katgri27.jpg

 

 

Την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21:30, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί σε συζήτηση με θέμα «Αγροτουρισμός & κτηνοτροφία» στο διαδίκτυο στο https://us02web.zoom.us/j/81577055777.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, η οποία καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970. Κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2023 εστιάζει στον τουρισμό και στις πράσινες επενδύσεις, τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης βιώσιμων πρακτικών & υπεύθυνων, στοχευμένων επενδύσεων που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν τον τομέα του τουρισμού.

Οι μορφές ειδικού τουρισμού αποτελούνται από νέα και πολυσύνθετα τουριστικά προϊόντα, που χαρακτηρίζονται από δυναμική ζήτηση και ανταποκρίνονται σε ειδικά κίνητρα. Μερικές ενδεικτικές και όχι περιοριστικές μορφές είναι: Συνεδριακός –Εκθεσιακός τουρισμός, Αστικός τουρισμός, Θαλάσσιος τουρισμός, Τουρισμός με σκάφη αναψυχής, Αλιευτικός τουρισμός, Τουρισμός καταδύσεων αναψυχής, Πολιτισμικός τουρισμός, Θρησκευτικός τουρισμός, Αθλητικός τουρισμός, Γκολφ, Χιονοδρομικός τουρισμός, Αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής στον ορεινό χώρο, Ιαματικός & θεραπευτικός τουρισμός, Τουρισμός υπαίθρου, Γεωτουρισμός, Εκπαιδευτικός τουρισμός, Επαγγελματικός τουρισμός, Γυμνιστικός τουρισμός, Τουρισμός περιπέτειας, Χειμερινός τουρισμός, Ορεινός τουρισμός, Τουριστικά χωριά-clubs, Τουρισμός σε θεματικά πάρκα-μουσεία, Τουρισμός υγείας, Τουρισμός ευεξίας, Κοινωνικός τουρισμός, Γαστρονομικός τουρισμός, Τουρισμός τρίτης ηλικίας, Περιηγητικός τουρισμός, Οικοτουρισμός, Τουρισμός κινήτρων & άλλες ειδικές–εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ο Αγροτουρισμός είναι συμπληρωματικό αγροτικό επάγγελμα και ασκείται ΜΟΝΟ από επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες ενδιαίτησης, εστίασης, ενημέρωσης, ξενάγησης, συμμετοχής, εκμάθησης κ.λπ.

Τα αγροτικά επαγγέλματα είναι κυρίως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η δασοκομία και μόνο συμπληρωματικά προς αυτά (όχι αυτοτελώς) η παραγωγή ενέργειας, η μεταποίηση & εμπορία των δικών σου αγροτικών προϊόντων και ο αγροτουρισμός.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον πλανήτη δείχνουν αναδιάταξη των στρατηγικών επιλογών με απομάκρυνση από την κυρίαρχη «παγκοσμιοποίηση», με την ενίσχυση επιλεκτικών δομών «διεθνοποίησης» και με την πάρα πολύ ισχυρή τάση της «τοπιοποίησης-locality».

Στην «τοπιοποίηση», τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα, που προέρχονται κυρίως από τοπικές ποικιλίες και αυτόχθονες φυλές, επεξεργάζονται και μεταποιούνται τοπικά, με τοπικές συνταγές (πολιτισμός, γαστρονομία, άυλη κληρονομιά) για να καταναλωθούν κυρίως τοπικά, σε Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες, σε Τοπικά Σύμφωνα και σε Τοπικές Αγορές Αγροτών. Μόνο αφού εξασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας, το περίσσευμα μπορεί να συγκεντρώνεται τοπικά για να οδηγηθεί σε άλλες πιο απομακρυσμένες αγορές.

Τυχόν παρεμφερείς με τον αγροτουρισμό δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην ύπαιθρο από «ΜΗ ΑΓΡΟΤΕΣ» είναι ο Τουρισμός Υπαίθρου, που είναι κομμάτι των Ειδικών Μορφών Τουρισμού και μπορεί να ασκείται από οποιονδήποτε επιχειρηματία.

Η «υποκλοπή» του όρου «αγροτουρισμός» φαίνεται ότι έγινε κυρίως για να καρπωθούν τα αρκετά χρήματα επιδοτήσεων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του αγροτουρισμού στην παλαιά πρωτοβουλία LEADER και σήμερα στην Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων-ΤΑΠΤοΚ, μη αγρότες.

Και ενώ στην ουσία τα έσοδα από τον αγροτουρισμό λειτουργούν σαν βαλβίδα ασφαλείας για τα αγροτικά εισοδήματα στους αγρότες, όταν οι συμβάσεις με τον Θεό δεν τηρούνται επακριβώς (χαλάζια, βροχές, πλημμύρες, φωτιές, ξηρασίες κ.λπ.) ώστε η αγροτική οικογένεια να επιβιώσει χωρίς να «κρέμεται» από τη φιλανθρωπία ή ευαισθησία των αστών, η διοχέτευση των δυνατοτήτων επένδυσης σε μη αγρότες στερεί τους αγρότες από τη δυνατότητα επιβίωσης και οδηγεί τους αγρότες, με μαθηματική ακρίβεια, σε εξτρεμιστικές καταλήψεις δρόμων & μαύρες σημαίες…

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, προσκαλεί όπως κάθε Τετάρτη στη συζήτηση της Τετάρτης, στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21:30, στο διαδίκτυο στο https://us02web.zoom.us/j/81577055777 για «Αγροτουρισμό & κτηνοτροφία».

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη αναφέρθηκε στην εμπειρία της από την Επίσκεψη Μάθησης στην Κρήτη σε στάβλους, σε κοπάδια και κτηνοτρόφους που αργότερα μπόρεσαν να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν το δίκτυο «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ».

Η «διατοπική» συνεργασία «Ορέα Κρήτη-oreakriti.gr», στο πλαίσιο του CLLD/LEADER (Υπομέτρο 19.3, στο ΠΑΑ 2014-2020) είχε στόχο τη διασύνδεση του κτηνοτροφικού τομέα με τον τουρισμό και κυρίως με ειδικές μορφές του, καθώς και την ανάπτυξη δικτύου από επισκέψιμες διδακτικές κτηνοτροφικές φάρμες στην Κρήτη. Όπως το περιέγραφαν «Ουσιαστικά θα εξυπηρετηθούν οι ευρύτεροι στόχοι της διαφοροποίησης της οικονομικής βάσης, της αύξησης της απασχόλησης και των εισοδημάτων των κτηνοτρόφων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές».

Ένα τέτοιο σχέδιο στην Αττική ύπαιθρο, και αλλού, θα μπορούσε να στοχεύει στα παρακάτω:

  1. 1. Σύνδεση της κτηνοτροφίας με τον τουρισμό μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές
  2. 2. Δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στους κτηνοτρόφους
  3. 3. Δημιουργία εκπαιδευτικών αγροκτημάτων και δραστηριοτήτων στις φάρμες
  4. 4. Προώθηση των τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων
  5. 5. Έκδοση χαρτών και οδηγών διαδρομών ανάμεσα σε μνημεία και στάβλους
  6. 6. Δημιουργία εγχειριδίου Διδακτικής Φάρμας (ορισμοί, δεοντολογία κ.λπ.)
  7. 7. Οργάνωση πιλοτικών εργαστηρίων και ανταλλαγή καλών πρακτικών
  8. 8. Οργάνωση Επισκέψεων Μάθησης σε διδακτικές φάρμες εντός & εκτός Ελλάδος
  9. 9. Δικτύωση των κτηνοτρόφων με συλλογικές δομές και Τοπικά Σύμφωνα

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική» στη νέα ισχυρή τάση για locality (τοπικοποίηση) θα μπορούσε να διεκδικήσει έργα μορφής LEADER ή μορφής ΤΑΠΤοΚ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης-ΠΑΑ 2021-2027 ή ακόμα και μορφής ΟΧΕ - Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις από το ΕΣΠΑ της Αττικής, εάν ενδιαφέρεται για την ισόρροπη και αειφόρα ανάπτυξη της Αττικής γης.

Την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023, 21:30 στο https://us02web.zoom.us/j/81577055777 συζητάμε για τον «Αγροτουρισμό & κτηνοτροφία».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn