0907r.jpg

 

Η διατροφική πρόκληση των Γάλλων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» είναι το 80% του φαγητού που θα σερβιριστεί να είναι από γαλλικά αγροτικά προϊόντα. 26/7-11/8/2024 (Ολυμπιακοί) και 28/8-8/9/2024 (Παραολυμπιακοί), η κεντρική καντίνα και οι άλλες καντίνες θα προσφέρουν γαλλικά τρόφιμα, και το 20% των εισαγόμενων προϊόντων πρέπει να αντιστοιχεί «στις ειδικές ανάγκες του ξένου κοινού» και να είναι «βασικά προϊόντα που δεν είναι διαθέσιμα στη γαλλική επικράτεια». Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη γεωργική έκταση στην ΕΕ και γενικά υψηλές αποδόσεις στην αγροτική της παραγωγή (Γκ. Μπετσού, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 21/6/2024).

Με την ευέλικτη εργασία, οι περισσότεροι εργαζόμενοι (75%) αναφέρουν μειωμένα επίπεδα κόπωσης, άγχους και στρες, και έχουν μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα burnout (επαγγελματική εξουθένωση) στην καθημερινότητά τους. Στο υβριδικό μοντέλο εργασίας, οι εργαζόμενοι μοιράζουν τον χρόνο τους: σε κεντρικό γραφείο, σε τοπικούς ευέλικτους χώρους εργασίας και στο σπίτι τους, χωρίς να χρειάζεται πλέον να κάνουν καθημερινά μετακινήσεις, παράγοντας που τους εξασφαλίζει περισσότερο προσωπικό χρόνο. Το 68% των εργαζομένων δήλωσε ότι η σωματική του υγεία έχει βελτιωθεί λόγω της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας. Το 85% των εργαζομένων δήλωσε ότι η υβριδική εργασία έχει βελτιώσει το αίσθημα ικανοποίησης από την εργασία (International Workplace Group, atlantea.news, 17/6/2024).

Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, δασοκόμοι) εργάζονται ή είναι σε διαθεσιμότητα 365 ημέρες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, χωρίς weekend, καθόσον, ως φροντιστές του περιβάλλοντος, ζούνε μαζί με το περιβάλλον και μέσα σε αυτό, και το περιβάλλον δεν κάνει «διακοπές». Οι εργαζόμενοι σε αγροτικά επαγγέλματα δεν ασκούν απλά ένα επάγγελμα. Το επάγγελμα του αγρότη είναι τρόπος ζωής. Εάν προβάλουμε ή/και προωθήσουμε αστικά μοντέλα ζωής στις αγροτικές κοινωνίες, πιθανόν η «φυγή» των αγροτών λόγω burnout από αξιοπρόσεκτη έξοδος (10%) να γίνει μαζική φυγή (86%), και να επέλθει πλήρης ανισορροπία στην Ελλάδα. Και κάθε ανισορροπία είναι θνησιγενής για το σύστημα… Ελλάδα (ο γράφων, 21/6/2024).

Όσοι θέλουν να γνωρίσουν τον αυθεντικό αγροτουρισμό, το Αγρόκτημα Χερουβείμ στο Σφεντούρι Αίγινας προσφέρεται, και προσφέρει: περιήγηση σε στάβλους αμνών και εριφίων, περιήγηση στο τυροκομείο, περιήγηση σε στάβλο αλόγων, περιήγηση σε παραδοσιακά αλώνια, παρασκευή ρυζόγαλου, μάζεμα αυγών, γευσιγνωσία τυριών και συζητήσεις με τον κτηνοτρόφο κύριο Γιάννη Χερουβείμ (6944 540424, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., διάρκεια 60’, συμμετοχή 20 ευρώ, https://www.facebook.com/CherouveimOreiniAigina).

17/6/2024: Η ημέρα για την έναρξη της σωτηρίας της φύσης. Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τον κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης και τη βιοποικιλότητα. Αφού καταστράφηκαν ή υποβαθμίστηκαν οι πιο σημαντικοί βιότοποι στην ήπειρό μας, ήρθε η ώρα της αποκατάστασης για την αποφυγή πλημμυρών, για καθαρότερο νερό και τρόφιμα, καθώς και για την επικονίαση και στην κατακράτηση του άνθρακα. (σ.σ.: Μόνο η αποκατάσταση του αγρότη, που είναι ο εξ επαγγέλματος φροντιστής του περιβάλλοντος, δεν έχει ξεκινήσει. Ο κανονισμός από μόνος του και οι περιβαλλοντολόγοι ακτιβιστές είναι πάρα πολύ λίγοι.)

Εξαιρούνται τα ελαιόλαδα, τα πυρηνέλαια και τα σπορέλαια που διακινούνται σε πλαστικούς περιέκτες μέχρι 3 λίτρα από την υποχρέωση να φέρουν πώματα μη αποσπώμενα. Η τελική γνωμοδότηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) επιβεβαιώθηκε και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) δεδομένου ότι τα έλαια δεν χαρακτηρίζονται ποτά βάσει της Οδηγίας 219/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου (210 3238856, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 26/7/2024).

Ο πατέρας μου αγόραζε απλά αγαθά από φτωχούς σε υψηλές τιμές, παρόλο που δεν τα χρειαζόταν. Μερικές φορές τα πλήρωνε και πιο ακριβά. Ανησυχούσα για αυτή την πράξη και τον ρώτησα γιατί το κάνει. Τότε ο πατέρας μου μου απάντησε: «Είναι φιλανθρωπία τυλιγμένη με αξιοπρέπεια, παιδί μου».

Το Zophobas morio είναι το μεγαλύτερο έντομο που μπορεί να εκτραφεί για ανθρώπινη κατανάλωση ή/και ως ζωική πρωτεΐνη στις ζωοτροφές μονογαστρικών και ψαριών. Εκτρέφεται με 83% μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, από υπολείμματα φυτικής καλλιέργειας και από τα υπολείμματα από την εκχύλιση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας. Το εντομάλευρο Zophoba διατηρεί τα φυσικά αλιεύματα ανέγγιχτα γιατί αντικαθιστά πλήρως το ιχθυάλευρο σε χοίρους και πτηνά, μειώνει το δυναμικό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, μειώνει τη χρήση γης και νερού, μειώνει την τοξικότητα του περιβάλλοντος και αποτελεί μια νέα σύνθετη λύση στον ανταγωνισμό της πρωτεΐνης μεταξύ του ανθρώπου και των ζώων. Η ομάδα: Χ. Αθανασίου, Η. Γιάννενας, Κ. Γρηγοριάδου και Αθηνά, Λευτέρης και Γιάννης. Καλή όρεξη για βρώσιμα έντομα με αιθέρια έλαια! (Γιάννης Σκούφος, Facebook, 21/6/2024).

Τα κοπάδια των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων μας βόσκουν ελεύθερα σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπου τρέφονται με την τοπική χλωρίδα. Έτσι, εξασφαλίζουμε γάλα υψηλής ποιότητας για τα πλούσια και γευστικά τυριά μας. Η ποιότητα ξεκινάει από την προέλευση του γάλακτος (Τυροκομείο Αρβανίτη, Ενημερωτικό Δελτίο Ιουνίου 2024, 28/6/2024).

Με επτά νέες υπηρεσίες εμπλουτίζεται το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, το pet.gov.gr, διευρύνοντας τις ψηφιακές δυνατότητες με: Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων, Μητρώο Εκτροφέων για τους Επαγγελματίες και Ερασιτέχνες Εκτροφείς, Ψηφιακή Υπηρεσία Αίτησης Άδειας Αναπαραγωγής Δεσποζόμενου Ζώου Συντροφιάς, Ψηφιακή Υπηρεσία Αίτησης Παράδοσης Ζώου Συντροφιάς στον Δήμο, Ψηφιακή Υπηρεσία Αίτησης Παράδοσης Ζώου Συντροφιάς σε Φιλοζωική Οργάνωση-Σωματείο ή Καταφύγιο, Ψηφιακή Υπηρεσία Προβολής Κτηνιατρικού Φακέλου Ζώου Συντροφιάς, Ψηφιακή Πλατφόρμα Απώλειας και Εύρεσης Ζώων Συντροφιάς, Ψηφιακή Υπηρεσία Δήλωσης Πιθανής Εύρεσης Ζώου Συντροφιάς, Ψηφιακή Υπηρεσία Δήλωσης Θανάτου Ζώου Συντροφιάς. Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει 1.224.519 καταχωρίσεις οι οποίες αφορούν ζώα συντροφιάς που ανήκουν σε 657.125 ιδιοκτήτες. Καταγράφηκαν 279.805 αδέσποτα ζώα, ενώ 2.476 κτηνίατροι είναι χρήστες του συστήματος (σ.σ.: H έλλειψη σεβασμού των Νεοελλήνων μάς κοστίζει πάρα πολύ σε ενέργειες και χρήματα, απασχόληση δημοσίων υπαλλήλων και πολλά ακόμα…)

Η κυρία Έλλη Τσιφόρου διορίστηκε γενική γραμματέας των ευρωπαϊκών οργανώσεων COPA (Επιτροπή Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων) και COGECA (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών), διαδεχόμενη τον απερχόμενο Φινλανδό Πέκα Πεσόνεν. Η κυρία Έλλη Τσιφόρου είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Gaia Επιχειρείν ΑΕ, η οποία είναι μέλος των COPA και COGECA, εκπροσωπώντας τους ελληνικούς αγροτικούς συλλόγους και τους ελληνικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η κυρία Έλλη Τσιφόρου είναι η πρώτη γυναίκα –και η πρώτη Ελληνίδα– που αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία των ιστορικών οργανώσεων COPA και COGECA από την ίδρυσή τους τη δεκαετία του ’50. Συγχαρητήρια στην κυρία Έλλη Τσιφόρου. Οι ανοργάνωτοι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι), χωρίς ενιαία συνδικαλιστική έκφραση και χωρίς ενιαία συλλογική συνεταιριστική δομή, κατακερματισμένοι, μπορούν ίσως να ελπίζουν στην καλύτερη δυνατή εκπροσώπησή τους από την επιτυχημένη διευθύνουσα σύμβουλο της Ανώνυμης Κεφαλαιουχικής Εταιρίας Gaia Επιχειρείν, στο κεφάλαιο της οποίας μετέχουν (όχι ισότιμα) 71 αγροτικοί συνεταιρισμοί, ο λεγόμενος Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς «Εξέλιξη» και η εταιρία πληροφορικής και τεχνολογίας «Neuropublic» (27/6/2024).

Οι μεσήλικες άνθρωποι –σαραντάρηδες και πενηντάρηδες– που τρώνε συχνά φαγητό και κυρίως ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομός, σαρδέλες, μπακαλιάρος, ρέγγα, τόνος κ.ά., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (Κ. Σατιζαμπάλ, Πανεπιστήμιο του Τέξας, Neurology, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 6/10/2022).

Περίπου 5,3 δισ. κινητά τηλέφωνα θα καταλήξουν στα σκουπίδια το 2022, αλλά λίγα μόνο θα τύχουν ανακύκλωσης. Η Διεθνής Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων (International E-waste Day) στις 14 Οκτωβρίου είχε σλόγκαν «Ανακύκλωσέ τα όλα, όσο μικρά κι αν είναι!». Το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό διαθέτει 74 ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά προϊόντα (τηλέφωνα, Η/Υ, ηλεκτρικά εργαλεία, συσκευές κουζίνας κ.ά.). Από αυτά τα 74, τα 13 είναι κάπου αποθηκευμένα εκτός λειτουργίας – τα εννέα είναι εκτός χρήσης και τα τέσσερα είναι χαλασμένα (atlantea.news, 13/10/2022). Τα τεχνολογικά απόβλητα δεν απορροφώνται από το περιβάλλον και είναι καταστροφικά για τη ζωή, αλλά όλοι μιλούν για τις κοπριές από τους στάβλους. Και δεν μιλάμε για τα απόβλητα από τους πολέμους.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn