yl15.jpg

 

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους των Αγράφων, που βλέπουν κάθε μέρα τα κοπάδια τους να αποδεκατίζονται. Ο Χρήστος Τσιαμπόκαλος, πρόεδρος της Βαλαώρας στη Δυτική Ευρυτανία, και ο κτηνοτρόφος Αλέξανδρος Χρήστου από τα Βραγγιανά απηύθυναν έκκληση στους αρμοδίους και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επανεξεταστεί η πολύπλοκη διαδικασία αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ, αλλά και να γίνει καταγραφή του πληθυσμού των λύκων. Αλλιώς δεν θα έχουν μέλλον στον τόπο τους όσοι επέλεξαν να ξαναγυρίσουν στα χωριά τους («Ήρθε η ώρα» στο Star FM, agrocretanews.gr, 2/11/2023).

Η ιταλική κυβέρνηση απέσυρε το σχέδιο νόμου που ενέκρινε προς ψήφιση την απαγόρευση στην Ιταλία του «καλλιεργημένων πρωτεϊνών που μοιάζουν με κρέας». Επίσης, η κυβέρνηση που ψήφισαν οι Ιταλοί απαγόρευε τη χρήση των όρων «σαλάμι» κ.λπ. για τρόφιμα που δεν περιέχουν κρέας. Η απόσυρση «επιβλήθηκε» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τη διαδικασία TRIS, η οποία επιβάλλει στις κυβερνήσεις να στέλνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε νέο νομοθέτημα. (σ.σ.: Σαν να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια υπερκυβέρνηση-«κατευθυντήρια» προς κάποιες αποφάσεις, τις οποίες δεν ψήφισαν οι πολίτες, αδιαφανώς.) Φαίνεται ότι κάποια «διευθυντήρια» ωθούν την ανθρωπότητα προς την κατανάλωση «καλλιεργούμενου κρέατος», και πειθαναγκάζουν ακόμα και ψηφισμένες κυβερνήσεις να υποτάσσονται (gfieurope.org. meatnews.gr, 2/11/2023).

Με την 1885/2023 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας / ΣτΕ (Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο) κρίθηκαν άκυρες οι αδειοδοτήσεις για ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά αν δεν συνοδεύονται από εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεγονός που σημαίνει ότι 150 έργα είναι ακυρωτέα, γεγονός που σημαίνει ότι αυτά τα έργα δεν μπορούν να υλοποιηθούν αφού χάνουν το νομικό τους έρεισμα. Για σπουδαία νίκη του οικολογικού κινήματος κάνουν λόγο οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Η απόφαση για αυτή την προσφυγή ελήφθη, αφού είχαν παρατηρηθεί σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις όσον αφορά τη «σαλαμοποίηση» έργων ΑΠΕ, δηλαδή την κατάτμηση μεγάλων έργων σε μικρότερα ώστε να μη χρειάζεται να γίνει ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων μέσω της εκπόνησης ΜΠΕ, και να λαμβάνουν έτσι ταχύτερη αδειοδότηση (efsyn.gr, 3/11/2023).

Αύξηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία των δασών, την πρόληψη των πυρκαγιών και την αναγέννηση των καμένων αλλά και την «εκμετάλλευση» της βιομάζας, με την παροχή του κινήτρου της επιδότησης της απόληψής της, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η απαράδεκτη δήλωση εμπεριέχει: την επιβολή της απαγόρευσης της κτηνοτροφίας παράλληλα με την επίλυση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων, όπως σχεδιάζεται με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να λυθεί αυτό το θέμα με κτηνοτροφικά πάρκα, τα οποία θα επιτρέπουν στους κτηνοτρόφους σε παρακείμενες περιοχές να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνουν το δάσος. ([Α. Πανέλλη, cnn.gr, 18/10/2023] σ.σ.:         Πρόκειται για ανιστόρητη και αντιεπιστημονική πολιτική προσέγγιση, καταστροφική για την αυτάρκεια της χώρας, που εξωθεί την Ελλάδα σε πλήρη εξάρτηση από ξένα κέντρα παραγωγής και ταυτόχρονα καταστροφική για το ελληνικό περιβάλλον.)

Μετά το κρασί Liber Pater, (30.000 ευρώ/φιάλη), ο οινοποιός του Μπορντό Loïc Pasquet λανσάρει ένα ελληνικό κρασί με 550 ευρώ/φιάλη, χωρίς φόρο, για να προωθήσει ένα κατεξοχήν διονυσιακό terroir: τη Νάξo, με 1.050 μπουκάλια εσοδείας 2021 με την παλιά ποικιλία λευκού σταφυλιού Ποταμίσι. Μέχρι σήμερα, το πιο ακριβό κρασί στην Ελλάδα ήταν το 20χρονο vinsanto από το κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη σύμφωνα με το Wine Searcher (ΚΕΟΣΟΕ, 16/10/2023).

Υπερεκτιμήθηκε το Facebook στις δημοτικές εκλογές. Τα social media είναι πολύ αποδοτικά όταν ξέρεις να τα χρησιμοποιήσεις. Είναι καταστροφικά όταν δεν ξέρεις. Σε έρευνα του myota.gr φαίνεται ότι στις πρώτες πέντε θέσεις των ψηφοδελτίων έχουν εκλεγεί υποψήφιοι που δεν διέθεταν λογαριασμό στο Facebook. Επίσης, το πλήθος των like που έπαιρναν οι υποψήφιοι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν είχε καμία σχέση με τη σειρά κατάταξής τους στις εκλογές, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς που παρουσίασαν υψηλές επιδόσεις δεν εκλέχτηκαν. Περίπου το 75% των εκλεγμένων υποψηφίων δεν διαθέτει σελίδα. Σε πόλεις κάτω των 80.000 κατοίκων η επικοινωνιακή δυναμική των social media είναι πολύ περιορισμένη. Η προσωπική φυσική επαφή και γνωριμία και τα προσωπικά τηλέφωνα είναι αναντικατάστατα. Τα social media δημιουργούν μια ψευδαίσθηση επικοινωνίας. Υπήρξε υποψήφιος που δαπάνησε 28.000 ευρώ σε διαφημίσεις στο Facebook και έλαβε 240 ψήφους από 39.000 ψηφοφόρους. Η έρευνα δεν αφορά υποψήφιους δημάρχους. Το συμπέρασμα είναι ότι τα social media είναι βέβαια απαραίτητα αλλά μόνο υποστηρικτικά στην προεκλογική περίοδο (myota.gr. atlantea.news, 27/10/2023).

Τον ήδη μεγάλο πληθυσμό αδέσποτων στις αστικές περιοχές φαίνεται να αύξησαν οι διπλές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 στον Βόλο. Σκυλιά που επιβίωναν κυρίως σε αγροτικές περιοχές οι οποίες πλημμύρισαν φαίνεται να κατέβηκαν στα αστικά κέντρα του δήμου Βόλου, επιδεινώνοντας το υπάρχον πρόβλημα. Αυτήν τη στιγμή μεγάλος αριθμός αδέσποτων δημιουργεί αγέλες, και καταγράφονται επιθέσεις κατά πολιτών (Η Αλήθεια, 3/11/2023).

Η άλλη όψη του πολύ ωφέλιμου σκόρδου είναι η κακοσμία του στόματος. Ερευνητές του Ohio State University μελέτησαν όλους τους τρόπους για να απαλύνεις τη μυρωδιά του σκόρδου, για να καταλήξουν στον πιο αποτελεσματικό: το πλήρες γιαούρτι. Η επικεφαλής της ομάδας εργασίας δρ. Σέριλ Μπάρινγκερ είπε πως «η καλύτερη επιλογή είναι το πλήρες ελληνικό γιαούρτι» που πρέπει να καταναλώνεται «μόλις φάμε σκόρδο». Κατά τα άλλα, βοηθούν το μαρούλι, τα μήλα, το γάλα και η μέντα. Όχι όμως όπως το γιαούρτι, το οποίο φάνηκε να είναι το μόνο που μειώνει σχεδόν όλα (99%) αυτά που παράγουν τις μυρωδιές του σκόρδου (ow.gr, 4/11/2023).

Μια φορά κι έναν καιρό, ένα πρωί, ένας άντρας περπατούσε στην παραλία και παρατήρησε ένα αγόρι να μαζεύει και να πετάει κάτι στον ωκεανό με φροντίδα. Πλησιάζοντας το αγόρι που πετούσε αστερίες, ρώτησε: «Μικρέ, τι κάνεις;». Το αγόρι απάντησε: «Υπάρχει άμπωτη. Αν δεν τους πετάξω πίσω στη θάλασσα, θα πεθάνουν». Ο άντρας γέλασε και είπε: «Καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν χιλιάδες μίλια παραλίας και εκατοντάδες αστερίες; Δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα». Αφού τον άκουσε ευγενικά, το αγόρι έσκυψε να πάρει άλλον έναν αστερία και τον πέταξε στη θάλασσα. Στη συνέχεια, χαμογέλασε στον άντρα και είπε: «Άλλαξα κάτι για αυτό τον αστερία» (V. Papagianni).

Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων (αντιπεριφέρειες, δήμοι κ.λπ.) συνιστά η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Αττικής καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει την αύξηση του κουνουπιού-τίγρης. «Το φαινόμενο αυτό ενδέχεται να οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες (υψηλά ποσοστά υγρασίας, σποραδικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες). Ενώ αναμένεται αύξηση της όχλησης από τα συγκεκριμένα κουνούπια, δεν συντρέχει λόγος υπέρμετρης ανησυχίας καθώς το ασιατικό κουνούπι-τίγρης είναι ικανός διαβιβαστής ασθενειών οι οποίες δεν υπάρχουν στη χώρα μας (Chikungunya, Zika και δάγκειος πυρετός). Το συγκεκριμένο είδος δεν σχετίζεται με τον κύκλο της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου» (31/10/2023).

«Επί 8 ημέρες καιγόταν το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Για τα αίτια της καταστροφής, ειπώθηκε ότι το δάσος ήταν κλειστό, ότι δεν υπήρχαν δρόμοι, ότι δεν έγινε επί χρόνια καθαρισμός του, ότι δεν υπήρχαν δρόμοι προσέγγισης, ότι εκδιώχθηκαν οι κτηνοτρόφοι και ότι έφυγαν οι υλοτόμοι. Υπήρξα κτηνοτρόφος και έζησα από κοντά τους υλοτόμους. Η κτηνοτροφία κηρύχθηκε υπό διωγμό στα δάση. Πού να πλησιάσει ζωντανό σε δάσος; Από την άλλη, χωρίς τα ζωντανά στο δάσος η χαμηλή βλάστηση θεριεύει και αποτελεί την καλύτερη ύλη για να φουντώσει η φωτιά. Οι υλοτόμοι ζουν από την υλοτομία, αλλά η δουλειά τους εξαρτάται αποκλειστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Συνήθως έχουν δουλειά μόνο για 50-60 ημέρες κατά μέσο όρο τον χρόνο και περιμένουν τις δασικές πυρκαγιές για να βρουν δουλειά!» (Κ. Γάλλης, kathimerini.gr, 18/8/2022, σ.σ.: Kαι φέτος (2023) ξανακάηκε ό,τι είχε απομείνει.)

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (Μονάδα Κεντρικής Μακεδονίας) πραγματοποίησε «βραδιά γνωριμίας με τις νυχτερίδες» στις 22/8/2022 στις αλυκές Αγγελοχωρίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του διεθνούς θεσμού «International Bat Nights». Η ημέρα γιορτάζεται από το 1997 σε 30 χώρες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις παρεξηγημένες νυχτερίδες, οι οποίες είναι προστατευόμενες στην Ευρώπη. Οι νυχτερίδες, ή χειρόπτερα, είναι εντομοφάγες που πετάνε σε μακρινές αποστάσεις για να τραφούν. Μία μόνο νυχτερίδα μπορεί να καταναλώσει έως και 2.000 έντομα μέσα σε μία νύχτα, και ο ρόλος τους είναι ανεκτίμητος στον έλεγχο της εξάπλωσης επιδημιών και ασθενειών. Στο Δέλτα του Αξιού έχουν καταγραφεί 15 είδη νυχτερίδων και 6 στο Αγγελοχώρι (πληροφορίες: Λία Παπαδράγκα, 2310 794811, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn