900x600-180625.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 8/6/2025, η υποδοχή ενδιαφερομένων και φίλων στο Αγρόκτημα «Πρόβειο Κορδαλή», στα Μέγαρα Αττικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων OPEN FARM DAY, με πολλή προσοχή και σεβασμό στα μέτρα βιοασφάλειας και στο περιβάλλον.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου είναι ο κτηνοτρόφος κύριος Νικόλαος Κορδαλής, καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για να «σπάσει» το τείχος απαξίωσης (και bullying…) των αστών προς τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου, κτηνοτρόφους και άλλους παραγωγούς. Ο κύριος Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, πιστεύει ότι οι γείτονες πρέπει να μάθουν να ζουν μαζί, σε συμβιωτικές κοινωνίες, και πιστεύει ότι ιδιαίτερα η περιαστική κτηνοτροφία έχει πολλά να προσφέρει σε αυτή την προοπτική.

Ο κύριος Παναγιώτης Παπαδόπουλος (https://openfarm.gr/) δήλωσε: «Αναζητάμε τρόπους για να συνδέσουμε τον αστικό πληθυσμό με τους αγρότες. Η σελίδα εκδηλώσεων του open farm ενημερώνεται τακτικά για να παρουσιάζει διαφορετικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα στις αγροτικές επιχειρήσεις, με στόχο να φέρουν τους ανθρώπους των τσιμεντουπόλεων πιο κοντά στα αγροκτήματα, όταν είναι ανοικτά, ακόμη και με ψηφιακά εργαλεία».

Ο κύριος Νίκος Κορδαλής, κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς, εξήγησε ότι η κτηνοτροφία είναι τρόπος ζωής, ταυτισμένος με τη φύση. Και όπως η φύση δεν παρουσιάζει διακοπές και 8ωρα αλλά είναι συνεχής, η ζωή του κτηνοτρόφου και της οικογένειάς του είναι συνυφασμένη με τη διαθεσιμότητα 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς «weekend» και διακοπές των αστών. Μάλιστα, όπως ακούστηκε, παρά τις προσπάθειες ψυχολόγων των ζώων δεν κατάφεραν να πείσουν τα πρόβατα ότι η 28η Οκτωβρίου είναι αργία. Απαιτούν φροντίδα και τροφή… Και αυτό δεν μπορεί αν συμβαίνει «από απόσταση».

Η οικογένεια του κτηνοτρόφου πρέπει να μένει δίπλα στο υπό τη φροντίδα της κοπάδι για να καταλαβαίνει και να «νιώθει» τις ανάγκες του κοπαδιού και το πραγματικό περιβάλλον, πράγμα που δεν συμβαίνει με τους γραφειοκράτες των Δημοσιοβίωτων Υπηρεσιών που δεν καταλαβαίνουν, δεν «νιώθουν» αλλά και δεν συμβουλεύονται τους κτηνοτρόφους όταν αποφασίζουν όχι μόνο για την κτηνοτροφία αλλά και για τη ζωή και το μέλλον των κτηνοτρόφων και για την αυτάρκεια της επιβίωσης των συμπολιτών.

Η εξαιρετική εμπειρία ολοκληρώθηκε με την προσφορά εύγευστου γεύματος από την κυρία Λίτσα Μωραΐτη, με προβατίνα, με μοσχαρίσιο, με μακαρόνια, με τζατζίκι (πάντα υπάρχει προϊόν ζύμωσης) με τυρί φέτα και φρέσκο τυρί και κρέμα, στους συντελεστές της επιτυχημένης υποδοχής. Ούτως ή άλλως η κυρία Λ. Μωραΐτη μαγειρεύει κάθε ημέρα για όλους τους εργαζομένους στη φάρμα «Πρόβειο Κορδαλής» σκαι τις αργίες και τις γιορτές.

Η υποδοχή των επισκεπτών επιτεύχθηκε χάρη στις οδηγίες προετοιμασίας του κυρίου Ν. Κορδαλή και στην υλοποίηση από τον Θωμά Κορδαλή, τέταρτης γενιάς κτηνοτρόφο, ο οποίος ήδη έχει εμπειρίες από την καθημερινή διαχείριση της κτηνοτροφίας. Προφανώς όσοι λαμβάνονουν σήμερα αποφάσεις για την ελληνική κτηνοτροφία και τη ζωή των κτηνοτρόφων, των οποίων ο αριθμός συνεχώς μειώνεται, δεν γνωρίζουν (ή ξέχασαν ή δεν έχουν την ικανότητα να δεχτούν συμβουλές από όσους ξέρουν και ζουν) τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η κυρία Κατερίνα Κοντογιάννη, μια ζωή κτηνοτρόφος στο Μενίδι της Αττικής και παραγωγός πραγματικής τροφής, δηλαδή κτηνοτρόφος και γεωργός, επεσήμανε ότι: «”Τα μονοπάτια της τροφής μας” έχουν νόημα μόνο εάν υπάρχει τροφή (γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας κ.λπ.)». Σήμερα μοιάζει να έχει χαθεί η γνώση που μεταδιδόταν από μητέρα σε  κόρη, σαν παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά, και οι νεότεροι συμπολίτες αναγνωρίζουν μόνο τις υπερεπεξεργασμένες ουσίες που βρίσκονται στα super market και στα delivery, που έχουν ονόματα τα οποία μοιάζουν με τροφές. Η κυρία Κατερίνα Κοντογιάννη παρασκεύασε εκεί μπροστά σε όλους κρέμες τις οποίες γέυτηκαν όλοι και φέτα η οποία παρασκευάστηκε μπροστά στα μάτια των επισκεπτών και τη δοκίμασαν όλοι.

Στο αγρόκτημα «Πρόβειο Κορδαλή» αναπαράγουν την κυκλικότητα της φύσης, όπου τίποτα δεν πετάγεται στα «σκουπίδια» (πού; Εκτός πλανήτη;), και όπου κάθε τι είναι χρήσιμο σε κάποια άλλη μορφή ζωής πάνω στον πλανήτη. Η Κυκλική Οικονομία, που μόλις τώρα επανεφευρίσκουν με τη βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων για έρευνα και πειράματα, είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε όλη την οικογενειακού μεγέθους κτηνοτροφία.

Η φιλοξενία-OPEN FARM DAY στο αγρόκτημα «Πρόβειο Κορδαλή», στις 8/6/2025, μεταδιδόταν ζωντανά και υπάρχει ακόμα στο Facebook στο προφίλ: «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», με 1.500 θεάσεις η ομάδα των 10:00 (https://www.facebook.com/magda.kodogianni/videos/1485618482419582) και η ομάδα των 12:00 (https://www.facebook.com/magda.kodogianni/videos/2001603303701175), με 1.300 θεάσεις, πάντα με τη φροντίδα της κτηνοτρόφου κυρίας Μάγδας Κοντογιάννη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6932094231).

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, προσκαλεί όλους και όλες στην εβδομαδιαία τακτική δημόσια ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κάθε Τετάρτη στις 21:30, όπου μπορεί να μπει ο/η κάθε ένας/μία. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 450 διαδικτυακές συνεδριάσεις.

Το αγρόκτημα ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΟΡΔΑΛΗ ασκεί πολλές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων: 1) καλλιέργεια ζωοτροφών, 2) εκτροφή προβάτων για παραγωγή γάλακτος, 3) εκτροφή προβάτων & κατσικιών για παραγωγή κρέατος, 4) τροφοδοσία του χονδρεμπορίου κρεάτων με ποιοτικό πρόβειο κρέας κ.λπ.

Το γάλα που παράγει η επιχείρηση «Πρόβειο Κορδαλή» το δίνει στην τοπική γαλακτοβιομηχανία Αττικής «Στάμου», η οποία προσέφερε γιαούρτια και κρέμες σε όλους τους συμμετέχοντες στην OPEN FARM DAY, 8/6/2025, στο αγρόκτημα «Πρόβειο Κορδαλή». «Η ενίσχυση της Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι πάρα πολύ σημαντική για την Τοπική Ανάπτυξη αλλά και για το περιβάλλον όλων μας και βοηθά στην αποφυγή ρύπανσης με απαράδεκτα πολλά “τροφοχιλιόμετρα” της καθημερινής τροφής μας», τόνισε η κυρία Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Σε όλους έγιναν απόλυτα κατανοητές οι εξαίρετες συνθήκες ευζωίας, καθόσον η ενιαία υγεία ανθρώπων, ζώων και εδάφους εφαρμόζονται με μεγάλο σεβασμό στο αγρόκτημα «Πρόβειο Κορδαλή», πράγμα που μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να μελετάται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ίσως επειδή όσοι αποφασίζουν υπεροπτικά δεν δέχονται ακόμα την αξιοποίηση των γνώσεων και εμπειριών των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Αυτή η αλαζονική συμπεριφορά δείχνει να έχει καταστροφικές επιδράσεις στην ελληνική κτηνοτροφία, στους Έλληνες καταναλωτές, στους Έλληνες κτηνοτρόφους και στην ελληνική οικονομία…

Όλοι μπόρεσαν να χαϊδέψουν το φρεσκοκουρεμένο αρνί, το οποίο απαλλάχθηκε εκεί μπροστά σε όλους από το πυκνό ζεστό μαλλί του, κάτω από τη σκιά των ελιών του αγροκτήματος, μια πολύ ζεστή ημέρα. Και μετά, είδαν όλη τη διαδικασία του αρμέγματος και έμαθαν για τον σεβασμό των ζώων, τα οποία συμβιώνουν με τους κτηνοτρόφους.

Η τρίτη OPEN FARM DAY, στην οποία συμμετείχε το αγρόκτημα «Πρόβειο Κορδαλή», πέρασε στην πιο γευστική πλευρά της μνήμης όλων και περιμένουμε όλοι με ενδιαφέρον την επόμενη εκδήλωση των μελών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής. Αναφέρθηκε στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ, με τα συγχαρητήρια όλων, στις 11/6/2025 (https://www.facebook.com/magda.kodogianni/videos/685742960940811).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn