apm13.jpg

 

Στην πρώτη δεκάδα της λίστας του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου για το 2023 συμπεριλήφθηκε ξανά η γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, καταλαμβάνοντας την έβδομη (7η) θέση! «Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της ΕΑΣ είναι έβδομη παγκοσμίως και αποτελεί το ελληνικό τυρί που τερμάτισε ψηλότερα στη λίστα ανάμεσα σε περίπου 36.000 τυριά! Να συγχαρούμε τους τυροκόμους, τους κτηνοτρόφους μας και τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου που κατάφεραν ένα μικρό νησί να έχει το τυρί του τόσο ψηλά παγκοσμίως. Η γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της ΕΑΣ υπάρχει παντού! Την εξάγουμε σε 12 κράτη του εξωτερικού, έχουμε κατορθώσει ως και να διατίθεται σε τρία σημεία στην Αμερική και γι’ αυτό είναι και αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Στη Γαλλία εξάγονται οι περισσότερες ποσότητες γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ». Real FM. Δ. Καπούνης, Πρόεδρος ΕΑΣ. ΕΑΣ Νάξου, 21/11/2023.

Ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών τόσο σε αφίξεις, όσο και σε εισπράξεις, καταγράφει η Τράπεζα Ελλάδος στο πρώτο 9μηνο του 2023, τόσο σε σύγκριση με το 2022, όσο και με το 2019, στα αντίστοιχα διαστήματα. Η πορεία των αεροπορικών αφίξεων τον Νοέμβριο του 2023 κινούνται αυξητικά με +15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η μέση δαπάνη εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη στα 627,6 ευρώ/ταξιδιώτη, έναντι 583,4 ευρώ το 2019! money-tourism.gr, 21/11/2023. (σ.σ.: είναι μια μορφή εγωισμού και αντικοινωνισμού από μέρους των ξενοδόχων, όλος ο ελληνικός τουρισμός να καταναλώνει εισαγόμενα τρόφιμα …).

Ο άντρας που τα τελευταία εικοσιτετράωρα (20, 21 & 22/11/2023) είχε επιτεθεί στα Εξάρχεια Αθηνών σε τρεις γυναίκες και μία έφηβη με σκοπό να τις βιάσει συνελήφθη χθες το βράδυ από την Ελληνική Αστυνομία. Ο 23χρονος Σύριος αν και είχε συλληφθεί ξανά για απόπειρα βιασμού, κυκλοφορούσε ελεύθερος. Γιατί; Ενώ είχε προφυλακιστεί δεν παραπέμφθηκε ποτέ σε δίκη γιατί συμπληρώθηκε το 12μηνο της προφυλάκισης δίχως να δικαστεί και με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με ημερομηνία 12/7/2023, αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του με τον περιοριστικό όρο να διαμένει στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας και να παρουσιάζεται τρεις φορές τον μήνα στο ΑΤ του τόπου διαμονής του. Γ. Σουλιώτης. Καθημερινή. factnews.gr, 22/11/2023. (σ.σ.: τραγική εικόνα της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα από τους δικαστές).

Επικίνδυνα για την υγεία τα τρόφιμα που συντηρούνται με συγκεκριμένα αρώματα καπνού, αντί για κάπνισμα. Οι αρωματικές ύλες καπνού δεν έχουν την ίδια συντηρητική λειτουργία, αλλά όταν προστίθενται στα τρόφιμα, τους προσδίδουν καπνιστή γεύση. Η EFSA δεν μπόρεσε να αποκλείσει ανησυχίες σχετικά με τη γονιδιοτοξικότητα για κανένα από τα οκτώ αρωματικά προϊόντα καπνού. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η γονιδιοτοξικότητα είναι η ικανότητα μιας χημικής ουσίας να βλάπτει το γενετικό υλικό των κυττάρων προκαλώντας μεταλλάξεις στις γενετικές πληροφορίες στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καρκίνου ή και κληρονομικών ασθενειών. EFSA. cibum.gr. meatnews.gr, 17/11/2023.

Ο Kώδικας Τροφίμων ορίζει ως γιαούρτι το προϊόν που προκύπτει από την πήξη του νωπού γάλακτος (αγελάδας, προβάτου κ.λπ. ) με την επίδραση καλλιέργειας ζύμης. Η ζύμωση γίνεται με την καλλιέργεια των βακτηρίων Lactobacillus και Streptococcus, χωρίς να στερούν όμως τη θρεπτική αξία του αρχικού προϊόντος, του γάλακτος. Γι΄ αυτό και το γιαούρτι, όχι μόνο συστήνεται, αλλά ορισμένες φορές επιβάλλεται στην καθημερινή διατροφή μικρών και μεγάλων. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 22/11/2023.

Το τουρκικό γαρύφαλλο αντικαθιστά το σπάσιμο πιάτων στην ελληνική διασκέδαση, δημιουργώντας έσοδα 2 εκατομμύρια δολάρια για τους Τούρκους καλλιεργητές, στην Αττάλεια, το σημαντικότερο κέντρο παραγωγής λουλουδιών στην Τουρκία. Ι. Γιλμάζ, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Καλλωπιστικών Φυτών Κεντρικής Ανατολίας. Γ. Μανδαλίδης. DHA. ertnews.gr, 2/12/2023.

Το βούτυρο του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων παράγεται μετά από θερμική επεξεργασία του φρέσκου πρόβειου και γίδινου βουτύρου. Στο τέλος της επεξεργασίας επέρχεται ο φυσικός διαχωρισμός του λίπους της πρώτης ύλης από την υγρασία και τα στερεά που περιέχει αυτή. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε και τη σπάνια βιταμίνη Κ2, προωθεί την υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθάει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, καθώς δεν περιέχει τρανς λιπαρά. Το αιγοπρόβειο βούτυρο είναι μια εξαιρετική επιλογή για νόστιμα γλυκά και φαγητά. Είναι πολύ πιο υγιεινό και πιο εύκολο στην πέψη από το αγελαδινό βούτυρο. Είναι νόστιμο με απαλό άρωμα.

Τα επιδερμικά βακτήρια (μικροβίωμα) έχουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην επούλωση ενός εξωτερικού τραύματος και στο να αποτρέπουν παθογόνους μικροοργανισμούς να διεισδύσουν σε εσωτερικούς ιστούς. Γνωρίζουμε ότι τα συμβιωτικά και τα παθογόνα βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματος έχουν μια θαυμαστή ισορροπία. Ωστόσο, μια πιθανή ανισορροπία λόγω τραυματικής επιφάνειας παρεμποδίζει την επικοινωνία τους με το ανοσοποιητικό σύστημα και τα επιθηλιακά κύτταρα, εξελίσσοντας διαφορετικά τις διαδικασίες επούλωσης, δηλαδή την αιμόσταση, τη φλεγμονή, τον επανορθωτικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αναδόμηση του ιστού. Γ. Σκούφος, Biology, Facebook, 22/11/2023.

Πρόσκληση Εθελοντών για Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τα ζώα στα σχολεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ. Σύμφωνα με το άρθρο 31 του νόμου 4830/18-9-21, προβλέπεται η προώθηση της ευαισθητοποίησης και της ανάπτυξης της φιλοζωίας σε νηπιαγωγεία, σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Τα προγράμματα θα παρουσιάζονται στα σχολεία όλης της χώρας είτε διαδικτυακά είτε διά ζώσης. Οι εθελοντές θα εκπαιδευτούν πάνω σ’ αυτά από τους δημιουργούς τους σε διαδικτυακό/ά σεμινάριο/α, που θα ανακοινωθεί/ούν αργότερα. Πληροφορίες: Ν. Ρηγόπουλος, 694 644 2210, Αιτήσεις στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. myota.gr, 15/11/2023.

Το βιβλίο «ΜΥΘΟΙ περί ασφαλών φυτοφαρμάκων» του Andre Leu, ISBN 978-618-84550-0-9, είναι μια εξαιρετική έκδοση του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής (2019). Ο Α. Leu «σπάει» την αλυσίδα της μεθοδευμένης παραπληροφόρης των μεγάλων επιχειρήσεων σχετικά με τα φυτοφάρμακα και αποκαλύπτει την αποτυχία του χημικού πολέμου ενάντια στα παράσιτα. Όπως επισημαίνει, υπάρχουν οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, αντί της χημικής γεωργίας. Μ. Altieri (Πανεπιστήμιο California-Berkeley).

Το ΔΣ του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ έδωσε ομόφωνη εντολή να κατατεθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σχετικά με τις πληροφορίες που καταγγέλλουν παράνομες συμπεριφορές αγροτών. Συγκεκριμένα, ενώ καλλιέργησαν σιτηρά ή άλλη καλλιέργεια, μετά τις πλημμύρες του Daniel δήλωσαν ψευδώς ότι καλλιέργησαν βιομηχανική τομάτα, ώστε να λάβουν παρανόμως αποζημιώσεις που δεν δικαιούνταν. Ο ΘΕΣΤΟ, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλευτεί με παράνομο και ανήθικο τρόπο τον αγώνα που δίνει ο Συνεταιρισμός (1.000 περίπου μέλη) στη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για τη θεσσαλική γεωργία. Χ. Σουλιώτης, 6974009901.

Ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ. Τα μήλα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα του εγκεφάλου, ισχυρότερη και από αυτήν της βιταμίνης C. Η κατανάλωση φρέσκων μήλων με τη φλούδα τους, όπου η χημική ουσία quercetin είναι άφθονη, μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου Aλτσχάιμερ. Πανεπιστήμιο Cornell, Nέα Yόρκη. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 1/12/2023.

Ο 24χρονος Νίκος σπούδασε Οικονομική Πολιτική και Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κάθε φορά που τον έχει ανάγκη η οικογένειά του δεν διστάζει να τα παρατήσει όλα και να πάει να τους βοηθήσει. Όταν τον ρώτησαν «Δεν μυρίζουν τα πρόβατα; Πώς μπορείς και κάνεις αυτή τη δουλειά;», ο Νίκος τους είπε: «ΟΧΙ δεν βρωμάνε. Η κοινωνία μας βρωμάει. Το άγχος, η πίεση, οι αϋπνίες, η υποτίμηση, ο εξευτελισμός, οι καθημερινές ειρωνείες...αυτά βρωμοκοπάνε. Μπροστά σε όλα αυτά, εδώ μοσχοβολάει. Μοσχοβολάει αξιοπρέπεια. Νίκος Λυχρίτης. Facebook, 30/8/2022.

Η ζάχαρη μεταβάλλει το μικροβίωμα του εντέρου πυροδοτώντας μια αλυσίδα που οδηγεί σε μεταβολικές ασθένειες, προδιαβήτη και αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Τα ποντίκια έδειξαν τα συμπτώματα σε τέσσερις (4) εβδομάδες όταν σιτίστηκαν με τη δυτικού τύπου διατροφή, που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Όμως, η εξάλειψη της ζάχαρης δεν βοήθησε όλα τα ποντίκια, ανάμεσα σε αυτά και όσα δεν είχαν καθόλου νηματοειδή βακτήρια εξ αρχής. Η εξάλειψη της ζάχαρης δεν είχε ευεργετική επίδραση, τα ζώα έγιναν παχύσαρκα και ανέπτυξαν διαβήτη. Πανεπιστήμιο Columbia. www.sciencedirect.com, ecozen.gr, 10/9/2022.

Λύκος θανάτωσε 50-60 πρόβατα, αλλά ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να κινήσει διαδικασίες διότι το Σάββατοκύριακο έχουν οι αστοί weekend! kosmoslarissa.gr, 8/9/2022. (σ.σ.: βαθιά υποτίμηση των αγροτών από τις δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες…)

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn