apax.jpg

 

Αναζητήστε τις εξαιρετικές συζητήσεις που έγιναν στο DAIRY conference στο Sofitel, με οργάνωση Bussias. Στο τελευταίο πάνελ ήταν οι: κυρία Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής), κύριος Γιώργος Βαϊόπουλος (κτηνοτρόφος, πρόεδρος Δυτικής Θεσσαλίας) και κύριος Παύλος Σατολιάς (κτηνοτρόφος, πρόεδρος Καλαβρύτων και προέδρος ΕΘ.Ε.Α.Σ.) με συντονιστή τον κύριο Θανάση Αντωνίου (DAIRY). Πάρα πολύ ενδιαφέροντες διάλογοι.

Το φαινόμενο με τα ψάρια-εισβολείς από την Ερυθρά Θάλασσα ή τον Ινδικό Ωκεανό στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ πλήττει κυρίως, μέχρι στιγμής, την Κύπρο και την Ελλάδα. Πρόκειται για το λεοντόψαρο, τον λαγοκέφαλο και τον μπλε κάβουρα. Η εκτίμηση είναι ότι οι πληθυσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ερευνώνται τρόποι αντιμετώπισης. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 25/1/2024. (σ.σ.: με άλλους εισβλείς γιατί ΔΕΝ γίνεται κάποια σοβαρή συζήτηση και ΔΕΝ λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης;)…

Το Net Metering παρουσιάστηκε από τους διαδηλωτές αγρότες στη Λάρισα (κύριος Καλφούτζος) στον πυκνό τηλεοπτικό χρόνο, ως το κυριότερο μοναδικό αίτημα της έσχατης συνδικαλιστικής δράσης αγροτών Λάρισας (καταλήψεις δρόμων) στη συζήτηση με τον ΥπΑΑΤ κύριο Λευτέρη Αυγενάκη. Μάλλον πρόκειται για τον ευτελισμό των αγώνων των αγροτών. Ούτε ένα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ πρόβλημα...Μόνο πιθανόν επείγοντα, αλλά ΟΧΙ σημαντικά. Κρίμα. 07:30-08:00. Mega TV, Δευτέρα, 2/1/2024.

Μαρκαδόρος αντιγράφει οποιοδήποτε χρώμα από το περιβάλλον και είναι έτοιμος για να ζωγραφίσει με το ίδιο ακριβώς χρώμα. Η λειτουργία του είναι πανομοιότυπη με αυτήν του επιλογέα χρώματος (color picker) του photoshop και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων. Το χρώμα επιλέγεται από έναν αισθητήρα RGB που είναι ενσωματωμένος στον μαρκαδόρο και στη συνέχεια το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε μελάνι αναμειγνύονται. Πρόκειται για κατασκευή της Κορεάτισσας σχεδιάστριας Jinsu Park. ΑΛΗΘΕΙΑ, 30/1/2024.

Γιαούρτι: O λευκός «θησαυρός»! Η γιαούρτη ή το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος. Οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν καλά. Μάλιστα είχαν από τότε αντιληφθεί τις θρεπτικές του ιδιότητες και τις θετικές του επιδράσεις στα έντερα. Ο Ηρόδοτος και ο περίφημος γιατρός Γαληνός εκθείαζαν τη μαλακτική και καθαρτική επίδρασή του στα έντερα. Ο γιατρός-βακτηριολόγος Μέτσινκοφ (Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, 1908) ανακάλυψε ότι τα λιπαρά του γάλακτος γίνονται πιο εύπεπτα εξουδετερώνοντας τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα και συμπέρανε ότι η μακροβιότητα των ανθρώπων οφειλόταν στο γιαούρτι. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 23/1/2024 (σ.σ.: στο Φεστιβάλ ΑΜΑΛΘΕΙΑ, 5-10/3/2024, Αθήνα, μπορείτε να μάθετε πώς να κάνετε το δικό σας γιαούρτι, fieldsofamalthea.gr).

Το σημαντικό-κύριο αίτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2024 είναι η «ΑΠΑΞΙΩΣΗ» των αγροτών και των αγροτικών κοινωνιών, οι οποίοι σιγοτραγουδούν το «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα». Το σημαντικό μοιάζει ότι είναι: Οι σταθερές χρήσεις γης για παραγωγή τροφής στο πλαίσιο της διατροφικής αυτάρκειας (ποσοστό), οι ακατάλληλες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της δημόσιας διοίκησης για την ελληνική παραγωγή (αδειοδοτήσεις), η ανυπαρξία Αγροτικών Σχολείων Μαθητείας, η παντελής έλλειψη στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας (Αγροτικά Επιμελητήρια) και η πλήρης ΑΠΑΞΙΩΣΗ των αγροτικών κοινωνιών. Στα αρκετά σημαντικά καταγράφονται: τα εμπόδια στην εμπορία της παραγωγής του από τον αγρότη (αγορές αγροτών), η αδυναμία δημιουργίας μεταποίησης από τον αγρότη (οικοτεχνία), η έλλειψη συμμετοχής αγροτών στα θέματα που τους αφορούν (κοινή γεωργική πολιτική, έρευνα, διαδικασίες, επιτροπές κ.λπ.), η αναγέννηση των εδαφών και η περίεργη αυτονόμηση της γνώσης και της έρευνας από την πραγματική παραγωγή πλούτου. Στα επείγοντα μπορούν να εντοπιστούν πάρα πολλά, κυρίως εκχρηματισμένα αιτήματα, μεταξύ των οποίων μπορούν να εντοπιστούν: το Net Metering, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου, το κόστος παραγωγής, η τεράστια «ψαλίδα» μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή, η ανυπαρξία επαρκών ελέγχων για τις νοθείες στα αγροτικά προϊόντα κ.λπ.

Η ενασχόληση με τη μουσική (παίζεις μουσικό όργανο ή τραγουδάς σε χορωδία) καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σχετίζεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου σε μεγαλύτερη ηλικία. Η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο (πιάνο) συνδέεται με τη βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας επίλυσης σύνθετων εργασιών, γνωστή ως εκτελεστική λειτουργία. Όσοι συνέχιζαν να παίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος. Η έρευνα έδειξε ότι και το τραγούδι συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. «Θα αποτελούσε πολύτιμη πρωτοβουλία δημόσιας υγείας η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να επιστρέψουν στη μουσική σε μεγαλύτερη ηλικία», καθηγήτρια Αν Κορμπέτ, Πανεπιστήμιο Έξετερ. International Journal of Geriatric Psychiatry. ΝΕΑ Αιτωλακαρνανίας, 30/1/2024.

Στην ιστοσελίδα www.stent.net.gr κάθε ημέρα στις 13:00 (για περίπου 40 λεπτά) και σε επανάληψη στις 21:00 παρουσιάζεται η εκπομπή AgroBus με παρουσιαστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη και ειδικά κάθε Τετάρτη ο Δημήτρης Μιχαηλίδης σχολιάζει ζωντανά (live) την επικαιρότητα της στήλης ΑγροΝέα και σας περιμένει…

Πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των μελών του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κοινωνικού Συνεταιρισμού Μεσότοπου-Λέσβου όπου έγινε ενημέρωση για όλα τα θέματα καθώς και για τον προγραμματισμό δράσεων και έργων για τα επόμενα χρόνια, 2024-2026. Μετά από πρόταση του ΔΣ και εποπτικού συμβουλίου και με ομόφωνη απόφαση των μελών αποφασίστηκε η τιμή πρόβειου γάλακτος το 2024 να είναι καθαρά 1,50 ευρώ (+ΦΠΑ), πρόβειου βιολογικού 1,52 ευρώ +ΦΠΑ, γίδινο 0,96 ευρώ +ΦΠΑ, δηλαδή 0,10-0,12 ευρώ επιπλέον από τις τιμές που κλείστηκαν στη Λέσβο (1,37-1,40 ευρώ/κιλό). «Συνεχίζουμε με ομόνοια, συνέπεια και ευθύνη!» Μάνος Κωνσταντιδέλλης, Facebook, 4/2/2024. (σ.σ.: Μπράβο. Και εγώ ως καταναλωτής προσθέτω ότι τρώω το κατσικίσιο τυρί του Συνεταιρισμού Μεσότοπου-Λέσβου από την αγορά Μοδιάνο Θεσσαλονίκης 9,60 ευρώ/κιλό. Δυο φορές μπράβο).

Το πρώτο «βρώσιμο δάσος» γεννιέται στη Θεσσαλονίκη, με 750 δέντρα στη Νεάπολη, στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη με κερασιές, καστανιές, μηλιές και ροδακινιές έως γκότζι μπέρι, ιπποφαές και λαγοστάφυλο. Το έργο γίνεται από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία. «Τα οφέλη για την περιοχή θα είναι πολλά. Πέρα από περιβαλλοντικά, καθώς θα δημιουργηθούν ευκαιρίες πρόσβασης σε τροφή για ζώα και πουλιά, και από τη δημιουργία ενός νέου χώρου πρασίνου, θα υπάρξουν και κοινωνικά οφέλη καθώς δεν είναι έντονο ακόμη στην ελληνική κουλτούρα το στοιχείο της καλλιέργειας στο αστικό περιβάλλον». Περικλής ΧατζηΝάκος, Μαμαγαία. AMΠΕ. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 31/1/2024.

Σήμερα έγινε η/το συζήτηση/debate για τα νεομεταλλαγμένα στην Ευρωβουλή: Plants obtained by certain genomic techniques and their food and feed: MEPs debate (part 1), Plants obtained by certain genomic techniques and their food and feed: MEPs debate (Part 2), Plants obtained by certain genomic techniques and their food and feed: closing statements by Helena DALLI, European Commissioner for Equality and Jessica POLFJÄRD, (EPP, SE), Rapporteur. Είναι σε διάφορες γλώσσες, χωρίς μετάφραση. Δυστυχώς πολλοί αποδέχονται τα επιχειρήματα ότι είναι ασφαλή, επειδή η καλλιέργειά τους γίνεται με τον ίδιο τρόπο με τα συμβατικά, επειδή αλλού τα επιτρέπουν και ότι πρέπει να εκμοντερνιστούμε (!). Δημήτρης Φαναριώτης. ΒιοΖω, Γ. Κωστής. 6978771777, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 6/2/2024.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (NGTs), οι οποίες αλλοιώνουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού, με 307 ψήφους υπέρ, 263 κατά και 41 αποχές. 7/2/2024.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ανακοινώθηκε η επανεξέταση του τουρισμού (Rethinking Tourism). Ήρθε ο καιρός να σχεδιάσουμε τη μετάβασή μας από το βιώσιμο σε ένα πιο αναγεννητικό και πιο ουσιαστικό μοντέλο τουρισμού που θα ενδυναμώνει την ανθεκτικότητα των προορισμών και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Και εισάγουμε τον όρο «αναγεννητικός, ηθικός και έξυπνος τουρισμός». Α. Γκερέκου, πρόεδρος ΕΟΤ. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα: Από την ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού στη βιωσιμότητα, στην ψηφιοποίηση και στην αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας. Δ. Φραγκάκης. ΕΟΤ, 27/9/2022. (σ.σ.: Μήπως στο «Rethinking Tourism» μπορεί να συμπεριληφθεί και η συμμετοχή ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στον ελληνικό τουρισμό; Σήμερα ο «ελληνικός» τουρισμός μοιάζει σαν μια αποικιοκρατικής νοοτροπίας δραστηριότητα, η οποία μάλιστα προωθείται και προβάλλεται με κρατικά χρήματα από το ίδιο το κράτος).

Για την καταγραφή Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn