×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

agrotes_1306.jpg

Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στην παρουσίαση της Συνομοσπονδίας Κατασκευαστών Αγροτικών Μηχανημάτων Ιταλίας Feder Unacoma στις 11/6/2019 στο νεόδμητο ξενοδοχείο Elia Ermou (Ερμού 15, Αθήνα) για τις πολύ σημαντικές εκθέσεις EIMA και Agrilevante στην Ιταλία.

Στην παρουσίαση είδαμε τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων κ. Κώστα Σπανούλη, τον πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών» κ. Αθανάσιο Κελμάγερ, τη γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος» κα Μάγδα Κοντογιάννη, δημοσιογράφους και πολλούς άλλους.

Ο κ. Marco Acerbi, διευθυντής της EIMA, ανέφερε ότι η προσεχής ΕΙΜΑ (Έκθεση Αγροτικών Μηχανημάτων) θα γίνει στην Μπολόνια της Ιταλίας στις 11-15/11/2020 και η επόμενη Agrilevante στο Μπάρι της Ιταλίας 10-13/10/2019.

Η EIMA είναι προσανατολισμένη στα αγροτικά μηχανήματα, είναι η τρίτη αγροτική έκθεση παγκοσμίως και πέρυσι είχε 1.957 εκθέτες (από τους οποίους οι 670 από το εξωτερικό) και 375.000 επισκέπτες (από τους οποίους 51.121 επισκέπτες από το εξωτερικό και 90 αποστολές από 80 κράτη).

Η Agrilevante (www.agrilevante.eu) είναι προσανατολισμένη στη μεσογειακή γεωργία και ειδικά φέτος δίνει προτεραιότητα στη ζωοτεχνία με περισσότερα από 500 επιλεγμένα βοοειδή, άλογα, πρόβατα και κατσίκες, ενώ έχει και ειδικό τμήμα για την ανθοκηπουρική. Στην τελευταία Agrilevante (2017) έλαβαν μέρος 328 εκθέτες σε 50.000 τ.μ., οι δε επισκέπτες ήταν 70.775 (από 30 χώρες).

Με ενδιαφέρον ακούσαμε ότι το γραφικό Μπάρι έχει επιλεγεί από την Κίνα ως είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά, που δημιουργεί επιφυλάξεις για την τύχη του εγχειρήματος της COSCO μέσω του Πειραιά – ίσως οι διαδικασίες, η διαφθορά και η διαδρομή από τον Πειραιά να δυσκολεύουν περισσότερο την προσέγγιση της καρδιάς της Ε.Ε. απ’ ό,τι το Μπάρι!

Μεσογειακή γεωργία σημαίνει αμπελουργία, κηπουρική, ελαιοπαραγωγή, παραγωγή δημητριακών και ζωοτεχνία, ενώ είδαμε να δίδεται σημασία και στη γεωργία ακριβείας.

Με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε και για την έκθεση ΕΙΜΑ Agrimach, η οποία διοργανώνεται από τους Ιταλούς κατασκευαστές στην ταχέως ανερχόμενη αγορά της Ινδίας, στο Νέο Δελχί, 5-7/12/2019.

Λοιπόν οι ίδιοι οι Ιταλοί κατασκευαστές έχουν τη δική τους έκθεση στην Μπολόνια, κάνουν μια έκθεση για τη μεσογειακή γεωργία στο Μπάρι και πηγαίνουν στις ανερχόμενες αγορές, όπως η Ινδία, με δική τους έκθεση και τεχνογνωσία (πέρυσι πουλήθηκαν 8.000 τρακτέρ στην Ινδία). Μπράβο στους κατασκευαστές και τη συνομοσπονδία τους. Μόνο οι συλλογικές δομές μπορούν να είναι συνεχώς και σταθερά ανερχόμενες.

Ο κ. Κώστας Σπανούλης πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στη μεγάλη παραγγελία αγροτικών μηχανημάτων από τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων μετά την επίσκεψη στην ΕΙΜΑ με πολύ συμφέροντες όρους, κυρίως λόγω της μαζικής παραγγελίας, η οποία συνεπάγεται πολύ σημαντικές συνέργειες για τα μέλη του Συνδέσμου.

Ο κ. Κελμάγερ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στα μηχανήματα ανθοκαλλιέργειας και τη γεωργία ακριβείας, κυρίως για τα θερμοκήπια, ενώ ενημέρωσε για την προετοιμαζόμενη νέα εποχή στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών με νέο σύστημα logistics. Το νέο μηχανογραφικό της μπορεί να δώσει δυνατότητες αυτοματοποιημένων συναλλαγών, παραγγελιοληψίας, καλύτερης οργάνωσης εργασίας μέχρι και δυνατότητες δημοπράτησης στο μέλλον. Η πρώτη παρουσίαση του συστήματος μηχανοργάνωσης θα γίνει στις 26/6/2019.

Η κα Κοντογιάννη επεσήμανε τις τεράστιες δυνατότητες του συνεργατισμού (στην Ελλάδα «συνεταιρισμού») ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, που πλήττεται αδυσώπητα όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτιστικά και όσον αφορά τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων.

Φέτος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει εκδήλωση (όπως και πέρυσι με τις «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία») την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 21:00 στην έδρα του (Πλ. Γεμιστού 14, Μενίδι) με εισηγήτρια την κα Κοντογιάννη και θέμα «Συνεργατισμός για αξιοπρεπή εργασία».

Στην πολύ πετυχημένη παρουσίαση της Agrilevante είδαμε τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αργιθέας κ. Ανδρέα Στεργίου, την κα Ναταλία Αμολοχίτη, marketing manager της Shandong Wuzheng, του κινεζικού επιχειρηματικού ομίλου και με γεωργικά μηχανήματα, τον κ. Γιώργο Καραχρήστο, οργανωτή της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Θεματικού Τουρισμού Γαστρονομίας & Οίνου (Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, 27-29/9/2019), τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλέξανδρο Παπαχατζή και πολλούς άλλους.

Περιμένουμε με αγωνία και την παρουσίαση της δικής μας Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων (Θεσσαλονίκη, 30/1-2/2/2020), η οποία στην τελευταία της διοργάνωση (2018) φιλοξένησε σε 60.000 τ.μ. 1.950 εκθέτες και δέχθηκε 143.754 επισκέπτες, όπου παρουσιάζονται ως υποστηρικτές η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (ΕΚΑΓΕΜ) και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ). Τελείως διαφορετική, κρατικίστικη προσέγγιση.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn