thes18.jpg

 

Από 16 έως 24 Σεπτεμβρίου 2023 αναβιώνουν τα αρχαία Θεσμοφόρια στην Αττική με διοργάνωση από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με τον τίτλο «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια», www.thesmoforia.gr.

Τα Νέα Θεσμοφόρια είναι μια γιορτή ανάδειξης της παραγωγής της Αττικής Γης, πεδίο συνάντησης του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Τα Θεσμοφόρια ήταν μια γιορτή προς τιμήν των αγροτών (γεωργών & κτηνοτρόφων) διότι με την έναρξη της καλλιέργειας της γης και της εκτροφής των παραγωγικών ζώων πριν από 11.000 χρόνια, μπήκαν οι βάσεις των θεσμών και της δημοκρατίας.

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια», 16-24 Σεπτεμβρίου 2023, είναι μια γιορτή της Αττικής γης που εκκινεί από τα Θεσμοφόρια που τιμούσαν τη Δήμητρα, τη θεά του εδάφους, της βλάστησης και της καρποφορίας και υμνούσαν τη γονιμότητα της γης και της γυναίκας. Η θεά Δήμητρα μύησε τους Αθηναίους στην καλλιέργεια της γης, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς, γι’ αυτό και αποκαλείται «Θεσμοφόρος» Δήμητρα. Πρόκειται για μια γιορτή που αναδεικνύει τα προϊόντα, τα οποία διαχρονικά έχουν επικρατήσει σ’ αυτή τη γη: σιτηρά, με προστάτιδα τη Δήμητρα, ελιά και ελαιόλαδο, με προστάτιδα την Αθηνά, αμπέλι και κρασί, με προστάτη τον Διόνυσο, κτηνοτροφία με προστάτη τον Πάνα. Πρόκειται για προϊόντα - οικονομικούς πυλώνες διαχρονικά της Αττικής που εξακολουθούν και σήμερα να χαρακτηρίζουν την εθνική οικονομία και την παραγωγική ταυτότητα της Αττικής.

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια» απλώνεται στο Αττικό Άλσος, στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, στο Πεδίο του Άρεως, στον Άλιμο (Αθηναϊκή Ριβιέρα), στον Κεραμεικό, στον Πολυχώρο Κερατσινίου–Δραπετσώνας και στην παλαιά Βουλή.

Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις εντοπίζονται:

Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023: «Θεσμοφορίων Χορός: Μια Ωδή στη Γη» στο θέατρο του Αττικού Άλσους. Είναι ένα συμφωνικό οπτικοακουστικό χορόδραμα, ένα μοναδικό μουσικό τρίπτυχο που ενώνει τον μύθο & τη λαϊκή παράδοση με το μέλλον & την ανάγκη φροντίδας της φύσης και του πλούτου που πρέπει να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές.

Σάββατο, 16 έως Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023: Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών.

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023, στις 10:00: Ημερίδα στο κτίριο της Παλιάς Βουλής με θέμα «Η Αττική Γη και τα προϊόντα της: περιβάλλον και κλιματική κρίση, προοπτικές». Η οργάνωση και ο συντονισμός της ημερίδας γίνεται από τη δρα Αικατερίνη Πολυμέρου–Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Με νοηματικό σημείο εκκίνησης την ανάδειξη των Θεσμοφορίων, που συναντώνται με το λαϊκό έθιμο των «Πολυσπόρια», συνδεδεμένο με την εορτή των Εισοδίων της Παναγίας στην Ελευσίνα (21 Νοεμβρίου), το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια» έρχεται να οικοδομήσει ένα ουσιαστικό «πεδίο συνάντησης» μεταξύ της Αττικής γης και των προϊόντων της, του φυσικού περιβάλλοντος και της οικολογίας, της ιστορίας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής, με στόχο την ανάδειξη της διασύνδεσης της ιστορικής Αττικής Γης και του πολιτιστικού στοιχείου με την αγροδιατροφή, τα προϊόντα της Αττικής και τον τουρισμό.

Έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους οι:

  • • Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού
  • • Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου, Ομότιμη Ερευνήτρια, τέως Διευθύντρια Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
  • • Σταύρος Βέμμος, Ομότιμος Καθηγητής ελαιοκομίας της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών
  • • Δρ. Δημήτρης Βολουδάκης, Γεωπόνος, Διευθυντής προγραμμάτων «Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά»
  • • Γεώργιος Μπόσκου, αναπληρωτής Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Διατροφολόγος
  • • Γεώργιος Πίττας, ερευνητής/συγγραφέας, μέλος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου
  • • Χρήστος Σταμάτης, CEO, Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς
  • • Αθανάσιος Τσαυτάρης, Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας ΑΠΘ, τέως Υπουργός Γεωργίας.
  • • Δρ. Γιολάντα Τότσιου, Γεωπόνος, επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων.
  • • Μάγδα Κοντογιάννη, Κτηνοτρόφος, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με τίτλο: «Ισορροπία-αειφορία περιβάλλοντος στην Αττική». Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, με πρωτοβουλία αγροτισσών, επεξεργάστηκε σε δημόσιες συζητήσεις το ΟΡΑΜΑ 2040 (Ιανουάριος 2021) και το ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Ιούνιος 2022) ώστε να συμβάλλει στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος της Αττικής. Τα κυριότερα σημεία προσοχής είναι: 1) η ανάγκη για σταθερές χρήσεις γης ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, τεχνολογικού, οικονομικού κ.λπ.), 2) η λειτουργία αγροτικών σχολείων μαθητείας για τη σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος και 3) η αναγνώριση και ο σεβασμός της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Μια ζωντανή-υγιής Αττική ύπαιθρος μπορεί να συμβάλει θετικά στη βελτίωση της επιβίωσης των αστών της μεγάλης τσιμεντούπολης, της Αθήνας.
  • • Δημήτρης Μιχαηλίδης, συγγραφέας, Agronea, Agrobus (STENT TV) με τίτλο: «Τα μονοπάτια της τροφής μας». Πρόσφατα η ΕΕ συνέθεσε την έκθεση «Μονοπάτια για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων» για την κλιματική αλλαγή. Η όποιας μορφής προετοιμασία για το μέλλον όλων μας απαιτεί την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των παραγωγών πραγματικού πλούτου (των αγροτών) και την ικανότητά τους να προσφέρουν μέσω της «οικοτεχνίας» και συνεργατικών σχημάτων, απευθείας στους καταναλωτές, πραγματική φυσική (μη πολυεπεξεργασμένη) τροφή. Αφού «σκότωσαν» οι ΗΠΑ την παγκοσμιοποίηση με τα νέα μοντέλα «διεθνοποίησης» (Διεθνής Συμφωνία Ειρηνικού και Διεθνής Διατλαντική Συμφωνία), η πανδημία Covid-19 επιτάχυνε τις εξελίξεις ώστε σήμερα όλοι να μιλούν για τις Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες (Short Supply Chain) και για την «τοπικοποίηση»-locality». Στις νέες προτάσεις, τα τοπικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, από τοπικές ποικιλίες και τοπικές φυλές, θα πρέπει να επεξεργάζονται τοπικά, με τοπικές συνταγές (γαστρονομία, πολιτισμός) για να καταναλωθούν κυρίως τοπικά.

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023: Παράδοση & Αττική Γη στον Πολυχώρο Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου–Δραπετσώνας. Πραγματοποιείται μουσικοχορευτική εκδήλωση λαϊκής παράδοσης και γαστρονομικού χαρακτήρα με τίτλο «Παράδοση & Αττική Γη».

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023: Ελληνικό Πρωινό Αττικής Γης στο Ble Pavillion στον Άλιμο. Παρουσιάζεται σε δημοσιογράφους και σε επαγγελματίες του τουρισμού και της γαστρονομίας η εμπειρία του «Ελληνικού πρωινού» σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023: Εκδήλωση Physis Gaia Project με την Ευρυδίκη στο Πεδίο του Άρεως. Πρόκειται για θεατρικό, μουσικό & ψυχαγωγικό αφήγημα, που μέσα από τον συνδυασμό ήχων, εικόνας και φωτισμού, μαγεύει τους συμμετέχοντες σε ένα τοπίο φύσης μέσα στην πόλη. Το Σάββατο είναι η φθινοπωρινή ισημερία, συνεπώς αυτό το πάρτι σηματοδοτεί και τον αποχαιρετισμό στο φετινό καλοκαίρι.

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023: Στο πάρκο Τρίτση, 16:00-17:00, οργανώνεται συζήτηση από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής για τα σημερινά αγροτικά επαγγέλματα στην Αττική ύπαιθρο και τη συμβολή τους στην αειφορία-ισορροπία του περιβάλλοντος.

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023: Attica Molecular Mixology στο Momix Bar. Επαγγελματίες από τον χώρο της γαστρονομίας, της ζαχαροπλαστικής και του bartending θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο Mixologist Experience με τη δημιουργία πρωτότυπων μοριακών κοκτέιλ που σχεδιάζονται αποκλειστικά από προϊόντα της Αττικής Γης.

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023: Στο πάρκο Τρίτση, 12:00-14:00, η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι, θα μοιραστεί με όλους την οικιακή τυροκόμηση όπως την έκαναν οι Αρβανίτες της Αττικής.

Πληροφορίες στο www.thesmoforia.gr, υπεύθυνος: Κ. Ζέρβας, 2109213946, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn