epanaprosdiorizontas_th_syllogikh_drash.jpg

Συλλογική δράση υπάρχει μόνο μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων και την εφαρμογή της την είδαμε (την απολαύσαμε) την Κυριακή 27 Ιουνίου 2018 στο Ελατοχώρι της Κατερίνης, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με ψυχή της συλλογικής δράσης την κα Αναστασία Μποστανίτη, πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, γύρω από ένα σύνολο δραστηριοτήτων με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι». 

Εμείς απολαύσαμε, συμμετείχαμε μόνο μία ημέρα, αλλά η δράση ήταν διήμερη και το έργο πολυήμερο με μεγάλη προετοιμασία για κάτι τόσο πρωτόγνωρο σε όλους στην ελληνική πραγματικότητα. Βλέπετε, δεν συνηθίσαμε να βλέπουμε στο ίδιο «έργο» όλους τους τοπικούς δρώντες, όπως: τοπικό συμβούλιο, Αναγκαστικό Δασικό Συνεταιρισμό Ελατοχωρίου, χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, εκκλησιαστική επιτροπή, σχολική επιτροπή, Λαογραφικό Όμιλο Ελατοχωρίου, Σύλλογο Επαγγελματιών (τουρισμού και αγροτικών προϊόντων), Σύλλογο Μανιταρόφιλων Κεντρικής Μακεδονίας (έδρα: Ελατοχώρι), Πολιτιστικό Σύλλογο Ελατοχωριτών Θεσσαλονίκης και βέβαια και όλους τους θεσμούς που δρουν στην περιοχή, όπως δήμος Κατερίνης, Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σχολείο Ελατοχωρίου, εκκλησία Ελατοχωρίου, αλλά και άλλους φορείς, όπως: Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, Σύλλογος Ξενοδόχων Πιερίας, Ινστιτούτο Γαστρονομίας Πιερίας και πολλούς άλλους.

Στην πρώτη ανακοίνωση που βρήκαμε για τη διημερίδα 26 και 27/5/2018 «Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι» εντοπίσαμε ότι η κα Αναστασία Μποστανίτη μας ζητούσε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να ενημερωθούμε για την προσπάθεια. Εκεί έγραφε:

«Οι σπουδαστές του Τμήματος Εναλλακτικού Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος “Επανεκκίνηση των Νέων”, που εκπονείται από το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Γεωργικής & Βιοτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης (γνωστή ως Αμερικανική Γεωργική Σχολή) σε συνεργασία με το Rutgers University των Η.Π.Α. συνδιοργάνωσαν με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον δήμο Κατερίνης και τους τοπικούς φορείς του Ελατοχωρίου διημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί 26 και 27 Μαΐου στο Ελατοχώρι Πιερίας με την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

»Ένα νέο τουριστικό προφίλ για το Ελατοχώρι Πιερίας προτείνoυν οι σπουδαστές του Τμήματος Εναλλακτικού Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος “Επανεκκίνηση των Νέων”. Το πρόγραμμα αυτό, που στόχο έχει την καταπολέμηση της ανεργίας, θα κορυφωθεί με διημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί 26-27 Μαΐου στο Ελατοχώρι, ενώ το βράδυ της 26ης Μαΐου θα δοθεί ιστορικό συμπόσιο, το οποίο θα ταξιδέψει γαστρονομικά τους συμμετέχοντες στην εποχή του Ομήρου και της μούσας Καλλιόπης, δίνοντας μία “πρόγευση” για το νέο brand (περιεχόμενο ονόματος) του Ελατοχωρίου.

»Aνταποκρινόμενοι στη θέληση της τοπικής κοινωνίας του Ελατοχωρίου, οι εκπαιδευόμενοι του προγράμματος με τους υπεύθυνους καθηγητές τους θα επιχειρήσουν σε συνεργασία με τους τοπικούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να δημιουργήσουν μια νέα τουριστική ταυτότητα για το Ελατοχώρι Πιερίας που να βασίζεται στο τσάι Oλύμπου (Sideritis scardica), που καλλιεργείται στην περιοχή. Δηλαδή να επαναπροσδιορίσουν το Ελατοχώρι».

Συνολικά 40 νέοι εκπαιδευόμενοι, πτυχιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων, και ορισμένοι επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού μαζί με έξι καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, σχετικών με τον τουρισμό, θα συνεισφέρουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου μεταφέροντας την τεχνογνωσία τους.

Το νέο τουριστικό προϊόν με έμβλημα το τσάι Ολύμπου θα περιλαμβάνει οργανωμένες δράσεις, σχετικές με τη γαστρονομία, το φυσικό περιβάλλον, βοτανικούς κήπους, επισκέψιμα τουριστικά αγροκτήματα, εικαστικά δρώμενα και εκθέσεις, καθώς και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Η σύνδεση όλων των προαναφερομένων δράσεων, όλες βασισμένες στην τοπική παράδοση, θα δημιουργήσει μία ισχυρή και συνεπή ιστορία, ικανή να προσελκύει το επιθυμητό προφίλ επισκεπτών και να διαμορφώσει τη νέα εικόνα του Ελατοχωρίου.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Χρέωση (15 ευρώ/άτομο) υπάρχει μόνο για τη συμμετοχή στο ιστορικό συμπόσιο «Νόστιμον Ήμαρ» το Σάββατο 26 Μαΐου με περιορισμένο αριθμό θέσεων (έως 150 άτομα).

Το «Νόστιμον Ήμαρ» ήταν μία απόδραση στη μυθική γη των Μουσών με ευρηματικότητα και σεβασμό στις παραδόσεις και στην ιστορία της.

Ένα συμπόσιο στον καταπράσινο κήπο του ξενοδοχείου Νικέλλη, μέσα στα δένδρα, με θέα τον Όλυμπο και με συνδαιτυμόνες τη μούσα Καλλιόπη, τον Εύμαιο και τον Οδυσσέα συνόδευσε τη νοσταλγική επιστροφή όλων στις μυρωδιές και στις γεύσεις, στις γαστρονομικές θύμησες παλαιοτέρων χρόνων.

Ο μαύρος χοίρος Ολύμπου, εκτρεφόμενος με ελιά, από τον φίλο Νίκο Φωτιάδη σιγοψήθηκε σε ζωμό από φύλλα τσαγιού Ολύμπου σε παραδοσιακά πήλινα σκεύη, σε φωτιές στο διπλανό λοφάκι. Οι οίνοι Ολύμπου Πιερίας έτερψαν τους ουρανίσκους. Και γνωρίσαμε πολλές κοινές  προσπάθειες των 15 οινοποιών Πιερίας, μεταξύ των οποίων του φίλου Γιάννη Παντούλη, του Αποστόλη Κούρτη και του πρωτοπόρου Γιώργου Αδάμου, πάντα με την υποστήριξη του κ. Δ. Ρουκά.

Το Σάββατο (στο συνέδριο) είχε γεμίσει από τις εισηγήσεις πολλών διακεκριμένων εισηγητών – ερευνητών με συντονιστή τον κ. Σάκη Παπαδόπουλο, αρχισυντάκτη στο περιοδικό και στην ιστοσελίδα «Omorfa Taxidia», που έδινε και το στίγμα της προσπάθειας, με θέματα όπως:

· Οι τροφές της πιέριας γης (τσάι, κάστανο, βελανίδι, καρύδι, κεράσι, μαύρος χοίρος) από τον δρα Νότη Αργυρίου, ερευνητή του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Ε.Κ.Ε.Τ.Α.

· Το πολιτισμικό περιβάλλον της Πιερίας κατά την αρχαιότητα από τον κ. Μιλτιάδη Μυτελέτση, αρχαιολόγο Ε.Φ.Α. Πιερίας

· Προσδιορίζοντας τη γαστρονομική ταυτότητα του Ελατοχωρίου από τον chef Τάσο Χριστόπουλο

· Από τη θεωρία στην πράξη: η ιδέα και η εφαρμογή του προγράμματος «Εναλλακτικού Τουρισμού» στην περίπτωση του Ελατοχωρίου από τον δρα Φίλιππο Παπαδόπουλο, δ/ντή Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων, και την ομάδα των εκπαιδευτών του προγράμματος «Εναλλακτικού Τουρισμού» με τους εκπαιδευόμενους

Όπως ξαναγράψαμε, απολαύσαμε τις δραστηριότητες της Κυριακής 27/5/2018, όπου μεταξύ άλλων περιελάμβαναν:

· Δράση Α: Γαστρονομία στο Παλιό Ελατοχώρι

· Δράση Β: Φυσικό περιβάλλον, φορητός βοτανικός κήπος στο Παλιό Ελατοχώρι

· Δράση Γ: Εικαστικές εκθέσεις στο Νέο Ελατοχώρι

· Δράση Δ: Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης στο Νέο Ελατοχώρι

· Δράση Ε: Επισκέψιμα αγροκτήματα (ιερός ναός Αγίου Νικολάου, περιοχή Πέτρες)

· Εργαστήριο Α: Γαστρονομία, φυσικό περιβάλλον, αγροκτήματα, βοτανικός κήπος

· Εργαστήριο Β: Εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης

Πήγα και ξεναγήθηκα από την κα Χριστίνα Αρχοντή (εκπαιδεύτρια εναλλακτικών μορφών τουρισμού) στο εργαστήριο τσαγιού Ολύμπου και έμαθα (άκουσα) για όλη την προσεκτική διαδικασία συσκευασίας του πολύ σημαντικού και μοναδικού παγκοσμίως τσαγιού Ολύμπου.

Πήγα και γνώρισα την έκθεση φωτογραφιών στον πολιτιστικό σύλλογο, εκεί όπου με υποδέχθηκαν δύο «σκιάχτρα» πολύ φιλόξενα και ζεστά.

Πήγα και απόλαυσα γευστικά λικέρ από φρούτα του δάσους με όλη την επισημότητα της γευσιγνωσίας, με τη μοναδικότητα της παρέας και της θέας του Ολύμπου και του κάμπου της Κατερίνης.

Πήγα και έπαιξα παρασκευάζοντας γλυκό καρυδάκι, το χάραξα, το έβαλα στο νερό και το έβαλα στην κατσαρόλα, τελικά δοκίμασα γλυκό καρυδάκι.

Πήγα στην εκκλησία της Παναγιάς της Αγρότισσας, που γιορτάζει τοπικά στις 8 Σεπτεμβρίου, τότε που έχουν μαζέψει όλα τα γεννήματα από τα χωράφια και ο καιρός κρυώνει εκεί ψηλά. Ενθουσιάστηκα.

Πήγα και βρήκα πολλούς γονείς και παιδιά να παίζουν κατασκευάζοντας χειροτεχνίες και ζωγραφιές και ακούγοντας παραμύθια εκεί, μέσα στα χωράφια, κάτω από δένδρα και δίπλα σε χωράφια γεμάτα τσάι Ολύμπου, με τους αγρότες να το συλλέγουν προσεκτικά.

Πήγα και έκανα χειροτεχνίες από κυκλικό μικρό αργαλειό, που έκανε σουβέρ (!), ενώ υπήρχαν μικροί ευθείς αργαλειοί για ταγάρια και μαξιλάρια.

Και κάπου εκεί έπαιζαν επιδαπέδιο παιχνίδι, κάτι σαν «τριόρι».

Και τελικά, όπως μετά από μία πολύ καλή δράση, κατέληξα στην πλατεία, δίπλα στην εκκλησία, όπου δοκιμάσαμε μαύρο ελληνικό χοίρο με τροφές Ολύμπου, κρασί και καλή παρέα με τον κ. Δημήτρη Ρουκά (επιστημονικό συνεργάτη της αντιπεριφερειάρχη κας Μαυρίδου και νομίζω πίσω από όλα), τον κ. Πάνο Γεωργιάδη (δημοσιογράφο στα «Omorfa Taxidia»), ενώ πιο πριν ήμασταν με τον κ. Γιώργο Κουκουλιάτα (πρόεδρο Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου), την κα Μάγδα Κοντογιάννη (γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), την κα Ευαγγελία Ξυπτερά (πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Πιερίας), την κα Κική Σεφερίδου (μάνατζερ της Life-events), τον κ. Κώστα Κιοσσέ (αρχοντικό Αλθαία) και πολλούς άλλους.

Αγαπητή κυρία Αναστασία Μποστανίτη, μας συγκίνησε η ανακοίνωσή σας, όπου αναγράφετε:

«Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής μας ευθύνης μόνο με την προσφορά και τη συνεργασία όλων μας θα κατορθώσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στον τόπο μας. Δράσεις όπως αυτή, που θα διαδώσει το νέο συνδυαστικό τουριστικό προϊόν σε κάθε γωνιά της χώρας μας και έξω από αυτή, είναι πλέον μονόδρομος εάν πραγματικά επιθυμούμε έναν βιώσιμο, αειφόρο τουρισμό, που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στον ευρύτερο χώρο της Πιερίας. Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας» (Αναστασία Μποστανίτη-Κιοσέ, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, 699.72.63.064, althaia@hotmail.gr) εμείς και δηλώνουμε, όπως κάθε ενεργός πολίτης αυτής της κοινωνίας, ένθερμοι αρωγοί του επαναπροσδιορισμού του Ελατοχωρίου.

Μπράβο και συγχαρητήρια σε όλους και όλες που συνέβαλαν στον επαναπροσδιορισμό του Ελατοχωρίου.

Άλλωστε είναι ανεξίτηλες οι μνήμες από την εξαίρετη φιλοξενία που εξασφαλίσατε για την επιτυχία του Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών το 2012 στο Ελατοχώρι, τότε που συμμετείχε σχεδόν όλη η πολιτική ηγεσία της αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας και αγνοί, αυθεντικοί νέοι αγρότες.

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn