par.jpg

 

Προσκαλούνται όλοι οι φίλοι/ες την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 στις 14:00 στο πρώην αμαξοστάσιο του ΟΣΥ (Αθήνα, έναντι Γκάζι, Τεχνόπολις) στην πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Μιχαηλίδη με τίτλο «Τα μονοπάτια της τροφής μας» των εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ.

Η πρώτη Ακαδημία Βοσκών (Ποιμενική Ακαδημία Βουλγαρίας, Po Todorovi Koshari) κοντά στο Βλάχι της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας ξεκίνησε για ανθρώπους που θέλουν να γίνουν βοσκοί και επιδιώκει να προστατεύσει τις τοπικές παραδοσιακές τεχνικές και τις τοπικές ράτσες αιγοπροβάτων. Στα μαθήματά της περιλαμβάνονται: η ιστορία κάθε τοπικής ράτσας, η κατασκευή στάνης, η βοσκή και το άρμεγμα των ζώων, ο καθαρισμός των βοσκοτόπων και οι παραδοσιακές πρακτικές της κτηνοτροφίας. Οι πρώτοι 28 θα εκτρέφουν ένα μικτό κοπάδι από τη ράτσα προβάτου Karakachan και από την ορεινή μακρύτριχη κατσίκα Kalofer. Το πρόβατο Karakachan είναι ανθεκτικό στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, ασθένειες και μολύνσεις και διαθέτει ισχυρή ανοσία. H ορεινή μακρύτριχη κατσίκα Kalofer διατηρεί την ισορροπία των οικοσυστημάτων στις ορεινές περιοχές της Βουλγαρίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, giorgoskatsadonis.blogspot.com, 14/8/2023.

Νεκρός είναι ένας 80χρονος κτηνοτρόφος από τη φωτιά που ξέσπασε στον Πρόδρομο Βοιωτίας. Ο βοσκός πήγε να σώσει τα ζώα του από τις φλόγες και κατέρρευσε από αναπνευστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του χωρίς να φτάσει η φωτιά εκεί. MEGA, 21/8/2023. Αγρότες πλακώνονται από τρακτέρ και κτηνοτρόφοι καίγονται υπερασπίζοντας τα ζώα τους. Είναι αυτοί που παίρνουν σύνταξη 400€, ενώ οι υπάλληλοι που πληρώνονται από εμένα - οι δικοί μου, που θα έπρεπε να σκίζονται να με εξυπηρετούν, οι δημόσιοι υπάλληλοι με σύνταξη 1.500€, είναι αραχτοί, βρίσκονται κάπου με «διακοπές» και το «παίζουν» και εξουσία. Elisabeth-Irene Michaelidou, facebook, 21/8/2023. Εάν χάσεις το κοπάδι σου, πάρα πολύ δύσκολα το ξαναστήνεις. Η αγάπη για τα ζώα του δεν τα άφησε να καούν μόνα. 80 χρονών και ακόμα δούλευε στην πολύ σκληρή δουλειά του βοσκού; Τι να πρωτοθαυμάσεις στη θλιβερή είδηση; Δ. Μιχαηλίδης, 21/8/2023.

«Είμαι βλάχα κι είμαι περήφανη»: Η 22χρονη κτηνοτρόφος, Ντίνα Ζαφειροπούλου από τα Καλάβρυτα, ανεβάζει βιντεάκια από το μαντρί και σαρώνει στο TikTok. Όπως αναφέρει και η ίδια η οικογένειά της, έχει περίπου 200 πρόβατα και κατσίκια, αριθμός ο οποίος χρειάζεται αρκετή δουλειά και φυσικά πρωινό ξύπνημα. Το TikTok μπορεί να στείλει κοινωνικά μηνύματα που να κάνουν αρκετούς να προβληματιστούν και να σκεφτούν, όπως με την Ντίνα, να επιτρέψει να προωθηθεί ένας διαφορετικός τρόπος ζωής. Η 22χρονη Ντίνα Ζαφειροπούλου έχει επιλέξει το δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα της κτηνοτροφίας παρά το νεαρό της ηλικίας της, έτσι κάθε πρωινό το περνάει στο μαντρί της έχοντας δίπλα της τα αγαπημένα της ζώα και όλο αυτό το μοιράζεται μαζί μας μέσω των social media και υπό τη συνοδεία δυνατής παραδοσιακής μουσικής. ATHENSMAGAZINE, 31/8/2023.

Στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια, με τίτλο «Η Αττική Γη και τα προϊόντα της: περιβάλλον και κλιματική κρίση, προοπτικές» στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, 10:00-14:00, στην Παλαιά Βουλή, Αθήνα, η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής θα προσεγγίσει το θέμα: ισορροπία - αειφορία περιβάλλοντος στην Αττική. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, με πρωτοβουλία αγροτισσών, επεξεργάστηκε σε δημόσιες συζητήσεις το ΟΡΑΜΑ 2040 (Ιανουάριος 2021) και το ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Ιούνιος 2022) ώστε να συμβάλλει στην ισορροπία - αειφορία του περιβάλλοντος της Αττικής. Τα κυριότερα σημεία προσοχής είναι: 1) η ανάγκη για σταθερές χρήσεις γης για να εξασφαλίζεται η σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, τεχνολογικού, οικονομικού κ.λπ.), 2) η λειτουργία αγροτικών σχολείων μαθητείας για τη σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος και 3) η αναγνώριση και ο σεβασμός της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Μια ζωντανή-υγιής Αττική ύπαιθρος μπορεί να συμβάλει θετικά στη βελτίωση της επιβίωσης των αστών της μεγάλης τσιμεντούπολης, της Αθήνας.

Κάθε ημέρα, με κρύο ή με καύσωνα, η Ασημίνα πάει το κοπάδι της για βοσκή φροντίζοντας να παραμείνει αειφόρο το περιβάλλον...ενώ ταυτόχρονα παράγει πραγματικό πλούτο για την εθνική οικονομία και την επιβίωση των Ελλήνων. Κάθε ημέρα...εκεί...όπως στη φωτογραφία. Συγχαρητήρια στην Ασημίνα και σε όσες «Ασημίνες» δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα για το περιβάλλον, για την εθνική οικονομία. Όταν και ο τελευταίος ανόητος καταλάβει ότι τα «λεφτά» ΔΕΝ τρώγονται, ούτε τα τσιμέντα, ίσως δείξει περισσότερο σεβασμό στην «Ασημίνα». 4/9/2023.

«∆εν απαγορεύεται στον νέο γεωργό να συµπληρώνει το εισόδηµά του µε δραστηριότητες πέραν της γεωργίας με ισορροπία». Οι δραστηριότητες αυτές απαιτούν έως και 1.225 ώρες τον χρόνο (από τις συνολικά 1.750 ώρες) δηλαδή είναι περί τα 150 µεροκάµατα ή 300 σε περίπτωση ηµιαπασχόλησης. Επιτρέπεται για τους νέους αγρότες, ενταγµένους στο Μέτρο 6.1 κατά τη διάρκεια των δεσµεύσεών τους, που ορίζουν πως θα πρέπει να θεωρούνται «επαγγελµατίες αγρότες». Γ. Κοντονής, Agronews.gr, 1/9/2023.

Κάθε εβδομάδα καταναλώνουμε μικροπλαστικά ίσα με μία πιστωτική κάρτα, δηλαδή 2.000 σωματίδια & ίνες! Κανείς δεν ξέρει τις συνέπειες των πλαστικών και των μικροπλαστικών στην υγεία μας. Πλαστικά σωματίδια έχουν βρεθεί στο αίμα, στους πνεύμονες, σε πλακούντες εγκύων γυναικών και σε τρόφιμα, όπως ψάρια, θαλασσινά και επιτραπέζιο αλάτι. Μπαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό με κάθε τρόπο: μέσω του αέρα, του νερού αλλά και της τροφικής αλυσίδας. Greenpeace.

Άρχισε ψύχρα. Το γύρισε ο καιρός σε αναχώρηση. Ο Σεπτέμβρης μάς έδειξε ότι ήρθε το φθινόπωρο! Ως χθες ακόμα όλα έρχονταν. Ζέστες, η διάθεση για φως, λόγια, πουλιά, πλαστογραφία ζωής. Γονιμοποιούνταν κάθε βράδυ τα φεγγάρια, πολλοί διάττοντες έρωτες ήρθαν στον κόσμο τον περασμένο μήνα. Τώρα η γνωστή ψύχρα κι όλα να φεύγουν. Ζέστες, πουλιά, η διάθεση για φως. Φεύγουν τα πουλιά, ακολουθούν τα λόγια, η μία ερήμωση τραβάει πίσω της την άλλη με λύπη αυτοδίδακτη. Ήδη αποσυνδέθηκε το φως από την επανάπαυση κι από τις καλημέρες σου. Τα παράθυρα ενδίδουν. Το χέρι του μεταβλητού κλείνει τα τζάμια, άλλοι λεν’ ως την άνοιξη, άλλοι φοβούνται διά βίου. Κι εσύ τι κάθεσαι; Καιρός να μπεις κι εσύ στα αλλαγμένα. Να γίνεις ό,τι αναρωτιόμουν πέρυσι: «ποιος ξέρει τ᾿ άλλο μου φθινόπωρο;». Καιρὸς να γίνεις «τ᾿ άλλο μου φθινόπωρο». Άρχισε ψύχρα. Ρῖξε στην πλάτη σου ένα ρούχο αποδημίας. Κική Δημουλά (με τη βοήθεια της Δέσποινας).

Τζελ από κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών που θα δίνει ζωή σε καμένες από πυρκαγιές εκτάσεις, σχεδίασε η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα «iGEM Thessaloniki» του ΑΠΘ. Το τζελ είναι η πρώτη εφαρμογή συνθετικής βιολογίας σε δασικές εκτάσεις και περιέχει σπέρματα ενδημικών φυτών, τα οποία κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θα φυτρώνουν, εξυγιαίνοντας το οικοσύστημα έπειτα από πυρκαγιά. Είναι ένα υδρόφιλο πολυσακχαρικό πολυμερές σε μορφή υδρογέλης, το οποίο θα συμβάλλει στην απορροφητικότητα του νερού καθώς και των υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων και θα τοποθετείται στο καμένο έδαφος. Η ονομασία του είναι «Euphoresis» και προκύπτει από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «ευφορία» και «γένεσις». Αν. Καθ. Ιατρικής ΑΠΘ Μ. Αϊβαλιώτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ. dikaiologitika.gr. agrocretanews.gr, 6/9/2023.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, στις 10:00, στο κτίριο παλαιάς Βουλής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής / Νέα Θεσμοφόρια, προσκαλούμαστε στην ημερίδα με θέμα: «Η Αττική Γη και τα προϊόντα της: περιβάλλον και κλιματική κρίση, προοπτικές», όπου ανάμεσα στις εισηγήσεις εντοπίζουμε: «ισορροπία - αειφορία περιβάλλοντος Αττικής», με την κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής και «Τα μονοπάτια της τροφής μας» με τον κύριο Δημήτρη Μιχαηλίδη, συγγραφέα, ΑγροΝέα, AgroBus.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn