yp15.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/9/2023 η τακτική ανοιχτή διαδικτυακή δημόσια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής. Με περισσότερες από 227 δημόσιες ανοιχτές συζητήσεις κάθε Τετάρτη τα τελευταία τρία χρόνια, οι συζητήσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής φαίνεται να είναι οι μόνες οργανωμένες από κτηνοτρόφους για κτηνοτρόφους ενημερωτικές-εκπαιδευτικές εθελοντικές δράσεις στην εκπαιδευτική «έρημο» της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Με υπεύθυνη την Κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι), στη συζήτηση έδωσαν το «παρών» οι: κ. Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος), κ. Θανάσης Νόβας, Κα Αθηνά Μιχαηλίδου, κ. Ζαφείρης Ναστούλης, Κα Ιωάννα Σαπουνάκη και ο γράφων (συντονιστής). Διαδικτυακά, συμμετείχαν 1.200 θεατές-ακροατές (https://www.facebook.com/100063644853541/videos/348411067521364).

Ανάμεσα στο πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν, μας έκανε αλγεινή εντύπωση η περίεργη εκδικητική συμπεριφορά της Δημόσιας Διοίκησης απέναντι στους εδώ και δεκαετίες περιαστικούς κτηνοτρόφους της Αττικής. Οι κτηνοτρόφοι ήταν εκεί για πάρα πολλές δεκαετίες (εκατονταετίες) φροντίζοντας για την αειφορία-βιωσιμότητα της αττικής υπαίθρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα παρήγαν πραγματικό πλούτο για την εθνική οικονομία.

Το επιθετικό real estate και η έλλειψη πολιτικής για ισόρροπες σταθερές χρήσεις γης έκαναν την αττική ύπαιθρο «Ελ Ντοράντο» της τυχοδιωκτικής κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής και εξεδίωξαν την κτηνοτροφία μετατρέποντας κάθε σπιθαμή αττικής γης σε τσιμεντοποιημένη επένδυση.

Με το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης μπροστά μας και την κλιματική κρίση παρούσα, οι καρεκλοκένταυροι στη Δημόσια Διοίκηση δεν έχουν κανέναν λόγο, εκτός ίσως από την ανοησία, να συνεχίζουν να θέλουν να καταστρέψουν την περιαστική κτηνοτροφία, που μέχρι σήμερα κρατούσε υγιή και ζωντανή την περιαστική ύπαιθρο. Μια ζωντανή περιαστική ύπαιθρος είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της ζωής στη μεγάλη τσιμεντούπολη.

Σε πλήρη αποστασιοποίηση από τις πρακτικές και το κυνήγι των λεγόμενων Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας (ΔΑΟΚ), η εκλεγμένη από τους πολίτες ηγεσία της περιφέρειας Αττικής και του κεντρικού επιτελικού κράτους διοργανώνει το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια», 16-24 Σεπτεμβρίου 2023, ως μια γιορτή ανάδειξης της αττικής γης (της οποίας φροντιστές είναι οι αγρότες-γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι) και πεδίο συνάντησης του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα συμμετάσχει στο «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια», το οποίο διοργανώνεται από τον αναπτυξιακό οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική», με πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. «Πρόκειται για μια διοργάνωση αφιερωμένη στον εορτασμό της αττικής γης – στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη φύση και τα μοναδικά προϊόντα της, σε συνεργασία με τη δρα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών» δήλωσε η Κα Άντζελα Γκερέκου, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

To «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια» είναι μια γιορτή της αττικής γης που ξεκίνησε από τα Θεσμοφόρια που τιμούσαν τη Δήμητρα, τη θεά του εδάφους, της βλάστησης και της καρποφορίας και υμνούσαν τη γονιμότητα της γης και της γυναίκας. Η θεά Δήμητρα μύησε τους Αθηναίους στην καλλιέργεια της γης, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς, για αυτό και αποκαλείται «Θεσμοφόρος Δήμητρα». Μια γιορτή που αναδεικνύει τα προϊόντα, τα οποία διαχρονικά έχουν επικρατήσει σε αυτή τη γη: σιτηρά –με προστάτιδα τη Δήμητρα–, ελιά και ελαιόλαδο –με προστάτιδα την Αθηνά–, αμπέλι και κρασί –με προστάτη τον Διόνυσο– και βέβαια το γάλα και τα ζωικά προϊόντα με προστάτη τον Πάνα, την ιδεατή, ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα, που ήταν συνυφασμένη με την πανίδα της φύσης (άνθρωποι και ζώα), σε μια αμφίδρομη σχέση προστασίας αλλά και προσωποποίηση της γενετικής δύναμης της ζωής. Πρόκειται για προϊόντα – οικονομικούς πυλώνες της Αττικής, τα οποία εξακολουθούν και σήμερα να χαρακτηρίζουν την εθνική οικονομία και την παραγωγική ταυτότητα της Ελλάδας.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής υποστηρίζει το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια», από τις 16 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, συμμετέχοντας στα εξής:

  • Τρίτη 19 Σεπτ. 2023, 10:00-14:00 (Παλαιά Βουλή), ημερίδα με θέμα «Η αττική γη και τα προϊόντα της: περιβάλλον και κλιματική κρίση, προοπτικές», η οποία θα επικεντρωθεί στην ανάλυση της πρωτογενούς παραγωγής και στο περιαστικό περιβάλλον της Αττικής, ενώ θα προβάλει τα προϊόντα της αττικής γης και θα αναδείξει τις προοπτικές και τις προκλήσεις για την περιαστική ανάπτυξη της Αττικής.
  • Σάββατο 23 Σεπτ. 2023, 16:00-17:00, Αγροτικά Eπαγγέλματα (πάρκο Τρίτση)
  • Κυριακή 24 Σεπτ. 2023, 12:00-14:00, Οικιακή Tυροκόμηση (πάρκο Τρίτση)

Η Κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, 6932 094231) είπε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, με πρωτοβουλία αγροτισσών, επεξεργάστηκε σε δημόσιες συζητήσεις το «Όραμα 2040» (Ιαν. 2021) και το «Νέο Αγροτικό Σύμφωνο Υπαίθρου» (Ιούν. 2022) ώστε να συμβάλει στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος της Αττικής. Τα κυριότερα σημεία προσοχής είναι: 1) η ανάγκη για σταθερές χρήσεις γης ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, τεχνολογικού, οικονομικού κ.λπ.), 2) η λειτουργία αγροτικών σχολείων μαθητείας για τη σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος και 3) η αναγνώριση και ο σεβασμός της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Μια ζωντανή, υγιής αττική ύπαιθρος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της επιβίωσης των αστών της μεγάλης τσιμεντούπολης.

Ο γράφων (6998 282382) πρόσθεσε ότι πρόσφατα η ΕΕ συνέθεσε την έκθεση «Μονοπάτια για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων» για την κλιματική αλλαγή. Η όποιας μορφής προετοιμασία για το μέλλον όλων μας απαιτεί την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των παραγωγών πραγματικού πλούτου (γεωργών και κτηνοτρόφων) και την ικανότητά τους να προσφέρουν, μέσω της οικοτεχνίας και συνεργατικών σχημάτων, απευθείας στους καταναλωτές, πραγματική φυσική (μη πολυεπεξεργασμένη) τροφή. Μετά την πανδημία Covid-19, όλοι μιλούν για τις τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες (short supply chain) και για την τοπικοποίηση/locality. Στις νέες προτάσεις, τα τοπικά παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, από τοπικές ποικιλίες και τοπικές φυλές, θα πρέπει να υφίστανται επεξεργασία τοπικά, με τοπικές συνταγές (γαστρονομία, πολιτισμός), για να καταναλωθούν κυρίως τοπικά.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn