06.06_g_I_900x600_002.jpg

 

«Όταν παρατηρείς ότι, για να παραγάγεις, χρειάζεται να πάρεις άδεια από εκείνους που δεν παράγουν τίποτα, όταν βλέπεις ότι το χρήμα ρέει σε εκείνους που δεν ασχολούνται με αγαθά αλλά με χάρες, όταν συνειδητοποιείς ότι πολλοί γίνονται πλούσιοι από τη δωροδοκία και την επιρροή περισσότερο από ό,τι με το έργο σου, και ότι οι νόμοι δεν σε προστατεύουν από αυτούς, αλλά ότι, αντίθετα, είναι αυτοί που προστατεύονται από εσένα, όταν ανακαλύψεις ότι η διαφθορά ανταμείβεται και η ειλικρίνεια γίνεται αυτοθυσία, τότε μπορείς να ισχυριστείς, χωρίς τον φόβο να κάνεις λάθος, ότι η κοινωνία σου είναι καταδικασμένη» (Alissa Zinovievna / Ayn Rand, 1905-1982).

Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, μέσα στο αίμα μας είναι ανεβασμένες δύο ορμόνες: η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Το μοναδικό πράγμα που έχουν ίδιο οι δύο αυτές ορμόνες είναι ότι επιδιώκουν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, που τις κάνει να βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την ορμόνη ινσουλίνη. Για αυτό λέμε ότι το στρες προκαλεί την αντίσταση στην ινσουλίνη (Facebook: Antonis Karagiorgas, 10/5/2024).

Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο στο Βόρειο Ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια, όπως αποδείχτηκε από τη μελέτη των ετήσιων δακτυλίων ανάπτυξης των δέντρων. Το ψυχρότερο καλοκαίρι των τελευταίων 2.000 ετών ήταν το 536 μ.Χ., και ήταν κατά 3,93 βαθμούς Κελσίου ψυχρότερο από το καλοκαίρι του 2023. Το καλοκαίρι του 2023 στο Βόρειο Ημισφαίριο ήταν κατά 2,07 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τις μέσες θερινές θερμοκρασίες της περιόδου 1850-1900. Οι περισσότερες από τις θερμότερες περιόδους μπορούν να αποδοθούν στο φαινόμενο Ελ Νίνιο (https://www.nature.com/articles/s41586-024-07512-y, καθηγητής Ουλφ Μπούντγκεν, Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Nature, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dasarxeio.com, 15/5/2024).

Αναφορικά με την πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διάθεση 30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πλάτους 10 μ. περιμετρικά οικισμών, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: 1, 2, 3, 4, 5… Συνειδητοποιεί ο υπουργός ότι, αναφερόμενος σε «οικισμούς εντός δασών», ουσιαστικά μιλάει για αυθαίρετους οικισμούς τους οποίους ανέχεται και «προστατεύει» σε βάρος του δάσους, χωρίς να τους κατεδαφίζει, αλλά προχωράει σε επαχθείς για το δάσος ενέργειες με την αθρόα υλοτόμηση γύρω από αυτούς ενοχοποιώντας τα δέντρα(!) που βρίσκονται στον απολύτως φυσικό χώρο τους και όχι τους αυθαίρετους ευνοούμενους που οικοδόμησαν μέσα στο δάσος; (Σ. Παυλάκη, dasarxeio.com, 17/5/2024)

Οι υψηλές τιμές και ο πληθωρισμός «χτυπούν» τις αλυσίδες των fast food σε όλο τον κόσμο. Η Starbucks, τα KFC και τα McDonald’s καταγράφουν μεγάλη πτώση στα έσοδά τους διότι οι καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος αδυνατούν να αγοράσουν τα διαφημιζόμενα γεύματα. Μια έξοδος για φαγητό σε ταχυφαγείo κοστίζει πολύ περισσότερο από ένα φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι. «Οι τιμές στα fast food αυξήθηκαν κατά 5% τον Μάρτιο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, ενώ οι τιμές των τροφίμων στα σουπερμάρκετ αυξάνονται μεν, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς» (Bureau of Labor Statistics). Οι πλούσιοι πάνε στα Wingstop (αύξηση πωλήσεων κατά 21,6% το πρώτο τρίμηνο του 2024), στην Chipotle Mexican Grill  με αύξηση 5,4%, στο Restaurant Brands International’s και στην Popeyes με αύξηση 5,7% (Γ. Ζαχιώτη, huffingtonpost.gr, 16/5/2024).

Με… καζάνι που βράζει μοιάζει η Μαγιόρκα, καθώς τοπικές οργανώσεις, φορείς και οι μόνιμοι κάτοικοι ξεσηκώνονται ζητώντας μέτρα και συζητώντας προτάσεις κατά του μαζικού τουρισμού, ανάμεσά τους και η κατάληψη του αεροδρομίου της πόλης ως ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση της πρωτοβουλίας «Menys Turisme, més vida» (Λιγότερος τουρισμός, περισσότερη ζωή) (money-tourism.gr, 20/5/2024).

Η κτηνοτροφία δεν θέλει κόπο ούτε τρόπο. Η κτηνοτροφία θέλει τόπο – δάση, βοσκήσιμες γαίες, νερό κ.λπ. (Δημ. Δήμου, κτηνοτρόφος αρχέγονων σπάνιων ελληνικών φυλών, Αύρα Τρικάλων, ΕΡΤ News, 10/5/2024)

«Φέτος θα πέσει στο μισό η παραγωγή της περίφημης πατάτας Νάξου ΠΓΕ!» Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας στη Νάξο, η φετινή παραγωγή της πατάτας Νάξου θα είναι στο 50% της συνήθους παραγωγής, όπως συνέβη το 2008. Οι αγρότες έχουν τεράστια προβλήματα με το νερό και είναι Μάιος. «Ποτίζουμε με υφάλμυρα νερά, αγωγιμότητας 5-6.000. Με τέτοιο νερό δεν μπορείς να πάρεις παραγωγή ούτε τα ζώα μπορούν να το πιουν. Έχουμε στη Νάξο έναν βιολογικό που στέλνει ετησίως δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στη θάλασσα. Γιατί δεν γίνεται σε αυτόν μια τριτοβάθμια επεξεργασία με επιπλέον δεξαμενές για να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος μας ορίζοντας;» Η τιμή παραγωγού της πατάτας θα φτάσει στο 0,90-1 ευρώ (Δ. Καπούνης, ΕΑΣ Νάξου, ΕΡΤ News, 16/5/2024).

Τα τζιτζίκια προκαλούν χάος στην τροφική αλυσίδα το 2024 στις ΗΠΑ (μεσοδυτικές και νοτιοανατολικές περιοχές). Οι δύο γόνοι (η 17χρονη Brood XIII και η 13χρονη Brood XIX) αναδύονται ταυτόχρονα το 2024. Είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται ταυτόχρονα από το 1803, αφού πέρασαν 17 ή 13 χρόνια κρυμμένα στο υπέδαφος. Η μαζική εμφάνιση των τζιτζικιών θα διαταράξει τα οικολογικά συστήματα διατροφής. Τα πουλιά αλλά και άλλα είδη (σπουργίτια, κοράκια, χελιδόνια, σκίουροι, νυχτερίδες, αράχνες, σφήκες, ακόμη και φίδια κ.λπ.) αλλάζουν ευκαιριακά τη διατροφή τους για να επωφεληθούν από αυτό τον «μπουφέ» τζιτζικιών. Αντιθέτως οι κάμπιες, οι οποίες συνήθως καταναλώνονται από τα πουλιά, έμειναν εκτός «μενού» και ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε ζημιές στα δέντρα. Ως αποτέλεσμα, αυτή η αλλαγή στη διατροφή προκαλεί ένα «κυματιστό» αποτέλεσμα στην τροφική αλυσίδα. Τα τζιτζίκια διεγείρουν την ανακύκλωση θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος και, λόγω των οπών που κάνουν, ενισχύουν τη διείσδυση νερού στο έδαφος (Money Review, dasarxeio.com, 16/5/2024).

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τη νότια Ασία, με τουλάχιστον εννέα ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από θερμοπληξία στη δυτική Ινδία, ενώ περιοχές της ανατολικής Ινδίας και του Μπαγκλαντές κινδυνεύουν από κυκλώνα. (Αλήθεια, 26/5/2024, σ.σ.: Τις επιλογές των αστών «να έχουν ανεκτές συνθήκες ζωής» μέσα στις τεχνητές τσιμεντουπόλεις τις πληρώνει το περιβάλλον, που δίνει τις πρώτες και καύσιμες ύλες για ενέργεια και οι αγρότες που το φροντίζανε όσο υπήρχε ισορροπία στη ζωή.)

Με μεγάλη χαρά και βαθύτατο αίσθημα ευθύνης, η ΠΑΣΤΑΛΙ. ΑΜΚΕ ανακοινώνει ότι το 2024, με επίκεντρο τη Χρύσα, το πιο ονομαστό καπνοτόπι μας και σημαντικό παραγωγικό τοπόσημο (το αλλοτινό Κιρέτσιλερ) στον Δήμο Ξάνθης, θα διεξαχθεί το 1ο Φεστιβάλ Παραγωγικής και Βιομηχανικής Κληρονομιάς με την επωνυμία «Φαερόπ» υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του TICCIH. Το Φεστιβάλ Φαερόπ, με επίκεντρο τον Νομό Ξάνθης και σταδιακή διασύνδεση με τα υπόλοιπα αστικά και αγροτικά κέντρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει σκοπό να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής μας και όχι μόνο, με κεντρικούς στόχους: τη δημιουργική αναδίφηση του παραγωγικού παρελθόντος και τη σύνδεσή του με το παραγωγικό παρόν, καθώς και την αξιοποίηση του βιομηχανικού παραγωγικού αποθέματος της βιομηχανικής κληρονομιάς ευρύτερα της περιοχής μας (Μαρία Πετρά, σ.σ.: Μπράβο, κυρία Πετρά (κάπου τον Σεπτ.-Οκτ. 2024).

26/5/2024 ήταν η Κυριακή του Παραλύτου (θρησκευτική γιορτή) και την τίμησα συμμετέχοντας στην υβριδική ημερίδα του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο ΕΙΕ (Αθήνα) με θέμα «Έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας». Πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για «κάτι» που στρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου εναντίον του κεντρικού νευρικού συστήματος και καταστρέφει τη μυελίνη (μονωτικό περίβλημα) και τα νεύρα. Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας είναι στις 30 Μαΐου.

Όταν πίνει κανείς νερό, ακονίζει το μυαλό του. Η επίδραση είναι, μάλιστα, ακόμη πιο έντονη όταν κάποιος διψάει. Πιστεύεται ότι, όταν ανακουφιστεί η αίσθηση της δίψας, ο εγκέφαλος μπορεί να συγκεντρωθεί καλύτερα στα ζητήματα που τον απασχολούν. Στην έρευνα, όσοι ανέφεραν ότι δεν ένιωθαν ιδιαίτερα διψασμένοι απάντησαν σχεδόν το ίδιο γρήγορα στο τεστ είτε είχαν πιει το μπουκάλι με το νερό είτε όχι. Όσοι όμως είπαν ότι διψούσαν πολύ παρατηρήθηκε ότι ήταν ταχύτεροι κατά 14% αφού ήπιαν νερό (Πανεπιστήμιο East London, Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 13/10/2022).

Τρώτε εποχιακά. Είναι φθηνότερα, είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες μας, ταιριάζουν και δεν βιάζουν τη φύση, ως φυσιολογική κατάσταση έχουν συνήθως λιγότερα φυτοφάρμακα. Εποχιακά: αχλάδι, λεμόνι, λωτός, ρόδι, μήλο, κουνουπίδι, μπρόκολα, κολοκύθα, λάχανο λευκό, λάχανο κόκκινο, μαρούλι, πράσα, σπανάκι.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn