sel.8_36.png

Πάλι νεκρός αγρότης: Νεκρός εντοπίστηκε 57χρονος υλοτόμος σε δασική περιοχή στο Βορεινό Αλμωπίας στην Πέλλα κατόπιν ερευνών της Αστυνομίας. Ο αγρότης ήταν μόνος και δεν είχε δώσει σημεία ζωής στους οικείους του. Ο 57χρονος έχασε τη ζωή του όταν έπεσε δέντρο και τον χτύπησε στο κεφάλι (presspublica.gr 29/7/2018).

Συμπόσιο με αντικείμενο την κοινωνία πολιτών, την κοινωνική οικονομία και τη συμμετοχική δημοκρατία πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στη Βίτσα του Ζαγορίου Ιωαννίνων από την Επέκεινα Χώρα, την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας, το Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας και τον Κόσμο των Συλλόγων από τις 27 έως τις 29/7/2018.

Σημαντικά τρόφιμα: 1. Σολομός (ωμέγα-3, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, όλες οι βιταμίνες Β), 2. kale (βιταμίνη C, Α, Κ1, Β6, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκός, μαγγάνιο), 3. φύκια (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιοδραστικές ενώσεις, ιώδιο), 4. σκόρδο (βιταμίνες C, B1, B6, ασβέστιο, κάλιο, χαλκός, μαγγάνιο, σελήνιο, allicin), 5. οστρακοειδή (βιταμίνη Β12, C, Β, D, κάλιο, σελήνιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός), 6. πατάτα (υδατάνθρακες, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός, μαγγάνιο, βιταμίνη C, Β), 7. Συκώτι (βιταμίνη B2, B12, B6, B5, Α, χαλκός, σίδηρος, φωσφόρος, ψευδάργυρος, σελήνιο), 8. σαρδέλες (ασβέστιο, φώσφορος, βιταμίνη D, Β12, σελήνιο, ωμέγα-3), 9. βατόμουρα (βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, ανθοκυανίνες, φυτοχημικά), 10. κρόκοι αβγών (βιταμίνες, μέταλλα, lutein, zeaxanthin, χολίνη, πρωτεΐνες, λίπη), 11. μαύρη σοκολάτα (ίνες, σίδηρος, μαγνήσιο, χαλκός, μαγγάνιο, αντιοξειδωτικά, healthline.com, texnologosgeoponos.gr 13/7/2018).

Βελανιδιές: «Τά περισσότερα εἴδη βελανιδιᾶς καίγονται πιό δύσκολα ἀπό τά πεῦκα, ποῦ ἐπικρατοῦν στά δάση τῆς Ἀττικῆς, ἐνῶ χάρη στό τεράστιο ριζικό σύστημα πού ἀναπτύσσει (σ.σ.: μπορεῖ νά φτάσει ἕως τά 10 μέτρα βάθος) ἡ βελανιδιά λειτουργεῖ καί σάν μία μεγάλη ἀποθήκη νεροῦ. Μέ τή διαπνοή τῶν φύλλων αὐξάνει τήν ὑγρασία στό περιβάλλον καί ταυτόχρονα ψύχει τήν ἀτμόσφαιρα. Ἔτσι, σέ μεγάλες ἐκτάσεις γύρω ἀπό τήν Ἀττική θά μποροῦσε μακροπρόθεσμα νά λειτουργήσει ὡς τό τέλειο κλιματιστικό γιά τό λεκανοπέδιο» (Ε. Ευθυμίου, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων, «Καθημερινή» 10/9/2019). «Λόγω τοῦ ἐκτεταμένου ριζικοῦ συστήματος τά ἄτομα τῆς βελανιδιᾶς φύονται σέ ἀραιές ἀποστάσεις μεταξύ τούς, γεγονός πού ἐπιτρέπει ἐνδιάμεσα τήν ἀνάπτυξη πολύ πλούσιας θαμνώδους καί ποώδους βλάστησης λόγω τῶν ἐξαιρετικῶν συνθηκῶν καί τοῦ μικροκλίματος ποῦ ἐπικρατεῖ ἐκεῖ» (Σύλλογος Φίλων Βελανιδιάς & Περιβάλλοντος «Ἀμαδρυάδα», www.velanidodasos.gr/oaktree/.adiavroxoi.blogspot.com 29/7/2018).

Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Καλαβρύτων: Τα ετήσια οικονομικά στοιχεία χρήσεως 1/1-31/12/2017 δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών του 2017 ανήλθε σε 26.257.360 €, με το σύνολο του πλεονάσματος να είναι 2.285.430 € προ φόρων, με τις τιμές αγοράς του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους να είναι στο πρόβειο 1,04 € και στο γίδινο 0,63 €. Η ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος ανήλθε το 2017 στους 20.000 τόνους. Η παραγωγή έφτασε τους 4.300 τόνους για τη βαρελίσια φέτα ΠΟΠ, το γίδινο τυρί, τη φέτα ΠΟΠ δοχείο, παράλληλα με τα υποπροϊόντα (ξηρή μυζήθρα, γιαούρτι, αφίρι, ανθότυρο, βούτυρο), αλλά και τη συσκευασμένη φέτα ΠΟΠ 400 γρ. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ έφτασαν τους 100 τόνους, ενώ η διοίκηση επανέλαβε ότι θα επιχειρήσει αύξηση του μεριδίου της στις διεθνείς αγορές (Π. Σατολιάς, Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, agrotypos.gr, neapaseges.gr 30/7/2018, σ.σ. μόνο συγχαρητήρια).

Ελληνικό σήμα ελαιολάδου: Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» ανακοίνωσε ότι σκοπός του επίσημου ελληνικού σήματος στο ελληνικό ελαιόλαδο είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά και η αποφυγή φαινομένων παραπλάνησής τους, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που είναι πιστοποιημένες και καταχωρισμένες στο μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων και δικαιούχων χρήσεως των ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ που τηρεί ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για την παραγωγή ή/και τη συσκευασία ή/και την εμπορία προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ δικαιούνται τη χρήση του ελληνικού σήματος μετά την υποβολή αίτησής τους με όσα προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 192 του Ν. 4072/2012 (neapaseges.gr 30/7/2018).

Τρώμε το μέλλον μας: Την 1η Αυγούστου 2018 η ανθρωπότητα κατανάλωσε το σύνολο των πόρων που η φύση μπορεί να ανανεώσει μέσα σε έναν χρόνο και έτσι από 1/8/2018 παίρνει «με πίστωση» από το μέλλον. «Έχουμε χρησιμοποιήσει περισσότερα δέντρα, νερό, καλλιεργήσιμα εδάφη και ψάρια απ’ όσα η Γη μπορεί να μας παράσχει μέσα σε έναν χρόνο και έχουμε εκπέμψει περισσότερο άνθρακα απ’ όσο μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί και τα δάση. Θα χρειαζόμασταν σήμερα το αντίστοιχο 1,7 Γης για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας». Το 1970, όταν ορίστηκε «η ημέρα της υπέρβασης», ήταν 29 Δεκεμβρίου. Το 2017 είχε καταγραφεί στις 3 Αυγούστου. Η ημέρα «επιταχύνθηκε εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης» ίσως επειδή το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο καταλήγει στους σκουπιδοτενεκέδες. «Έχουμε διαφορετικές ευθύνες: Μικρές χώρες με μικρό πληθυσμό, όπως το Κατάρ και το Λουξεμβούργο, έχουν εξαιρετικά ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα. Αν το σύνολο της ανθρωπότητας ζούσε όπως αυτοί, η “ημέρα της υπέρβασης” θα ερχόταν από τις 9 ως τις 19 Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, σε μια χώρα όπως το Βιετνάμ η ημερομηνία υπέρβασης είναι η 21η Δεκεμβρίου. Μπορούμε να υπολογίσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα στο footprintcalculator.org» (WWF, Global Footprint Network, ΑΠΕ-ΜΠΕ, eleftherostypos.gr 30/7/2018).

Σαντορίνη: Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη είναι αρκετά πρώιμος, από τις 27/7/2018, και ξεκίνησε, όπως πάντα, με τις λευκές ποικιλίες για να ακολουθήσουν προς το τέλος οι ερυθρές. Η ανομβρία του χειμώνα σε συνδυασμό με τα πρόσφατα ψιλόβροχα, που έφεραν υγρασία, δεν βοήθησαν τα σταφύλια να εξελιχθούν. Η στρεμματική απόδοση είναι χαμηλή, τα σταφύλια λίγα και οι οινοποιοί πολλοί. Οι αμπελουργοί διαπραγματεύονται με πολλούς οινοποιούς την τιμή και οι τιμές κάνουν ράλι (atlantea.news 30/7/2018).

Κόλπα εμπορίου: Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) δημοσίευσε την αναφορά «Κόλπα του εμπορίου στη σήμανση τροφίμων», που δείχνει πολλά «κόλπα» που μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Η αναφορά εστιάζει σε τρεις πρακτικές που χρυσώνουν το χάπι για την πραγματική ποιότητα τροφίμων και ποτών:

  • Βιομηχανικά προϊόντα με σήμανση «παραδοσιακό», «χειροποίητο», «αγνό»
  • Προϊόντα γαλακτοκομικά με ελάχιστα φρούτα, που δείχνουν εικόνες φρούτων
  • Ψωμιά, μπισκότα, ζυμαρικά χωρίς φυτικές ίνες, που γράφουν «ολικής άλεσης»

Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ευρωπαϊκών κανόνων. Η BEUC ζήτησε από την Ε.Ε. να κάνει πιο «αληθινή» τη σήμανση τροφίμων (www.kepka.org 28/7/2018).

Τιμές Σαντορίνης: Το κτήμα Σιγάλα ανακοινώνει προς όλους τους αμπελουργούς της Σαντορίνης ότι θα πληρώσει: ασύρτικο 4,50 €/κιλό, μαυροτράγανο 4,50 €/κιλό και αηδάνι 4,70 €/κιλό. Τα σταφύλια θα ζυγίζονται και θα πληρώνονται. Επίσης το κτήμα Σιγάλα θα συνεισφέρει στην ελάφρυνση της φορολογίας των αμπελουργών που θα προκύψει από την πώληση των σταφυλιών στο κτήμα (atlantea.news 31/7/2018).

Περίεργος: Σε κτηνιατρική κλινική στο Πικέρμι Αττικής νοσηλεύεται 7χρονο αρσενικό λυκόσκυλο, γερμανικό ποιμενικό, που βρέθηκε λιπόθυμο στην αυλή καμένου σπιτιού στο Μάτι Αττικής σύμφωνα με το Zoosos. Το καθαρόαιμο ζώο έχει εγκαύματα στις πατούσες του, αλλά σύντομα θα γίνει καλά. Ο ιδιοκτήτης του (όχι άνθρωπος) δεν αναζήτησε βοήθεια για το τραυματισμένο ζώο του και μόνο αφού του το ζήτησαν ο εθελοντές τούς επέτρεψε να το πάρουν για να το φροντίσουν και να το μεταφέρουν σε κτηνιατρική κλινική για νοσηλεία. Έπειτα από λίγες μέρες τους είπε ότι δεν θέλει το κατοικίδιό του γιατί έχει καμένες πατούσες! (presspublica.gr 2/8/2018, σ.σ. περίεργος… Τελικά βρέθηκε άνθρωπος που υιοθέτησε το σκυλί. Ο ιδιοκτήτης ο παλιός ήταν περίεργος, μη φιλόζωος πιθανόν).

Πεύκα: «Tα πεῦκα εἶναι οἱ μεγάλοι ἔνοχοι: Ἔχουμε μια μανία μέ τά πεῦκα. Τα φυτεύουμε παντοῦ. Στα στρατόπεδα τά βάζουν δίπλα στίς πυριτιδαποθῆκες. Τα πεῦκα ὅμως ἔχουν ένα… μειονέκτημα. Χρειάζονται, προκαλοῦν τή φωτιά. Ἀνήκει στό DΝΑ τούς. Στο Πήλιο, πού δέν ἔχει πεῦκα, πῆγαν οἱ δασολόγοι καί φύτεψαν. Τά πεῦκα αὐτά ἔχουν καεῖ ἕως τώρα τρεῖς φορές. Στήν Πάρνηθα τά πεῦκα ἔκαψαν τά ἔλατα. Ἀπό τή ρητίνη βγαίνει τό εὔφλεκτο νέφτι» (Νίκος Μάργαρης, 1943-2013, adiavroxoi.blogspot.com 29/7/2018).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn