stentoras-16o-eyropaiko-synedrio-gastronomias-kai-oinou.jpg

Τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα γίνει το κέντρο γαστρονομίας και οίνου της Ευρώπης. Θα πραγματοποιηθεί το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας & Οίνου στις 20 Οκτωβρίου 2018, όπου θα συμμετάσχουν δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης θα συμμετάσχουν σημαντικοί εκπρόσωποι μεγάλων λεσχών αρχιμαγείρων, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού και της γαστρονομίας, αλλά και εκπρόσωποι των περιφερειών και των δήμων της Ελλάδας.

Θα ήταν σημαντικό να συμμετάσχουμε σε αυτό το συνέδριο (συμβολικό κόστος συμμετοχής: 30 €). Με τη συμμετοχή στο συνέδριο θα παρακολουθήσετε ομιλίες από ανθρώπους που ασχολούνται με τη γαστρονομία και τον τουρισμό, θα παρακολουθήσετε απονομή βραβείων και θα πάρετε αναμνηστικά δώρα, όπως η επίσημη τσάντα του συνεδρίου, η κονκάρδα και το περιοδικό της έκθεσης.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» υστέρα από συντονισμένες προσπάθειες εξασφάλισε την πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Αθήνα στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου στο Ζάππειο. Το συνέδριο «Η Ευρώπη των γεύσεων, Ελλάδα: Τουρισμός, οίνος, γαστρονομία» θα φιλοξενήσει εκτός από τις συνεδριακές εκδηλώσεις και μια μεγάλη έκθεση για τη διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με την κατανάλωση, ενώ θα προβάλλεται και θα αναδεικνύεται από τις περιφέρειες και τους δήμους η ευρωπαϊκή ιστορική κληρονομιά με τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής και με παραδοσιακά προϊόντα.

Στα δεδομένα αυτά και στις διάφορες αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης και παραγωγής θα αναφερθούν, όπως και σε προηγούμενα συνέδρια της CEUCO, οι χαιρετισμοί και οι ομιλίες από την πολιτική ηγεσία και τις τοπικές αρχές, αλλά και από τους παραγωγικούς και τουριστικούς παράγοντες της χώρας.

Στο προηγούμενο συνέδριο του 2017 στην Κόρντοβα της Ισπανίας το βασικό αντικείμενο ήταν ο συνδυασμός του οίνου με τη γαστρονομία και συμμετείχαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι και περισσότεροι από 100 σύλλογοι και φορείς από δέκα περίπου ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μεγάλη, ανάλογη συμμετοχή είχαν και τα άλλα συνέδρια της CEUCO.

Ο πρόεδρος της CEUCO κ. Carlos Martin Cosme, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας στην Ευρώπη και τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας, δήλωσε ότι χάρηκε ιδιαίτερα που οι σύνεδροι επέλεξαν την Ελλάδα για την επόμενη διοργάνωση.

Το πανευρωπαϊκό συνέδριο είναι η μεγάλη ετήσια εκδήλωση της CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας, Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques), που αριθμεί πολλά ενεργά μέλη σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» είναι πλέον ένα από τα ενεργά μέλη και εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα στην CEUCO.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» συμμετείχε υπό την αιγίδα του ΕΟΤ στο 15ο συνέδριο στην Ισπανία, όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Ισπανία, και αναμένεται να συμμετάσχουν και στην Ελλάδα, στην εκτεταμένη έκθεση που θα γίνει παράλληλα με το συνέδριο, σύλλογοι παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, γαστρονομικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση και θα παρουσιαστούν επιλογές από εδέσματα και στολισμένοι μπουφέδες, ενώ θα δοθεί έμφαση στη διασύνδεση της παραγωγής με την κατανάλωση.

Το 16ο συνέδριο (http://europegastronomy-athens2018.com) θα φιλοξενήσει φέτος μια γεωγραφικά ευρεία παρουσίαση των ειδικών, κυρίως τοπικά πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων, των τοπικών εδεσμάτων και όλων των ποτών και βέβαια τη μεγάλη γκάμα των ελληνικών κρασιών. Θα υπάρξει ειδική αναφορά και παρουσίαση όλων των στοιχείων της μεσογειακής διατροφής, που αποδεδειγμένα υποστηρίζει την υγεία και τη μακροζωία, αλλά και τοπικών διατροφικών συνηθειών και προγραμμάτων και θα συνδυαστούν οι παρουσιάσεις με την προβολή και την προώθηση διατροφικών προϊόντων, ποτών και εδεσμάτων και με την προβολή του ελληνικού γαστρονομικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε αναπτυσσόμενη ειδική, εναλλακτική μορφή και στηρίζεται στο πλαίσιο της πολιτικής του τουρισμού των 365 ημερών.

Η εταιρία MACT Media Group ανέλαβε τη διοργάνωση του συνεδρίου και της παράλληλης έκθεσης, όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής.

Στοιχεία επικοινωνίας:

MACT Media Group – Greece, Συγγρού 72, 117 42 Αθήνα, 211 0129575, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», Πειραιώς 73, 105 53 Αθήνα, 210 3315649, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σε έγγραφό της στην ελληνική Βουλή η υπουργός Τουρισμού (24/8/2018) αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων: «Αναφορικά με τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, το Υπουργείο Τουρισμού τη θεωρεί άμεση προτεραιότητα. Ειδικότερα, περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων για τη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα και η ένταξη των ελληνικών προϊόντων στα ξενοδοχεία και στην τουριστική αλυσίδα, καθώς και η συστηματική προβολή μέσω του ΕΟΤ της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό.

»Επιπλέον, περιλαμβάνονται δράσεις προώθησης των τοπικών προϊόντων της ελληνικής γαστρονομίας, όπως το ελαιόλαδο, τα ελληνικά τυριά, τα κρασιά και τα βότανα, που συμβάλλουν στην ανάδειξη της αυθεντικότητας και της ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας κάθε τόπου.

»Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται η δημιουργία του Φόρουμ Αγροδιατροφής, Βιομηχανίας & Τουρισμού, που συστήσαμε με συναρμόδια υπουργεία για πολιτικές και δράσεις διασύνδεσης της αγροδιατροφής και της μεταποιητικής βιομηχανίας με τον τουρισμό και για συνέργειες μεταξύ των τριών κλάδων.

»Με την υπ’ αριθμ. 12528/17-07-2018 κοινή υπουργική απόφαση με το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΦΕΚ 3089/Β’/30-7-2018) ορίσαμε τις προδιαγραφές λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και θεσπίσαμε Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού (ΕΣΑ). Παράλληλα το Υπουργείο Τουρισμού χορηγεί το Σήμα Ελληνικής Κουζίνας σε επιχειρήσεις και το Ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου με βάση τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές».

Εμείς μπορούμε να καταγράψουμε ότι τελικά, με βάση όλα όσα αναφέρει η κα υπουργός Τουρισμού, τα ελληνικά τρόφιμα και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα ελληνικά ξενοδοχεία και εστιατόρια καλύπτουν το 13% των δαπανών τους, και στην Κρήτη, με ισχυρό τοπικιστικό πνεύμα, φθάνουν στο 17%, ενώ στην Ιταλία ο μέσος όρος είναι 70%.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι από το 1 € κατανάλωσης ενός τουρίστα στη Χαλκιδική το φαινόμενο εισόδημα στην περιοχή φθάνει στο 0,80 € (τον επιδοτούμε δηλαδή!), ενώ στην Έδεσσα φθάνει τα 2,5 €.

Με κατεστραμμένο το πνεύμα ομοψυχίας, με προσανατολισμό στη γνώση και την τεχνική, τη διαδικασία, και όχι στον άνθρωπο και στην κοινωνία, η γαστρονομία καταντά κίνημα καταναλωτικό, ενώ θα μπορούσε να είναι αναπτυξιακός μοχλός. Και έτσι, ως αναπτυξιακό μοχλό, χρειάζεται να τη δούμε όσοι θα έχουμε την ευκαιρία να πάμε στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας & Οίνου στο Ζάππειο.

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn