mikka28.jpg

 

Μετά από εννιά χρόνια κατάφερε η Δημόσια Διοίκηση να οργανώσει μια γιορτή Θεσμοφορίων στην Αττική. Με πρόταση της δρα Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη (πρώην διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) την οποία ασπάστηκε η Κα Άντζελα Γκερέκου (πρόεδρος ΕΟΤ), διοργανώθηκε από τον αναπτυξιακό οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική» το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια, μια γιορτή ανάδειξης της αττικής γης, πεδίο συνάντησης του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Η ελληνική Βουλή, με πρόταση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθ. Α. Τσαυτάρη, ψήφισε τον νόμο 4235/11-2-2014, στο άρθρο 57-Θεσμοφόρια του οποίου αναγράφεται: «Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεσμοθετούνται εκδηλώσεις αποκαλούμενες "Θεσμοφόρια", με σκοπό τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής και την ανάδειξη των τοπικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Τα "Θεσμοφόρια" διοργανώνονται σε όλη τη χώρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή/και τις περιφέρειες ή/και τους δήμους, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, επιμελητήρια και λοιπούς τοπικούς φορείς. Εορτές για την ανάδειξη προϊόντων του αγροτικού τομέα, που ήδη διοργανώνονται ανά τη xώρα, μπορεί να οργανώνονται και λειτουργούν στo πλαίσιo του θεσμού των Θεσμοφορίων. Για τη διάκριση του θεσμού των Θεσμοφορίων από άλλες εκδηλώσεις, κατοχυρώνεται σήμα, σύμφωνα τις κείμενες διατάξεις του νόμου 4072/2012 (Α’ 86), δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του οποίου έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια περιλάμβανε πολλές και διαφορετικές ομάδες εκδηλώσεων, όπως: 28 εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια, στο Πάρκο Τρίτση (16-24/9/2023), «Μια ωδή στη γη», ένα μουσικό χορόδραμα, στο Αττικό Άλσος (17/9/2023), ημερίδα «Η αττική γη και τα προϊόντα της», στην Παλαιά Βουλή (19/9/2023), μουσικοχορευτική-γαστρονομική «Παράδοση και αττική γη», Κερατσίνι (20/9/2023), «Ελληνικό πρωινό αττικής γης» με το ΞΕΕ στον Άλιμο (21/9/2023), θεατρική-μουσική εκδήλωση Physis Gaia Project, στο Πεδίον Άρεως (23/9/2023), γευστικές εμπειρίες «Attica Molecular Mixology» με πρωτότυπα κοκτέιλ (24/9/2023).

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» συμμετείχε ενεργά στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια:

  1. 19/9/2023, εισήγηση της Κας Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου (Μενίδι), γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής στην ημερίδα «Η αττική γη και τα προϊόντα της» στην Παλαιά Βουλή, με τίτλο «Ισορροπία-αειφορία περιβάλλοντος στην Αττική».
  2. 23/9/2023, εργαστήριο για ενηλίκους στο Κέντρο Γης, Πάρκο Τρίτση, με θέμα «Τα αγροτικά επαγγέλματα και ειδικότερα η κτηνοτροφία» με συντονίστρια την Κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο.
  3. 24/9/2023, εργαστήριο για παιδιά στο Κέντρο Γης, Πάρκο Τρίτση, με αντικείμενο την παρασκευή κρέμας με γάλα παραγωγής μας, με μαγείρισσα την Κα Κατερίνα Κοντογιάννη από το Μενίδι.

Τα Θεσμοφόρια ήταν στην αρχαία Ελλάδα μια γιορτή κατά την οποία υμνούσαν τη γονιμότητα της γης και τιμούσαν τη Θεσμοφόρο Δήμητρα. Η θεά Δήμητρα μύησε τους Αθηναίους στην καλλιέργεια της γης θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς, για αυτό και αποκαλείται Θεσμοφόρος Δήμητρα. Προς τιμήν της οι Αθηναίοι καθιέρωσαν τα ετήσια Θεσμοφόρια, όπου μεταξύ άλλων ελεγχόταν η ποιότητα των τροφίμων.

Η όποιας μορφής προετοιμασία για το μέλλον όλων μας απαιτεί την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των παραγωγών πραγματικού πλούτου (των αγροτών) και την ικανότητά τους να προσφέρουν μέσω της «οικοτεχνίας» και συνεργατικών σχημάτων, απευθείας στους καταναλωτές, πραγματική φυσική (μη πολυεπεξεργασμένη) τροφή. Από όσα ακούσαμε από την Κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231) στις τρεις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, αναφέρουμε τα εξής:

Ο αγρότης, δηλαδή ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς και ο δασοκόμος είναι εξ ορισμού επιχειρηματίας, αφού η δράση του καλύπτεται από μεγάλες αβεβαιότητες. Στην Αττική έχουμε 3.000 ενεργούς κτηνοτρόφους σε 1.800 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, με 200.000 περίπου αίγες και πρόβατα και 4.000 αρμεγόμενες αγελάδες. Επιπλέον εκτρέφονται πολλά πουλερικά και μερικά κοπάδια με γουρούνια.

Οι αγρότες είναι οι εξ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος, και όταν λέμε «περιβάλλον» εννοούμε τόσο το φυσικό όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το οικονομικό, το τεχνολογικό κ.λπ. Η θεώρησή μας πρέπει να είναι ολιστική, όπως όλος ο κόσμος μας.

Για τη φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος δεν αρκεί να υπάρχουν μόνο κατσίκες, πρόβατα, αγελάδες ή άλλα παραγωγικά ζώα που να βόσκουν με κανόνες, αλλά χρειάζονται οπωσδήποτε και βοσκοί και αγροτικές κοινωνίες.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε δύο καταστροφικές πυρκαγιές στην Πάρνηθα. Όταν το βουνό το διαχειρίζονταν τα αρβανίτικα και τα σαρακατσάνικα τσελιγκάτα, τα βουνά της Αττικής ήταν αειφόρα και δεν καίγονταν. Επίσης, η καλή διαβίωση των ζώων ήταν εξασφαλισμένη στην εκτατική κτηνοτροφία, το επίπεδο ανοσίας ζώων και ανθρώπων ήταν επαρκές, το φυσικό περιβάλλον το πρόσεχαν χιλιάδες άμισθοι βοσκοί-πυροφύλακες, η φροντίδα του περιβάλλοντος ήταν ενσωματωμένη στην τοπική πολιτιστική μας παράδοση και τα ζωικά προϊόντα ήταν μεγάλης αξίας για τους ανθρώπους. Αν με ρωτούσατε ως πολίτη της Αττικής, θα σας έλεγα ότι προτιμώ τα φύλλα του δάσους να τα φάνε τα πρόβατα και τα κατσίκια παρά να καεί και να καταστραφεί όλο το δάσος από τις πυρκαγιές.

Όπως αναφερόταν στο εγχειρίδιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) «Signed by nature», το οποίο μοίρασε η Κα Μάγδα Κοντογιάννη, με τη βόσκηση τα πρόβατα και τα κατσίκια καθαρίζουν τη βλάστηση, αναζωογονούν τη γη, μεταφέρουν τους σπόρους και έτσι βοηθούν στη διατήρηση και αναπαραγωγή των πολύτιμων φυτών και της βιοποικιλότητας της μεσογειακής φύσης. Τα μετακινούμενα ζώα (χειμαδιά - θερινά λιβάδια) προσαρμόζονται απόλυτα στη βοσκοϊκανότητα των ελληνικών εδαφών, ανοίγουν δρόμους μέσα στη φύση σε δύσβατες περιοχές που λειτουργούν και ως ζώνες πυροπροστασίας. Και μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη τσιμεντούπολη της Αττικής απαιτεί υγιή και ζωντανή ύπαιθρο για να υποστηριχτεί και να επιβιώσει.

Η απαξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων και, ειδικότερα, των επαγγελματιών κτηνοτρόφων, η απαράδεκτη έλλειψη σεβασμού των βοσκών αλλά και οι απερίγραπτες δυσκολίες άσκησης του κτηνοτροφικού επαγγέλματος μειώνουν συνεχώς τον αριθμό των επαγγελματιών κτηνοτρόφων.

Οι μονάδες παραγωγής ζωικών αγροτικών προϊόντων συνεχώς μειώνονται, και οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Μόνο τα έτη 2021 και 2022 είχαμε την εγκατάλειψη 13.143 οικογενειακών εκμεταλλεύσεων κτηνοτρόφων στην Ελλάδα. Και τα παιδιά των κτηνοτρόφων δεν γίνονται κτηνοτρόφοι.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής το 2021, με ευρεία ανοιχτή διαβούλευση και πολλές δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις, διαμόρφωσε την πρόταση «Όραμα 2040». Εκτιμήθηκε ότι ο χρονικός ορίζοντας πρέπει να είναι το 2040 ώστε να προλάβουν να εισαχθούν κατάλληλα μαθήματα στα δημοτικά, στα γυμνάσια και στα λύκεια, αλλά και να προετοιμαστεί και η επιστημονική κοινότητα για μια ολιστική προσέγγιση της ζωής στον πλανήτη μας και στην περιοχή μας.

Επίσης, το 2021 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και στο τεύχος «Ελλάδα 2021» περιλαμβάνονται άρθρα μελών μας για τη φροντίδα του περιβάλλοντος στο νέο καθεστώς της κλιματικής κρίσης.

Το 2022 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής διαμόρφωσε το νέο «Αγροτικό Σύμφωνο για την Αττική Ύπαιθρο» ώστε να συμβάλει στο ευρωπαϊκό συνέδριο για το νέο «Αγροτικό Σύμφωνο 2040» (Βρυξέλλες, 2022).

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε πάνω από 248 διαδικτυακές συζητήσεις που βρίσκονται όλες διαθέσιμες στο Facebook.

Στις 13/10/2023, στις 14:00 στο Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ. (Γκάζι), θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας», στις 18/10/2023, στις 20:00, προσκαλούνται όλοι διαδικτυακά στην «Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας», και στις 22/10/2023, στις 10:00 π.μ. στη Λαχαναγορά Ρέντη Αθηνών, θα δοκιμάσουμε το τυρί που θα φτιάξουν οι κτηνοτρόφοι της Αττικής.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn