Αγροτική Οικονομία

Φυσικός χυμός ελιάς από την Πιερία

Περισσότερα...

 

Η πιστοποιημένη άτυπη ομάδα ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της Ένωσης Παραγωγών του Συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας, και για τη φετινή ελαιοπαραγωγική εσοδεία 2021, πέτυχε την παραγωγή ελαιολάδου με «Ισχυρισμό υγείας». Πρόκειται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος», έναν φυσικό χυμό ελιάς από την Πιερία, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Δημήτρης Ρουκάς (MSc Τεχνολόγος Γεωπόνος, Επιστημονικός Συνεργάτης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Ο Συνεταιρισμός Κάτω Αγιάννη Πιερίας δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, κατάφερε επίσης στην κυριολεξία να εξαγάγει από τα ελαιόκαρπα τον πιο φρέσκο φυσικό χυμό ελιάς. Το έξτρα

Περισσότερα...

Τα «ΑγροΝέα» στον «Στέντορα» κάθε εβδομάδα

Περισσότερα...

 

Δέρμα. Δέρμα από τα απόβλητα σταφυλιών μετά την οινοποίηση. Στην Ελλάδα παράγουμε 400.000 tn κρασί, το οποίο είναι το 10% της Ιταλίας, όσο περίπου και η Ισπανία, ενώ η Γερμανία (χωρίς ήλιο, αλλά με ζάχαρη) παράγει 600.000 tn. «Σκεφτείτε τους εκατοντάδες τόνους, κοτσάνια, στέμφυλα και σπόρους που αφήνει πίσω της η παραγωγή κρασιού. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθέτησε μεθόδους κυκλικής οικονομίας, αξιοποιώντας τα απορρίμματα της αμπελουργίας. Με μηδενική χημική επιβάρυνση, με μειωμένη ενεργειακή χρήση, χωρίς κατάχρηση πολύτιμων ποσοτήτων νερού και χωρίς ρύπανση. Δέρμα από κρασί (!) για έπιπλα, αυτοκίνητα, ενδύματα και αξεσουάρ. Βραβευμένο προϊόν καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας με τεράστιες προοπτικές» (Ε

Περισσότερα...

Άνοιγμα κτηνοτρόφων στις αστικές κοινωνίες

Περισσότερα...

Την Τετάρτη 19 Ιαν. 2022, στις 21.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσκαλεί σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο https://us02web.zoom.us/j/89544009911 με θέμα τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων για το 2022.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι,γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, στηριζόμενη στις περισσότερες από 150 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις των τελευταίων 18 μηνών, με την υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, προσδοκά μια επωφελή για τις τοπικές αγροτικές και αστικές κοινωνίες συνεργασία.

Μόνο μέσα στο 2021 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργάνωσε 108 δημόσιες διαδικτυακές εκδηλώσεις, οι οποίες

Περισσότερα...

Ο ΟΗΕ υπέρ του συνεργατισμού / συνεταιρισμών

Περισσότερα...

Περισσότερα...Την Τετάρτη 12 Ιαν. 2022, στις 21.00, με προσκεκλημένο τον κ. Λουκά Μπρέχα στο «Agro Bus», προγραμματίσαμε να συζητήσουμε για την ισχυρή παρέμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπέρ του συνεργατισμού / συνεταιρισμών.

Στις 21/7/21 στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 27ο θέμα ήταν: Κοινωνική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων ερωτημάτων που σχετίζονται με την παγκόσμια κοινωνική κατάσταση και τη νεολαία, τη γήρανση, τα άτομα με αναπηρία και την οικογένεια. Η τελική κατάληξη είναι η δημοσιευθείσα Έκθεση του Γενικού Γραμματέα «Οι συνεταιρισμοί στην κοινωνική ανάπτυξη», όπου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νόμους ή κανονισμούς που δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών, λαμβάνοντας

Περισσότερα...

Τα «ΑγροΝέα» πλέον και ως «Agro Bus»

Περισσότερα...

Τροφές-φάρμακο. «Φάρμακο» για πονοκεφάλους και ημικρανίες η διατροφή με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ψάρια και θαλασσινά) και η αποφυγή πρόσληψης λιπών ωμέγα-6. Με αυτό τον τρόπο οι πονοκέφαλοι γίνονται λιγότερο συχνοί, πιο σύντομοι και λιγότερο επώδυνοι. Οι ημικρανίες, μια νευρολογική πάθηση, είναι από τις συχνότερες αιτίες χρόνιου πόνου, χαμένων ωρών εργασίας και μειωμένης ποιότητας ζωής. Το 90% των ασθενών δεν μπορούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν φυσιολογικά στη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τρεις μέρες. Μία στις πέντε γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες υποφέρει από ημικρανίες κατά καιρούς. «Οι τροφές που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο» (δρ Κ. Ράμσντεν, Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης

Περισσότερα...

Τα πρώτα ΑγροΝέα του 2022

Περισσότερα...

 

Καταναλωτές. Η πρωτοβουλία «Η Μάρκα Του Καταναλωτή» προσκλήθηκε να παρουσιάσει το έργο της και τις αξίες της στον ΟΗΕ (Νέα Υόρκη) τον Σεπτ. 2021. «Αλλάζουμε ζωές, στηρίζουμε συνανθρώπους μας, όχι μόνο με τη στήριξη στους παραγωγούς, αλλά και με τον άμεσο θετικό αντίκτυπο και στους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας (κοινωνία, περιβάλλον, οικονομία). Είμαστε απλοί καταναλωτές που θελήσαμε να πάρουμε τον έλεγχο της κατανάλωσής μας, προσφέροντας αξιοπρεπή αμοιβή στους παραγωγούς, διαμορφώνοντας θετικές πρακτικές για την υγεία μας, το περιβάλλον, την ευζωία, επηρεάζοντας την κοινωνία και τον τόπο μας. Σε 10 χώρες οι καταναλωτές αλλάζουμε τον κόσμο με την υπεύθυνη κατανάλωση και τώρα θα βοηθήσουμε καταναλωτές και σε άλλες χώρες να κάνουν το

Περισσότερα...