Κοινωνική Οικονομία

Η Κοινωνία των Πολιτών οργανώνεται

Περισσότερα...

Κάθε Δευτέρα, στις 20.00, η «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» συζητά δημόσια διαδικτυακά θέματα που συνεπιλέγουν οι συμμετέχοντες συμπολίτες από προηγούμενες συναντήσεις.

Την Δευτέρα, 10 Μαΐ 2021, στις 20.00, η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ με την υποστήριξη της ΠΕΣΚΟ και του ΙΝΜΕΚΟ συζητούν δημόσια διαδικτυακά στο https://us02web.zoom.us/j/83393509410?pwd=ZldnbFR5cklzWUp4VHpNUGVpOE1WQT09 για τον «Εθελοντισμό».

Όποιοι έχουν πρόθεση να συνεισφέρουν στην κοινωνική ζύμωση, και όχι απλά να «εισπράξουν» γνώσεις και εμπειρίες από άλλους, ως «ξένα σώματα», όσοι θέλουν να εισφέρουν σε γνώσεις και εμπειρίες, χωρίς ανταλλάγματα, μπορούν να συμμετέχουν.

Την ανοικτή δημόσια συζήτηση μπορεί όποιος θέλει να την

Περισσότερα...

Πρώτα αγρότες και μετά Κοινωνική Οικονομία? …

Περισσότερα...

Πραγματοποιήθηκε προσεμιναριακή συζήτηση προβληματισμού την Τετάρτη, 31/3/2021, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής με αντικείμενο το σεμινάριο «Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ανάκαμψη», που θα γίνει 2-4 Απρ 2021, μετά την μνημονιακή δεκαετία & την πανδημία του covid-19.

Το σεμινάριο «Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ανάκαμψη» με δέκα (10) θεματικές μπορεί όποιος θέλει να συμμετέχει ενεργοποιώντας εκείνη την στιγμή τον αντίστοιχο σύνδεσμο, όπως φαίνεται παρακάτω:

2/4/21, 20.00, https://zoom.us/j/99921301423 -Τα όρια της μισθωτής εργασίας

Περισσότερα...

Σεμινάριο: Κοινωνική Οικονομία στα αγροτικά

Περισσότερα...

Το Σάββατο, 3 Απρ 2021, στις 17.00 (έως 18.30) προσκαλούνται όσοι επιθυμούν σε δημόσιο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: Αγροδιατροφή, τοπική αυτάρκεια & Κοινωνική Οικονομία, στα πλαίσια του τριήμερου 2, 3 & 4 Απρ 2021, αρθρωτού σεμινάριου με θέμα: Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ανάκαμψη, από την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ και την πλατφόρμα «Συνεργατική Κοινωνία, coopsociety.gr».

Στη μετάβαση από την βιομηχανική επανάσταση (1800-2050) προς την Κοινωνία της Γνώσης ή την εποχή 4.0, η εργασία βιώνει μια βαθιά αναδιάρθρωση με χαρακτηριστικό στοιχείο τη μείωση της μισθωτής εργασίας. Ως αποτέλεσμα, πολλοί θα αναγκαστούν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι. Αυτοαπασχολούμενοι στην ουσία είναι και οι μικροί

Περισσότερα...

Τελικά είναι Κ.ΑΛ.Ο. ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Περισσότερα...

Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 2020 η Έκθεση Κ.ΑΛ.Ο. 2019-2020 και συζητήθηκε σε ανοικτή διαδικτυακή διαδικασία τη Δευτέρα, 21/12/2020, στις 20.00 με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (ΠΕΣΚΟ) του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας (ΙΝΜΕΚΟ) και της ΑΜΚΕ Κοινωνία 3/3.

Η έκθεση βρίσκεται στον υπερσύνδεσμο https://kalo.gov.gr/k-al-o-ekthesi-eton-2019-2020/ και με πολλή χαρά την υποδεχθήκαμε, αν και τα στοιχεία δεν δείχνουν επαρκώς τη γενική εικόνα, αλλά κάνουν μονομερώς περιγραφή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, κυρίως μέχρι το 2018.

Στην πολύ γόνιμη συζήτηση μετείχαν με σκέψεις οι: Κώστας Οικονομόπουλος, Απόστολος Ιωακειμίδης, Βασίλης Τακτικός, Δημήτρης

Περισσότερα...

Η επιτάχυνση της μεταβιομηχανικής εποχής

Περισσότερα...

Κάθε 300 περίπου χρόνια ο δυτικός πολιτισμός αλλάζει εποχή: Μεσαίωνας, Αναγέννηση, Βιομηχανική Επανάσταση, Κοινωνία της Γνώσης. Φαίνεται μάλιστα από στατιστική παρακολούθηση ότι η μεταβατική περίοδος διαρκεί 30-40 χρόνια.

Η αλλαγή οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η τυπογραφία (1455) κατά την Αναγέννηση, η ατμομηχανή (1763) κατά τη Βιομηχανική Εποχή και οι τεχνολογίες πληροφορικής (2050) κατά την Κοινωνία της Γνώσης ή όπως τη λένε μερικοί Εποχή 4.0. Η Κοινωνία της Γνώσης ξεκίνησε με αφορμή τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και φαίνεται ότι επιταχύνεται ραγδαία από την πανδημία του Covid 19, που πιέζει παντού ασφυκτικά όλους και όλα σε εφαρμογές ΙΤ (Information Technologies).

Περισσότερα...

Καταναλωτικοί και άλλοι συνεταιρισμοί

Περισσότερα...

Πραγματοποιήθηκε η τακτική συνάντηση της Δευτέρας, στις 14/12/2020, που διαρκεί σταθερά 1,5 ώρα, από τις 20.00, στην πλατφόρμα Ζoom του ΙΝΜΕΚΟ (Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας) με κύριο αντικείμενο συζήτησης εμπειρίες και ενέργειες σχετικά με τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς.

Τον λόγο πήραν μεταξύ άλλων (με τη σειρά που ακούστηκαν) οι: Κώστας Οικονομόπουλος, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Λουκάς Μπρέχας, Γιάννης Φραγκούλης, Γιάννης Αυγενίκος, Χαρά Μορφονιού, Αλέξανδρος Μόζ, Βάϊος Κουτής, Γιώργος Καραμπάτος, Αντώνης Βούρτσης, Ολυμπία Καμινάρη, Αθανάσιος Κονταξής, Αλέξανδρος Οικονόμου, Πάνος Παπαϊωάννου, Μάνος Καλύβας και μεταξύ όσων ακούστηκαν καταγράψαμε:

    Περισσότερα...