αρχική εκπαίδευση στη χρήση της εφαρμογής, αξιολόγηση εκτροφής και υποστήριξη, πρακτική εκπαίδευση και συμβουλευτική –από την έμπειρη ομάδα του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας Κτηνιατρικής ΑΠΘ– στη διαχείριση της εκτροφής με τη χρήση του Happy Goats και τον έλεγχο νέων διαχειριστικών αποφάσεων μέσα από α) διαδικτυακά σεμινάρια κατάρτισης και β) επιτόπιες επισκέψεις. Επίσης, δύο αναλυτικές αξιολογήσεις βιωσιμότητας της εκτροφής, στην αρχή και στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου, για περιβαλλοντική ακεραιότητα, υγεία και ευζωία ζωικού κεφαλαίου, διαχείριση ζωικού κεφαλαίου, αξιολόγηση διοικητικών πρακτικών, οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική ευημερία.

Η Κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής) μας εντυπωσιάζει τόσο με την πολυετή μακροχρόνια στοχοθεσία, με τη σύνταξη, μετά από πολλές συζητήσεις, του Οράματος 2040 (Ιανουάριος 2021) και με τη συμβολή στη σύνθεση του Νέου Αγροτικού Συμφώνου Υπαίθρου 2040 (Ιούνιος 2022), όσο και με την ενημέρωση των εκλεγόμενων πολιτικών (βουλευτές, δήμαρχοι κ.ά.) και τις τακτικές συζητήσεις κάθε Τετάρτη.

Οι συζητήσεις της Τετάρτης έγιναν πάνω από 300 τα τελευταία 3 χρόνια και είναι όλες αναρτημένες στο Facebook, το οποίο είναι στην ουσία μια σημαντική πηγή πληροφόρησης και εκπαίδευσης, αφού η βασική αγροτική εκπαίδευση αλλά και η διά βίου μάθηση στον αγροτικό τομέα είναι εντελώς απούσες. Οι κτηνοτρόφοι έχουν μείνει εντελώς μόνοι.

Μόνο πιθανό εργαλείο είναι οι ελεγχόμενες από το κράτος επιδοτήσεις που κατάντησαν «ζήτουλες» κρατικών επιδοτήσεων τους περήφανους νοικοκυραίους βοσκούς. Εκείνους τους βοσκούς που κράτησαν το έθνος ζωντανό τα 400 χρόνια σκλαβιάς. Εκείνους τους βοσκούς που έκαναν την επανάσταση στην Αττική όταν οι Αθηναίοι απλά υπήρχαν. Εκείνους τους βοσκούς που έθρεψαν και συντήρησαν την Επανάσταση του 1821. Εκείνους τους βοσκούς που, με τα τσελιγκάτα, κράτησαν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο, τα βουνά και τα δάση. Εκείνους τους δεκαεφτά (17) βοσκούς που εκτελέστηκαν στην Πάρνηθα από τους Γερμανούς (1944) και έβαψαν τα βοσκοτόπια τους με το αίμα τους. Αυτούς που τους κυνηγάνε οι «δασάρχες» και οι αστοί για να τσιμεντοποιήσουν ό,τι προλαβαίνουν. Αυτούς τους βοσκούς που, όταν δυσκόλεψαν τα οικονομικά στην Ελλάδα, δεν πήγαν αλλού να ζήσουν, αλλά συνέχισαν να δίνουν ζωή και πλούτο στην Ελλάδα φροντίζοντας το περιβάλλον της πατρίδας. Αυτούς του βοσκούς που είναι οι μόνοι που παράγουν πραγματικό πλούτο (πρωτογενείς αξίες) στην σημερινή Ελλάδα.

Η Kα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231) προσκάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους στις 13 Οκτωβρίου 2023, στις 14:00, στην Αθήνα (Aμαξοστάσιο ΟΣΥ), στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου Τα μονοπάτια της τροφής μας, όπου θα διανεμηθεί το βιβλίο δωρεάν.

Προσκάλεσε επίσης στη δημόσια (μόνο) διαδικτυακή συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας στις 18 Οκτωβρίου 2023, στις 20:00 και στην παρουσίαση παραδοσιακών τυριών από τους κτηνοτρόφους της Αττικής στις 22 Οκτωβρίου 2023, από τις 10:00, στην κεντρική λαχαναγορά Αθηνών (Ρέντη, Open Farm).

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn