koinoikon21.jpg

 

Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022 στις 21.00 οργανώνεται ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την κοινωνική οικονομία και την Κοινωνία των Πολιτών με απώτερο στόχο να οργανωθεί ο χώρος και να διαμορφωθεί ένα Δίκτυο των δικτύων στο https://us02web.zoom.us/j/85776516248?pwd=Tk1BRGtCc0hHd1FvNlJpSjdIUW15Zz09.

Η ανεπαρκής αυτοοργάνωση του χώρου της κοινωνικής οικονομίας (συνεταιρισμοί κάθε μορφής, αλληλασφαλιστικά κεφάλαια, ηθικές τράπεζες και ιδρύματα) και του χώρου των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (σωματεία, σύλλογοι, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες κ.λπ.) αφήνει χώρο στο κράτος και στις κερδοσκοπικές ιδιωτικές εταιρίες να υφαρπάζουν τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί από την Ε.Ε. για την κοινωνία από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Πρόκειται για πάρα πολλά ευρώ. Π.χ. η λεγόμενη κοινωφελής εργασία με τις χιλιάδες των 8 μηνών εργαζομένων, οι οποίοι κατακλύζουν κυρίως τους δήμους αλλά και πολλές άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και θα έπρεπε να διοχετεύεται μόνο μέσω των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (πολιτιστικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, εξωραϊστικοί σύλλογοι, αθλητικοί σύλλογοι, επιστημονικές οργανώσεις, εθνικοτοπικοί σύλλογοι κ.λπ.).

Πρόκειται για πάρα πολλά ευρώ. Π.χ. μεγάλες εργοληπτικές εταιρίες του ιδιωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου, αφού αναλάβουν ένα έργο, μετά πετυχαίνουν να οργανώσουν χρηματοδοτούμενα από το ΕΚΤ σεμινάρια εξειδίκευσης και τελικά το εργατικό κόστος το πληρώνει το ΕΚΤ, και οι ιδιωτικές εταιρίες κερδίζουν το εργατικό κόστος. Πρόκειται για μεθοδολογία που εφαρμόζεται ευρέως.

Όλα αυτά χωρίς ποτέ ο ΟΑΕΔ ή άλλη αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης των χρημάτων να χρηματοδοτήσει την πρόσληψη γραμματειακής στήριξης των συλλόγων, των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και των δομών της κοινωνικής οικονομίας.

Ακόμα, κεφάλαια που σχεδιάζονται και εντάσσονται στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα για την υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας τελικά δεν προκηρύσσονται ποτέ και μεταφέρονται για να καλύψουν άλλες δραστηριότητες των Περιφερειών, π.χ. στην Περιφέρεια Αττικής από τα 11.000.000 € που προβλέφθηκαν για την κοινωνική οικονομία (2014-2020) τελικά δεν απορροφήθηκε ούτε ένα ευρώ.

Ακόμα και το υπουργείο Εργασίας, που είχε διαθέσιμο ένα ποσό της τάξεως των 160.000.000 € (μέχρι το 2023) για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, κατάφερε να απορροφήσει μόλις 1.500.000 € για υποστήριξη και βέβαια κάλυψε και το κόστος της μισθοδοσίας του αναποτελεσματικού συστήματος του υπουργείου (εκλεγμένοι πολιτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι).

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και της κοινωνικής οικονομίας, οι οποίοι συναντήθηκαν στις 12/2/2022, αποφάσισαν να συναντώνται τακτικά κάθε πρώτη και τρίτη Τρίτη για να οργανώσουν με τον καλύτερο τρόπο την ενημέρωση των εκλεγμένων, την ενημέρωση των Περιφερειών και των υπουργείων, την ενημέρωση κάθε πιθανού σχετικού ή αρμόδιου.

Η επόμενη ανοικτή δημόσια διαδικτυακή πρόσκληση για συζήτηση είναι την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022 στις 21.00 (Μιχάλης Βασιλάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) στο https://us02web.zoom.us/j/85776516248?pwd=Tk1BRGtCc0hHd1FvNlJpSjdIUW15Zz09

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «ΑγροΝέα», «Agrobus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn