lezanta.jpg

 

Επιτεύχθηκε πρωτόγνωρη διαδικτυακή κοινωνική ζύμωση στις 29 Οκτωβρίου 2020 με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας (ΙΝΜΕΚΟ).

imnkoΟ ελεύθερος σύνδεσμος στην πλατφόρμα Zoom αξιοποιήθηκε από τους κ.κ. (κατά σειρά σύνδεσης) Βασίλη Τακτικό (ΙΝΜΕΚΟ), Γρηγόρη Πετρόπουλο, Ιωάννη Ρουμελιώτη, Βασίλη Μπέλλη, Παύλο Μελισσινό, Βασίλη Κωνσταντινίδη, Αγγελική Χιόνη, Λουκά Γεωργίου, Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου, Αντώνη Βρούτση, Πάνο Παπαϊωάννου, Κώστα Οικονομόπουλο, Κώστα Κάρλο, Γεώργιο Καραμπάτο, Χαρά Μορφονιού, Γιώργο Μπαρκούρη, Γιάννη Λαγό και τον γράφοντα (συντονιστής).

Η διαδικτυακή σύμπραξη προτάθηκε να αποκτήσει εικόνα με ένα ενιαίο όνομα, το οποίο θα αποφασιστεί προσεχώς, αφού ακουστούν και άλλα ονόματα.

Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν ότι ένα δίμηνο θα ήταν αρκετό για να διαμορφωθεί πύλη στο internet όπου όλοι μαζί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα market place, με το κάθε market να είναι μια επιχείρηση της κοινωνικής οικονομίας ή/και άλλες σχετικές δομές, και όπου το κάθε market θα διαχειρίζεται ένα e-shop για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα του. Μάλιστα προτάθηκε τα market να έχουν ένδειξη περιφερειακής εξειδίκευσης, υποστηρίζοντας την τοπική ανάπτυξη σε επίπεδο Περιφέρειας. Θα μπορούσαν ακόμα με δείκτες να κατηγοριοποιηθούν οι υπηρεσίες και τα προϊόντα.

Την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, στις 20:00-21:30, με την υποστήριξη του ΙΝΜΕΚΟ θα γίνει η επόμενη (τέταρτη) συζήτηση στην πλατφόρμα Zoom με θέμα «Πρόταση λειτουργικής δομής της κοινωνικής πύλης στο internet».

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει οι συζητήσεις κάθε Δευτέρα, στις 20:00, να καταλήξουν σε ένα συμφωνημένο σχήμα το οποίο θα εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ιδεολογική βάση αλλά και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, καθώς και την ισορροπημένη οικονομική διαχείριση ενός τέτοιου εγχειρήματος μέσα στο προσεχές δίμηνο (μέχρι το τέλος του 2020).

Έγινε κατανοητό ότι κυριότερο εφόδιο (asset) του εγχειρήματος είναι το κοινωνικό κεφάλαιο που διαθέτουν οι επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, ιδρύματα, αλληλόχρεα κεφάλαια, ακόμα και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις). Από μόνες τους οι επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας ίσως αποτελούν μια αρκετά ενδιαφέρουσα εσωτερική αγορά αλλά και ισχυρή βάση για δημιουργία συνεργασιών και τυπικών ή άτυπων συνεργειών μεταξύ τους, καθώς και καλής αποδοχής δραστηριότητες (υπηρεσίες και προϊόντα) από την αγορά.

Σε μια κοινωνία αλλοτριωμένη και αφομοιωμένη από την κερδοσκοπική ιδιωτική οικονομική είναι πολύ δύσκολο να ενσωματωθούν μη εκχρηματισμένες δραστηριότητες και ίσως πάρα πολύ απίθανο, έως αδύνατο, να υιοθετηθούν φυσικές καταστάσεις.

Η τεχνητή αστική κοινωνία έχει θεοποιήσει την ιεραρχημένη πυραμιδική δομή σε κάθε έκφραση και την επιδίωξη του «αρχηγού» σε κάθε δραστηριότητα, ενώ η φυσική κατάσταση είναι η κοινή συνισταμένη του χάους.

Τη δύσκολη σύνθεση όλων των εκπεφρασμένων προτάσεων σε μια νέα διαδικτυακή πύλη ανέλαβαν να φέρουν προς συζήτηση στις 2/11 ο κ. Γιάννης Ρουμελιώτης και ο κ. Πάνος Παπαϊωάννου προσφέροντας εαυτόν εθελοντικά (αξιοποιώντας το κοινωνικό κεφάλαιο και όσα ακούστηκαν μέχρι σήμερα στις συζητήσεις που οργάνωσε το ΙΝΜΕΚΟ).

Φάνηκε ότι το εγχείρημα θα έπρεπε να συνδυάζει κάτι από τα εξαίρετα logistics της Amazon, όσο και κάτι από την πολύ πετυχημένη αναζήτηση ευκαιριών του Scroutz, όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, και να δίνει τη δυνατότητα των cluster για τη διεκδίκηση ισομοιρίας σε μεγαλύτερες συμπράξεις τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και διακρατικών έργων.

Μάλιστα ακούστηκε ότι όλοι θα ενδιαφέρονταν να προωθηθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας, ακόμα και σαν καλά παραδείγματα, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε άλλες αγορές, αλλά ομαλά και σιγά σιγά. Όπως ειπώθηκε, «το αγώγι ξυπνά τον αγωγιάτη» κάποιες φορές.

Ίσως ακόμα και μόνο η συνεύρεση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας και άλλων που εξομοιώνονται με αυτές να είναι αρκετά ισχυρό όπλο στην ανερχόμενη εποχή της κοινωνικής οικονομίας. Η δύναμη της συσσωμάτωσης δημιουργεί από μόνη της μια νέας μορφής δυναμική.

Ακούστηκε ότι κατά καιρούς είδαμε διάφορα εγχειρήματα που οργανώθηκαν τέλεια «από τα πάνω» και απέτυχαν, διότι οι συστάδες (cluster) και τα δίκτυα πρέπει να οργανώνονται «από τα κάτω». Οι συζητήσεις της Δευτέρας έχουν στόχο να ζυμώσουν κοινωνικά και να επικοινωνήσουν επαρκώς την πρόταση που προέκυψε και συντέθηκε από συζητήσεις.

Όπως είπε ο κ. Βασίλης Τακτικός, η διαδικτυακή πύλη θα μπορούσε να είναι οργανωμένη σε δύο επίπεδα. Το ένα παρουσιάζοντας όλα τα site των φορέων σε κατηγορίες και το άλλο παρουσιάζοντας όλα τα e-shop που υπάρχουν στον χώρο για τη δημιουργία αγοράς των κοινωνικών επιχειρήσεων. Μια μόνιμη έκθεση των κοινωνικών επιχειρήσεων με εύκολη πρόσβαση για κάθε ενδιαφερόμενο και κάθε πολίτη που θέλει να επικοινωνήσει με φορείς στο πεδίο.

Ο κόμβος αυτός θα μπορούσε να διευκολύνει περισσότερο από κάθε άλλο τις συνέργειες και τις συμπράξεις μεταξύ των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας και άλλων. Επίσης θα διευκολύνει τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τη διακίνηση γνώσης και τεχνογνωσίας. Στην πράξη ο κόμβος θα είναι φόρουμ διαρκούς διαβούλευσης και εικονικός εκθεσιακός χώρος για όλους.

Ο κ. Β. Τακτικός δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα πετύχει, καθώς στηρίζεται από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας που έλαβαν μέρος στο πανελλήνιο συνέδριο του 2016».

Η συζήτηση για τη σύσταση πύλης στο internet Greek social market οργανώνεται από το ΙΝΜΕΚΟ τη Δευτέρα 2/11, στις 20:00. Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 8813760.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn