2020-6-2_KTINI_sky.jpg

 

Την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, στις 14:00 (και μέχρι τις 16:00), ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του με εστίαση στη «Μετά τον κορονοϊό εποχή για την κτηνοτροφία της Αττικής» και θέματα:

  1. Την προστασία του περιβάλλοντος της αττικής υπαίθρου.
  2. Τη μετά τον κορονοϊό εποχή για την κτηνοτροφία της Αττικής.
  3. Την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (1-6-2020).

Την πρώτη διαδικτυακή προσπάθεια την προετοιμάζει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής με την υποστήριξη του Skywalker.gr, της μεγαλύτερης πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα.

Αν η ισορροπία είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ζωής και η ανισορροπία συνήθως αιτία θανάτου, το ότι επιβίωσε η αττική ύπαιθρος μέχρι πρόσφατα ίσως οφείλεται στο ότι είχε εξασφαλιστεί η ισορροπία στο περιβάλλον.

Οι αγρότες είναι εξ επαγγέλματος οι φροντιστές του περιβάλλοντος (φυσικού, πολιτιστικού, κοινωνικού, τεχνολογικού, οικονομικού) και από κάθε κύκλο του περιβάλλοντος παίρνουν με σεβασμό σε αυτό το περίσσευμα και το αξιοποιούν κυρίως ως τροφή ή και αλλού.

Ο αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς, δασοκόμος) της Αττικής ήταν άριστα προσαρμοσμένος στο αττικό περιβάλλον. Η ζωή στην Αττική ήταν προσαρμοσμένη στους διαθέσιμους πόρους. Ακόμα και η βόσκηση ήταν μετακινούμενη σύμφωνα με τη διαθέσιμη ζωοτροφή / βοσκή. Η χλωρίδα ήταν απόλυτα συμβιωτική με την πανίδα του τόπου. Τα δάση και οι βοσκές, ακόμα και οι καλλιέργειες, συνδυάζονταν τέλεια (βιώσιμα) με την πανίδα (πρόβατα, αίγες, αγελάδες, κότες). Τα χωράφια δεν ήταν εργοστάσια. Και τα αυτόχθονα είδη συμβίωναν αρμονικά και αειφόρα στην αττική ύπαιθρο.

Η τεράστια «ανωμαλία» της συγκέντρωσης του μισού πληθυσμού του κράτους σε μία πόλη, μια μορφή «μαύρης τρύπας», έχει δημιουργήσει τρομερή ανισορροπία παντού. Η ανοργάνωτη εισαγωγή χωροκατακτητικών ξένων προς την αττική ύπαιθρο ειδών αναστάτωσε τις παγιοποιημένες, ισορροπημένες χρήσεις γης και η τσιμεντοποίηση του real estate κατάκτησε όλη την ύπαιθρο της Αττικής.

Και η ανισορροπία σημαίνει «θάνατο». «Θάνατο» στην τοπική κοινωνία, στον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των γηγενών, στην τοπική οικονομία και εξάρτηση από ξένα οικονομικά κέντρα, «θάνατο» στο φυσικό περιβάλλον με σχεδόν συνεχή ανεξέλεγκτη ρύπανση, «θάνατο» στους τοπικούς επαγγελματίες. Μια εξαρτημένη ύπαιθρος από ξένη τροφοδοσία σε μια συνεχή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με σωληνάκια, μηχανική υποστήριξη και μόνιτορ παρακολούθησης του «επιθανάτιου ρόγχου» της.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, 6932 094231) μας υπενθύμισε πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά που ζουν σε αγροκτήματα με ζώα τα οποία παράγουν γάλα αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο (το 1/10) να εμφανίσουν αλλεργίες σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά που επίσης ζουν στην ύπαιθρο αλλά όχι κοντά σε ζώα της κτηνοτροφίας. Ο κίνδυνος για αλλεργίες είναι πολύ μεγάλος για τα παιδιά των πόλεων.

Και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Κοντογιάννης (6992 893199) αναφέρθηκε στη στρατηγική της Ε.Ε. για επαναφορά της φύσης στη ζωή μας με ορίζοντα το 2030, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ανακοίνωσε στις 20/5/20. Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά που καθορίζουν την καθημερινότητα, τη ζωή και τις επιλογές μας εντοπίζουμε: στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», στρατηγική για σημαντικό περιορισμό της εισαγωγής χωροκατακτητικών ξένων ειδών, προώθηση του ρόλου των μη κρατικών φορέων και των γηγενών πληθυσμών, προτεραιότητα στη φύση και τη βιοποικιλότητα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αναστροφή της καταστροφής των οικοσυστημάτων και της υποβάθμισης του φυσικού κεφαλαίου μας, που διευκολύνει πανδημίες ιώσεων και μειώνει το δυναμικό κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των κατοίκων της υπαίθρου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.

Με εστίαση στη «Μετά τον κορονοϊό εποχή για την κτηνοτροφία της Αττικής» ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, στις 14:00 (μέχρι και τις 16:00), προσβάσιμη στο Facebook του Skywalker.gr, στο vgainoumemprosta.skywalker.gr και στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn