agrotiki-anaptyxi-2-7-20.jpg

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020 και ώρα 12:00 με 13:00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» (τοποθεσία: Βουστάσιο Κοντογιάννη, Μενίδι, Πλήθωνος Γεμιστού 14, 136 78 Αχαρνές, τηλ. 210 2400242, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεργατισμού, που για φέτος έχει ως θέμα την κλιματική αλλαγή.

Στην προσπάθεια επικοινωνίας των κτηνοτρόφων –οι οποίοι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο, καθότι τα αγροτικά επαγγέλματα δεν είναι απλώς μια εργασία αλλά, κυρίως, τρόπος ζωής 365 μέρες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα– ήρθε αρωγός η πλατφόρμα ευρέσεως εργασίας skywalker.gr (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 210 9730280), που προσφέρει τη δυνατότητα πραγματοποίησης της συζήτησης μέσω της πλατφόρμας Zoom. Όσοι επιθυμούν να συνδεθούν και να την παρακολουθήσουν μπορούν να το κάνουν στο Facebook: skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα ή στο site www.vgainoumemprosta.skywalker.gr.

«Είναι σαφές ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των καταιγίδων και η σφοδρότητά τους, κι αυτό οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών και της ξηράς, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι δε πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν» (καθηγητής Χ. Ζερεφός, 4/6/220). Αυτά επιφέρουν τεράστιο κόστος, που για την Ελλάδα υπολογίζεται στα 700 δισ. € μέχρι το 2100. Το μεγαλύτερο κόστος της κλιματικής αλλαγής θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες, και μάλιστα για λόγους που οφείλονται στις επιλογές του τρόπου ζωής των αστών (κλιματιστικά, απομάκρυνση στάβλων και καλλιεργειών, τσιμεντοποίηση, ασφαλτοστρώσεις, αποστείρωση).

«Η πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι πρέπει να πάμε σε μια πιο παραγωγική Ελλάδα, με αιχμή τον πρωτογενή τομέα, που εμφάνισε τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Είναι αναγκαίο, πέρα από τον τουρισμό, να ενισχύσουμε τον αγροτικό τομέα και τη μεταποίηση, ενώ αναδείχθηκε η αξία της καλής οργάνωσης σε συνεργατικά σχήματα και συνεταιρισμούς με υγιείς βάσεις μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος» (Κ. Σκρέκας, υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, Βουλή, 3/6/20).

Αν η ανισορροπία σημαίνει θάνατο, μόνο η ισόρροπη ανάπτυξη και η λειτουργία όλων συμμετοχικά και –γιατί όχι– συνεργατικά μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιωσιμότητας (αειφορίας) στις τοπικές κοινωνίες. Και οι αστοί, και οι ένστολοι, και οι δημόσιοι υπάλληλοι, και οι εκπαιδευτικοί, και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, και οι εργάτες, και οι καλλιτέχνες, και οι νοικοκυρές, και οι συνταξιούχοι, και οι γεωργοί, και οι ανθοπαραγωγοί, και οι κτηνοτρόφοι, και οι σπουδαστές, όλοι μαζί, ίσως μπορούν να συζητήσουν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις δυνατότητες επιλογών με βάση τις οποίες θα επιβιώσουν.

Στην πρώτη αυτή προσπάθεια του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κλήθηκαν να βοηθήσουν οι κ.κ. Λουκάς Μπρέχας (Δίκτυο ΚΑΠΑ, για τον συνεργατισμό), Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο Κορδαλή, μέλος του Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συλλόγου), Κώστας Αρτακιανός (ΚΟΙΝΣΕΠ «Μοδούσα», για την Κοινωνία των Πολιτών) και Μάγδα Κοντογιάννη (γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου, τηλ. 69320 94231) με συντονιστή τον γράφοντα («Αγρονέα», τεχνικό, περιβαλλοντολόγο).

Η κα Κοντογιάννη οργάνωσε την προσπάθεια και προσκαλεί όλους στη συζήτηση την Παρασκευή 3 Ιουλίου, στις 12:00, μέσω του Facebook του skywalker.gr.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn