07.06_b_I_900x600.jpg

 

5 Ιουνίου: Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ξεκίνησε να γιορτάζεται το 1973 από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και, από τότε, φέρνει στο προσκήνιο τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, προσκαλώντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δεσμευτούν για την προστασία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι, από περισσότερες από 150 χώρες, συμμετέχουν κάθε χρόνο σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τον εορτασμό της.

Το φετινό (2024) σύνθημα είναι We are #GenerationRestoration, και ο OHE τονίζει: «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, αλλά μπορούμε να φυτέψουμε δάση, να αναζωογονήσουμε τις πηγές του νερού, να επαναφέρουμε τα εδάφη. Είμαστε η γενιά που μπορεί να συμφιλιωθεί με τη γη». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το 40% των εδαφών του πλανήτη είναι υποβαθμισμένα, επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή του μισού παγκόσμιου πληθυσμού.

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής) σχολίασε: «Με σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ”να γίνουμε η γενιά της αποκατάστασης - Becoming #GenerationRestoration“, όλοι εστιάζουν την προσοχή στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων για τους ανθρώπους, τη φύση και το κλίμα». Πολύ σωστά, αλλά σχεδόν όλοι ξεχνούν ότι όλα αποκτούν νόημα εάν υπάρχουν οι άνθρωποι που τα χειρίζονται, οι φροντιστές τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εξ επαγγέλματος φροντιστής του περιβάλλοντος είναι ο αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς και δασοκόμος) και ότι το περιβάλλον δεν είναι μόνο το φυσικό, αλλά και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το τεχνολογικό, το οικονομικό, το πολιτικό κ.λπ. Οι κανόνες αειφορίας του περιβάλλοντος είναι ενσωματωμένοι στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, στα ήθη και έθιμά μας, στην ηθική κάθε τοπικής κοινωνίας.

Οι κτηνοτρόφοι της περιαστικής κτηνοτροφίας, είπε η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, υφίστανται ένα ανελέητο κυνηγητό ως προς την προαιώνια κτηνοτροφική φροντίδα τού μέχρι σήμερα αειφόρου περιβάλλοντος της Αττικής και μια απαράδεκτη επίθεση στον τρόπο ζωής τους.

Η περιαστική εκτατική κτηνοτροφία, που φρόντιζε την αττική ύπαιθρο και υποστήριζε εμμέσως τη μεγάλη τεχνητή τσιμεντούπολη, είναι υπό διωγμό, θυσία στο «real estate» των κερδοσκόπων της ιδιωτικής οικονομικής, με την υποστήριξη σημειακών «επιστημονικών» καταγραφών και καταστροφικών τεχνοκρατικών επιλογών.

Η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα της ισορροπίας του περιβάλλοντος που οδηγεί στην αειφορία-βιωσιμότητα του κάθε τόπου, και βέβαια στην αποκατάσταση των τοπικών οικοσυστημάτων για όλους τους ανθρώπους κάθε τόπου, τη φύση και το κλίμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2024 μοιάζει με μια ιδιότυπη ημέρα μνήμης των υπό εξαφάνιση περιαστικών κτηνοτρόφων, που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τις ανισόρροπες τεχνητές υπερ-συγκεντρώσεις που νεκρώνουν το έδαφος, μολύνουν τον Σαρωνικό, μειώνουν τη βιοποικιλότητα, υπερ-παράγουν βιομηχανικά για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία των «παγκοσμιοποιητών», αλλοιώνουν τις συμπεριφορές, εξαφανίζουν τον πολιτισμό μας, αλλάζουν το κλίμα, καταστρέφουν τους ντόπιους κτηνοτρόφους κ.λπ.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσπαθεί να αναπτύξει δράσεις ευαισθητοποίησης των συμπολιτών στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος συνεχώς: Συμμετείχε στην ημερίδα «Ο πρωτογενής τομέας στις αστικές περιοχές» (18/5/2024, Σταμάτα Αττικής), υποστήριξε την Open Farm Day (1-2/6/2024, Μέγαρα), διοργανώνει τακτικές ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις κάθε Τετάρτη, παρακολουθεί την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (7/6/2024, Αθήνα), υποστηρίζει την Παραγωγικότητα και Βιωσιμότητα της Ελληνικής Γεωργίας (15/6/2024, Ηράκλειο), συμμετέχει στις Στρατηγικές Μετριασμού Κλιματικής Αλλαγής στην Κτηνοτροφία (15-16/6/2024), στη Γιορτή Γεωργού και Κτηνοτρόφου (Λεήμονας Λακωνίας, Αύγουστος 2024), στα Μονοπάτια της Τροφής μας (12/8/2024, Βυζίκι Αρκαδίας) κ.λπ.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn