×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

Prosklisi_2019-11-20.jpg

Πραγματοποιήθηκε με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό το Σάββατο 9/11 στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καπανδριτίου η συνάντηση-συζήτηση για τις δυνατότητες δημιουργίας Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) στην ύπαιθρο της Αττικής με την ευρεία συμμετοχή τοπικών συλλογικοτήτων.

Μάλιστα οι παριστάμενοι από και για τα Μέγαρα κ.κ. Λίτσα Μωραΐτη, Αθηνά Μιχαηλίδου, Κατερίνα Κοντογιάννη και Γιάννης Κοντογιάννης πήραν την πολύ βαριά «σκυτάλη» της Τετάρτης 20/11, στις 20:00, στον Εμπορικό Σύλλογο Μεγάρων (δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο των Μεγάρων), όταν και προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση-συζήτηση για τις δυνατότητες δημιουργίας ΟΤΔ στην ύπαιθρο της Αττικής.

Μια ΟΤΔ έχει ως κύριο σκοπό την τοπική ανάπτυξη, όπου τοπική (κοινοτική) ανάπτυξη είναι οι θεληματικές προσπάθειες ομάδας ανθρώπων σε τοπικό επίπεδο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας που βασίζονται κατά κύριο λόγο στις δικές τους δυνάμεις για σχεδιασμό και υλοποίηση.

Οι ΟΤΔ είναι άτυπες ή τυπικές δομές των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ανοιχτές ακόμα και σε δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης ή ακόμα και σε επιχειρήσεις της δημόσιας οικονομικής, της ιδιωτικής οικονομικής και της κοινωνικής οικονομίας, με αντικείμενο την τοπική (κοινοτική) ανάπτυξη.

Η αρχική πρόταση συγκροτήθηκε στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής ήδη από το 2015 με τη γραμματειακή υποστήριξη της γραμματέως του συλλόγου κας Μάγδας Κοντογιάννη (6932 094231), όταν και έγιναν μερικές συναντήσεις για τη δημιουργία μιας ΟΤΔ με κοινή δήλωση ενδιαφέροντος να συσταθούν ανάλογα με την περίπτωση τυπικές δομές από όσους θέλουν αν θέλουν. Τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (LEADER), Οργανωμένα Χωρικά Σχέδια (Περιφερειακό Πρόγραμμα) κ.ά.

Οι συζητήσεις με ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις συλλογικότητες της υπαίθρου της Αττικής, ανατολικής, δυτικής και βόρειας, συμφωνήθηκε μετά τη συνάντηση στο Μενίδι (7/4/19).

Ανακεφαλαιώνοντας ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), ο οποίος έχει επωμιστεί τον συντονισμό των πρώτων αυτών συναντήσεων, επεσήμανε ότι μετά τις συναντήσεις στο Μενίδι, στην Παλλήνη, στην Κερατέα, στο Καπανδρίτι και στα Μέγαρα προετοιμάζεται μια συνάντηση στις 7 Δεκεμβρίου, στις 19:00, με όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν. Μετά θα συσταθεί Ομάδα Πρωτοβουλίας με βάση τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των συλλογικοτήτων που θα θέλουν να μετέχουν και θα ήταν καλό να δοθεί ένα χρονικό διάστημα για να ενταχθούν και άλλοι.

Το 2020 θα συλλεχθούν οι επιθυμίες και τα σχέδια και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ένταξη της υπαίθρου της Αττικής σε πιθανά Σχέδια Τοπικής Ανάπτυξης. Το 2021-2027 θα μπορούσαν να υποβληθούν προτάσεις σε Προγράμματα και να υλοποιηθούν συγκεκριμένα Σχέδια Τοπικής Ανάπτυξης.

Στην πολύ ζωηρή συζήτηση μετείχαν η οργανώτρια και φιλοξενούσα τη συζήτηση κα Αργυρώ Ντάση (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καπανδριτίου), ο κ. Ανδρέας Μπέκας (Σπάτα), ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, η κα Λυδία Βατσέλα (εθελοντική ομάδα), η κα Λίτσα Μωραΐτη (Μέγαρα), η κα Κατερίνα Κοντογιάννη (Μενίδι), η κα Χριστίνα Χρυσούλα (αντιπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καπανδριτίου και δημοτική σύμβουλος), ο κ. Νώντας Δημητρίου (αντιδήμαρχος), ο κ. Γιώργος Παναγόπουλος (πρόεδρος τοπικής κοινότητας), ο κ. Δημήτρης Δελτανιώτης (πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού), ο κ. Διονύσιος Καλπιώτης, ο κ. Αναστάσιος Δέδες, ο κ. Φώτης Χρυσούλας, ο κ. Χρήστος Μίχας, ο κ. Βασίλης Μπιλήρης, η κα Μαρία Ντάση, ο κ. Αλέξανδρος Ανδριώτης, ο κ. Αθανάσιος Σκούρας, ο κ. Νίκος Μπένος-Πάλμερ, η κα Κωνσταντίνα, η κα Αθανασία και πολλοί άλλοι συμπολίτες μέλη συλλογικοτήτων.

Οι ΟΤΔ συστήθηκαν και αποδίδουν σε όλη την Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980, ενώ μετά την υιοθέτηση του παραδείγματος του Scarbauro (Βόρεια Αγγλία) με την πρωτοβουλία LEADER της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λειτουργούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (παλαιές νομαρχίες). Αναφέρθηκαν ακόμα παραδείγματα από τη Βόρεια Σουηδία και την Ελλάδα που σήμερα «τρέχουν» και αποδίδουν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγκρότηση ΟΤΔ είναι η λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη, που είναι χαρακτηριστικά το κοινωνικού κεφαλαίου. Μια κοινωνία έχει σαφή κοινά γεωγραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά και οι συγκάτοικοι πιστεύουν ότι έχουν κοινό μέλλον. Το κοινωνικό κεφάλαιο είναι η συνδετική ουσία που κρατά ενωμένη μια κοινωνία και «ζυμώνεται» κυρίως σε ποικιλώνυμους τοπικούς συλλόγους, εθελοντικές ομάδες, πολιτιστικούς συλλόγους κ.ά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ίσως να είναι ο ισχυρότερος πόλος για μια νέα τοπικοποίηση ως αντίρροπη τάση στη χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση, πάντα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των μελών μιας τοπικής κοινωνίας.

Η υιοθέτηση της πρότασης για συζήτηση για την τοπική ανάπτυξη από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καπανδριτίου σηματοδοτεί την κοινωνική στόχευση των συνεταιρισμών της κοινωνικής οικονομίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν προσκληθεί στην παρουσίαση του τρίτου βιβλίου των εκδόσεων Στέντορας «Σκέψεις για την τοπική ανάπτυξη» του γράφοντος, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 18:00, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς (Βοτανικός, Αθήνα) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible (https://bossible.gr/), που διοργανώνει το Skywalker.gr, με πολλές παράλληλες δράσεις.

Η επόμενη λοιπόν ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση, με συντονιστή τον γράφοντα, θα γίνει με τη φροντίδα του κ. Άγγελου Μακρυγιάννη (6944 270994) και της κας Αθηνάς Μιχαηλίδου (6946 145218) την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στις 20:00, στα γραφεία το Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn