
Στην Αθήνα έχει δημιουργηθεί στην οδό Σταδίου 44-46 και λειτουργεί κάθε ημέρα, 10:00-18:00, ένας νέος σύγχρονος κόμβος ευρωπαϊκής πληροφόρησης και συμμετοχής των πολιτών, «Εμπειρία Ευρώπη–Europa Experience», με δωρεάν πρόσβαση. Μέσα από διαδραστικά εκθέματα και εκπαιδευτικές δράσεις, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις πολιτικές, τις προτεραιότητες και τις αξίες της Ευρώπης με διασκεδαστικό και συμμετοχικό τρόπο. Προωθεί μια ολοκληρωμένη και διαδραστική εμπειρία σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ρόλο των θεσμών της και τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών πολιτικών στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Ά. Ευσταθίου (6951786752, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., γραφείο Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, 16/6/2025). (Σ.σ.: Το αποσταποιοποιηθέν από τους Ευρωπαίους πολίτες γραφειοκρατικό «τέρας» των «θεσμών» της ΕΕ αφού κατέγραψε τις αμφιβολίες (sic!) των Ευρωπαίων πολιτών αντεπιτίθεται επικοινωνιακά για να δημιουργήσει την αίσθηση της γνώσης της λειτουργίας των θεσμών … και έτσι ακόμα είναι καλό.
Οι τιμές φρέσκων κρεάτων ανεβαίνουν κατά 6,41% στα super market, ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών του αγροτικού τομέα πέφτει κατά 3,7%... Με βάση την ανάλυση του ΙΕΛΚΑ, οι αυξήσεις των τιμών στα super market στα φρέσκα κρέατα αποτελούν μια εξέλιξη η οποία οφείλεται πρώτον στη μείωση στο ζωικό κεφάλαιο το 2024, λόγω των ασθενειών των ζώων στις περισσότερες περιοχές της επαρχίας και δεύτερον στις αυξήσεις των διεθνών τιμών στα εισαγόμενα είδη (meatplace.gr, 13/6/2025). Μείωση 3,7% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) τον Απρίλιο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ (meatplace.gr, 17/6/2025).
Κοντά στον Ορνό και τον Άγιο Ιωάννη, στο lobby του ξενοδοχείου Kalesma στη Μύκονο έχει γίνει ένα μικρό μυκονιάτικο χωριό, όπου η κυρία Φαίη Χατζή υφαίνει καθημερινά στον αργαλειό, με μαλλί από τα πρόβατά της από το νησί Ρήνεια Μυκόνου. Βάφει με φυτικές βαφές δικής της παραγωγής το μαλλί και υφαίνει, ενώ προσφέρει workshop υφαντικής σε τουρίστες για το πρώτο δικό τους μικρό υφαντό έργο. Δημιουργεί αποκλειστικά «με το χέρι», χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία όπως η ρόκα, το αδράχτι και ο χειροκίνητος αργαλειός, όλα αυτά τα όμορφα ξύλινα εργαλεία που είναι έργα τέχνης από μόνα τους. Μ. Αθηναίου. epixeiro.gr, 21/6/2025.
Διαγωνισμός Καινοτομίας: «Light up your ideas!», που δέχεται προτάσεις μέχρι τις 14/7/2025 στην ΑΝΚΙ ΑΕ- anki.gr στους εξής τομείς: Αγροδιατροφή, Ευφυής Γεωργία, Τουρισμός, Πολιτισμός, Ενέργεια, Τεχνολογία & ΑΙ, Ρομποτική, Υλικά, Κατασκευές, Εκπαίδευση, Σχεδιασμός & κατασκευή ενδυμάτων κ.ά. Τα Κέντρα Καινοτομίας Lighthouse Hub- lighthousehub.gr δημιουργήθηκαν μέσα από το Διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας με τίτλο «Φάροι Γνώσης & Καινοτομίας» των Αναπτυξιακών: Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών & Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Μέτρου 19.2 CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020, και λειτουργούν με μια τριπλή διάσταση: 1. Χώρος συνεύρεσης, ανάπτυξης & ανάδειξης καινοτόμων ιδεών, 2. Ηλεκτρονικός κόμβος ενημέρωσης & πληροφόρησης, 3. Δομή διαμεσολάβησης & δικτύωσης.
Δύο μαθητές της Β’ Λυκείου από τη Θεσσαλονίκη (Σωτήρης Κούβελας, Χρήστος Βασιλείου) ηλεκτροδότησαν… την παγκόσμια επιστημονική σκηνή! Με απομεινάρια από το ταπεράκι, φλούδες μπανάνας, φύλλα δέντρων του σχολείου απέδειξαν στην πράξη ότι μπορούν να παράξουν ενέργεια. Με το project τους «Ο κυκλικός ενεργειακός κύκλος στα σχολεία», απέσπασαν το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία Science της Genius Olympiad 2025, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 3.475 μαθητές από 69 χώρες και 34 πολιτείες των ΗΠΑ. Είναι οι πρώτοι Έλληνες μαθητές που διακρίνονται στον θεσμό! Με υπολογισμούς και εφαρμογή σε μακέτα έδειξαν ότι 45 κιλά αποβλήτων παράγουν 18 κιλοβατώρες, αρκετές για να φωτιστεί το γήπεδο του σχολείου για 3 ώρες. Μαζί με το βραβείο, κέρδισαν και υποτροφία 15.000 δολάρια/έτος για τις προπτυχιακές τους σπουδές στο RIT (Iefimerida. Facebook, ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Μονάχα στην ελληνική γλώσσα συναντάμε το σημαίνον (δηλ. τη λέξη) να έχει σχέση με το σημαινόμενο (δηλ. την έννοια της λέξεως). Σε μια συνηθισμένη γλώσσα, όπως τα αγγλικά, μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο cloud και το αυτοκίνητο car, δηλαδή μια σειρά γραμμάτων, από τη στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτό τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρ = γη + έχων). Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει (βοή=φωνή + θέω=τρέχω). Ο αστήρ λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητος στον ουρανό (α + στήρ από το «ίστημι» που σημαίνει «στέκομαι»).
Την Τρίτη, 1 Ιουλίου 2025, στις 18:30 η www.persephoni.org οργανώνει εκδήλωση με θέμα «ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα είχαν αποτρέψει το σκάνδαλο, βοηθώντας ουσιαστικά τον Έλληνα κτηνοτρόφο», με εισηγητές τον κύριο Ρήγα Τσακίρη (δασολόγο) και τον αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Καζόγλου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά (online) στο Facebook στο προφίλ: ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.