mus6.jpg

 

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από σημαντική τεχνολογική πρόοδο, διατηρούμε αναλλοίωτη με τον χρόνο την αξία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, καταψύχοντάς το  και διατηρώντας έτσι τις πολυφαινόλες του. Χάρη στην καινοτόμο πατενταρισμένη μέθοδο κατάψυξης, έχουμε ουσιαστικά «παγώσει» τον χρόνο και έχουμε δημιουργήσει το FEVOO, που δεν είναι απλά μία τροφή αλλά ένα τροφοφάρμακο. Λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό παρεμποδίζοντας το οξειδωτικό στρες που προκαλεί πολλές  ασθένειες. Apostolos Kiritsakis. Facebook, 2/1/2024.

Η ομάδα των BRICS, στην οποία συμμετείχαν μέχρι τώρα η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, θα διπλασιάσει τα μέλη της με την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Αιθιοπίας ως νέων μελών. Η διεύρυνση της ομάδας BRICS θα γίνει το αντίβαρο στη Δύση. Η Αργεντινή  δεν δέχτηκε την πρόσκληση να ενταχθεί ακόμα στην ομάδα των BRICS.

Το ΕΛΚ θέλει να υποστηρίξει και να αναπτύξει τη γεωργία μας ώστε να είναι ανθεκτική στις προκλήσεις. Από το 2005 η ΕΕ έχει χάσει περίπου το 1/3 των γεωργικών της εκμεταλλεύσεων. Τα άτομα που απασχολούνται στη γεωργία μειώθηκαν από 6,4% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ το 2005 σε 4,2% το 2020 (και στην Ελλάδα το 12%). «Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις σε τεχνολογία, υποδομές, συστήματα διαχείρισης ενέργειας, αξιόπιστο και γρήγορο διαδίκτυο στις αγροτικές περιοχές. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους αγρότες να κάνουν περισσότερα με λιγότερη στήριξη». H. Dorfmann, Μ. Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτές Επιτροπής Γεωργίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 22/12/2023.

Με προειδοποίηση κινδύνου με την περιγραφή «σοβαρός» η Ολλανδία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης Τροφίμων (RASFF) για επικίνδυνη ρίγανη από την Ελλάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιομολυσματικούς παράγοντες, κάνοντας «μπλόκο» στις εξαγωγές ρίγανης από Ελλάδα σε Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Λίβανο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη και Βρετανία. Βρέθηκαν αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (PAs) 2.600 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 1.000 mg/kg. Είχε ξαναεπισημανθεί στο RASFF για ακατάλληλη ελληνική ρίγανη. Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών, ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των εντόμων και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, η οποία επηρεάζει κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα. cibum.gr. agrocretanews.gr, 6/1/2024. (σ.σ.: Ίσως η μόνη προφύλαξη να είναι οι ισόρροπες καλλιέργειες…).

Οι πιο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι με τη ζωή τους πολίτες της ΕΕ είναι στην Αυστρία με 7,9 και αμέσως μετά στη Φινλανδία, στην Πολωνία και στη Ρουμανία με 7,7. Πιο χαμηλά σε επίπεδα είναι η Ιταλία με 7,2, η Ισπανία με 7,1 και η Γαλλία με 7. Ακόμα πιο κάτω βρίσκεται η Ελλάδα, με 6,7 και είναι τρίτη από το τέλος, πάνω μόνο από τη Γερμανία, που είναι προτελευταία με 6,5 και τη Βουλγαρία, που φτάνει μόλις το 5,6. Η ικανοποίηση από τη ζωή των πολιτών της ΕΕ διαμορφώθηκε από πολλούς παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η ηλικία, το επίπεδο μόρφωσης, η οικονομική κατάσταση, η καθημερινότητα, οι επιλογές τους και πολλά άλλα. Στις περισσότερες χώρες η βαθμολογία ήταν πάνω από 6 και κάτι, που σημαίνει ότι οι πολίτες αισθάνονται περισσότερο θετικά συναισθήματα παρά αρνητικά για τον τρόπο διαβίωσής τους. Eurostat 2022. 15/1/2024. ΑΛΗΘΕΙΑ, 21/1/2024.

Ένας κήπος βροχής φυτεμένος με αυτοφυή βλάστηση προσελκύει επικονιαστές, πεταλούδες, ψάρια, λιβελούλες, έντομα, πουλιά, κουνέλια, πάπιες και καθαρίζει τις απορροές από τα πεζοδρόμια και τις στέγες στο κτίριο της Περιφέρειας Capitol Region Watershed District στο St. Paul της Μινεσότα. Στο πλαίσιο αυτό, η Μινεάπολη έθεσε στόχους για την κατασκευή 150 πράσινων στεγών μέχρι το 2025. Η υποστήριξη των δήμων είναι απαραίτητη για να βοηθηθούν οι πόλεις στην προστασία των λεκάνων απορροής και της βιοποικιλότητας. Φωτ.: Bruce Dvorak, Οκτώβριος 2023. taratsokipos.blogspot.com. 2/1/2024. (σ.σ.: Και όταν μιλάμε για βιοποικιλότητα και ισορροπία στο περιβάλλον δεν εννοούμε ΜΟΝΟ φυτά αλλά και ζώα και πρόβατα και κατσίκες και άλογα και γαϊδούρια (τετράποδα…) και κότες κ.λπ.).

Τι γίνεται με τις τιμές βενζίνης; Το 2008 (Μάιος), το βαρέλι έκανε 127 ευρώ, η αμόλυβδη 0,80 ευρώ/lt και το πετρέλαιο θέρμανσης 0,48 ευρώ/lt. Το 2023 (Δεκέμβριος), το βαρέλι έκανε 75,50 ευρώ, η αμόλυβδη 1,75 ευρώ/lt και το πετρέλαιο θέρμανσης 1,40 ευρώ/lt. Χ. Λοβέρδος, Facebook, 3/1/2024. (σ.σ.: Ποιοι αισχροκερδούν; Τι συμβαίνει; Πώς εξηγείται;)

Η «ενεργή συσκευασία τροφίμων» είναι μια μεμβράνη συσκευασίας σε χοιρινά φιλέτα με νανοϋβρίδιο ενεργού άνθρακα (AC) από κατακάθια καφέ και θυμόλη (TO) από έλαιο θυμαριού. Η μεμβράνη εμφάνισε 230% υψηλότερο φράγμα νερού/ατμών και 1.928% χαμηλότερη διαπερατότητα οξυγόνου από το καθαρό φιλμ και είχε υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση. Όλα αυτά δίνουν ως αποτέλεσμα μία παράταση 2 ημέρων στη διάρκεια ζωής του χοιρινού φιλέτου. ΕΚΠ Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. cibum.gr. meatnews.gr, 4/1/2024.

Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1/11 έως 31/3 κάθε έτους καθιερώθηκε η ελεύθερη-δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και επιπλέον τις παρακάτω ημερομηνίες:

– 6 Μαρτίου (ημέρα μνήμης Μελίνας Μερκούρη),

– 18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων),

– 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων),

– τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και

– 28 Οκτωβρίου (εθνική εορτή).

Αν δεν γνωρίσεις κάτι, ΔΕΝ μπορείς να το αγαπήσεις. Αγαπήστε την Ελλάδα, γνωρίζοντας τμήμα της πραγματικής ιστορίας της στα μουσεία.

Μηχανότρατες: Γδέρνουν σοβαρά και το κλίμα! Εκτός του ότι γδέρνοντας τον πυθμένα καταστρέφουν όλο το θαλάσσιο οικοσύστημα, πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι οι μηχανότρατες απελευθερώνουν CO2, που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή όσο συμβάλλουν και οι εκπομπές όλων των αεροπλάνων μαζί, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο τόνους CO2 τον χρόνο. Επίσης, ο άνθρακας που απελευθερώνεται από τον πυθμένα της θάλασσας προκαλεί τοπική οξίνιση, μειώνοντας την ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν άνθρακα. Η νέα αυτή μελέτη επιβεβαιώνει αυτήν του 2021. Θεωρείται αποδεδειγμένο ότι η μηχανότρατα προκαλεί τόση κλιματική αλλαγή όσο και η αεροπορική βιομηχανία! Ένας ακόμη σοβαρός λόγος να την απαγορεύσουν, ενώ σήμερα οι κυβερνήσεις την επιδοτούν αδρά! Πρέπει να τη σταματήσουν αμέσως! Δ. Φαναριωτης, 7bio. 20/1/2024.

«Η δασική και η κτηνιατρική υπηρεσία εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται γύρω από τη Θεσσαλονίκη 9.000-10.000 αγριόχοιροι. Είναι τραγικά αυτά τα νούμερα και με τον ρυθμό της αναπαραγωγής τους, σε 2-3 χρόνια θα έχουν κατακλύσει την περιοχή. Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα, αποτελεσματικά και ριζικά». Σ. Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών. ΑΠΕ-ΜΠΕ. dasarxeio.gr, 24/9/2022.

«Η βιοποικιλότητα της ελληνικής γης καθιστά ούτως ή άλλως τα ελληνικά κρέατα μοναδικά σε γεύση και σε ποιότητα. Θα ήταν και επιχειρηματικά λάθος να μη στηρίξουμε την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας, καθώς μέσω αυτής η ελληνική παραγωγή μπορεί να περάσει σε άλλο επίπεδο και να κατακτήσει όχι μόνο την ελληνική αλλά και τις διεθνείς αγορές». Γ. Γεωργαντάς, ΥπΑΑΤ, SerExpo, 23/9/2022.

Η Ελλάδα και τα ΗΑΕ συμφώνησαν να αναπτύξουν μια πρωτοβουλία 4,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, σε τομείς όπως οι υποδομές, οι ΑΠΕ, η υγειονομική περίθαλψη, ο φαρμακευτικός τομέας, τα τρόφιμα και η γεωργία και η υλικοτεχνική υποστήριξη (logistics). Abdulla Bin Touq Al Marr, Υπουργός Οικονομίας, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χ. Ντιγριντάκης, tourismtoday.gr, 25/09/2022. (σ.σ.: Ποιες ευκαιρίες εντοπίζουν στη «γεωργία» οι Άραβες στην Ελλάδα που δεν μπορούν να δουν οι Έλληνες αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) στην Ελλάδα και συνεχώς εγκαταλείπουν τις επιχειρήσεις «χωρίς σκεπή»; Μήπως απλά η Δημόσια Διοίκηση «ΚΥΝΗΓΑ» τον Έλληνα αγρότη αλλά «γλείφει» για να προσελκύσει τον αλλοδαπό «αγρότη-επενδυτή»; Μήπως το πρόβλημα είναι η ελληνική Δημόσια Διοίκηση (δημόσιοι υπάλληλοι + πολιτικοί);

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn