trans-lipara-oksea.jpg

 

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων προσκαλεί τοπικούς παραγωγούς των Κυκλάδων για τον Δ’ κύκλο αξιολόγησης κυκλαδίτικων προϊόντων που θα προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine. Μέχρι σήμερα ως «Aegean Cuisine Recommended» έχουν καταχωριστεί 387 προϊόντα 81 παραγωγών που καλύπτουν 26 κατηγορίες ενισχύοντας τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την εστίαση και αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη γαστρονομία των 24 νησιών των Κυκλάδων. Αιτήσεις μέχρι Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023. Πληροφορίες: https://www.e-kyklades.gr/articles/Aegean_Cuisine ή κυρία Σ. Παπακώστα, 22810-82346 (εσωτ. 140) και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Οι Ευρωπαϊκές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κτηνοτροφίας και Κρέατος ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία της SELMA: Sustainable European Livestock & Meat Association. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί κτηνοτροφίας & βιομηχανίας κρέατος είναι οι: INTERBEV (Γαλλία), FEBEV (Βέλγιο), EDOK (Ελλάδα), OI Intercarneitalia (Ιταλία), Provacuno & Interovic (Ισπανία) και PZPBM (Πολωνία). Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα γεωργικά και αγροδιατροφικά προϊόντα πληρούν τα ίδια αυστηρά πρότυπα και τους κανονισμούς που επιβάλλονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Ελλάδα: EDOK- Lampros Gitsas, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 7701113.

Νέα θετικά στοιχεία από το μέτωπο των τουριστικών εσόδων φέρνει η ΤτΕ, καθώς οι επιδόσεις του πρώτου 8μηνου 2023 ξεπερνούν αισθητά αυτές του 2019 την αντίστοιχη περίοδο. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 14,6 δισ. ευρώ έναντι 13,22 δισ. ευρώ το 2019 που αποτελεί χρονιά-σταθμό για τον κλάδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. epixeiro.gr, 20/10/2023.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 22/10/2023, στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών η εκδήλωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Τα μονοπάτια της τροφής μας» σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί πώς παράγουν τυρί, κρέμα και μυζήθρα οι ίδιοι οι παραγωγοί γάλακτος, να έρθουν πιο κοντά οι αγρότες με τους αστούς, να μοιραστεί δωρεάν το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας» των εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ και να δοθεί το έντυπο «Αειφόρος αιγοτροφία & προβατοτροφία» της ΕΔΟΚ. Στην εκδήλωση έκαναν τη δική τους φέτα οι κτηνοτρόφοι της Αττικής: κύριος Τάκης Περλορέτζος, κυρία Βασιλική Κοτοπούλου, κυρία Φιλλιώ Κρασσά, κυρία Κατερίνα Κοντογιάννη, κύριος Περικλής Σύρμας και κυρία Λίτσα Μωραΐτη, με τον συντονισμό της κυρίας Μάγδας Κοντογιάννη, τη φιλοξενία του κυρίου Παναγιώτη Παπαδόπουλου και τη βοήθεια του κυρίου Δ. Φυντάνη, κυρίας Γ. Μίχου και κυρίου Δ. Μιχαηλίδη.

Στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Εταιρίας Φίλων Λαού, Ευριπίδου 12, Αθήνα, την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2023, στις 17:00 η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής θα μιλήσει με αντικείμενο: ΚΟΥΡΑꓽ ΥΓΙΕΙΝΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, με συντονίστρια τη δρα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, με ταυτόχρονη διαδικτυακή παρουσίαση στο STENT TV και στο Facebook στο Stent Tv.

Στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Εταιρίας Φίλων Λαού, Ευριπίδου 12, Αθήνα, την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023, στις 17:00 ο κύριος Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, AgroBus θα μιλήσει με αντικείμενο: Κτηνοτρόφος, ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του Περιβάλλοντος, με συντονίστρια τη δρα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, με ταυτόχρονη διαδικτυακή παρουσίαση στο STENT TV και στο facebook στο Stent Tv.

Σε ρεκόρ Guinness τείνει να αναδειχθεί η ακατονόμαστη καθυστέρηση υλοποίησης απόφασης της ελληνικής βουλής με αριθμό νόμου Ν751/1948, που μετά από 75 χρόνια δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τις αποφάσεις του με εμπλεκόμενα: το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η σουηδική εταιρία Mo’cycle προσφέρει τo τζιν-αερόσακος για προστασία στο κάτω μέρος του σώματος ενός μοτοσικλετιστή σε περίπτωση ατυχημάτων και σύγκρουσης.

Τα τζιν-αερόσακοι είναι επαναχρησιμοποιούμενα και μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ρούχων, να στεγνώσουν και να ξαναφορεθούν. Η Mo’cycle ισχυρίζεται ότι το υλικό είναι πιο ισχυρό και πιο ελαφρύ απ’ ό,τι το ατσάλι καθώς χρησιμοποιεί ένα ανθεκτικό υλικό ντένιμ που ακούει στο όνομα Armalith. «Η τεχνολογία Armalith χρησιμοποιείται στο επίπεδο του νήματος· ένας συνδυασμός νημάτων (και του UHMWPE) τα οποία γνέθονται και συνδυάζονται για να επιτύχουν τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά αντίστασης στην τριβή, ενώ ταυτόχρονα είναι ελαστικά και μοιάζουν με κανονικό ύφασμα ντένιμ». ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 18/10/2023.

Στο «Κεμπάπ κοτόπουλο - Μπιφτέκι κοτόπουλο κατεψυγμένο», 600 g, παρτίδας L 14223, ανάλωσης έως: 22/5/2024, της ΚΡΕΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΔΑΒΟΥΤΗΣ ΑΕ, Ν. Ιωνία Αττικής, διαπιστώθηκε η παρουσία Salmonella spp. Κλήθηκαν οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν. ΕΦΕΤ, 18/10/2023.

Πέντε απλές συμβουλές για ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα: 1. Αυξήστε την γκάμα των διαφορετικών λαχανικών που τρώτε. Προσπαθήστε να τρώτε 30 διαφορετικά λαχανικά την εβδομάδα (συνήθως τρώμε μόνο πέντε). 2. Τρώτε ικανή ποσότητα των αντιοξειδωτικών πολυφαινολών καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά πολλών χρωμάτων, μαύρη σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και παρθένο ελαιόλαδο. Καλός είναι και ο καφές. 3. Τρώτε συχνά ζυμωμένες τροφές: γιαούρτι, κεφίρ, κομπούχα, ξυνολάχανα. 4. Κάντε ένα διάλειμμα στα εντερικά σας μικρόβια κάνοντας διαλειμματική 12ωρη δίαιτα. 5. Μην τα δηλητηριάζετε με τα χημικά των επεξεργασμένων τροφών του σούπερ μάρκετ (γλυκαντικά, γαλακτοματοποιητές, συντηρητικά) και με αντιβιοτικά. Α. Καράγιωργας, Facebook, 20/10/2023.

Στο Επιμελητήριο Βοιωτίας (Λιβαδειά) στις 24/10/2023 παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανταλλαγής εμπειριών Ελλήνων, Ισπανών και Γάλλων με τίτλο: Σύγχρονη Αιγοτροφία, Καινοτομία, Τεχνολογία, Παράδοση, Μεταποίηση, Γαστρονομία & Τουρισμός, στο πλαίσιο του ERASMUS+ με πρωτοβουλία της ΙΚΕ ΟΡΦΕΑΣ του κυρίου Δημητρίου Δανιά. Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα από τους: κύριο Π. Αγνιάδη (Πρόεδρος Επιμελητηρίου), καθηγητή Θ. Μασούρα, κύριο Φ. Σπανού (Περιφερειάρχης), κυρία Φ. Παπαθωμά (Αντιπεριφερειάρχης), κύριο Γ. Σταθά (Δήμαρχος), κυρία Ι. Ταγκαλέγκα (Δήμαρχος), κύριο Δ. Δανιά (Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός), κυρία Ε. Γίτσα (ΕΔΟΚ), κυρία Ε. Κρυσταλλίδου, κύριο Γ. Μπατσολάκη (Σχολή Κρέατος), κυρία Α. Βελισσαρίου (Αγροδιατροφική), κυρία Σ. Νίκα (Δημοσιογράφος), κυρία Κ. Κουτσούμπα (Δωρίδα), κυρία Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφοι Αττικής) και πολλοί άλλοι.

30 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2023, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel θα γίνει το συνέδριο για τα εύκαμπτα τυπωμένα φωτοβολταϊκά που μπορούν να μπουν σε διαφανή θερμοκήπια, να μειώσουν την ακτινοβολία του ήλιου στα φυτά και ταυτόχρονα να παραγάγουν ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες της φάρμας ή/και του θερμοκηπίου. www.agrivoltaics-conf.com.

31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2023, στο Λουτράκι Αλμωπίας - Πέλλα θα γίνει το συνέδριο της Διατοπικής Συνεργασίας στο πλαίσιο του Interreg για «Δημιουργικό Τουρισμό» με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Πέλλας ΑΕ.

Νέα μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών-ΓΠΑ με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων-ΕΦΕΤ επιβεβαιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία από την κατανάλωση τροφίμων τα οποία περιέχουν trans λιπαρά οξέα. Μια υψηλή πρόσληψη trans λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο κατά 28% και συνολικά τον κίνδυνο θανάτου κατά 34%. Τα trans λιπαρά αυξάνουν την «κακή-LDL» χοληστερόλης στο αίμα, ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα «καλής-HDL». Επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν την υψηλή κατανάλωση trans λιπαρών με κάποιες μορφές καρκίνου. Η κατανάλωση trans λιπαρών παραμένει χαμηλή στην Ελλάδα (0,53% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης), το 16% του πληθυσμού υπερβαίνει το ανώτατο όριο του 1% που συστήνει ο ΠΟΥ. Trans fatty acid intake increases likelihood of dyslipidemia especially among individuals with higher saturated fat consumption, imrpress.com. Reviews in Cardiovascular Medicine, 14/7/2022.

Ο «οικιακός γρύλος», το «κίτρινο αλευροσκουλήκι» και οι ακρίδες είναι οι τρεις τύποι εντόμων που έχουν εγκριθεί ως βρώσιμα στην αγορά της ΕΕ. ΕΕ, 12/8/2022. «Ο FAO έκρινε ότι τα έντομα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής διότι περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα». Τον Δεκέμβριο του 2021, η ΕΕ  ενέκρινε έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση για πρώτη φορά, χαρακτηρίζοντάς τα «καινοφανή τρόφιμα - novel foods». Τα έντομα ως τροφή θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων τον 21ο αιώνα, όπως: το αυξανόμενο κόστος της ζωικής πρωτεΐνης, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι περιβαλλοντικές πιέσεις, η αύξηση του πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση για πρωτεΐνη στα μεσαία στρώματα. timesnews.gr, 17/8/2022.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn