indoi.jpg

Χθες 22 Αυγούστου συνεδρίασε στην Αθήνα ομάδα 44 συνεταιριστών από την ηγεσία της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συνεταιριστικών Τραπεζών της Ινδίας (National Federation of State Cooperative Banks, NFSCB). Οι επικεφαλής της ομοσπονδίας κάνουν το ετήσιο συνέδριό τους κάθε χρόνο σε άλλη χώρα. Έτσι, πέρυσι βρέθηκαν στη Βουδαπέστη, πρόπερσι στη Σουηδία κ.ο.κ. Το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν «Fraud monitoring system in financial cooperatives as part of supervision and regulation» («Σύστημα παρακολούθησης της απάτης στους οικονομικούς συνεταιρισμούς ως μέρος της εποπτείας και ρυθμίσεων»).

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η κοινωνική οικονομία –και όχι το παράγωγο «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία»– είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας στη σύγχρονη Ινδία των 1.386.000.000 κατοίκων (Κίνα 1.339 εκατ., ΗΠΑ 336 εκατ., Ελλάδα 10 εκατ., πληθυσμιακά στην 85η θέση από 243).

Η NFSCB είναι το συντονιστικό όργανο των 32 state banks από όλη την Ινδία, οι οποίες εκπροσωπούν τις 370 συνεταιριστικές τράπεζες των περιοχών, οι οποίες με τη σειρά τους συντονίζουν 99.000 τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες σε όλη την Ιδία.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες της NFSCB έχουν περίπου 500.000 μέλη-συνεταιριστές και με τις δραστηριότητές τους καλύπτουν το 6% του συνολικού ύψους των πιστώσεων σε όλη την Ινδία. Βέβαια, η NFSCB δίνει δάνεια μόνο προς αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς τόσο για την αγροτική παραγωγή, όσο και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων όταν γίνεται από αγρότες.

Για τον αστικό χώρο δραστηριοποιείται η Ομοσπονδία Αστικών Συνεταιριστικών Τραπεζών & Πιστωτικών Συνεταιρισμών, η National Federation of Urban Cooperative Banks & Credit Societies (NAFCUB). Παράλληλα δραστηριοποιούνται σε κάθε προϊόν ή λειτουργία ομοσπονδίες σε εθνικό επίπεδο, όπως η Ομοσπονδία Βαμβακοκαλλιεργητών, η Ομοσπονδία Αγροτικού Μάρκετινγκ (National Agricultural Co-operative Marketing Federation of India, NAFED), η Ομοσπονδία Καλλιεργητών Τζίντζερ κ.ά.

Όλες οι ομοσπονδίες συναντώνται στη Συνεταιριστική Συνομοσπονδία της Ινδίας με το σύνθημα «Οι συνεργατικές-συνεταιριστικές επιχειρήσεις οικοδομούν έναν καλύτερο κόσμο» («Co-operative enterprises build a better world»).

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Bhima Subrahmanyam, CEO, managing director της NFSCB. Στην ομοσπονδία τους έχουν μόνο 17 άτομα προσωπικό και κύριο αντικείμενό τους είναι η έκδοση εγχειριδίων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (έχουν εκδώσει 400 τίτλους, που μου τους έδειξε σε κατάλογο στο διαδίκτυο) και η εκπαίδευση όλων των εργαζομένων και συνεταιριστών, που την πετυχαίνουν με εξωτερικές επιχειρήσεις εκπαίδευσης σε όλη την Ινδία. Πιθανόν η τεχνογνωσία τους στις συνεταιριστικές αγροτικές τράπεζες και στην υποστήριξη του αγροτικού τομέα να είναι ενδιαφέρουσα και για την ελληνική πραγματικότητα.

Συζητήσαμε και με την κα Τ. Lalmuanpuii, chairwoman της Mizoram Cooperative Apex Bank, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε λίγο το τεράστιο ψηφιδωτό των θρησκειών και των φυλών στην Ινδία. Η ίδια ενδιαφέρθηκε πολύ να επισκεφθεί στον ελεύθερο χρόνο της χριστιανικά μνημεία που αναφέρονται στη Βίβλο, καθώς η ίδια είναι χριστιανή.

Στο συνέδριο-σεμινάριο (21-24/8) μετείχαν 5 πρώην υπουργοί (!), που είναι πρόεδροι συνεταιριστικών τραπεζών σήμερα, ενώ ο πρόεδρος της NFSCB είναι και μέλος του Κοινοβουλίου της Ινδίας. Τα 1,386 δισ. Ινδών (μόνο 900.000.000 ψηφοφόροι) εξέλεξαν 543 συνολικά βουλευτές πολύ πρόσφατα, στις 19/5. Η Ινδία έχει υπουργείο Συνεργατισμού.

Στο σεμινάριο της NFSCB, με φροντίδα του Δικτύου ΚΑΠΑ (Δίκτυο για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Περιφερειακή Ανάπτυξη) και των στελεχών του κ. Λουκά Μπρέχα και του γράφοντος, οργανώθηκε η παρουσίαση κάποιων παραμέτρων του συνεργατισμού στην Ελλάδα από τον κ. Παναγιώτη Τουρναβίτη (Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας), τον κ. Κωνσταντίνο Δούμα (Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Προμηθευτικών Συνεταιρισμών), τον κ. Γιώργο Ανέστη (Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, αγροτικά) και τον γράφοντα.

Με την ευκαιρία, ο κ. Θάνος Κελμάγερ (Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών) πρόσφερε μια ένδειξη της τεράστιας βιοποικιλότητας σε αυτόχθονα φυτά και ανθοκομικά φυτά με ανθοδέσμες. Πιθανόν θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα hub διανομής ανθών για τα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες με κάποιο σύγχρονο δημοπρατήριο.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής) και ο κ. Κώστας Μαντζουράνης (ΚΟΙΝΣΕΠ «Κυκεών») πρόσφεραν στοχευμένες ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες με «ζυγούρι» μελών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (ακόμα και χωρίς γραφειοκρατικές αδειοδοτήσεις στάβλων), καθώς και μαρμάρινα, από καλλιτέχνη από το Μενίδι με ελληνικό μάρμαρο, αντίγραφα από τον πολλών χιλιετιών μοναδικό ελληνικό πολιτισμό. Οι Ινδοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πρόβειο κρέας και τα κοτόπουλα, τα οποία συζητήθηκαν ευρέως εκτός προγράμματος.

Έγινε σαφές ότι συνεταιρισμός είναι μια αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεων των μελών διαμέσου μιας συν-ιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης. Οι συνεταιρισμοί αποτελούν ιδιοκτησίες των μελών τους και δημοκρατικά ελεγχόμενες οργανώσεις. Η διοίκησή τους πρέπει να ανταποκρίνεται στους στόχους του συνεταιρισμού, να προστατεύει τα συμφέροντα των μελών και να τηρεί τον έλεγχο εκ μέρους των μελών. Οι συνεταιρισμοί είναι επίσης επιχειρήσεις που στηρίζονται σε αξίες, τις οποίες αντανακλούν η διοίκηση και οι αρχές και πρακτικές διαχείρισής τους.

Η λέξη «δημοκρατικά» τα τελευταία χρόνια δέχεται διαφορετικές ερμηνείες και πιο «ελαστικούς» προσδιορισμούς. Έτσι, οι σύγχρονοι «προφήτες» της κοινωνικής οικονομίας αποδέχονται –λανθασμένα– ότι απέναντι στο σαφές «μία ψήφος για κάθε συμμετέχοντα στον συνεταιρισμό» μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό και «μία ψήφος για κάθε μερίδα, αλλά και κάποιο μεγαλύτερο ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των μερίδων». Έχει δε δημιουργηθεί και ολόκληρη «σχολή» που υποστηρίζεται από «περίεργα» κέντρα και υποστηρίζει τους συνεταιρισμούς «νέου τύπου»…

Επίσης αποδέχονται –λανθασμένα– ότι μπορεί ο συνεταιρισμός να μην εξυπηρετεί μόνο τα μέλη, αλλά να κάνει και συγκαλυμμένες εμπορικές πράξεις με τρίτους. Έτσι, οι ΚΟΙΝΣΕΠ, που έγιναν για να εξασφαλίσουν δουλειά στα μέλη τους, αποδέχονται ότι μπορεί να προσλαμβάνουν τρίτους μέχρι 40% των εργαζομένων τους.

Έτσι, αποδέχονται ότι οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, που έγιναν για να εξασφαλίσουν καταναλωτικά αγαθά για τα μέλη τους, μπορούν να πωλούν προϊόντα και σε τρίτους σε ποσοστό που φτάνει και μέχρι το 70% με 75% ή και πολύ παραπάνω του κύκλου εργασιών τους με τρίτους (μη μέλη). Σαν «συγκαλυμμένη» πολυμετοχική ΕΠΕ…

Έτσι, αποδέχονται ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, που έγιναν για να εξασφαλίσουν τιμή και προώθηση στην αγορά της αγροτικής παραγωγής των μελών τους, αγοράζουν και από τρίτους (μη μέλη) αγρότες και εμπορεύονται. Σαν «έμποροι»…

Έτσι, οι συνεταιριστικές τράπεζες κατέληξαν να δίνουν δάνεια και σε μη μέλη, ενώ δέχονται στην κεφαλαιουχική σύνθεση και στο σύστημα λήψης αποφάσεων και κεφάλαια από «επενδυτές» της ιδιωτικής οικονομικής!

Σε μερικούς από τους συνέδρους δόθηκε το βιβλίο «Σκέψεις για την αγροτική ανάπτυξη» του γράφοντος από τις εκδόσεις Στέντορας, η παρουσίαση του οποίου στο ευρύ κοινό θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Education Festival 2019, που οργανώνει το Skywalker.gr, ανοιχτό σε όλους, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στην Αθήνα.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn