lezanta-0810.jpg

Πραγματοποιήθηκε η πολύ σημαντική συζήτηση για τη διατροφή, που οργανώθηκε από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού Θέρμης (ΔΕΠΠΑΘ), φιλοξενούμενη στη Βιβλιοθήκη στις 6/10/19.

Ο κ. Χρήστος Βαγιωνάς (Βιβλιοθήκη), καλωσορίζοντας ως οικοδεσπότης, μας ενημέρωσε για τη λειτουργία της ΔΕΠΠΑΘ και τον πυρήνα του έργου Καλύτερη Ζωή / www.kalyterizoi.gr, που υλοποιεί με τη WWF (World Wildlife Fund) με σύνθημα «Σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε». Στην αφίσα του έργου καταγράφουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα επικίνδυνα χημικά, την εξάντληση των φυσικών πόρων, τη συσκευασία, την παιδική εργασία, τα φυτοφάρμακα, την κατανάλωση ενέργειας, την υπερκατανάλωση νερού και πολλά ακόμα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πριν αγοράσουμε.

Ως προς αυτά δε που αγοράζουμε για να καταναλώσουμε, την τροφή μας, η κατάσταση γίνεται πολύπλοκη όσο απομακρυνόμαστε από την πραγματική παραγωγή της. Για τη βιολογική ή, καλύτερα, οικολογική προσέγγιση της παραγωγής της τροφής μίλησε ο κ. Μιχάλης Σταματόπουλος (βιοκαλλιεργητής, Ταγαράδες), ο οποίος διετέλεσε και μέλος της διοίκησης των βιοκαλλιεργητών Μακεδονίας και επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες στα οργανικά τρόφιμα και τους μακροχρόνιους αγώνες για την καθιέρωση των αγορών αγροτών, για την ακρίβεια των αγορών βιοκαλλιεργητών. Οι βιοκαλλιεργητές δίνουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην επαφή και τη γνωριμία των καταναλωτών με τους παραγωγούς, τους χώρους και τους τρόπους παραγωγής των βιολογικών προϊόντων.

Ο κ. Δημήτριος Λίτσας (οικοκαλλιεργητής, Θέρμη) κατέθεσε τις εμπειρίες του από το αυθεντικό πολυ-λειτουργικό παραγωγικό αγρόκτημα, το οποίο είναι πρωτοπόρο στην εφαρμογή της κοινωνικής (αλληλέγγυας) οικονομίας στη γεωργία. Με πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις ξεκαθαρίστηκε ότι ακόμα και οι λεγόμενες παραδοσιακές ποικιλίες πρέπει να «εξελίσσονται» μαζί με το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Η οικολογική προσέγγιση μοιάζει να είναι η σωστότερη εφαρμογή ενός ολιστικού συστήματος στη ζωή και όχι η αποσπασματική αντιμετώπιση, κυρίως των συμπτωμάτων.

Ο συνταξιούχος καθηγητής Κωνσταντίνος Κοτίνης προσκόμισε πληροφορίες από έρευνες που, αν δεν ήταν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες παλαιοί πρόσκοποι, ίσως προκαλούσαν πανικό. Μεταξύ όσων ακούστηκαν επισημαίνονται:

  • Ευρήματα δείχνουν πως ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν με δυσανεξία στη γλουτένη και την κοιλιοκάκη αυξήθηκε παράλληλα με την αύξηση της χρήσης του glyphosate στη γεωργία. Επίσης τα συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη και την κοιλιοκάκη είναι εκπληκτικά παρόμοια με τα συμπτώματα στα εργαστηριακά ζώα που εκτίθενται σε γλυφοσάτη (Interdisciplinary Toxicology, www.doctv.gr, 25/9/219).
  • Οι στατιστικές από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου δείχνουν αύξηση του λεμφώματος Hodgkin κατά 80% από τη δεκαετία του ’70, όταν άρχισε να κυκλοφορεί το glyphosate. Τα προβλήματα αναπαραγωγής που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, όπως η στειρότητα, οι αποβολές και οι γενετικές ανωμαλίες, μπορούν επίσης να εξηγηθούν από την ίδια ουσία.
  • Και τρίτο δικαστήριο στην Καλιφόρνια επιδίκασε αποζημιώσεις και πρόστιμα δύο δισ. δολαρίων και πλέον στον Άλβα και την Αλμπέρτα Πίλιοντ, που πάσχουν από καρκίνο, γεγονός που αποδίδεται στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup, σύμφωνα με τους δικηγόρους του ζεύγους. Η Μonsanto της Bayer είναι αντιμέτωπη με πάνω από 13.400 αγωγές στην αμερικανική Δικαιοσύνη για παρόμοιες υποθέσεις (enallaktikos.gr, 14/5/19).
  • Μετά τη λήξη των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της Monsanto για τη γλυφοσάτη (φωσφονική γλυκίνη) πολλές εταιρίες παράγουν γλυφοσάτη ως ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων με διάφορα εμπορικά ονόματα. Στη χώρα μας κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 800.000 κιλά ζιζανιοκτόνων με ενεργό συστατικό τη γλυφοσάτη.
  • Η γλυφοσάτη είναι ένα ζιζανιοκτόνο που παρασκευάστηκε το 1970 από τον χημικό John E. Franz της Monsanto και κυκλοφόρησε το 1974 με το εμπορικό όνομα Roundup, που καταστρέφει ζιζάνια και αγριόχορτα κάθε είδους, τα οποία υπάρχουν όχι μόνο σε καλλιέργειες, αλλά και σε εθνικές οδούς, γήπεδα, πάρκα, δενδροστοιχίες και αλλού, και, απ’ ό,τι δείχνουν πρόσφατες έρευνες, πλήττει και τον άνθρωπο (αυτισμός, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, στειρότητα κ.ά.) (δρ Νίκος Κατσαρός).
  • Η κατανάλωση γλυφοσάτης αυξήθηκε όταν η Monsanto συνέστησε σε γεωργούς σιτηρών, βρόμης, καλαμποκιού κ.ά. να ραντίζουν όταν οι καρποί είναι ώριμοι (λίγο πριν τη συγκομιδή). Έτσι όμως τα δημητριακά (ψωμί, κουλούρια και όλων των ειδών τα αρτοσκευάσματα), τα οποία καταναλώνουν και μικρά παιδιά, περιέχουν αυξημένη γλυφοσάτη. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με μετρήσεις καταναλωτικών οργανώσεων, σε δείγματα ούρων πολιτών παρατηρήθηκε αύξηση κατά 1.200% μεταξύ των ετών 1993 και 2016 (haniotika-nea.gr, 21/8/18).

Ο κ. Γιώργος Μακαδασόπουλος (πωλήσεις, τρίτος αρχηγός συστήματος του 1ου Σ. Προσκόπων Θέρμης) επέστησε την προσοχή μας στην ανάγκη να γίνει η προσπάθεια ελκυστική σε όλους και κυρίως στα παιδιά και στη νεολαία.

Η κα Μαρία Κοτίνη (κοινωνική λειτουργός) έφερε στη συζήτηση τη διαπίστωση ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάζουν ραγδαία εξέλιξη (έφθασαν τα 167!), που πιθανόν οφείλεται τόσο στο περιβάλλον, όσο και στη διατροφή.

Έπειτα από μακρά διαβούλευση και με βάση τις εμπειρίες του κ. Λίτσα και τις γνώσεις του κ. Κοτίνη, συγκροτήθηκε προσωρινή Ομάδα Πρωτοβουλίας για την έναρξη μιας προσπάθειας ενημέρωσης για την καλλιέργεια και την παραγωγή της τροφής, όπως και την απολύτως αναγκαία μεταποίηση, τη διατροφή, αλλά και την ανάγκη όλα αυτά να γίνουν μέσα στο κοινωνικό σύνολο με μεθόδους και οργάνωση αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας. Σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι υπάρχουν πιθανότητες βελτίωσης της ζωής και της εργασίας των κατοίκων μέσα από ένα έργο με αντικείμενο την παραγωγή από τους καταναλωτές της τροφής τους.

Στη φωτογραφία η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την προετοιμασία της εκδήλωσης στις 3 Νοεμβρίου 2019, στις 11:00, στη Θέρμη με αντικείμενο τον «Διάλογο για σκέψη πριν αγοράσουμε»: (από αριστερά, όρθιοι) Γιώργος Μακαδασόπουλος, Νάστια Ντάνου, Δέσποινα Ιωαννίδου, Μιχάλης Σταματόπουλος, Βασίλης Γαρίτσης, Χρήστος Βαγιωνάς, Μαρία Τζιτζίδου και (καθήμενοι) Κωνσταντίνος Κοτίνης, ο γράφων, Δημήτριος Λίτσας και Μαρία Κοτίνη – διά χειρός Μαρίας Τσάτσα.

Με στόχο την άμεση επαφή των καλλιεργητών-παραγωγών ή ακόμα και την ιδιοπαραγωγή μεγάλου μέρους των διατροφικών αναγκών στην περιοχή με τη χρήση τοπικών ποικιλιών και οικολογικών τεχνικών, την ανάπτυξη δεξιοτήτων τοπικής μεταποίησης και την επιμονή να «Σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε» η Ομάδα Πρωτοβουλίας περιμένει όλους τους συμπολίτες μας στην εκδήλωση.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn