mihgog3.jpg

 

Σε μια κίνηση ιδιαίτερα αποκαλυπτική των μελλούμενων εξελίξεων, η Τουρκία προχώρησε σε απαγόρευση των εξαγωγών όλων των ποιοτικών κατηγοριών των ελαιολάδων της. Η απαγόρευση αφορά μόνο τα ελαιόλαδα (παρθένα και ραφινέ) και όχι τα πυρηνέλαια. Όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση, η απαγόρευση αφορά το χύμα και όχι το τυποποιημένο. (Β. Ζαμπούνης, olivenews.gr, 1/8/2023, σ.σ.: Kαι η Ινδία απαγόρευσε γενικά τις εξαγωγές ρυζιού, ενώ και άλλες χώρες επέβαλαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές. Ο «θάνατος» της παγκοσμιοποίησης…)

Εδώ παράγεται ο μόνος πραγματικός πλούτος της Ελλάδας. 365 μέρες τον χρόνο, μόνοι, με στατιστικό μέσο οικογενειακό εισόδημα ανά οικογένεια στην Ελλάδα τα 10.000 € (δηλαδή περίπου 400 €/μήνα/εργαζόμενο αγρότη). Με μέσο ατομικό εισόδημα τα 1.500 €/δημόσιο υπάλληλο, με μόνο 252 μέρες τον χρόνο, με οχτάωρο ημερησίως, οι αγρότες τείνουν να εγκαταλείπουν την παραγωγή τροφής. Σήμερα μοιάζει να καλλιεργούν «επιδοτήσεις». Φαίνεται ότι στο μέλλον η Ελλάδα δεν θα μπορεί να θρέψει τους Έλληνες και τους εισερχόμενους μετανάστες, τα τσιμέντα και τα χρήματα δεν τρώγονται, ούτε καν τα συνθετικά χημικά των εργαστηρίων. (8/8/2023, σ.σ.: Αυτά ειπώθηκαν και στο συνέδριο «Ο λαϊκός πολιτισμός στον αγροτικό χώρο» στον Λεήμονα δήμου Ευρώτα Λακωνίας, 5/8/2023).

Σε ένα θρυλικό πλέον πείραμα που έγινε το 1995, σε φοιτήτριες, στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, δόθηκαν μπλουζάκια που φορούσαν αγόρια φοιτητές και τους ζητήθηκε να τα βαθμολογήσουν κατά σειρά ελκυστικότητας. Οι φοιτήτριες προτίμησαν τα μπλουζάκια εκείνων των αγοριών που είχαν διαφορετικό τύπο ανοσοποιητικού συστήματος από τον δικό τους, όπως προέκυψε από το δερματικό μικροβίωμα των αγοριών. Η θεωρία λέει ότι, επιλέγοντας το γενετικό τους αντίθετο, τα κορίτσια θα αποκτούσαν απογόνους με ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να διαχειριστεί διπλάσιες προκλήσεις επιβίωσης. (Maria Mavridou, Antonis Karagiorgas, Facebook, 10/8/2023 (σ.σ.: Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τον τεράστιο αριθμό των σχέσεων που μπορεί να καταστράφηκαν λόγω αποσμητικών, αντιβιοτικών και αντισυλληπτικών ορμονών, ούτε αν το αγόρι χρησιμοποιεί τζελ αφρόλουτρου με άρωμα παπάγια και άγρια ορχιδέα με άνθη πορτοκαλιάς στην ενυδατική σώματος, σε ένα total body αποτριχωμένο κορμί.)

Το γιαούρτι καταπολεμά τα βακτήρια που ζουν στο σάλιο, στη γλώσσα και γενικά στο στόμα μας. Ιάπωνες ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα αυτό συγκρίνοντας τα επίπεδα κάποιων συγκεκριμένων βλαβερών πτητικών ουσιών που προκαλούν κακοσμία του στόματος και άλλα προβλήματα, όπως ουλίτιδα και τερηδόνα, πριν από και μετά την κατανάλωση παραδοσιακού γιαουρτιού χωρίς ζάχαρη. Η διαφορά μεταξύ τους άγγιζε το εντυπωσιακό 80%! (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 11/8/2023).

Την Παρασκευή 18/8/2023 στις 07:00 π.μ., στην Ερτ1, στην εκπομπή «Συνδέσεις» μάθαμε ότι μόνο φέτος κάηκαν στον Καναδά πάνω από 135.000.000 στρέμματα δάσους. Πριν από μερικά χρόνια, για πολύ λιγότερα καμένα στρέμματα δάσους στη Βραζιλία, οι κατευθυνόμενοι κονδυλοφόροι είχαν οργανώσει μια μοναδική πολιτική επίθεση εις βάρος του τότε Προέδρου της Βραζιλίας. Πλήρης αναξιοπιστία… (σ.σ.: Kαι πέτυχαν να μην επανεκλεγεί στην πατρίδα του. Πολύ άσχημα παιχνίδια.)

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία στον Σταυρό Λαμίας από τον χαμό 50χρονου οικογενειάρχη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο σε κτήμα του, μεσημέρι Τετάρτης που πήγε με το τρακτέρ να ψεκάσει τις ελιές. Πέθανε μόνος. Τον βρήκαν το βράδυ. Επρόκειτο για πατέρα ενός μικρού παιδιού, πολύ εργατικό άνθρωπο, άριστο οικογενειάρχη και πολύ αγαπητό (LamiaReport.gr, 30/6/2022).

Φρικτό ατύχημα είχε ένας 30χρονος άνδρας στην Κρήτη, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό των γεννητικών του οργάνων κατά τη διάρκεια εργασιών που εκτελούσε με αλυσοπρίονο (Creta24, texnologosgeoponos.gr, 2/7/2022).

Εκτροπή γεωργικού ελκυστήρα σημειώθηκε το βράδυ της 4ης/7/2022 σε αγροτική περιοχή της Φούστανης Αλμωπίας. Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, γεωργικός ελκυστήρας εξετράπη από την πορεία του, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 55χρονου οδηγού. Είναι το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό στην Αλμωπία μέσα σε λίγες μέρες, μετά το πρώτο στο Λουτράκι (aridea365.gr, 5/7/2022).

Μια 57χρονη γυναίκα, που εκτελούσε γεωργικές εργασίες σε χωράφι ιδιοκτησίας της, τραυματίστηκε θανάσιμα ύστερα από ανατροπή τρακτέρ, την Κυριακή 10/7/2022 στον Κεφαλά Λακωνίας. Την βρήκαν αργότερα. (flynews.gr, agrocretanews.gr, 11/7/2022, σ.σ.: Κυριακή, μόνη της…)

Νεκρός εντοπίστηκε σε γκρεμό στην περιοχή Σκα Ναυπάκτου 68χρονος βοσκός που είχε εξαφανιστεί χθες βράδυ. Ο 68χρονος κτηνοτρόφος είχε μεταβεί στον στάβλο του κοντά στην Περιμετρική. Πήγε να φροντίσει τα ζώα του όταν συνέβη το μοιραίο δυστύχημα (ertnews.gr, 28/9/2022).

29χρονος αγρότης τραυματίστηκε στο πόδι όταν ανατράπηκε το τρακτέρ του την Κυριακή 6/11/1022, στις 11:00, στο Καλέντζι Ερυμάνθου (tempo24.news, agrocretanews.gr, 9/11/2022).

Τραγικό θάνατο βρήκε 65χρονος Τρικαλινός κτηνοτρόφος από το Κοτρώνι Τρικάλων όταν χτυπήθηκε από κριάρι. Τον 65χρονο βρήκε ένας γείτονάς του. Mεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πύλης, μετά στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και, από εκεί, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που έφερε, ωστόσο δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή (trikalanews.gr, agrocretanews.gr, 15/11/2022).

Σοκ έχει προκαλέσει στη Μεσσηνία η είδηση του θανάτου του 63χρονου πρώην προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών / ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλη Κοζομπόλη. Ο άνδρας ήταν ο οδηγός του τρακτέρ που ανατράπηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (9/9/2022) στη Μικρή Μαντίνεια της Καλαμάτας. Αμέσως μετά την ανατροπή το τρακτέρ τυλίχθηκε στις φλόγες. (Η φωνή των αγροτών, agrocretanews.gr, 9/9/2022, Chris Katsanos, 30 αγρότες σκοτώθηκαν το 2022 με τρακτέρ αλλά… η ελληνική εκτελεστική εξουσία ασχολείται μόνο με τα ατυχήματα των αστών εργαζομένων και την ψυχική ευφορία των αστών κατοίκων πόλεων. Κανένας δεν ασχολείται με τα δυστυχήματα των αγροτών, Ακόμα και εκεί είναι υποτιμημένη η ζωή των αγροτών.)

Αγρότης σταμάτησε ολομόναχος την πορεία μεγάλης πυρκαγιάς με το τρακτέρ του, με την πιο έξυπνη κίνηση, το Σάββατο (23/7/2022) στον οικισμό Λένχαμ Χιθ, στο Κεντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Η πύρινη κόλαση ήταν εξαπλωμένη σε μια έκταση 20 στρεμμάτων, με επιθετική πορεία προς τον οικισμό Λένχαμ Χιθ. Οι πυροσβέστες προσπαθoύσαν. Ωστόσο, ο πατριώτης αγρότης Μπιλ Αλεξάντερ σχεδίασε και έβαλε σε εφαρμογή το σωτήριο σχέδιο για όλους τους κατοίκους του οικισμού. Όπως φαίνεται σε βίντεο, με το πράσινο τρακτέρ του, δημιούργησε ουσιαστικά μια αντιπυρική ζώνη, απομονώνοντας τη φωτιά από το αστικό κομμάτι του οικισμού (https://youtu.be/vjqwGMowc74, protienimerosi.eu, xiromeropress.gr, 25/7/2022).

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς, όπου βρίσκεται η αποικία του μαυρόγυπα, οι δασικές υπηρεσίες σχεδιάζουν τη διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών δυτικά του θηροφυλακίου της Λευκίμμης, σε μια προσπάθεια περικύκλωσης του πύρινου μετώπου με αντιπυρικές ζώνες. (Π. Ανθόπουλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dasarxeio.gr, 27/7/2022, «WWF: Τα ερωτήματα που "καίνε" τη Δαδιά», 27/7/2022). Η πρόληψη είναι βασική πρωταρχική φροντίδα (δασαρχείο), μετά έρχεται ο περιορισμός (δασαρχείο) και μετά η καταστολή (πυροσβεστική και τοπική κοινωνία, αυτοδιοίκηση), στις 28/7/2022 σταθεροποιήθηκε το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Δαδιά, αλλά ο εγκληματίας που άναψε φωτιά με 8 μποφώρ δεν εντοπίστηκε…

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn