tsig23.jpg

 

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) 2023-2027 υποστηρίζεται από 307 δις ευρώ, εκ των οποίων 264 δις προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και επιπλέον 43 δις από εθνικούς πόρους. Τα 28 στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ στα κράτη-μέλη καταδεικνύουν σημαντική κοινή προσπάθεια για στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, διασφάλιση δικαιότερης κατανομής στις μικρότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μείωση εισοδηματικών ανισοτήτων στους πλέον ευάλωτους τομείς και στις περιοχές που μειονεκτούν. Υπάρχει επίσης αυξημένη κοινή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα. Κατά μέσο όρο, το γεωργικό εισόδημα ανέρχεται μόνο στο 45% του μέσου μισθού του Ευρωπαίου αστού. Το 2020, η στήριξη της ΚΓΠ αντιπροσώπευε κατά μέσο όρο το 23% του γεωργικού εισοδήματος της ΕΕ. (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 24/11/2023, σ.σ.: Είναι ντροπή να απολαμβάνουν οι αγρότες μόνο το 45% του μισθού του αστού και μάλιστα το 23% από αυτό το εισόδημα να το εισπράττει ο αγρότης μετά από πάρα πολλές διαδικασίες και προϋποθέσεις που του θέτουν οι γραφειοκράτες αστοί των «κλιματιζόμενων» γραφείων. Υπάρχει ο κίνδυνος να μην παράγει κανείς τρόφιμα, και δυστυχώς τα κέρματα και τα τσιμέντα δεν τρώγονται.)

Από το 1973 έως σήμερα (2023), δηλαδή μέσα σε 50 χρόνια, οι αγρότες αντιμετώπισαν 119 υπουργούς και υφυπουργούς στο σημερινό λεγόμενο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου πάρα πολύ λίγοι γνώριζαν επαρκώς το αντικείμενο της αγροτικής ανάπτυξης. Προφανώς κάνουν το υπουργικό «αγροτικό» τους εν όψει καλύτερων υπουργικών διορισμών, χωρίς κάποιο όφελος για τους αγρότες (κάτι λιγότερο από 6 μήνες κατά πλασματικό μέσο όρο).

Καμία δικαιολογία για τις αυξήσεις στα τυροκομικά. Καμία λογική δεν υπάρχει στον τρόπο με τον οποίον αυξάνονται οι τιμές στα τυροκομικά προϊόντα. Οι τιμές που πωλούν το γάλα οι κτηνοτρόφοι παραμένουν στα 0,50-0,52 ευρώ/λίτρο για το αγελαδινό, ενώ αντίστοιχα το αιγοπρόβειο κινείται από 1,60-1,65 ευρώ/λίτρο την ώρα που η φέτα εκτοξεύεται στα ράφια στα 14 ευρώ/κιλό. Και οι κτηνοτρόφοι πιέζονται να ρίξουν τις τιμές την ώρα που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί. Το πρόβλημα είναι καθαρά στο ράφι των σουπερμάρκετ.

Όλα αυτά οδηγούν μοιραία στην εξαφάνιση της κτηνοτροφίας που ήδη έχει πληγεί στην περιοχή και από τις πλημμύρες (Γ. Βαϊόπουλος, Σύλλογος Κτηνοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, trikalanews.gr, agrocretanews.gr, 5/12/2023).

Η Copa-Corega δήλωσε απογοητευμένη και πολύ ανήσυχη από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους θεσμικούς διαπραγματευτές για την αποκατάσταση της φύσης, και ειδικά με την επαναφορά του άρθρου 9 σχετικά με τα γεωργικά οικοσυστήματα. Κατά την Copa-Corega, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει έναν τρόπο να προωθήσει την αποκατάσταση της φύσης χωρίς να επιβαρύνει τους γεωργούς και τους δασοκόμους της, και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων και στην αγροτική οικονομία (petroskokkalis.eu., 5/12/2023).

Έρευνα Pisa 2022 του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης / ΟΟΣΑ: Άνευ προηγουμένου πτώση στις επιδόσεις των μαθητών μετά την πανδημία Covid-19. Η έρευνα Pisa είναι παγκόσμιο σημείο αναφοράς που εξετάζει από το 2000 τις επιδόσεις των εκπαιδευτικών συστημάτων μέσω των δεξιοτήτων στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στην κατανόηση κειμένου για μαθητές ηλικίας 15 ετών. Το 2022, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μαθηματικών 690.000 νέοι σε 81 χώρες. Η Σιγκαπούρη βρίσκεται μακράν μπροστά στα τρία αυτά πεδία, όπως και το 2016. Ακολουθούν Μακάο, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα στα μαθηματικά. Το κύριο στοιχείο της έρευνας Pisa 2022 βρίσκεται σε μια «άνευ προηγουμένου μείωση των επιδόσεων» κατά 15 μονάδες σε σχέση με το 2018, ενώ οι μέχρι σήμερα διακυμάνσεις ήταν από 0 έως 4 μονάδες. Η πανδημία Covid-19 επιτάχυνε τη μείωση πάρα πολύ (atlantea.news, 5/12/2023).

Να πληρώσει 1,56 δις δολάρια καλείται η Monsanto της Bayer σύμφωνα με σχετική δικαστική απόφαση στην κομητεία Κόουλ στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Το πρόστιμο επιδικάστηκε σε τέσσερις ενάγοντες, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ισχυριζόμενοι πως το ζιζανιοκτόνο «Roundup», του οποίου ενεργό συστατικό είναι η γλυφοσάτη, τους προκάλεσε σοβαρές ασθένειες λόγω αμέλειας, ελαττωμάτων στον σχεδιασμό και μη προειδοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του, γεγονός που αποδείχτηκε δικαστικά. Το 2020, η Bayer συμβιβάστηκε με τις περισσότερες από τις εκκρεμείς τότε υποθέσεις του «Roundup» έναντι ποσού 10,9 δις δολαρίων. 50.000 αγωγές παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα. (Reuters, ertnews.gr, 22/11/2023, σ.σ.: Μπράβο στην αμερικανική Δικαιοσύνη, αίσχος για τους ανεγκέφαλους, πιθανά διεφθαρμένους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έδωσε άλλα δέκα χρόνια στη γλυφοσάτη για να «βλάπτεται» η υγεία των Ευρωπαίων, απέναντι στους οποίους η Κομισιόν ενεργεί εχθρικά.)

Δέκα (10) λόγοι για να τρώτε ένα μήλο την ημέρα: 1) Ένα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 60 θερμίδες και καθόλου λιπαρά. 2) Περιέχει μεταλλικά στοιχεία που προστατεύουν από οστεοπόρωση. 3) Bοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης LDL και σε βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς. 4) Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό. 5) Διεγείρει την πεπτική λειτουργία και βοηθά στην πέψη. 6) Οι διαλυτές ίνες που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. 7) Προστατεύει από τη νόσο Aλτσχάιμερ λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων. 8) Έχει αντικαρκινική δράση. 9) Bοηθά στην καλή λειτουργία των εντέρων. 10) Tονώνει το μυϊκό και το νευρικό σύστημα (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 1/12/2023).

Το αστρονομικό ποσό των 26 δις ευρώ/έτος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το κόστος της ρύπανσης που προκαλείται από τα αποτσίγαρα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικό μίας χρήσης. Έχει αποδειχτεί πως τα αποτσίγαρα αποτελούν την κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης. Τα φίλτρα των τσιγάρων είναι κατασκευασμένα από οξική κυτταρίνη και μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες. Η μελέτη καθιστά την καπνοβιομηχανία υπεύθυνη για τη συνέχιση της εμπορίας «του πιο επικίνδυνου καταναλωτικού προϊόντος που έχει ένα τόσο τοξικό χαρακτηριστικό» (Interesting Engineering, Tobacco Control, ecozen.gr, 29/11/2023).

Να αναδείξουμε τις καλλιέργειες ως «εργοστάσια παραγωγής οξυγόνου». Να γίνει αξιοποίηση της γεωργίας –και ιδιαίτερα των δενδρωδών καλλιεργειών– για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την ίδια την αγροτική οικονομία. Το «Carbon Farming» είναι διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική που εγκλωβίζει ατμοσφαιρικό άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο, διαδικασία η οποία γίνεται με εντελώς φυσικό τρόπο μέσω των καλλιεργειών και ειδικά μέσω των δέντρων. Εκτιμάται ότι τα δέντρα που υπάρχουν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορούν να απορροφήσουν 955.678 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που αντιπροσωπεύει το 20% των εκπομπών άνθρακα που παράγονται για θέρμανση στον οικιακό τομέα σε εθνικό επίπεδο (Ν. Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, 28η Σύνοδος Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή COP 28, Ντουμπάι, Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 7/12/2023)!

Η ΑΜΚΕ «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» σε διάστημα πέντε χρόνων ωφέλησε 30.000 άτομα, με συνολικό «αποτύπωμα» 27 εκατομμυρίων ευρώ, με το εύρημα ότι για 1 ευρώ που επενδύει παράγονται 3,6 ευρώ στην πραγματική οικονομία. «Σε αυτή την πορεία η ΑΜΚΕ συμπορεύεται με ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς, σημαντικές εταιρίες, εξέχοντες επαγγελματίες, συνεταιρισμούς, αυτοδιοίκηση, καθώς και θεσμικούς φορείς του Δημοσίου». Η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» ιδρύθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος ΙΣΝ στο πλαίσιο της Επανεκκίνησης και Ενίσχυσης των Νέων το 2018, με το Πανεπιστήμιο Rutgers. Το 2020, εξελίχθηκε σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (Ε. Λαζαρίδου, CEO ΑΜΚΕ «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», 5/12/2023).

Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του ΣΕΒΕ / Συνδέσμου Εξαγωγέων είναι η καταχώριση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) του συλλογικού σήματος της ΕΕ «Μ MΑCEDONIA THE GREAT» (Μακεδονικό Σήμα) που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τη γεωγραφική περιφέρεια της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, τα οποία είναι ή θα γίνουν μέλη του ΣΕΒΕ δωρεάν. Η δημιουργία του Μακεδονικού Σήματος έχει σκοπό την προστασία της Ιστορίας και της κληρονομιάς του τόπου μας μέσα από αυθεντικά, γνήσια και ποιοτικά προϊόντα των μελών του ΣΕΒΕ. Υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «Ανάπτυξη μηχανισμού υποστήριξης της εξαγωγικής ικανότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας» (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ka-business.gr, 28/8/2022).

Έλληνας (σκωπτικά) σημαίνει να μπαίνεις στο ιταλικό αμάξι σου, να βάζεις ρωσική βενζίνα, να πηγαίνεις στο γερμανικό σουπερμάρκετ, να αγοράζεις ολλανδικό κρέας και τουρκικά λαχανικά, για να γυρίσεις σπίτι σου και να κάτσεις στα σουηδικά έπιπλά σου για να δεις αμερικανικές σειρές στην ιαπωνική TV, περιμένοντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα!

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn