mik.jpg

 

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης (Βασ. Κωνσταντίνου 1) διοργανώνεται ανοιχτή συζήτηση –με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους– με θέμα «Τα μονοπάτια της τροφής μας». Τη συζήτηση προσκλήθηκε να χαιρετίσει ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ξάνθης κύριος Στέλιος Μωραΐτης, ενώ συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η δημοσιογράφος κυρία Βασιλική Μαχαίρα.

Πριν από μόλις έναν μήνα (στις 13/10/2023), έγινε η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Τα μονοπάτια της τροφής μας» του Δημήτρη Μιχαηλίδη, από τις εκδόσεις «Στέντορας» ISBN 978-618-84431-4-3, με επιμέλεια της κυρίας Κατερίνας Γκρίτζαλη. Στις 313 σελίδες του βιβλίου καλύπτονται πάρα πολλά θέματα της «αλυσίδας αξίας» της τροφής μας, όπως τα βίωσε ο συγγραφέας ως μέλος της διοικητικής ομάδας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».

Τα θέματα είναι κοινά για όλους τους αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι) και όλον τον αγροτικό τομέα, εκεί όπου παράγεται η πραγματική και φυσική τροφή όλων και όπου ξεκινά η πραγματική «αλυσίδα αξίας» της τροφής μας.

Στην ουσία πρόκειται για ημερολογιακή καταγραφή γεγονότων από τις 11/8/2021 έως τις 4/8/2023, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Τα κείμενα είναι προδημοσιεύσεις και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων τα οποία ανακοινώθηκαν δημοσίως – και μάλιστα πολλά δημοσιεύτηκαν στον εξειδικευμένο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, κάποια εστάλησαν και στην πολιτική ηγεσία της χώρας, χωρίς να σημειωθεί επαρκής ανταπόκριση των υπευθύνων.

Ανάμεσα στα 106 εύληπτα κείμενα του γράφοντα, 600-1.000 λέξεων το καθένα, αναφέρουμε τα εξής: Μερικές «καπνισμένες» αυγουστιάτικες σκέψεις, Ρατσισμός, Άγνοια και Bullying=εκρηκτικό κοκτέιλ, Φωτιές, Κοινωνία, Κτηνοτροφία, Περιβάλλον, Ανακαλύπτοντας ξανά τα τσελιγκάτα, Επαναπροσεγγίζοντας τη δασοφύλαξη, Μετά τις πυρκαγιές ολοταχώς τοπικοποίηση, Η φύση στο τεχνητό αστικό περιβάλλον, Το        «όραμα» της Ρουμελιώτισσας, Για μια βιώσιμη και ευημερούσα ύπαιθρο, Άλλο αγροτουρισμός, άλλο τουρισμός υπαίθρου, Εκδήλωση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ, 15 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, Οι αγρότες είναι επιχειρηματίες, Η παράδοση εμπεριέχει την καινοτομία, Άμεσα μέτρα για να γίνει βιώσιμη η αγορά του αρνιού, Η αγροτική επιχειρηματικότητα βρίσκει «στέγη», Ποιμένες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, Κοινή υπουργική απόφαση χωρίς τους κτηνοτρόφους, AgriBusiness Summit, Το μέλλον της Θεσσαλίας, Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών - εθελοντισμός, Ένας βράχος ριγμένος στη θάλασσα, Και η κτηνοτροφία είναι κομμάτι της Αττικής, Και η περιαστική κτηνοτροφία έχει προβλήματα, Είναι ανήθικη η έλλειψη σεβασμού, «Χωρίς»… η σύγχρονη πραγματικότητα, Οργάνωση μελισσοσμηνών ή/και μελισσοκόμων, Κτηνοτροφία χωρίς υποδομές στους στάβλους, Όραμα 2040, στρατηγικό σχέδιο, Αγροτικό Σύμφωνο, Η πολιτιστική κληρονομιά μοχλός για το μέλλον, Ο ΟΗΕ υπέρ του συνεργατισμού/συνεταιρισμών, Άνοιγμα των κτηνοτρόφων στις αστικές κοινωνίες, Η κοινωνική οικονομία ενισχύει την απασχόληση, Επείγοντα και σημαντικά, Η γυναίκα στην τοπική ανάπτυξη, Σχολεία μαθητείας αγροτικής επιχειρηματικότητας, AgriBusiness Forum - Πελοπόννησος, Υπογεγραμμένα από τη φύση-Signed by Nature, «Γέφυρα» κτηνοτροφίας-καταναλωτών, Αποκλειστικές αγροτικές χρήσεις γης για παραγωγή τροφής, «Σταυρόλεξο» η κοινή γεωργική πολιτική-ΚΓΠ, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος / ΕΔΟΚ, Οι ενεργειακές κοινότητες χαρίζουν αυτάρκεια, Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στις αγροτικές επιχειρήσεις, Νέος Σκοπός Σερρών - ξεριζωμός να μην ξανασυμβεί, Επισιτιστική ασφάλεια-κτηνοτροφία: παρόν και μέλλον, Nutri-Score ή Nutrinform Battery, Αγρότης: ο φροντιστής του περιβάλλοντος, Βοσκήστε τα γιατί χανόμαστε, Ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος, Μια επίσκεψη μελέτης στη Νέα Ζηλανδία και πολλά άλλα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Επιμελητήριο Ξάνθης θα φιλοξενήσει την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:00 ανοιχτή συζήτηση με τον γράφοντα, με θέμα «Τα μονοπάτια της τροφής μας».

Ο κύριος Δημήτρης Ρουκάς (MSc Τεχνολόγος Γεωπόνος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΠΕ Πιερίας, υποψήφιος διδάκτορας Ζωοτεχνίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) σημειώνει: «”Τα Μονοπάτια της τροφής μας” έχουν πολλές διαδρομές. Μια όμως παραδοσιακή διαδρομή, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, είναι αυτή που περνά μέσα από την οικοτεχνία, ένα θεμελιώδης κομμάτι της οικιακής οικονομίας. Στη σύγχρονη εποχή δυστυχώς παραγκωνίστηκε, ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις σύγχρονες διαδρομές της βιομηχανικής παραγωγής των προϊόντων, έχοντας αφήσει ανεκμετάλλευτους πολλούς από τους θησαυρούς που έκρυβαν η οικοτεχνική παράδοση και κουλτούρα, ειδικά στον κλάδο της τυροκομίας».

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Αχαρνές, γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος») δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που χαιρετίζουμε την καταγραφή τόσο πολλών εκδηλώσεων που οργανώσαμε, κυρίως μόνοι, στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής, στην έκδοση του Στέντορα ”Τα Μονοπάτια της τροφής μας”, οι οποίες έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια με συνοδοιπόρους μεταξύ άλλων τον πρόεδρό μας κύριο Γιάννη Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Αχαρνές), την κυρία Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου (πρόβειο Κορδαλή, Μέγαρα), την κυρία Φιλιώ Κρασσά (κτηνοτρόφος, Γαλάτσι, Αθήνα), την κα Αργυρώ Λαγγουράνη (κτηνοτρόφος, Λιδωρίκι Φωκίδας), την κυρία Ιωάννα Σαπουνάκη (αγροεπιχειρηματίας, Τυρός Αρκαδίας), την κυρία Ειρήνη Σερέτη (κτηνοτρόφος, Ξανθόγεια Πέλλας), τον κύριο Νίκο Δημόπουλο (κτηνοτρόφος, Καβάλα), την κυρία Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου (αγρότισσα, Νέος Σκοπός), τη δρα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (πρώην διευθύντρια Κέντρου Λαογραφίας) και πάρα πολλούς άλλους και άλλες. Ευχαριστούμε τον κύριο Δημήτρη Μιχαηλίδη και τον “Στέντορα” για την καταγραφή και την έκδοση, που μπορεί να αποτελέσει πηγή ιδεών για τοπική δράση στην αγροτική ύπαιθρο της πατρίδας μας».

Και ο ίδιος ο γράφων στην εισαγωγή του βιβλίου αναφέρει: «Από το 2021 μέχρι σήμερα, αμέσως μετά την πανδημία του Covid-19 κατέγραφα εκδηλώσεις, κυρίως αυτές που διοργάνωνα με συνεργάτες και φίλους, ακολουθώντας κυρίως τους αγωνιστές-παραγωγούς του πραγματικού πλούτου με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής “Άγιος Γεώργιος”. Η περιπέτεια του Covid-19 άλλαξε τις προτεραιότητες όλου του κόσμου και, ενώ προ covid-19 η λεγόμενη “παγκοσμιοποίηση” καθοδηγούσε σχεδόν όλες τις επιλογές, φαίνεται ότι πλέον η “locality/τοπικοποίηση” θα μπορούσε να είναι μια ισχυρή και ελπιδοφόρα σωστή επιλογή για την πορεία στο μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Η επαναφορά σε πραγματικές παραγωγικές φυσικές αξίες θέλει δουλειά πολλή. Η επαναφορά του μοναδικού “περιβάλλοντός” μας στο διαστημόπλοιο “γη” σε απόλυτα πρώτη επιλογή, με πρωτεργάτες τους αγρότες, που είναι οι εξ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος (κακοί ή καλοί φροντιστές) επιβάλλει πρώτα τον σεβασμό όλου του περιβάλλοντος, ακολούθως την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση, και βέβαια την αναγνώριση και υποστήριξη της ανάληψης δράσης με μεγάλες αβεβαιότητες από τους αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και δασοκόμους). Και δεν ξεχνάμε ότι περιβάλλον είναι ό,τι μας περιβάλλει σε ισορροπία, δηλαδή τόσο το φυσικό όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το τεχνολογικό, το οικονομικό, το οικονομικό, το διοικητικό κ.λπ.».

Και η επιμελήτρια του βιβλίου κυρία Κατερίνα Γκρίτζαλη, η Διευθύντρια Σύνταξης stentoras.gr και Διευθύντρια Έργων Εκπαίδευσης του skywalker – Εργασία στην Ελλάδα σημειώνει: «Η πρώτη μας επικοινωνία με τον κύριο Δημήτρη Μιχαηλίδη έγινε τον Μάρτιο του 2019, όταν ο κύριος Δημήτρης Φυντάνης, ο Διευθυντής Επιχειρησιακής Συνέχειας του skywalker – Εργασία στην Ελλάδα, ζήτησε να αναλάβω την επιμέλεια του πρώτου βιβλίου των εκδόσεων “Στέντορας” με τίτλο “Σκέψεις για την αγροτική ανάπτυξη”. Ακολούθησαν τα βιβλία: “Σκέψεις για την Τοπική Ανάπτυξη”, “Σκέψεις για την Κοινωνική Οικονομία” και “Σκέψεις εν μέσω Covid-19”. Με το παρόν βιβλίο επιβεβαιώνεται το ειλικρινές σκεπτικό του, και κυρίως η ευαισθησία και η ενσυναίσθησή του για την ανάγκη να βρεθούν τρόποι προστασίας της παράδοσης, της οικογένειας και του προσωπικού μόχθου, παράγοντες που συνδέονται με κάθε μορφής αγροτική παραγωγή».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn