md7.jpg

 

«Αυτές τις μέρες ετοιμάζεται ο Κανονισμός Πρασίνου της Αθήνας και επιλέγουμε τις περιοχές όπου θα προχωρήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα στη δενδροφύτευση. Γιατί το πράσινο, όπως λέμε, δεν είναι “lifestyle”, δεν είναι πια ούτε καν ποιότητα ζωής, είναι επιβίωση». (Χ. Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων, protothema.gr, texnologosgeoponos.gr, 5/1/2024, σ.σ.: Το λεγόμενο «πράσινο» δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τη χλωρίδα αλλά και την απαραίτητη συμβιωτική πανίδα.)

Τηγανητές πέτρες είναι η νέα λιχουδιά στην Κίνα. Το «φαγητό» αυτό λέγεται «suodiu», και ήδη κάνουν τον γύρο του διαδικτύου μαγειρικές με πέτρες. Οι μάγειρες τηγανίζουν τις πέτρες μαζί με λαχανικά και μυρωδικά και, όταν σερβίρουν, αυτό που κάνουν είναι να ρουφούν και να γλείφουν την πέτρα για να πάρουν τη γεύση που έχει (διεθνή ΜΜΕ, Αλήθεια, 14/1/2024).

Μέχρι και 20 λεπτά κάτω το αιγοπρόβειο γάλα στα τιμολόγια του Δεκεμβρίου 2023 από τις τιμές του Νοεμβρίου 2023 παρά τη μείωση της παραγωγής! Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας, οι οποίοι είχαν «παραδώσει» γάλα με ανοιχτές τιμές(!) καθώς βλέπουν τις τιμές στο γάλα να πέφτουν μήνα με τον μήνα. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές Νοεμβρίου 2023 ήταν 1,63-1,65 ευρώ, έναν μήνα μόλις μετά έπεσαν στα επίπεδα του 1,40-1,50 ευρώ. Στην Κρήτη οι τιμές για το πρόβειο δεν ξεπερνούν το 1,20-1,30 ευρώ/κιλό. Τώρα πλέον οι κτηνοτρόφοι αναζητούν τρόπους αντίδρασης και οργάνωσης, ενώ πολλοί πλέον σκέφτονται –μετά και τις τραγικές πληρωμές– ακόμα και αλλαγή επαγγέλματος. Το οξύμωρο είναι πως και τα κοπάδια έχουν μειωθεί πολύ αλλά και οι αποδόσεις σε γάλα τους τελευταίους μήνες (agronewsbomb.gr, 12/1/2024).

O αγροδιατροφικός τομέας χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Στοχεύουμε στην εξεύρεση συναίνεσης σε σημαντικά ζητήματα, όπως η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών και η αξιοποίηση της γνώσης και της τεχνολογίας. Η σημασία που έχει ο αγροδιατροφικός τομέας επισημαίνεται διότι χάρη σε αυτόν ξεπεράστηκαν δύσκολες περίοδοι και καταστάσεις, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η παγκόσμια επισιτιστική κρίση. «Ο αγροδιατροφικός τομέας έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» («Στρατηγικός διάλογος για τη γεωργία», Φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, Nέα Αιτωλοακαρνανίας, 26/1/2024).

Τροφές που προστατεύουν από κρυολογήματα και γρίπη: εσπεριδοειδή και χυμοί για τη βιταμίνη C και τα βιοφλαβονοειδή που περιέχουν. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο όπως σπανάκι, Garbanzo φασόλια, σπόροι κολοκύθας και σαρδέλες. Άφθονα υγρά, όπως νερό, αραιωμένοι χυμοί λαχανικών και τσάι από βότανα για την αποφυγή αφυδάτωσης. Στον πονόλαιμο βοηθούν τα ζεστά ροφήματα με μέλι. Η κοτόσουπα με μανέστρα περιέχει ήπια αντιβιοτικά και αποσυμφορητικές ιδιότητες. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, όπως οστρακοειδή, ολικής άλεσης δημητριακά και καρύδια Βραζιλίας (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 26/1/2024).

Από τις 5 έως τις 10 Μαρτίου 2024, από τις 10:00 έως τις 20:00, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ. (Πειραιώς, έναντι Γκάζι, Αθήνα), το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα διοργανώνει τη βιωματική εβδομάδα «Αμάλθεια» για την ερασιτεχνική γεωργία και την παραγωγή τροφής για τον καθένα. Η βιωματική εβδομάδα «Αμάλθεια» θα εστιαστεί στην ανάπτυξη αστικών αγρών, στην ανάπτυξη αστικών κήπων, στη διατήρηση ελληνικών ειδών, στην προώθηση της άυλης πολιτιστικής χειροτεχνίας και στη διατήρηση της γαστρονομικής κληρονομιάς. Οι εκθεσιακοί χώροι θα μπορούν να φιλοξενήσουν: αστικούς αγρούς, νέες τεχνικές καλλιέργειας, βέλτιστη χρήση φυσικών πόρων, βιολογική καλλιέργεια, γαστρονομική κληρονομιά, διατροφική αυτάρκεια, ευρεσιτεχνίες, κομποστοποίηση, μελισσοκομία, μεταποίηση τροφής, μη φονική παραγωγή τροφής, οργανική κοσμητολογία, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χειροτεχνία και χρήση ελληνικών ειδών.

Η ακραία ζέστη και η ξηρασία αφήνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο διψασμένους, ωστόσο το «υψηλής ποιότητας νερό» έχει γίνει της μόδας μεταξύ των προνομιούχων του κόσμου, οι οποίοι πληρώνουν 6 δολάρια, σχεδόν το ημερομίσθιο ενός Ινδού εργάτη, για να το γευτούν. Το «εκλεπτυσμένο νερό» αντλείται από τα Ιμαλάια, από ηφαιστειακά πετρώματα στη Χαβάη, από παγόβουνα που λιώνουν στη Νορβηγία ή από σταγόνες πρωινής ομίχλης στην Τασμανία (Veen Waters India, Fine Water Society, huffingtonpost.gr, 4/12/2023, σ.σ.: Σαφής αντικοινωνική διαταραχή).

Αυτό είναι το βίντεο του 11ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Νέοι Ορίζοντες στην Τεχνητή Νοημοσύνη» (Θεσ/νίκη, 3/12/2023). Η πολιτική συζήτηση στα ελληνικά είναι το τρίτο τραπέζι με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και  Εθνική Στρατηγική» και ομιλητές την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Δημήτρη Παπαστεργίου, με συντονιστή τον Δημήτρη Καιρίδη (https://www.youtube.com/watch?v=TeTZyzKd9sI&t=8s από το 2.36).

«Το ποδήλατο είναι ο αργός θάνατος του πλανήτη». Ένας CEO εταιρίας εξέπληξε τους οικονομολόγους όταν είπε: «Ο ποδηλάτης είναι καταστροφή για την οικονομία της χώρας: Δεν αγοράζει αυτοκίνητα και δεν δανείζεται χρήματα για να τα αγοράσει. Δεν πληρώνει ασφαλιστήρια συμβόλαια. Δεν αγοράζει καύσιμα, δεν πληρώνει για συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου. Δεν χρησιμοποιεί πάρκινγκ επί πληρωμή. Δεν προκαλεί σοβαρά ατυχήματα. Δεν απαιτεί δρόμους με πολλές λωρίδες. Δεν γίνεται παχύσαρκος. Οι υγιείς άνθρωποι δεν είναι ούτε απαραίτητοι ούτε χρήσιμοι για την οικονομία. Δεν αγοράζουν φάρμακα. Δεν πηγαίνουν σε νοσοκομεία ή γιατρούς. Δεν προσθέτουν τίποτα στο ΑΕΠ της χώρας». Αξίζει να το σκεφτείτε (Peter TOSHico, διά χειρός Δ. Ωρολογιάδου, Facebook, 10/1/2024).

Ο στόλος των εν λειτουργία ελκυστήρων στη χώρα περιλαμβάνει 160.000 μηχανήματα, με πάνω από το 50% να είναι μέχρι 40 ετών. Η μέση ηλικία ελκυστήρων είναι 25-26 έτη (στην ΕΕ 15 έτη). Μισός ελκυστήρας αντιστοιχεί σε μία γεωργική εκμετάλλευση στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε 1,5 ελκυστήρα/γεωργική εκμετάλλευση. (Σ. Μπαλουκτσής, πρόεδρος ΣΕΑΜ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 12/1/2024, σ.σ.: Βέβαια ο μέσος όρος ανά εκμετάλλευση στην ΕΕ είναι 1.200 στρέμματα – ενώ στην Ελλάδα είναι μόνο 60 στρέμματα.)

Η Ευρ. Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα (INFR [2021] 2226) στο Δικαστήριο της ΕΕ επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ 2014/89) σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Η οδηγία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν την ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και τη διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. (σ.σ.: Kαι τι γίνεται με τη χωροταξία των γεωργικών δραστηριοτήτων και των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων; Mόνο για τη θάλασσα ενδιαφέρονται;)

H διαλειμματική νηστεία είναι πολύ αποτελεσματική, και υπέρ της συνηγορούν πολλοί έγκυροι επιστήμονες. Ένα μεγαλύτερο «ξαδερφάκι» της είναι η 24ωρη νηστεία-αφαγία, δηλαδή η λήψη μόνο ενός γεύματος ημερησίως. Τότε, ο οργανισμός μας ξεκινά κάποια μαγικά πράγματα μέσα μας: πολλαπλάσια παραγωγή ορμόνης ανάπτυξης (ενάντια στις ρυτίδες), μεγάλη παραγωγή νευροφυτικών παραγόντων στον εγκέφαλο («μπουνιά» σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.ά.), παραγωγή ενδογενών στοχευμένων βλαστοκυττάρων και, τέλος, το θαύμα που λέγεται «αυτοφαγία». Και να μην ξεχνάμε ότι η καλύτερα τεκμηριωμένη μέθοδος αντιγήρανσης (for ever young) είναι ο περιορισμός των θερμίδων (Antonis Karagiorgas, Facebook, 27/9/2022).

Η σταβλισμένη κτηνοτροφία είναι ομόλογη με τη βιομηχανική παραγωγή και βλαπτική για το περιβάλλον λόγω υπερσυγκέντρωσης και ανισορροπίας. Η ποιμενική κτηνοτροφία είναι μάλλον ιδανική φροντίδα για το περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, επιχειρηματικό κ.λπ.) αρκεί να υπάρχουν βοσκότοποι. (Από το 2017 η Δημόσια Διοίκηση αποδείχτηκε ανίκανη να τα αποδώσει στους κτηνοτρόφους.) Η «βεβιασμένη» κτηνοτροφία είναι η εξής: τα πρόβατα για να βοσκήσουν περπαντάνε χιλιόμετρα μέσα στους ασφάλτινους δρόμους, καθοδηγούμενα από τον βοσκό που είναι σε κάποιο αυτοκίνητο, χωρίς άμεση επαφή με τα ζωντανά, και ο οποίος συνήθως μένει κάπου μακριά και έρχεται καθημερινά από το σπίτι του με το αγροτικό. Τραγική πραγματικότητα για ένα αστικοποιημένο σκληρό επάγγελμα, το οποίο υφίσταται καθημερινό κοινωνικό και επιχειρηματικό μπούλινγκ (28/9/2022).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn