2019mhteragh2019.jpg

Το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 18:30 στο κέντρο «Εκάβη» στην Κατερίνη η οικολογική ομάδα «Μητέρα Γη» (www.motherearth.gr) οργανώνει μία ακόμα από τις τακτικές συναντήσεις-συζητήσεις με τα εξής θέματα:

  1. «Αρωματικά φυτά και μικροί καρποί, λειτουργικά τρόφιμα και συμπληρώματα, υγεία» με εισηγήτρια την δρα Ελένη Μαλούπα.
  2. «Κοινοτική / τοπική ανάπτυξη με τοπικά, ενδογενή μέσα / πόρους» με εισηγητή τον γράφοντα.

Η δρ Ελένη Μαλούπα είναι απόφοιτος Γεωπονίας του ΑΠΘ, απόφοιτος βιολόγος και φυσιολόγος φυτών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie του Παρισιού και διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και δηλώνει: «Με τον όρο “λειτουργικά τρόφιμα” εννοούμε τρόφιμα επεξεργασμένα ή μη τα οποία αποδεικνύεται βάσει μελετών ότι δύναται να συντελούν στην επίτευξη συγκεκριμένων λειτουργικών στόχων εντός του οργανισμού και να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της πρόληψης εκφυλιστικών ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό τα λειτουργικά τρόφιμα, τα τροφοφάρμακα –στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα φαρμακευτικά και τα συμπληρώματα διατροφής με την προϋπόθεση ότι εντάσσονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής–, προβάλλουν ως δυνητική λύση ενίσχυσης της στρατηγικής της πρόληψης, αποτρέποντας την ενδεχόμενη ανάγκη θεραπείας με απώτερο σκοπό την προαγωγή της υγείας του γενικού πληθυσμού.

»Η διάκριση μεταξύ αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών δεν είναι σαφής, καθώς πολλά είναι αυτά τα φυτά που έχουν και τις δύο ιδιότητες. Ο όρος “αρωματικά” αποδίδεται πρωτίστως σε φυτά με ευχάριστη για τον άνθρωπο οσμή και οι χρήσεις τους συνδέονται με την παρασκευή αρωμάτων και άλλων εύοσμων προϊόντων, π.χ. φυτά που προσδίδουν οσμή και γεύση στα τρόφιμα. Ο όρος “φαρμακευτικά” αποδίδεται σε φυτά που παράγουν βιολογικά δραστικές ενώσεις με θεραπευτική δράση για τον άνθρωπο. Κατά κανόνα τα φυτά αυτά συνδέονται με μια μακροχρόνια εμπειρική χρήση και αποτελούν στοιχείο της λαϊκής παράδοσης».

Ο γράφων, αρθρογράφος σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο και εκδότης του newsletter «Αγρονέα», ξαναθυμίζει ότι: Η κοινοτική / τοπική ανάπτυξη ορίζεται ως η «σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο που αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθηθεί από έναν φορέα αλλαγής σε τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του τοπικού προγράμματος αλλαγής, όσο και στη διαδικασία υλοποίησής του» (καθηγητής Γ. Δαουτόπουλος, 1986, «Τοπική ανάπτυξη», σελ. 29).

Αλλά η «ψυχή» της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνίας είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Εθελοντικές οργανώσεις, περιβαλλοντικές ομάδες, πολιτιστικοί φορείς, αθλητικοί σύλλογοι, εθνικοτοπικές δομές, όμιλοι προβληματισμού, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλές άλλες ποικιλώνυμες δομές δίνουν ευκαιρίες κοινωνικής ζύμωσης, γνωριμίας των κατοίκων και ανταλλαγής ιδεών και δράσης, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των κατοίκων και βελτιώνοντας τη διάθεση για αλληλοβοήθεια. Αυτά είναι και τα στοιχεία του κοινωνικού κεφαλαίου. Το κοινωνικό κεφάλαιο είναι απαραίτητο για την εκκίνηση αλλά και τη λειτουργία και την επιτυχία μιας δομής κοινοτικής / τοπικής ανάπτυξης.

Όλοι αυτοί οι φορείς θα ήταν ευτυχές αν συγκροτούσαν ή έστω συμμετείχαν σε μια ομάδα τοπικής δράσης (local action group, LAG), διασφαλίζοντας συνέχεια και με συνέπεια μια διαδικασία τοπικής ανάπτυξης. Αν μάλιστα διασφαλιζόταν ότι τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα με τοπική επεξεργασία με τοπικές συνταγές θα καταναλώνονται τοπικά, τότε θα εξασφαλιζόταν η τοπική ανάπτυξη με τοπικούς ενδογενείς πόρους.

Αυτά και πολλά ακόμα θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση της οικολογικής ομάδας «Μητέρα Γη» στην προαναφερόμενη σχετική εκδήλωση.

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα», τηλ.: 6998 282381

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn