sel.11b.jpg

Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στις 12:00 το μεσημέρι στο κέντρο Λάμψη (Λεωφ. Πάρνηθος 279, Αχαρνές) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσκαλεί γνωστούς και φίλους, αστούς και αγρότες, για να ανταλλάξουν ευχές για το 2019, ελπίζοντας πάντα για το καλύτερο.

Ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του συλλόγου, δήλωσε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής δραστηριοποιείται στην κτηνοτροφία σε όλη την Περιφέρεια Αττικής και, παρ’ όλο που η κτηνοτροφία ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλη την Αττική και αποτελούσε τη βάση όλων των εκεί δραστηριοτήτων, σήμερα εκπροσωπείται μόνο από 1.800 επαγγελματίες κτηνοτρόφους, οι οποίοι υποστηρίζουν τη ζωή 200.000 περίπου αιγοπροβάτων και 4.000 βοοειδών. Βέβαια υπάρχουν και πολλοί ακόμα συμπολίτες μας που διατηρούν οικόσιτα παραγωγικά ζώα και αξίζει να υπάρχει μια κάποια επαφή και συνεργασία, διότι ο χώρος είναι κοινός και όλοι μαζί πρέπει να τον διατηρούμε σε καλή φυσική κατάσταση, με υγεία και ευημερία για όλους. Όλοι είναι κομμάτι του συνόλου και μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο για να διαμορφωθούν βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία ακόμα και στη συνεχώς «τσιμεντοποιούμενη» Αττική μας.

Ο κ. Κώστας Μαντζουράνης, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Κυκεών» και υπεύθυνος Επικοινωνίας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής διευκρίνισε: «Η διατήρηση σε καλή, φυσική υγεία της υπαίθρου της Αττικής είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την επιβίωση όλου του οικοσυστήματος της Αττικής, και του αστικού χώρου και του αγροτικού. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει υιοθετήσει το μότο “Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία”. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσε 52 εκδηλώσεις το 2016, προδημοσιευμένες, ανοικτές και με δημόσια ενημέρωση αποτελεσμάτων, 27 εκδηλώσεις το 2017 και 48 δράσεις το 2018 μέχρι σήμερα».

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, ανέφερε ενημερωτικά ότι ήδη ο σύλλογος για το 2019 προγραμμάτισε με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» ενημερωτικές δραστηριότητες για τη διατροφική κυριαρχία στο κτίριο ICOMOS (Πειραιώς 73, Αθήνα) στις 17/1/2019, 18/1/2019, 18/2/2019, 26/2/2019, 12/3/2019, 26/3/2019, 9/4/2019 και 16/4/2019 και βέβαια επιζητούνται συνεργασίες με κάθε φορέα, ιδιαίτερα δε με σχολεία και οργανώσεις που θα προάγουν τη θέση για «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία» στον αγροδιατροφικό τομέα με εστίαση στη διατροφική κυριαρχία.

«Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής “Άγιος Γεώργιος” προτίθεται το 2019 να προωθήσει όσο μπορεί και όσο θέλουν οι συμπολίτες και τα παιδιά τη δυνατότητα να παρασκευάζουν μόνοι τους την τροφή τους από αγνά παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, όπως κρέμες, μυζήθρες, τυριά κ.λπ., σε συνεργασία τόσο με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής όσο και με σχολεία που το επιθυμούν».

Και η κα Μάγδα Κοντογιάννη συνέχισε: «Επισημαίνουμε ότι ενδιαφερόμαστε να γίνει απολύτως κατανοητό ότι και οι αγρότες της υπαίθρου της Αττικής θα έπρεπε να έχουν τα οφέλη της ανάπτυξης της υπαίθρου σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι τα προγράμματα μορφής LEADER, ιδιαίτερα διότι έχουμε υποστεί τον ανηλεή κατατρεγμό των νεοαστών και “τσιμεντοποιητών” της υπαίθρου της Αττικής στα χωράφια, τα βοσκοτόπια μας και στους στάβλους μας.

»Η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη συμπίεση των τιμών γάλακτος αλλά και η ύπαρξη ευμεγέθους και επαρκούς αγοράς στην Αττική χρειάζονται μόνο εργαλεία τοπικής ανάπτυξης για τη μεταποίηση και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, όπως το LEADER. Μια νέα προσπάθεια για κοινοτική τοπική ανάπτυξη με στόχο βιώσιμες κοινωνίες με όλους μαζί να επιβιώνουν είναι επιβεβλημένη και εφικτή.

»Μπορούμε να συμβιώσουμε με όλους. Οι αγρότες είναι εξ επαγγέλματος οι φροντιστές του περιβάλλοντος και μέχρι προ ολίγων ετών διατήρησαν και παρέδωσαν το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον της Αττικής ικανό να μας έχει ακόμη υγιείς. Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες με κάθε φορέα που προάγει τις βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία.

»Για μία ακόμα φορά οι κτηνοτρόφοι της Αττικής, πιστοί στις παραδόσεις τους, διατηρώντας βιώσιμη την ύπαιθρο της Αττικής μέχρι πρόσφατα, κάνουν άνοιγμα προς όλους για βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία και προσκαλούν γνωστούς και φίλους τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στις 12:00 το μεσημέρι στο κέντρο Λάμψη για να ανταλλάξουμε ευχές για το 2019, ελπίζοντας πάντα για το καλύτερο».

Και λίγες μέρες πριν (16/12/2018) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση του Alpha TV ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό με τα εξής: «Το σκηνικό εντελώς βουκολικό. Νομίζεις πως βρίσκεσαι σε επαρχιακή πόλη. Και όμως, το ρεπορτάζ έγινε μόλις 17 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Λίγα μέτρα από τη Λεωφόρο Καραμανλή στο Μενίδι.

»Εκεί βρίσκεται το βουστάσιο της Μάγδας Κοντογιάννη και του Γιάννη Κοντογιάννη. Τα δύο αδέρφια είναι κτηνοτρόφοι τέταρτης γενιάς. Μεγάλωσαν μέσα στα ζώα και στη στάνη, που πέρασε από τον προπάππου στον παππού και στη συνέχεια στον πατέρα τους. Σήμερα εκτρέφουν 60 πρόβατα και παράγουν γάλα, από το οποίο φτιάχνουν πεντανόστιμα αρβανίτικα τυριά – σημειωτέον ότι η οικοδομική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της τότε αγελαδοτροφικής εγκατάστασης εκδόθηκε το 1966.

»Όσο εντυπωσιακό και αν ακούγεται, στην Αττική λειτουργούν 1.800 κτηνοτροφικές μονάδες, στις οποίες εκτρέφονται περίπου 240.000 γιδοπρόβατα και αγελάδες. Συγκεκριμένα, στα σύνορα του λεκανοπεδίου δραστηριοποιούνται 3.000 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι παράγουν 30.000 τόνους γάλα τον χρόνο.

»Ανάμεσά τους είναι και ο 30χρονος Γιάννης Σαμώνας Ξύκης. Τον συναντήσαμε την ώρα που έβγαζε τα πρόβατα για βοσκή με τον παππού του Γιάννη λίγα μέτρα από τη Λεωφόρο Λαυρίου στα Γλυκά Νερά. Ο Γιάννης έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων, έχει κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη και είναι πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Γλυκών Νερών. Βλέποντας τις προοπτικές του κτηνοτροφικού κλάδου, αποφάσισε, μας είπε, να αξιοποιήσει και να εκσυγχρονίσει την πατρογονική κληρονομιά που παρέλαβε από τον έμπειρο παππού του. “Υπάρχει χώρος για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο μας”, λέει ο γηραιότερος Γιάννης. “Όταν την ξέρεις τη δουλειά, αξίζει. Δεν θα πεινάσεις ποτέ”.

»Η μόνη πληγή στη δουλειά τους, δηλώνουν στον Alpha TV η Μάγδα και ο Γιάννης Κοντογιάννης, είναι η οργιώδης δόμηση και η οικοπεδοποίηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που έχει ως αποτέλεσμα οι μονάδες πολλών κτηνοτρόφων να βρίσκονται σήμερα δίπλα σε σπίτια και τράπεζες με επιλογή των ίδιων των νεοαστών και ενώ ήξεραν ότι δίπλα τους λειτουργούσαν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

Το ρεπορτάζ έπαιξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha TV στις 16/12/2018 και θα το βρείτε εδώ: https://bit.ly/2S79ysU.

Ήταν ανήθικο από μέρους των αυθαίρετων οικιστών, αλλά οι ανάγκες ήταν μεγάλες και οι οικιστές προφανώς αδίστακτοι. Μαζί με λαδωμένους δημόσιους υπαλλήλους –κυρίως των Πολεοδομιών– αλλά και εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες πούλησαν τους πατροπαράδοτους κτηνοτρόφους. Αυτούς τους κτηνοτρόφους, κυρίως ντόπιους Αρβανίτες, μετακινούμενους Σαρακατσάνους και μερικούς Βλάχους, που διατήρησαν ζωντανή την ύπαιθρο της Αττικής, που διατήρησαν το περιβάλλον βιώσιμο και επαρκές μέχρι σήμερα με την πολιτιστική κληρονομία τους και τον τρόπο ζωής τους. Γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι της Αττικής ζητούν να κατοχυρωθεί θεσμικά το αγροτικό επάγγελμα και η χρήση γης για παραγωγή τροφής για όλους.

Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στις 12:00 το μεσημέρι στο κέντρο Λάμψη (Λεωφ. Πάρνηθος 279, Αχαρνές) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσκαλεί γνωστούς και φίλους, αστούς και αγρότες, για να ανταλλάξουν ευχές για το 2019, ελπίζοντας πάντα για το καλύτερο. Ο κατάλογος είναι μακρύς: κτηνοτρόφοι, ψαράδες, γεωργοί κηπευτικών, ανθοπαραγωγοί, έμποροι, πολιτιστικοί, εθνικοτοπικοί, εξωραϊστικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση. Άλλωστε είναι μια ευκαιρία να ευχαριστήσει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής όσους ήταν μαζί με τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου για την πατρίδα και να συζητήσουν τις πιθανές ευκαιρίες για το 2019.

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn