12mik.jpg

 

Κατάταξη των πιο στρεσαρισμένων πολιτών σε όλο τον κόσμο (Ranked: the world’s most stressed countries 2022). Μετά από συνεντεύξεις με 127.000 πολίτες σε 121 χώρες σε ερωτήσεις όπως: Αισθανθήκατε στρες χθες; Η πιο στρεσαρισμένοι πολίτες είναι στο Αφγανιστάν (74%), μετά στο Λίβανο (74%), στην Τουρκία (64%), στο Εκουαδόρ (62%), στην Ιορδανία (58%), στην Ελλάδα (57%, τελευταίοι στην ΕΕ!), στην Τανζανία (56%), στην Κύπρο (53%), στις ΗΠΑ (52%), στη Μογγολία (14%), στο Κιργιστάν (13%), στην Ινδονησία (13%), στο Ουζμπεκιστάν (12%). Οι λιγότερο στρεσαρισμένοι στην Ευρώπη είναι στη Δανία (21%) και παγκοσμίως στο Κιργιστάν (12%). atlasandboots.com, 21/10/2022.

Η ακριβότερη μορφή θέρμανσης είναι τα τζάκια και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις, ενώ η φθηνότερη λύση είναι οι αντλίες θερμότητες. Οι αντιστάσεις στοιχίζουν περίπου διπλάσια από ό,τι ένας συνήθης καυστήρας πετρελαίου, ενώ οι αντλίες θερμότητας μόλις στο 38-61%. Όλες οι λύσεις θέρμανσης φέτος σε σχέση με πέρυσι -εκτός από το πετρέλαιο- προκύπτει ότι είναι φθηνότερες. ΕΜΠ. epixeiro.gr, 13/12/2023.

Ο Economist, αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, που στηρίζονται στις γενναίες μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες του ελληνικού λαού, ανέδειξε την Ελλάδα «Χώρα της χρονιάς 2023» (σ.σ.: Τι είναι η χώρα της χρονιάς; Ποιος την απονέμει; Με ποια κριτήρια;).

10 ευρώ/στρέμμα σε κτηνοτρόφους (έχουν παραγωγικά ζώα) για τους (ιδιόκτητους! ή/και νοικιασμένους;) δασοσκεπείς βοσκοτόπους στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-31.5 «Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου», της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Η δράση «Δασολιβαδικά Οικοσυστήματα», που εντάσσεται στα Οικολογικά Σχήματα-eco schemes, συνίσταται στη βελτίωση των υφιστάμενων δασολιβαδικών συστημάτων με κάλυψη δέντρων μέχρι 40% και υποόροφο με ποώδη, θαμνώδη ή ξυλώδη βλάστηση, σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές ή ημιορεινές. Ως ελάχιστη βοσκοφόρτωση στους επιλέξιμους βοσκοτόπους, ορίζεται σε 0,2 ΜΜΖ/εκτάριο. ΦΕΚ, ΥπΑΑΤ. MeatPlace.gr, 14/12/2023.

Με διατάξεις του νόμου 5078/2023 (ΦΕΚ Α 211/20.12.2023), προβλέπεται στο άρθρο 151 (Θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) ότι όλες οι νέες, μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη Δ.ΥΠ.Α. ύψους 780 ευρώ (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες. odigostoupoliti.eu. agrocretanews.gr, 24/12/2023 (σ.σ.: Μπράβο, μπράβο. Έστω και κάνοντας εξυπηρέτηση στις μητέρες-δικηγόρους και σε άλλες επιχειρηματίες, οι αγρότισσες συμπεριλήφθηκαν).

Σε ένα γραμμάριο φρέσκου γιαουρτιού υπάρχουν 100.000.000 φιλικά βακτήρια που προάγουν την άμυνα του πεπτικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια μιας διάρροιας, το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας δίνοντάς του όλα τα θρεπτικά συστατικά ώστε να αντεπεξέλθει άριστα στις ανάγκες του και να διατηρήσει το βάρος του. Η ικανότητα του γιαουρτιού να διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του γάλακτος, ενώ παράλληλα να ελαχιστοποιεί τα μειονεκτήματά του, το καθιστούν απαραίτητο στο τραπέζι κάθε οικογένειας. Άλλωστε, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η κατανάλωση γιαουρτιού φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του μέσου όρου ζωής. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 22/11/2023.

Την Τετάρτη 10 Ιανoυαρίου 2024, στις 20:30, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής μας περιμένει για ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος διαδικτυακά στο https://us02web.zoom.us/j/81206954410. Πληροφορίες: Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και ταυτόχρονα στο Facebook, στη σελίδα «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ».

Στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στην Κάτω Μακρυνού, έγινε η πρώτη χειροτονία διακόνου ως πρώτου εθελοντή κληρικού. Οι εθελοντές κληρικοί είναι ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει η εκκλησία τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη διακοπή μισθοδοσίας του κλήρου από το ελληνικό δημόσιο. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 14/12/2023 (σ.σ.: Ξέραμε ότι η εκκλησία σε συμφωνία με το δημόσιο χάρισε την περιουσία της στο δημόσιο και εκείνο ανέλαβε να μισθοδοτεί τον κλήρο. Τι έγινε; Επεστράφη η περιουσία στην εκκλησία ή απλά μονομερώς το δημόσιο δεν πληρώνει;).

Στις 23/2/1997 έμαθε όλος ο κόσμος για την Ντόλι: το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο στην ιστορία. Η Ντόλι ήταν θηλυκό φινλανδικό πρόβατο ράτσας ντορσέ και το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από ενήλικο σωματικό κύτταρο, από τους ερευνητές Ian Wilmut & Keith Campbell στο Ινστιτούτο Ρόσλιν. Η ομάδα είχε κρατήσει κρυφή την ανακάλυψη για επτά μήνες, ενώ περίμεναν τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature. Η Ντόλι ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από εξειδικευμένο ενήλικο κύτταρο. Η Ντόλι έζησε στο ινστιτούτο Roslin, απέκτησε έξι προβατάκια και πέθανε στις 14/2/2003. Πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Σήμερα, είναι ταριχευμένη και εκτίθεται στο National Museum of Scotland στο Εδιμβούργο. ecozen.gr, 14/12/2023.

«Εμείς είμαστε οι τελευταίοι βοσκοί». Η απουσία τσομπάνηδων και ο κατακερματισμός οικογενειών κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των κτηνοτρόφων, απομακρύνοντας όλο και περισσότερους από το επάγγελμα. «Αν δεν το αγαπάς, δεν μπορείς να το κάνεις. Θέλω να είμαι στο βουνό, δεν θα μπορούσα να ζήσω σε ένα γραφείο». Βασική δυσκολία του κτηνοτροφικού επαγγέλματος είναι η εύρεση εργαζομένων, δηλαδή ενός τσοπάνη που θα τους βοηθάει στις καθημερινές δουλειές. «Πληρώνεις του κόσμου τα λεφτά και μετά από μία-δύο εβδομάδες φεύγουν. Μόλις ξεκινάει η σκληρή δουλειά (γέννες, άρμεγμα κ.λπ.) σε εγκαταλείπουν. Δεν μπορούσα ούτε να αρρωστήσω. 24 ώρες το 24ωρο εκεί. Δεν έχει ούτε Κυριακή ούτε Σάββατο. Ακόμα και για να παντρευτώ, βοήθησε όλο το χωριό να κρατήσει τα ζώα για να κάνουμε το γλέντι». Α. Καλανταρίδης, Δαφνώνας Ξάνθης. Α. Καλαϊτζή. kathimerini.gr, 17/11/2023.

Το εκχύλισμα θυμαριού (Thymus vulgaris L) ανακουφίζει από την παχυσαρκία που προκαλείται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (fast food) και τη δυσλειτουργία του εντέρου. Η αντιοξειδωτική δράση των φαινολικών του θυμαριού είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ το εκχύλισμα θυμαριού αποδείχθηκε ότι ενισχύει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου. doi.org. Nutrients. Agrocretanews.gr, 8/12/2023.

Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι αποτελεί την καλύτερη εποχή για να απολαύσουμε τη γενναιοδωρία της φύσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων που έχουν να μας προσφέρουν απλόχερα οι πιο κρύοι μήνες του χειμώνα. Τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή διατροφική αξία και υπέροχη γεύση και πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό στη διατροφή μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως για να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας. Ο χειμώνας είναι η περίοδος αιχμής για εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ., ενώ στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων για να διαλέξουμε.

79 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 75 χρόνια μετά την απόφαση της ελληνικής βουλής να τιμήσει με ένα οικόπεδο τους πολεμιστές της πατρίδας, 66 χρόνια μετά την απόφαση απόδοσης 1.037 στρεμμάτων για τα οικόπεδα των πολεμιστών, 12 χρόνια μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, που ακύρωσε τη «σιωπηρή άρνηση της Διοίκησης …», η Δημόσια Διοίκηση ακόμα αρνείται να αποδώσει τα οικόπεδα στους δικαιούχους, στον ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ των πολεμιστών, 75 χρόνια εμπαιγμού και ταλαιπωρίας είναι «βαριά» προσβλητικά προς τους πολεμιστές του Νόμου 751/1948. Την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024, στις 11:00, στην αίθουσα «Παν. Σουμελά», Μητροπόλεως 15, Θεσσαλονίκη, θα γίνει ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΥΧΩΝ για τους φίλους, τους γνωστούς και τα μέλη των Οικοδομικών Συνεταιρισμών ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ & ΝΕΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ. Οι 248 δικαιούχοι εξακολουθούν να ελπίζουν στη δικαίωσή τους, μετά από 75 χρόνια ταλαιπωρίας. Πλ. Ελισάβετ Μιχαηλίδου - 6974635367, Νίκος Μπαλτατζής - 6955330500.

Ξεκίνησε το νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Ecosystem-based Adaptation & Changemaking to Shape, Protect & Maintain the Resilience of Tomorrow’s Forests», eco2adapt (Πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» N° 101059498), για τους επόμενους 60 μήνες, όπου μετέχει το Τμήμα Δασολογίας του ΓΠΑ, Καρπενήσι. Το eco2adapt στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δυναμικού πλαισίου προσαρμογής των δασικών οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή βάσει των χαρακτηριστικών τους, με λύσεις εμπνευσμένες από την ίδια τη φύση (Nature-Based Solutions NBS). Το πλαίσιο θα αξιοποιεί τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των δασών με τελικό σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων ως εγγύηση και για την κοινωνική-οικολογική βιωσιμότητα. Από την Ελλάδα επιλέχθηκε το δάσος βελανιδιάς του Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας. Dasarxeio.gr, 3/9/2022 (Αφού τα καταργήσαμε όλα υπέρ μιας αμελέτητης τεχνοκρατικής παντοδυναμίας, μήπως περνάει από το μυαλό κάποιου πανεπιστήμονα η επαναφορά αειφόρων τεχνικών που επί αιώνες κρατούσαν τα βουνά και τα δάση βιώσιμα, με αξιοποίηση των φροντιστών του περιβάλλοντος που είναι οι διαμένοντες εκεί αγρότες;).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn