mich10.5.jpg

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε την 1η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Εργατών, ακόμα ξέραμε ότι έχει χαρακτηριστεί και ως παγκόσμια ημέρα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, αλλά όλοι ζήσαμε την Πρωτομαγιά ως μια γιορτή της άνοιξης και των λουλουδιών.

Μετά την 1/5 η Πρωτομαγιά στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών, και μετά την επίσκεψη του κ. Κώστα Μπακογιάννη σε αυτή, σίγουρα θα είναι μια ημέρα ελπιδοφόρων προοπτικών για τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών (ΑΑΣΑ) εξαιτίας όσων ακούστηκαν στη σύσκεψη που ακολούθησε την εθιμοτυπική αλλά και ουσιαστική επίσκεψη-ενημέρωση του κ. Μπακογιάννη.

Ο χρήστης στο Facebook Κώστας Μπακογιάννης έγραψε αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών στον ιστοχώρο του: «Η Πρωτομαγιά στου Προμπονά γεμίζει χρώμα και αρώματα από την Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών. Εκεί όπου αγρότες από όλη την Ελλάδα εκθέτουν τα προϊόντα τους εδώ και 57 χρόνια. Στη μεγαλύτερη κεντρική ανθαγορά της Αθήνας. Άνθρωποι που θέλουν τη συνεργασία του Δήμου όχι μόνο για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς, αλλά και για δράσεις και εκδηλώσεις που μπορούν να τη μετατρέψουν σε εργαλείο για τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Όπως το ανθοχαλί στο Σύνταγμα την άνοιξη, οι ανθοσυνθέσεις στο Πεδίον του Άρεως ή τα Ανθεστήρια στις πλατείες της πόλης με τη συμμετοχή και των ανθοπωλών. Μαζί με τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό ο Δήμος δίπλα τους. Γιατί τα λουλούδια μπορούν να αλλάξουν την πόλη».

Πράγματι, ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ, πρόεδρος της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών (Ανθέων 21, Προμπονάς, Άνω Πατήσια), στη σύσκεψη μετά την περιήγηση στα stands της Κεντρικής Ανθαγοράς έβγαλε μερικές πολύ σημαντικές ειδήσεις, μεταξύ των οποίων σταχυολογήσαμε:

  • Η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών είναι η μόνη κεντρική πανελλήνια αγορά δρεπτών ανθέων και πρασινάδων στην Αθήνα, στο ίδιο σημείο επί 57 χρόνια, με αγρότες από όλη την Ελλάδα, στα όρια του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος, όταν ακόμα στην περιοχή υπήρχαν πατατοχώραφα από τους Ναξιώτες ιδιοκτήτες των χωραφιών.
  • Η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών μπορεί χωρίς ιδιαίτερες δαπάνες να βελτιώσει τη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων σε τομείς όπως η στήριξη έκφρασης συναισθημάτων των συμπολιτών μας με λουλούδια, οι τεχνικές συντήρησης λουλουδιών στο σπίτι και στη δουλειά, οι συμβολισμοί των λουλουδιών, οι ανθοσυνθέσεις, «πες το με ένα λουλούδι» κ.ά.
  • Μπορεί η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών να στηρίξει την καθιέρωση ενός μεγάλου γεγονότος στην Αθήνα, π.χ. ανθοχαλί στην Πλατεία Συντάγματος την άνοιξη, ανθοσυνθέσεις στο Πεδίον του Άρεως και στις γειτονιές της Αθήνας σε συνεργασία και με τους ανθοπώλες-πελάτες της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών, Ανθεστήρια σε συνεργασία με τους ανθοπώλες κ.ά.
  • Ανάληψη ανθοέργων στις διοργανώσεις του Δήμου Αθηναίων με ανταποδοτικές συνεργασίες.
  • Ο εκσυγχρονισμός της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών, που συζητήθηκε με τον κ. Μπακογιάννη, τον αντιδήμαρχο Αστικής Υποδομής Αθηναίων κ. Γεώργιο Αποστολόπουλο, τον κ. Διονύσιο Αδαμόπουλο, πρόεδρο του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος, και τους συνεργάτες του κ. Μπακογιάννη, προσαρμόζει τις λειτουργίες στις ανάγκες μιας σύγχρονης ανθαγοράς, κυρίως εξασφαλίζει σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή και προσφέρει πολλές πρόσθετες υπηρεσίες στη γειτονιά και στις συλλογικότητες της γειτονιάς όπου λειτουργεί συνεχώς επί 57 χρόνια η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών. Όπως ακούστηκε, η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών, ως προσφορά της στη γειτονιά της, παρά τις οκταώροφες περιβάλλουσες οικοδομές, θα μπορούσε στο ιδιόκτητο οικόπεδό της 4.300 τ.μ. να διαμορφώσει δύο υπόγεια (ένα υπόγειο ψυγείο και έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης) για να συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφοριακής έντασης στην περιοχή. Το κλειστό ισόγειο θα φιλοξενεί τις λειτουργίες της Ανθαγοράς με επαρκή ηχομόνωση, στον πρώτο όροφο με αίθριο θα υπάρχουν καταστήματα συμπληρωματικών, συναφών ειδών και στον δεύτερο όροφο θα υπάρχουν αίθουσες εκδηλώσεων, γραφεία συλλογικοτήτων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών κ.ά. Το σημαντικό είναι η επισκέψιμη χαμηλή ταράτσα με προσβάσιμο ανθόκηπο-ταρατσόκηπο με αναψυκτήριο και πέργολες ηλιοπροστασίας, ανοικτό για τα παιδιά και τους γείτονες, αλλά και άλλους επισκέπτες.
  • Τέλος, από όσα ακούστηκαν, η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών, η μόνη κεντρική ανθαγορά από αγρότες ανθοπαραγωγούς στο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, θα μπορούσε να λειτουργεί ως τουριστική ατραξιόν για τον city brake τουρισμό της Αθήνας, δεχόμενη επισκέψεις τουριστών και οργανωμένες επισκέψεις μαθητών για την προώθηση της ένταξης του χρώματος και των λουλουδιών στη ζωή των Αθηναίων.

Στο διοικητικό συμβούλιο, που ακολούθησε τις επισκέψεις της κας Γεωργίας Γεννιά, βουλευτή, του κ. Κώστα Μπακογιάννη, περιφερειάρχη και υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, του κ. Διονύση Αδαμόπουλου, προέδρου του 5ου Δ.Δ., του κ. Γιώργου Αποστολόπουλου, αντιδημάρχου Αθηναίων, και του κ. Σπύρου Σπυρίδωνος, π. δημάρχου Πόρου και π. γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης, κατά την Πρωτομαγιά, ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ, πρόεδρος, ο κ. Αλέξανδρος Μόσχος, αντιπρόεδρος, ο κ. Κώστας Ηρειώτης, ταμίας, και ο κ. Γεώργιος Σούγλας κατέγραψαν την ικανοποίηση όλων από τη θετική ανταπόκριση του αναπτυξιακού προγράμματος της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών, μάλιστα με αντιπροτάσεις για την από κοινού διερεύνηση της στήριξης της χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Παράλληλα, από όσα ακούστηκαν, προχωρά ο σημαντικός μηχανοργανωτικός εκσυγχρονισμός του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών με καινούργιο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και νέο πρόγραμμα μηχανογράφησης και διοικητικής αναδιοργάνωσης.

Ο κ. Κελμάγερ (τηλ.: 6932 381604) εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το προσεχές φθινόπωρο ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών – Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών θα μπορεί να κοιτά στο μέλλον με νέες ευοίωνες προοπτικές.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn