mk3.jpg

 

Απαξίωση 1: Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος, το μέσο ετήσιο εισόδημα της ελληνικής αγροτικής οικογένειας είναι 10.000 ευρώ/έτος. Αν μια μέση οικογένεια αποτελείται (στατιστικά μέχρι σήμερα), από έναν άνδρα, μία γυναίκα και ένα παιδί (δηλαδή 2,5 Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας / ΜΑΕ), τότε για καθέναν από τους δύο συζύγους το μέσο μηνιαίο εισόδημα είναι περίπου 400 ευρώ/μήνα.

Τον Νοέμβριο του 2023, εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση αύξηση του μέσου μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027, δηλαδή ότι από 1.170 ευρώ/μήνα (1.381 ευρώ/μήνα μαζί με τα δώρα κ.λπ.) που είναι σήμερα θα φτάσει τα 1.500 ευρώ/μήνα! Η εξαγγελία, η οποία υλοποιήθηκε πλήρως με νόμο από το καλοκαίρι 2023, εφαρμόζεται σήμερα.

Απαξίωση 2: Σύμφωνα με την Υ22/3-1-2024 Απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός σειράς τάξης των υπουργείων», η σειρά τάξης των υπουργείων καθορίζεται ως εξής (τα πρώτα τέσσερα είναι η πολύ σημαντική Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία θα έπρεπε να βρίσκεται και το πάρα πολύ σημαντικό Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο εξασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια): 1) Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, 2) Υπουργείο Εξωτερικών, 3) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 4) Υπουργείο Εσωτερικών, 5) Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, 6) Υπουργείο Υγείας, 7) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 8) Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, 9) Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 10) Υπουργείο Ανάπτυξης, 11) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 12) Υπουργείο Δικαιοσύνης, 13) Υπουργείο Πολιτισμού, 14) Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, 15) Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, 16) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 17) Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, 18) Υπουργείο Τουρισμού, 19) Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και 20) Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Κάθε μέρα χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις φορές τους αγρότες, και η τροφή που παράγουν είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση κάθε συμπολίτη μας.

Απαξίωση 3: Τα αγροτικά επαγγέλματα είναι στενά συνδεδεμένα με το έδαφος, με την ελληνική γη, με την πατρίδα. Χωρίς σταθερές χρήσεις γης που να επαρκούν για την άσκηση των επαγγελμάτων τους, οι αγρότες είναι πάρα πολύ ανασφαλείς. Τελευταία (Ιαν. 2024), είδαμε να επιχορηγούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης τουλάχιστον 20 επιχειρηματικά πάρκα (Ν. 4982/2022), αλλά δεν είδαμε να επιχορηγούνται κτηνοτροφικά πάρκα, τα οποία είναι ουσιαστικά επιχειρηματικά πάρκα. Τώρα γίνεται μια δειλή λανθασμένη προσπάθεια για δημόσια κτηνοτροφικά πάρκα.

Απαξίωση 4: Οι δαιδαλώδεις διαδικασίες και οι απαράδεκτα μαξιμαλιστικές, ανισόρροπες περιβαλλοντικά για την Ελλάδα προδιαγραφές για αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (Ν. 4056/2012) απέκλεισαν από άδειες λειτουργίας το 80% περίπου των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που υπήρχαν το 2012, οι οποίες έχουν γίνει έρμαιο των εμπόρων και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων τα τελευταία 12 χρόνια. Πρόκειται για «έργω εξύβριση» των αγροτών.

Απαξίωση 5: Σχεδόν όλα σχεδιάζονται και αποφασίζονται από μια μη εκλεγμένη από τους Ευρωπαίους πολίτες επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), η οποία τα τελευταία χρόνια εξαναγκάστηκε να συνδιαλέγεται με το Ευρωκοινοβούλιο και με τα Συμβούλιο Υπουργών. Λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιρρεπής σε λόμπι και σε μη επαρκώς διαφανείς ή αξιόπιστες δομές. Οι αγρότες δεν συμμετέχουν θεσμικά. Ειδικά οι Έλληνες αγρότες εκπροσωπούνται στην COPA-COGECA στην ΕΕ από μια ιδιωτική εταιρία με μετόχους μια τράπεζα, μια τεχνική εταιρία και άλλους. Οι Έλληνες αγρότες δεν εκπροσωπούνται σωστά και δεν συμμετέχουν στις αποφάσεις για την ελληνική πραγματικότητα επιτρέποντας στην κυβέρνηση να αυθαιρετεί ή έστω να προφασίζεται ότι διαβουλεύεται. Και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι δέχεται ανύπαρκτες δομές ή/και οργανώσεις που δεν εκπροσωπούν τίποτα…

Απαξίωση 6: Δεν υπάρχει συμφωνημένη Ελληνική Αγροτική Πολιτική. Δεν υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου, ούτε των αγροτικών κοινωνιών ούτε των επαγγελματιών αγροτών. Δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα πληροφόρησης και ενημέρωσης των παραγωγών πραγματικού πλούτου. Δεν προσφέρονται ευκαιρίες για δυνατότητες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης, δεν λειτουργεί σήμερα ούτε σύστημα γεωργικών συμβουλών.

Απαξίωση 7: Δεν υπάρχουν επαρκή αγροτικά σχολεία μαθητείας με ταυτόχρονη ενσωμάτωση γνώσεων και διαδικασιών αλλά κυρίως με ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τρόπου ζωής, διότι το να είναι κάποιος αγρότης δεν είναι επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής, όπως είπε η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος από το Μενίδι Αττικής, στο περιοδικό «Women in Business» (Ιαν. 2024). Ο αγρότης είναι ο φροντιστής του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα ζει μέσα σε αυτό και μεγαλώνει τα παιδιά του. Τις τελευταίες δεκαετίες παρασύρθηκε από την απαξίωση του περιβάλλοντος και την προσήλωση στο χρήμα και στην ανισόρροπη ανάπτυξη.

Απαξίωση 8: Ο αγρότης είναι η επιτομή του επιχειρηματία. Αν επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για δράση με μεγάλες αβεβαιότητες, μια συστηματική απαξίωση του αγρότη καθοδηγείται από τον αποκλεισμό του αγρότη από τα εργαλεία υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως είναι τα αγροτικά επιμελητήρια.

Απαξίωση 9: Ο αγρότης οδηγείται σε αποκλειστική καλλιέργεια ή εκτροφή με υπερβολικές απαιτήσεις και διαδικασίες στη μεταποίηση και την εμπορία, οι οποίες ισοδυναμούν με αποκλεισμό από τη μεταποίηση ή την εμπορία της δικιάς του παραγωγής. Έτσι, ο αγρότης αποστερείται την πρόσβαση σε «ζεστό» χρήμα και εξαναγκάζεται σε εξάρτηση από τις τράπεζες της ιδιωτικής οικονομικής, ενώ απαξιώνεται η αξία της παραγωγής του.

Απαξίωση 10: Στις διεθνείς συναλλαγές της, η ΕΕ ενδιαφέρεται για συμμάχους. Για να τους προσεταιριστεί στις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ αλλά και αλλού, η ΕΕ καθιέρωσε ειδικά προνόμια και μάλιστα εισαγωγές χωρίς δασμούς από τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (ΛΑΧ/LFC/ Less Favored Countries). Οι ΛΑΧ είναι χώρες χαμηλού εισοδήματος που αντιμετωπίζουν σοβαρά διαρθρωτικά εμπόδια για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και βέβαια δεν παράγουν τρακτέρ, ούτε αυτοκίνητα ούτε τηλεοράσεις ούτε άλλα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πρώην αποικίες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες έχουν ειδικά προνόμια για ελεύθερες εισαγωγές (βέβαια παίρνουμε από εκεί ειδικά ορυκτά). Πρόκειται για τις χώρες ΑΚΕ (Αφρική, Καραϊβική, Ειρηνικός) ή χώρες σύμβασης Λομέ. Έτσι, καταντούν οι Ευρωπαίοι αγρότες να «πληρώνουν» την εξωτερική πολιτική της ΕΕ για την ευημερία όλων των Ευρωπαίων πολιτών, και ευτελίζονται η ποιότητα ζωής τους και τα εισοδήματά τους.

Απαξίωση 11: Η γεωμορφολογία της Ελλάδας επιβάλλει καλλιέργεια και εκτροφές σε μικρά και επικλινή εδάφη, τα οποία οι αγρότες πρέπει να κρατήσουν ζωντανά και υγιή φροντίζοντάς τα. Η Ελλάδα έχει το 76% των εδαφών της σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα. Πρόκειται στην ουσία για έναν βράχο ριγμένο στη θάλασσα. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μικρές και προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον αγροτικές εκμεταλλεύσεις για σωστή φροντίδα. Και πρέπει να εξασφαλίζει τοπική διατροφική αυτάρκεια. Και πρέπει να μπορεί να προωθεί, από σημεία συγκέντρωσης, το περίσσευμα της τοπικής παραγωγής στις διεθνείς αγροδιατροφικές εφοδιαστικές αλυσίδες. Η απαξίωση της κοινωνικής οικονομίας (συνεργατισμός, συνεταιρισμοί), ακόμα και η συστηματική νομική νόθευση, στην ουσία απαξιώνει τις αγροτικές κοινωνίες, απαξιώνει την αγροτική οικονομία, απαξιώνει τον κάθε αγρότη-πολίτη της Ελλάδας.

Απαξίωση 12απαξίωση 13απαξίωση 14… και πολλές ακόμα απαξιώσεις –μαζί με την απαξίωση των αγροτών από τη Δημόσια Διοίκηση– καθοδηγούν τα ξεσπάσματα του αγροτικού κόσμου μόλις οι αγρότες κάνουν ετήσιο ταμείο και συνειδητοποιήσουν ότι είναι «μείον».

Τότε, τους δίνουν μερικά «καθρεφτάκια» και λεφτά από δανεικά και γυρίζουν στα σπίτια τους «νικητές», αλλά χωρίς να έχουν αγγίξει ούτε ένα από τα σημαντικά προβλήματα απαξίωσης. Μόνο μερικά επείγοντα προσεγγίζονται… Κρίμα… Θα πεινάσουμε…

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στις 16:00 στη Θέρμη (Hyatt, αίθουσα Επίδαυρος), θα συζητήσουμε με συντονιστή τον κύριο Δημήτρη Μιχαηλίδη για το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας», και τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στις 19:00 στα Μέγαρα (Θέογνις), και την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2024 στις 19:00 στη Θέρμη (Βιβλιοθήκη) πάλι για το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας» για να τιμήσουμε αυτούς που παράγουν πραγματικό πλούτο, χωρίς απαξιώσεις…

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn